Geschreven door Ben Oostdam

In augustus is het doedelzakfestival.

 

Toen ik de eerste keer over dit festival hoorde had ik zoiets van wat moet  ik op een doedelzakfestival die muziek is toch niet om aan te horen. Het tegendeel is waar er wordt schitterende muziek gemaakt en uit alle delen van de wereld komen de muzikanten met allerlei verschillende doedelzakken. Voor ons is de Schotse doedelzak het bekendste, maar wat je daar ziet is echt de overtreffende trap. Het festival wordt gehouden rondom het kasteel.

 
Strakonice heeft een opmerkelijke binding met Noord-Afrika. In Strakonice wordt sinds 1812 namelijk de fez gemaakt, het traditionele Noord Afrikaanse hoofddeksel.
In Strakonice (24.000 inw.) mondt de Volyňka in de Otava uit.
Zoals veel Tsjechische steden en dorpen is Strakonice niet gegroeid rondom een marktplein, maar rondom het kasteel.


Het kasteel, een 12e eeuwse waterburcht, is het belangrijkste monument van Strakonice. In later tijden werd het de hoofdzetel van de Johannieterorde in Bohemen en veranderde het in een versterkt klooster. Prachtig zijn de 14de eeuwse muurschilderingen.
In de burcht is een museum ingericht, waar diverse gereedschappen en gebruiksvoorwerpen zijn tentoongesteld die betrekking hebben op het delven van goud.Verder is een deel van het museum gewijd aan de doedelzak. Dit instrument speelt eens in de twee jaar de hoofdrol op een groots muziekfestival dat in Strakonice plaatsvindt.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de 16de eeuwse St.-Margaretakerk en de barokke Wenceslaskerk.
Dansgroep in klederdracht

Nog even terug naar het festival, dat draait niet alleen om de doedelzak. Dansgroepen en muziek uit heel Nog te klein voor de doedelzakde wereld komt hier voorbij. In en rondom het kasteel zie je groepjes muzikanten die enthousiast en spontaan de mooiste muziek spelen. Het is een lust voor oor maar ook voor het oog.

 

Het festival wordt om de twee jaar gehouden.

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com