Hallo allemaal 19-11-2017.

Sneeuw, na vorst en een beetje regen hebben we nu weer sneeuw. Ik ben benieuwd wat deze winter gaat brengen. Aan de ene kant hoop ik op een mooie strenge winter, aan de andere kant op een energie zuinige winter. Eigenlijk hoop ik op het laatste wat meer, financieel gesproken. En een strenge winter is weer steenkolen op het vuur van de klimaat sceptici en daar zijn er genoeg van in de wereld. Ik voorzie sommige politici al het parlement binnen waggelen in hun Inuïtpak met in hun hand een sneeuwballetje en schreeuwen dat het wel meevalt met de klimaatopwarming.

Deze week met de platstekar aan het mestrijden (glijden) geweest. Onze tuinen hebben weer voeding genoeg voor volgend jaar. Verder het schapen hok verzet, dat is niet zo moeilijk want het hok staat op twee glijders en met de tractor de voor is het weinig moeite. Alleen zit er geen bodem in en dat was lastig omdat de schapen tijdens het transport steeds hun hok instapten. Op zijn nieuwe plek er eerst wat oude mest ingegooid als een composterings-starter en daar overheen een verse laag strooisel. De schapen waren weer helemaal blij. Ook nog een nieuwe liksteen. (Zout en mineralen) Zo komen ze weer mooi de winter door.

Verder alweer aan het experimenteren geweest met eten. Rode bietensoep, het zit eruit als verse ongekookte bloedsoep. (Ooit gehad, echt smerig, de pens die ik later eens bij Mařuska gegeten heb was een traktatie vergeleken met die soep van varkensbloed.) Maar goed, de rode bietensoep was best wel lekker. Er had wel wat meer sambal ingemogen maar ik moet ook rekening houden met Wils. Verder eens een notenbrood met zaden gebakken zonder meel, allemachtig wat is dat machtig. Tsja, als je niet zoveel te doen hebt dan kan je dit soort leuke dingen doen.

Verder mij weer hoogst verbaasd over de Zwarte Piet discussie over de hoofden van de kinderen, (die geen traditie hebben omdat ze nog te jong zijn) gevoerd door nostalgieïsten die hun gelukkige kindertijd weer terug willen zien en de gekleurde medemens die hier begrijpelijk een wat bitter gevoel bij hebben. Mijn mening? Er mankeert niets aan beroete knechten en kinderen hebben er al helemaal geen moeite mee.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

BertZelfde huis, nieuwe woonplaats.


Rode bietensoep, iets voor de SP?


Vanmorgen sneeuw.


Mest rijden met de platstekar. (1.2mm hoog)

 

 

 

 

 

Vorige week

Hallo allemaal 11-11-2017.

 

 
Te grote bieten om nog lekker te zijn maar met soep zijn er meer mogelijkheden.

 

En wat ik van de week op het internet tegen kwam als cartoon.


Het kost wat maar heb je dan ook wat?


Na aanleiding van de dagelijkse bloedbaden in de VS van 4 personen of meer.


Na aanleiding van de Glyfosaat en Neonics die toch meer leven vernietigen
dan er werd aangenomen.


Na aanleiding van de ontduiking van de Royall's in Engeland


Tsja, daar kunnen we ook een huisje kopen.

 

Vorige week

Hallo allemaal 04-11-2017.


Ik had een paar dingen gekocht, T-shirt en zo. Ik moest het in een bak gooien, allemaal tegelijk en pats, daar was de totaalprijs op de kassa. Ik heb geen idee hoe het werkt, de caissière trouwens ook niet.

Gelukkig heeft Ruud me geholpen met het verklaren van hoe het werkt, de gemakkelijkste uitleg, er zit een microchip in die geladen wordt door de straling in de bak waardoor dataoverdracht plaats vindt. Nu vraag ik mij af of dat ook werkt met een boordevolle supermarktkar maatje AH.

Is het straks zo dat je met de kar langs een betaalpaal rij, even achteloos met je telefoon zwaait en dat dan het poortje opengaat en je betaald heb in nog geen tien seconden? En staat dan je kassabon ook op je telefoon? Boehoehoe, snik, wat zal ik Jana, Lenka en Barbora missen hier. Maar dat zal ook wel weer wennen, tenslotte tanken we ook steeds meer bij onbetaalde tankstations en stemmen we op mensen die zich toch niet aan hun verkiezingsbelofte houden. Alles went.

We hebben weer nachtvorst achter de rug en daardoor is het prachtig weer zodat we lekker buiten kunnen koffie drinken. En dat op 4 november 2017.

Wat ik echt schokkend vond deze week is dat het insecten bestand zo terug loopt. Ik wist er wel van maar dat het zo erg is had ik niet verwacht. En dan hoor ik de regering zeggen,: "daar met een degelijk onderzoek op los gelaten warden". Maar dan wordt ik toch een beetje pissig. Dit getal was eruit gekomen na een terdege onderzoek van 30 jaar in Duitsland. Moet er dan opnieuw onderzocht worden, weer een commissie in het leven geroepen en weer uitstellen van de dingen die gedaan moeten worden? Ik vind biologisch eten en duurzaam leven steeds belangrijker worden. Hopelijk vele met mij.
Ik had deze week een achtergebleven schnitzel ontleed, ik wilde het vlees aan de katten geven maar , nadat ik het uit elkaar had gepulkt bleek er in de schnitzel van 125 gram maar 25 gram vleessnippers te zitten. En de katten bliefden dat niet.

Verder hebben we nog wat in de tuinen gewerkt, de pompoenen verwerkt, nog wat hout gezaagd. En zo komen we de tijd wel door.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Het chippie is het RFID gedeelte in het ingenaaide label/


100 gram vies paneer pap + 25 gram varkensvlees snippers.


Dankzij vreterij is een stukje bos omgezaagd....


Maar de nieuwe bomen steken op een natuurlijke wijze de kop weer op.


En diverse soorten.


Deze bomen hadden mogen blijven staan maar dat deed de wind weer.


En dit deden de wilde zwijnen. Wel vlakbij maar niet op de camping.

 

 

Hallo allemaal 29-10-2017.

Wintertijd, het was vanmorgen om 8 uur gewoon 8 uur, ik heb het nog gecontroleerd via internet maar echt, het was 8 uur.

Na een heel klein beetje regen vorige week zondag hadden we toch weer heel redelijk weer, we konden lekker buiten zitten in het zonnetje maar nu, opnieuw zondag is het wel mis. Storm en striemende regen, mooi weer om te wandelen maar te gevaarlijk om het bos in te gaan ivm vallende bomen. Vroeger dacht ik dat je wel te tijd had om uit de weg te gaan maar nu ik weet hoe ze razendsnel kunnen vallen waag ik mij er niet meer aan. We kijken naar de storm wel hoe het bos er onderuit is gekomen. Ook al ligt er veel plat, het herstelt zich altijd razendsnel. Hier vlakbij stonden hele kleine dennetjes maar omdat ze te donker stonden zijn ze in de 22 jaar dat we hier wonen niets gegroeid, ze waren tussen de 20 en 40 cm hoog en misschien al 30 jaar oud. Nu zijn er vorig jaar daar een paar hoge bomen dood gegaan en weggehaald waardoor de kleintjes opeens ligt kregen en in een jaar is hun lengte verdrievoudigd en je zie er al een paar boven uitkomen en andere afsterven. Uit eindelijk zal er een overleven en heel groot worden met opnieuw een woud van kleintjes onder hem. Het is bijna een afspiegeling van de maatschappij.

Wij wilden eigenlijk komende week naar Nederland maar omdat onze dochter niet thuis is zien we daar maar vanaf, misschien later nog, we zien wel. Jammer, ik had er wel zin in.  Helaas. Verder hebben we veel rust genomen deze week. Alhoewel, volgende week ook wel want het werk is gewoon klaar, alles is schoon en in winterstand, dus ja, gaan we dan klussen verzinnen of genieten we gewoon van goede boeken en wandelen? Het laatste maar denk ik.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.
Bert


Het ziet er herfstig uit. En dat in een week tijd.


Je kan er in zwemmen maar je kan hem ook leegdrinken,
de reeën maken er altijd dankbaar gebruik van.


De held van een 40 jr oude greep, het leven staat erin gegroefd, vind ik mooi.


Een wortel van een boom op een druk belopen pad,
vele voetstappen hebben hem zo mooi gemaakt


En de wind dit kan boetseren.


Of een heel klein kevertje dit kan veroorzaken, maar geloof me, er staan nu al weer hele kleine boompjes waar het kever niets van moet hebben, dus met een aantal jaren is dit weer gewoon een bos. Het mooie van de natuur, ze hebben mensen niet nodig en al helemaal geen Glyfosaat of  Neonicotinoïden, ze regelen het zelf wel.

 

Hallo allemaal 22-10-2017. 

Regen, gewoon heerlijke regen vandaag, lekker de herfst in. Het is nog steeds gort en gort droog hier. Afgelopen week was het hier weer hoogzomer. Een kennis van ons uit het dorpje Račov kwam hier met een paar vrienden iedere dag zwemmen en af en toe was zonnen, uiteraard naakt. Daar moesten haar vrienden uit Praag wel wat aan wennen, maar ja, die komen ook uit een stad.

Wij hebben het ook kalm aangedaan maar toch gewoon iedere ochtend en wat later op de middag wel de laatste klusjes aan het doen. Ik heb houtwerk aan de noordkant van het gebouw in de beits gezet. De rest van het houtwerk ziet er nog prima uit maar hier werd het wat kaal. Ik ben geen fan van dit werk omdat bij de eerste trede al van de trap de hoogtevrees toeslaat en het hoogste punt aan die kant is 7 meter. Maar goed, het moest toch gebeuren en het weer was goed, dus de angst opzij gezet en aan de gang. Het vervelende was dat er nog een overdekte ingang is waardoor ik op het hoogste punt nog ver naar links en rechts moest reiken om ook dat gedeelte boven het dakje te kunnen schilderen en dat met een bokkenpootkwast van 1.20 lang met als gevolg dat ik mijn schouder nogal geforceerd heb waar door ik nu een paar dagen klaar ben met werken. Ik heb gisteren nog wat hout gezaagd wat op de camping lag maar dat is essenhout en ik kreeg de blokken nauwelijks van de grond, dus nu maar even rust. Tenslotte hebben we de hele winter nog.

Oja, toen ik het houtwerk aan het beitsen was kwam ik heel dicht bij een Hoornaar nest die dankzij het mooie weer nog gewoon actief zijn. Ik blijf het een schitterend insect vinden en mijn ervaring is dat als je geen angst voor de beestjes heb, ze ook niet echt agressief zijn. Dat bleek nu ook weer want toen ik het hout om de invlieg opening schilderde kwamen ze wel wat dichterbij maar geen enkele vorm van agressie. Ik denk dat ze wel blij waren dat hun entree weer mooi werd.

Ook nog een keer naar Passau Duitsland gereden om onze brillen op te halen, prachtig weer, omdat de vrachtauto's niet harden dan 60km mogen op de Bundesstraße, heerlijk relaxt genieten van de mooie omgeving en het mooie weer, brillen gehaald, espresso op een terrasje en weer naar huis. Heerlijk, ik kan nu ook weer de kleine lettertjes lezen.

Nu schijnen er een paar gure dagen aan te komen, dus het wordt weer tijd voor lekkere lange boswandelingen. We houden wel van worstelen met de elementen. Ik ben de gehele zomer niet in het bos geweest dus weer benieuwd wat er veranderd is. Er is altijd wel weer wat uitgezaagd of bijgeplant, enzovoort.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

 

Tot volgende week.

Bert

 
Misschien is er wel  weer bijgebouwd in het woud.

 
Mauro is nog steeds zelfvoorzienend.

Het stuk boven het afdakje was best vervelend beitsen.


Hoornaar. Als je ze niet boos maak zijn ze heel aardig voor je.


Het lijkt mij het einde om deze jongen in het woud tegen te komen maar de kans is wel heel klein.


Maar met een roedeltje wolven ben ik ook tevreden hoor.

Ook een '#MeToo' gevalletje?

Ik zie in deze dweil de kop van een ijsbeer.

 

 

Hallo allemaal 16-10-2017.

Van het weekend helemaal vergeten de weblog te schrijven.

Goh, wat een nazomer, net waren er nog een paar Tsjechen die naakt aan het zwemmen en aan het zonnebaden waren, ongekend.

Verder ook een trieste week, onze Tijger (de kroegtijger) is niet meer, plotseling overleden op 14 jarige leeftijd. Niet echt oud voor een kat dus. We zullen haar missen, vanaf dag één van haar leven is ze onafgebroken bij ons geweest. Het zij zo. Dan kan je wel zeggen, neem dan een olifant, die overleeft jouw, maar ik weet niet hoeveel intens verdriet die olifant dan te verwerken krijgt, dus dat doen we maar niet.

Bloeden is het reinigen van de wond.
Huilen is het reinigen van verdriet.
Humor is het verwerken van alles.

In onze geoogste uien zit wat kop-rot, vervelend maar dan maken we er alvast maar soep van om in te vriezen. Op termijn gemakkelijk maar nu even doorwerken. Toch is het beter dan weggooien want dat zit niet echt in ons DNA. Eigenlijk was het dit jaar niet zo'n goed tuinjaar, coloradokever in de aardappelen. Trouwens ook in nachtschade planten op het terrein. Althans, ik heb nooit geweten dat dat nachtschade was maar als de Coloradokever er op zit dan moet het wel nachtschade zijn. Onder andere op een heel mooi bloeiende plant die op het randje van de vijver leeft. Overblijvend, als hij te ver het water opgaat trek ik er kruiwagens vol van uit maar in het voorjaar is hij er weer. De Padden maken er dankbaar gebruik van want ze kleven hun eierstrengen aan de ranken onder water vast. Das dan weer heel mooi. Dus laat ik altijd voldoende staan. Maar de moestuin dus, ook de aardappelen vielen niet mee, met de grote bonen was ik heel laat omdat ik het vergeten was te bestellen maar daar is nog redelijk van af gekomen, roede bieten en wortelen meer dan genoeg, ondanks vreetschade van de woelmuis. En over de pompoenen hebben we ook niet te klagen.

We zijn weer aan het bomen zagen geweest. Ze stonden te dicht bij het elektrische draden van de netbeheerder, dus we kregen opdracht om ze weg te halen. Eerst dacht ik, het is niet veel maar uiteindelijk kwam er toch nog een wagen hout af. Kunnen we toch weer een aantal weken van stoken.
Er staan ook nog een paar dode bomen maar die laat ik nog even staan, die drogen op stam beter als in de schuur, dus dat komt van het voorjaar wel.

Nu maar weer aan het schoonmaken van de uien.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert


Herfstkleuren maar ook ....


....zon en als je goed kijkt ook vliegtuig en zonnestralen.


Krekeltjes zijn er nog maar ze krekelen niet meer...ssssstttt


Compost, dit is alles na een jaar verzamelen, maar  wel met veel groeipower.


Mauro's oren zijn deze zomer zo verbrand dat ze helemaal krom getrokken zijn.
Een van de 9 schoonheden van een kat.


Tijgertje met haar nog levende moeder  Missie op schoot.
Verleden tijd.

 

 

Hallo allemaal 08-10-2017. 

Deze week even naar Duitsland geweest, volgens advertenties waren daar de brillen goedkoper. Ook daar heb je prijsvechters. Maar we zijn uiteindelijk niet bij een prijsvechter uitgekomen want bij navraag bleek dat ze ook niet zo goedkoop waren. Er zat ook nog een klein winkeltje/optiek waar we terecht kwamen, daar werden we prima geholpen en ik heb weer een leesbril. En dat is best wel handig op 64 jarige leeftijd.

Verder heb ik onze twee lammeren laten slachten en zelf uitgebeend. Ik denk dat ik de twee ooitjes maar niet meer laat dekken, ik heb voor een paar jaar vlees in de vriezer, het is wel goed zo. Het schapenvet wat ik over heb en niet te eten is, geef ik aan de Vlaamse Gaaien, die zijn er gek op. Binnen no time hadden we een hele zwerm zitten dus ik kon bijna onafgebroken voeren. De beestjes gaan lekker vet de winter in. Maar ook de Meesjes en dergelijke aten er aan mee. Het resterende afval (botten) leg ik in het bos en dat is altijd na een nacht verdwenen, alles weer terug de kringloop in. En zo hoort het.

Nu onze gasten al weer een paar weken weg zijn nemen de Reeën de camping weer helemaal over, je kan niet naar buiten kijken of je ziet er een paar lopen.

Verder zijn we nog wat aan het tuinieren geweest. Wils heeft een paar deuren geschilderd en ik moet nog wat gevelhout schilderen maar dan moet ik even een betere dag weer hebben. Verder staan de dode bomen er nog steeds dus dat moet ik ook nog een keer aanpakken maar dan vind ik het wel lekker als het goed koud is want het is best zwaar werk.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert


Het zijn en blijven prachtige vogels.


Lekkere paddenstoelen op de camping, ik dacht, ik laat ze nog iets groeien,
Twee dagen later waren ze verdwenen.

 

 

Hallo allemaal 01-10-2017.

Mooi weer om de kleine tuin schoon te maken maar het viel wel een beetje af. Meer werk dan gedacht. We zijn er 22 uur mee bezig geweest. Maar het ziet nu weer als nieuw, op het hek na dan maar die gaat nog wel een jaartje mee. Ook de bessen eens grondig gesnoeid, met bessen heb ik het idee dat je beter teveel kan weghalen als te kort maar misschien vergis ik mij. Gelijk maar even de bomen naast ons huis duchtig terug gesnoeid. We kunnen nu weer op de camping kijken. Er moeten nog meer bomen om want ik heb een ziekte in de Elsen, dus de dode moeten nu er ook maar aan geloven. Wat er nog goed uitziet laat ik staan, dat zien we volgend jaar wel weer. Ook nog even onze grote moestuin geploegd, ik weet het, je kan het beter spitten ipv er met een zware machine er over heen te rijden maar ik heb er geen zin meer in. Iedere schep moet je de grond inwrikken in verband met alle stenen die hier in de grond zitten. Met de tractor is het een stuk beter voor mijn rug en polsen. Wils is nu op dit moment bezig om de deuren van de garage te schilderen. Het is voor het eerst sinds lange tijd somber maar droog, goed weer dus om een oppervlakte te schilderen die pal op het zuiden ligt.

Verder de Duitse verkiezingen gevolgd. Het valt mij mee dat extreem rechts niet meer stemmen gekregen heeft, een pak van mijn hart. En nu het Catalaanse referendum, ik denk dat Rajoy een foutje heeft gemaakt door het zo op de spits te drijven en met zoveel machtsvertoon. Ik ben heel benieuwd hoe het afloopt.

Vanwege het mooie weer hebben we niet zoveel gedaan deze week. Af en toe lekker in het zonnetje zitten nu het nog kan. En voor het werk hebben we nog de hele winter de tijd. Een beetje gepensioneerd zijn we wel en met ons Tsjechische AOW en de inkomsten uit de camping kunnen we ons redden. Mooi toch. Dus nog even naar de Ceske Budejovice geweest voor een bril, maar weer was de goede opticien er niet, dus daar gaan we niet meer heen. Ik kijk volgende week wel even in Vimperk of ik daar kan slagen en anders maar naar Duitsland. Dat is dan ook weer een uitje.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje. 
Tot volgende week.
Bert

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 22-09-2017.

 

Vorige week hebben we zelf even vakantie genomen, we gingen weg met regen, dat was al een hele verbetering want met onze voorjaarsvakantie reden we weg met sneeuw.
Maar helaas bleef het weer koud alhoewel de regen uiteindelijk meeviel. We zijn naar de voormalige DDR gegaan. Daar is niet veel meer van te herkennen, het is heel erg West Duitsland geworden. Inclusief heel veel eettentjes, dat is ook goed te zien aan de bevolking. De Trabant was een kleine auto en ik denk dat een gedeelte van de Ossies er niet meer inpast. Wat wel gebleven is is de vriendelijke aard van de Oost Duitsers. Super behulpzaam en vriendelijk. We hebben weer een paar steden bezocht waaronder Dresden. Dit was de tweede keer Dresden voor ons maar ook deze keer kon de stad mij niet boeien. In het geheel een namaakstad en voor Oost Duitse begrippen erg commercieel. We zijn daar nog over een markt gelopen, ik weet niet meer hoe hij heette maar het kan beter de 100,000 worstenmarkt heten. Onvoorstelbaar, de ene kraam naar de andere.
We kwamen er ook nog een West Duitser tegen, ook een heel aardige man totdat hij over de DDR begon en an passant er ook nog wat zwarten en kopvodden erbij haalde, toen vonden we hem opeens niet meer zo aardig.

Dan maar naar een museum in Swickau. Naar het Trabant museum. Na heel lang zoeken vonden we hem per ongeluk. Het koste niet veel en het was niet veel. Maar ik vond het nog wel interessant. Het was echt een autootje waar geen schroefje teveel aanzat en en alles vervangbaar was. Eigenlijk een heel duurzaam autootje als de communisten er maar een schone motor in hadden gedaan. Gemiste kans. Het had nu een vintage auto kunnen zijn zoals de 2cv eend. Maar toch, vanwege de kou toch maar een korte vakantie. We willen wel nog een keer naar Nederland, dan is het misschien beter weer

Op de tuin de grote bonen geoogst en de pompoenen. We hebben weer genoeg pompoenen om volgend jaar weer pompoenen soep op tafel te kunnen zetten. Dit jaar hadden we er best veel succes mee. De grote bonen eet ik zelf wel op want daar schijnen geen liefhebbers voor te zijn. Morgen maar gaan beginnen met de kleine tuin weer schoon te maken, bessenbomen snoeien en dergelijke. Het bouwtje, oftewel de grote moestuin zetten we maar weer de ploeg in. En dan volgend jaar maar zonnenbloemen zaaien want de grond is niet echt geschikt als moestuin. Te stenig, te droog en te veel schaduw vanaf het bos. Maar bloemen zijn ook heel mooi. En dan de kleine tuin maar weer wat meer voor groente gebruiken.

En verder het gewone najaarswerk. Er moeten nog een paar bomen weg, we hebben een ziekte in de Zwarte Elsen. Dus die maar opruimen. Het gebouw moet nog winterklaar gemaakt worden. Net zoals Wils fuchsia's. Er is altijd wel wat te doen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


De OostDuitser is gegroeid nu ze Marxisme overboord gegooid hebben.
Gelukkiger? In ieder geval niet gezonder.


Dikke jassen weer.


Ik vind de Trabant een mooiere kleur hebben dan ons busje op de achtergrond.


Het Trabant museum op de achtergrond.


Mooie paddenstoelen op de camping,

volgens mij eetbaar want is dit geen eekhoorntjes  brood?

 

Hallo allemaal 10-09-2017.

Een hele week zonder gasten, geen ontbijters, geen eters, ook wel lekker rustig. We zijn bezig geweest met opruimen, tuintafels onder dak, kasten van het veld, het zomerhuisje winterklaar maken en dat soort dingen. Verder hebben we de door de Coloradokevers aangetaste aardappelen gerooid. Hm, dat is dit jaar geen succes. Van de Frieslandia's kwam bijna niets af maar de Raja's vielen wel mee, die zijn ook gekweekt voor biologische landbouw. Maar ja, in totaal hebben we maar voor een paar maanden aardappelen. De winterpeen heeft het het heel goed gedaan, helaas hebben de veldmuizen veel winterpeen gehalveerd maar er is nog genoeg over. De Reeën hebben het lof van de rode bieten opgegeten maar de bieten zelf met rust gelaten, ook die oogst was meer dan voldoende. Hopelijk hebben we nog een goede nazomer want de grote bonen heb ik heel laat gezaaid en die zijn nog niet oogstrijp. De pompoenen mogen ook nog wel wat groeien.

Ook heb ik het gras nog een keer gemaaid want we hadden weer kijkers voor de camping. Ze zijn enthousiast, maar ja, kopen is nog een heel ander ding, 10% kans denk ik, we zien wel. Leuk als we verkopen, zo niet, ook goed. We kunnen nog wel een paar jaar mee en het campingvak staat me nog steeds niet tegen, beter gezegd, ik geniet nog steeds met volle teugen als er weer gasten komen.

Kleinzoon is vandaag jarig, al weer drie, waar blijft de tijd. Een cadeautje met de post gestuurd maar die was nog niet aangekomen. Jammer. Maar dan is hij maandag ook nog wat jarig, of dinsdag. En ja, ze wonen 1600km verderop dus ik denk niet dat wij vanmiddag even een verjaardagsborrel gaan drinken daar.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

 

 
Nee, dit is niet mijn kleinzoon

 
Mauro zit geduldig te wachten tot ik ga zitten.


Geduld beloond.


Scheur in mijn klomp maar 22 jaar op een paar krambanden passen leverd nu toch wat op.

 

Hallo allemaal 03-09-2017 

De laatste week van seizoen 2017 is achter de rug. De laatste gasten zijn net vertrokken, het wordt nu echt stil. Maar aangezien we niet op vakantie gaan, zijn we gewoon nog open, dwz, gasten kunnen hier staan, toiletten en het afwasgedeelte is open en het water warm. Ook de wifi doet het nog. Maar geen restaurant of bar.  Het was een mooi seizoen, tot de laatste dag met leuke en gezellige gasten. Het weer kon niet kapot maar ik moet er wel bij zeggen dat we nu op vrijdag zaterdag en nu vanmorgen toch een 50mm water hebben gehad. Dus het gras wat de hele zomer bijna niet gegroeid heeft zal nu nog een eindspurt ingaan. Normaal tijdens een zomer worden er een 60 tot 80 ronde balen hooi van de camping afgehaald, nu nog niet eens de helft. De laatste maaibeurt leverde Jarda 7 balen op, hoofdzakelijk gevuld met klaver en andere kruiden die goed tegen de droogte bestand zijn. Super voer voor geiten en paarden.

Morgen, maandag zijn wij officieel gesloten maar, zoals altijd, als we hier zijn, zijn we ook open maar dan zonder bar en restaurant. Dit voorjaar hadden we tijdens de gesloten periode (normaal gingen we open van 1-5 tm 15-9) meer gasten gehad dan vorig jaar. Misschien is dat deze herfst ook wel zo. Voorlopig hebben we over de gehele zomer 50% meer gasten gehad dan in 2016, dus hebben we niets te klagen. Kan het misschien zijn dat het kamperen weer wat populairder wordt? Of verliezen de all in one resorts iets van hun populariteit? In ieder geval, wij zijn er blij mee.

Ook hadden we dit jaar best veel tentkampeerders, ook dat vind ik leuk want persoonlijk gaat mijn hart daar toch wel naar uit. Ik weet, ze geven meer schade aan het terrein, je houdt er toch vaak dode plekken in het gras aan over, maar een camping vol met tenten vind ik persoonlijk toch een stuk mooier. En een stuk milieu vriendelijker dan het sleuren van een caravan door heel Europa heen. Ik moet wel bekennen dat ik daar ook aan meedoe, maar we gaan in een periode op vakantie dat het met een tent niet echt fijn meer is. Te koud en vaak veel te nat. Dat is het risico als je zelf een camping heb, dan heb je a;alleen tijd in het vroege voorseizoen en het late najaar.

Drie dagen regen nu en het is of de bomen al voller en zwaarder geworden zijn. Ik ben benieuwd hoe de natuur zich nu gaat ontwikkelen. Er zijn zelfs na deze gortdroge zomer nog steeds drie plekken op de camping die vochtig zijn gebleven. Ik ga daar dit najaar eens veel vochtminnende bomen planten, die verdampen veel water en maken de natuur weer een stukje mooier. Goed voor de vogels en andere dieren die graag dekking of schaduw zoeken. Ik vraag mij wel eens af hoeveel duizenden bomen ik al geplant heb in mijn leven, heel veel. Zowel voor mijn werk als hobby regelmatig. Deze camping is ook best een groene oase geworden ipv een kaal weiland/graanland zoals we het 22 jaar geleden aantroffen. Weliswaar was dat weiland ook omringt door bossen. Maar nu zijn we meer in de natuur opgegaan en door de vele loofbomen die geplant hebben is vooral de vogel rijkdom toe genomen. Met de natuur moet je niet op een paar jaar kijken maar wij zien wel resultaten van wat we gedaan hebben.

We zijn deze week ook nog naar een landbouwbeurs geweest, maar was het vroeger leuk met allerlei, kleine handige dingetjes, nu hebben de grote subsidie-monsters het beeld overgenomen. Tractoren van 350kw, hakselaars voor mais van 500kw maar die na een uurtje mais met stenen hakselen het niet meer zo goed doen. Combines die zo breed zijn dat ze de toppen van dit heuvelland afschaven. Kortom, de landbouw, de subsidiërende €U en de banken zijn knettergek geworden. Ze zullen ons er niet meer zien.

Wij hebben geen vaste telefoon meer, dus nummer 388.426.222 is er uit. Dat kostte ons 50€ per maand. De grap was dat we 51€ betaalden voor ADSL en vaste telefoon. 30€ Voor de telefoon. Toen we het ADSL opzegden hebben ze de prijs van de telefoon opgehoogd tot 50€. En dat is best veel voor paar telefoontjes die wij pleegden en die paar die we kregen. Dus voortaan alles maar per email. Als het nodig is bel ik per computer terug en dat is gratis. Ons e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en via 00420.722.170.965. ben ik via whats-app te bereiken.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje. 
Tot volgende week. 
Bert  

 Voorlopig is het  enigste Nederlands wat ik nu hoor is van Wils, de rest gaat weer in het Engels, Duits en Tsjechisch.smile


We hebben er een bod opgedaan maar we zaten een €80.000 te laag.
Ach dacht ik, de €U ligt het er wel bij maar dat geldt alleen voor agrariërs.


Even verkoeling in de schaduw, 32 graden.


Rare bieten hebben we dit jaar maar wel erg lekker.


En heel groot.

 

 

 

 

Hallo allemaal 28-08-2017.

De rollen zijn omgedraaid, meer gasten in het pension dan op de camping, apart. Dus toch weer ontbijters. We gaan de laatste week in dit seizoen. Maarja, zoals altijd, zijn we thuis dan zijn we open. Officieel stoppen we de derde september. Maar we hebben weer een mooie week achter de rug, mooi weer en fijne gasten, ook komende week ziet het er prima uit.

Dochter met kleinkind zit weer in Engeland, wat dat betreft is het weer heel stil hier. Nouja, weer een aantal mooie dagen met ze gehad en aangezien ze ver wonen moeten we het daar maar mee doen. Het is niet anders.

Of het nu vanwege het mooie weer is of toch de klimaatverandering. Ik hoor heel veel vreemde vogelgeluiden, vogels die hier nooit waren en nu volop aanwezig zijn. Er vliegen hier nu ook toren en boomvalkjes, roodborstjes komen ook steeds meer voor. Het is in het geheel vogelrijker geworden. Best wel mooi. De voorspelde wespenplaag is helemaal uitgebleven, ik moet er wel bij vertellen dat ik in het voorjaar 49 koninginnen doodgeslagen heb, geheel tegen mijn principes in. Want wespen zijn best heel nuttig. De wespen die er nog waren waren ook niet lastig. Ook hadden we een prachtig Hoornaar nest maar die heb ik mooi laten zitten, prachtige insecten, zien er dreigend uit maar geven geen overlast. En ze eten heel veel andere vliegen dus ook nuttig. De waterplanten naast de vijver en bij de paddenpoel zitten vol verdroogde larvehuiden van de libellen en waterjuffers. Ook daar hadden we dit jaar veel meer van den anders. Door de droogte hadden we heel weinig grasgroei maar de klaver ging onverdroten door, die kan dus veel beter tegen de droogte. Als je door het klavergewas heen loopt is het ook een concert van de bij-achtigen en andere honingzoekers. Rustig dwalen over de camping, lekker in je blootje, kijkend en luisterend, schitterend gewoon. Als we deze camping verkopen vinden we zo'n paradijs als hier nooit meer. Ik persoonlijk begrijp sommige gasten niet die iedere dag weer een kasteel (in ruime mate aanwezig hier) of weer een wonderschoon stadje bezoeken. Hier op de camping kan je echt tot rust komen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.
Bert

 
Het oude lasapperat is 32 jr meegegaan, als het nieuwe net zolang meegaat
moet ik nog een oude man worden.

 
Wat een vreemdsoortig spinnetje, jammer van de vuile lens.


In het wolvenpark, ik denk als ik hem aangehaald had dat hij was gaan kwispelen.
Nog steeds een vuile lens, jammer. Meer poetsen Bert.


Veel lege larven hier, vastgeplakt aan de waterplanten.

 

 

Hallo allemaal 20-08-2017.

Je kan merken dat de vakanties weer eindigen en het werk weer begint, we hebben een aardige leegloop gehad deze week. Ook heb ik na een lange tijd geen ontbijters meer dus in principe kan ik weer een beetje uitslapen., Althans ik hoef er niet meer om halfzeven uit om brood te bakken en dergelijke.

Vrijdag heeft de Šumava een stevig onweer gehad waardoor wij een uur of zes zonder internet zaten. Er bleek veel schade te zijn maar het was ook weer snel gerepareerd. Hier was niets aan de hand maar aan de lichtflitsen te zien moest het daar hevig tekeer gegaan zijn. Op de camping zelf is zelden onweer, we liggen nogal gunstig wat dat betreft.

Veel mensen beloven ons om een stukje te schrijven over de camping en hun ervaringen te delen maar schrijft er nu niemand of wordt het gewoon niet geplaatst? Wils zat gisteren eens te kijken maar ze kon maar een paar reacties vinden. Jammer.

Veel van onze nieuwe gasten hebben Tsjechië ontdekt en gezien hoe mooi het is. Ook een aantal nieuwe naturisten verwelkomt. Ook voor hun was een mooie wereld opengegaan. Verder hadden we meer jong volwassenen als voorgaande jaren, helaas laten de pubers het nog steeds volledig afweten.

Verder een gek verhaal, een gast van vorig jaar die een been mist was hier gevallen, 's ochtends heel vroeg en kon niet overeind komen. Hij blijkt een 20 minuten gelegen te hebben voordat ik hem vond. Waarna Anneke (een gast) en ik hem overeind geholpen hebben en vanwege de pijn in zijn schouder gezorgd voor een taxi om naar het ziekenhuis te kunnen gaan waar we hem aangemeld hadden. De taxi was wel een probleem want vanwege zijn handicap moest er een tweede hoge taxi komen om te kunnen instappen. Iedereen heeft hem goed geholpen, wij, de chauffeurs en de doctoren. De man zelf was zeer tevreden. Nu kwam deze gast dit jaar weer eens kijken hoe het hier was en vertelde dat hij op de Klokecove was geweest waar het verhaal rond ging dat we deze man anderhalf uur buiten hadden laten liggen. Wat is dat nu toch weer een kinderachtig gedoe. Bah. Verder geen woorden aan vuil maken.

Onze dochter met kleinzoon is uit Engeland overgekomen om hier een vakantie te vieren , dat is weer heel gezellig, zo kunnen we weer eens bijpraten. Ook kleinzoon vermaakt zich prima heb ik het idee, hij ontdekt een heel andere kant van het leven, vooral de vijver is favoriet. En we leren hem weer eens wat beter kennen want zo vaak zien we hem niet.

Deze week hebben de geboorte van een libelle gezien. Jammer hadden we geen camera die een time-lapse kon maken maar we hebben het toch in beeld gekregen. Ik zal er een paar foto's van plaatsen. Van een lelijke vraatzuchtige larve tot een wonderschone libelle. Alleen zijn eerste vlucht hebben gemist.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje. 
Tot volgende week.
Bert


Ook de katten zochten de schaduw op.


De geboorte van een libelle


Langzaam scheurt hij/zij zich los


Hij/zij is vrij


En neemt afstand van zijn leven als twee jaar larve


Mijn kleinzoon an het leren vrachtauto besturen maar hij blijft links rijden.


Het laatste brood gebakken


Maailessen met de tractor aan onze kleinzoon.


Gustaaf tijdens de barbecue

Ook afscheid van onze hulp Annemiek, alles is weer veilig thuis, bedankt voor alles.

 

 

Hallo allemaal 13-08-2017.

Na een prachtige zomer met heel veel mooi weer en bijna geen regen was het de afgelopen week iets minder. Er is 22 mm water gevallen en de temperatuur was prima om kastelen en stadjes te bezoeken maar minder om lekker te zonnen. Maar de barometer gaat alweer vooruit en de vooruitzichten van de Tsjechische tv zijn ook positief. Helaas voor ons gaf accu-weather weer afgelopen week dramatisch slecht weer op voor Tsjechië, een dag zelfs 13 graden terwijl het in werkelijkheid 26 graden was. Door wie worden die kneuzen toch gesponsord?

Ook maar weer eens aan schapen scheren geweest, het was er warm genoeg voor maar echt een bedreven schapenscheerder ben ik niet hoewel de erg dichte vacht ook tegen werkte. Freek heeft er een aantal foto's van gemaakt waarvan ik er een paar bij deze blog doe.

Door het warme weer hebben we in de aardappelen maar ook in een wilde nachtschadeplant bij het water een ware invasie van de Coloradokever, hartstikke mooie kever alsook de larve maar ze vreten wel het loof van mijn piepertjes op. Dit is de eerste keer in twintig jaar dat ik de Coloradokever hier zie, toch weer een bewijs van de klimaatverandering die langzaam maar zeker doorzet. Het is ook natuur maar de oorzaak is niet natuurlijk. Het wordt tijd dat het milieu een heethangijzer wordt in de politiek.

Gerlo is vanmorgen vroeg weer naar huis vertrokken, om 6 uur hebben we hem uitgezwaaid. We hebben weer een plezierige tijd gehad met hem maar zijn been begon weer op te spelen en dan is het beter dat hij weer in vertrouwde omgeving is. Eigenlijk had hij nog twee weken langer willen blijven maar het zat er niet in deze keer. Het zei zo. Voor het werk is het niet meer nodig, met deze bezetting kunnen we het wel weer met z'n tweeën af. Maar we zullen hem wel missen.

Het nadeel van een fijn seizoen is dat je ook weer afscheid moet nemen van een aantal fijne gasten maar bedankt voor de prettige tijd die we met jullie hebben gehad. Het is niet alleen mooi als jullie een prettige tijd hebben, het is ook fijn als we er van mee kunnen genieten en dat hebben we weer volop gedaan. Ondanks het feit dat we de camping te koop hebben gezet genieten we toch nog van ieder seizoen. Dus we zitten een beetje in een spagaat, het is leuk als we het verkopen dan kunnen we nieuwe plannen maken maar ieder seizoen genieten we ook weer van onze gasten.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Weer afscheid genomen van Gerlo


Aan de schaar mankeert het niet.......maar het mannetje daarachter verstaat zijn vak niet echt.


Nageltjes knippen lukt beter.


He Bert, niet steeds foto's van je eigen zetten, ook eens van mij.


En ook een van dit krekeltje die 24  uur per dag een concert geeft.


Een kameraadje (gek, het staat vaud maar toch goed) gekocht die in mijn zak past.

 

 

Hallo allemaal 06-08-2017.

Een mooie week gehad met een heel klein beetje regen, genoeg om de camping weer groen te maken maar te kort om het gras te laten groeien. Precies goed dus. We hebben nu op het ogenblik best veel jonge mensen. Is er nog hoop voor het naturisme? Staat er toch weer een generatie op die het een zijn met de natuur belangrijker vindt dan de jacht tot …......

Deze week had ik zomaar weer eens contact met Luca van Kooten, de dochter van Willem die hier best een aantal jaren geweest zijn. Ik had eigenlijk verwacht dat zij, fanatieke voetballiefhebster, wel mee zou spelen met het Nederlands elftal maar nee, ze zat op de bank. Nou ja, tussen het publiek dan. Maar haar verhalen ontroerde mij, altijd leuk, zo weer even het verleden op te roepen. Het was toen een bijzonder meisje en ik denk dat het nog steeds een bijzondere vrouw is. Een mooi mens.

Deze week was onze zomervoorraad wijn zomaar op, dus moesten wij naar Praag. Richting Praag wordt de omgeving saaier en saaier, weliswaar bekeken vanaf de snelweg en daarna die stad, ahhh, wat een mensen, wat een auto's. Wijn ingeladen en als een speer terug naar het zachte ruisen van het Šumava woud, de stilte en de eenvoud. En daar waar er niet steeds mensen voor je voeten lopen waardoor je steeds gedwongen wordt tot grote en dan weer kleine stappen. Prachtig dat zoveel mensen naar Praag willen maar ik heb weer voor een jaar genoeg grote stad gehad.

Ons restaurant loopt goed maar is af en toe best veel werk. Maar het systeem om gezamenlijk te eten met voorinschrijving werkt heel goed. Twee voordelen, de mensen leren elkaar kennen en het is gewoon gezelliger dan met z'n tweetjes in een restaurant buiten de camping te eten. Het tweede voordeel, je hoef niet op je eten te wachten. Als om zeven uur iedereen wat te drinken heeft gehad dan wordt het eten daarna direct opgediend want wij hebben de tijd gehad om alles voor te bereiden. En niet om het een of ander, Wils is een hele beste kok. Als ze in een restaurant had gewerkt had iedereen haar geroemd. Maar dat ligt ook heel anders, een restaurant is er op uit om zo veel mogelijk te verdienen en hier is het een service met de bedoeling om gasten zo tevreden mogelijk te houden. Want tevreden gasten is de beste reclame die je je kan wensen.

Vandaag een wat korte weblog maar weer veel foto's, ditmaal niet van eigen hand maar van Annemiek Bresser.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Wie maakt dit toch allemaal in ons woud?
Waarschijnlijk toch de Kaboutertjes.


Toch er eens gaan buurten met onze kabouter, K.Bouter.


Er ontstaat een heel dorp, tiny house'jes


Wat zijn ze nu toch aan het doen, aan het palen?


Ook paddenstoelen bezitten een grote schoonheid.


Waterpret voor een slimme hond.

 

 

Hallo allemaal 30-07-2017

Ietwat verlaat met het schrijven van de blog. Een gast in het pension die al om 7 uur wakker was en die het nodig vond om te praten. Daarna om halfacht nieuwkomers die koffie en ontbijt wilden. Dus weinig ruimte om de blog te schrijven maar nu heb ik een moment voor mijn zelf.

Een stel gehad uit een land die door een gekozen democraat dictatoriaal geregeerd wordt en die d'r eigen niet wilden laten inschrijven ivm repercussies voor het naaktlopen. Had ik nog niet eerder meegemaakt.

Verder een prachtig cadeau gehad deze week, Als nieuwe gasten hier brood komen halen dan geef ik een plastic zakje mee, zo'n wegwerp zakje, met de woorden: "als je er voorzichtig mee doe kan je je er de gehele vakantie mee toe". Deze mevrouw (Corrie) had er twee weken mee gedaan en toen ze weg ging heb ik het zakje terug gekregen. Kijk, dat vind ik nu een mooi cadeau, toch weer iets gedaan aan de plastic soep. Het is niet veel maar alle kleine beetjes helpen. :-) Nu heb ik hem aan Carolien gegeven, kan zij er ook twee weken met toe? Haalt dit wegwerp zakje de status van duurzaam product? Maar bijna alle gasten komen steeds met het zelfde zakje terug. Ipv vele honderden heb ik er nu nog maar enige tientallen uitgegeven.

Voor het eerst weer eens gemaaid, een wat koudere week achter de rug met 10 mm water. Daar reageerde het gras onmiddellijk op dus we moesten weer eens aan de gang. Gerlo op de tractor en ik loop de kantjes er bij af en maai de dijkjes en randjes.

Het weer had een dipje maar is er nu weer helemaal bovenop. Ze voorspellen weer temperaturen boven de dertig graden. Dat is het nu al.

We hebben vergeleken bij vorig jaar een heel aardige bezetting, veel campers maar ook veel tenten, verrassend, raken ze weer in? Best veel terugkomers. Sommige komen al van het begin af hier. Letterlijk van jong kind tot volwassene. Altijd weer leuk.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Zonsondergang


Ik deel deze nog maar eens als een hommage aan alle dappere vrouwen.

 

Hallo allemaal 23-07-2017

 

Het gaat mooi zo. De mensen komen en gaan, het weer was mooi, de bar gezellig en best veel eters. Niets te harken en eigenlijk ook niets te maaien vanwege de droogte. Weinig animo voor de sauna, daar is het te warm voor. Wel voor de barbecue.

Verder hebben we weer veel terug komende gasten maar ook ook nieuwkomers. Mensen die voor het eerst naturistisch zijn. Mensen uit mijn verleden, Sam en Corrie, 50 jaar geleden voor het laatst gezien. (Oude koppen gekregen joh :-)

Voor Gerlo hebben we minder werk als verwacht, nauwelijks maaiwerk, maar het is toch mooi dat hij er is. Met boodschappen past hij mooi op de camping, hij houdt de bar bij, kan ook af en toe mensen ontvangen en geeft alle maar dan ook alle plantjes water. En als we maaien dan gaat Gerlo met de grote tractor en ik bij de tweewieler en maai de kantjes en dijkjes. Twee keer motorlawaai voor de prijs van één. Meestal hooguit een uurtje. Waar ik vroeger echt een hekel aan had waren de camping waar je de godsganse dag de maaier hoorde, hé, ik kom wel voor mijn rust ja.

Het persoonlijke goede nieuws voor ons deze week, onze dochter met kleinkind komt volgende maand voor een periode. Hiep hiep. Ver wonen heeft ook nadelen.

De krekels doen het met deze droogte erg goed , 24 uur per dag een concert. Ook veel libelle's, waterjuffers en vlinders. De wespen zijn ook aanwezig maar zijn geen plaag, ik weet het onder controle te houden. Tot op heden 4 nesten verwijderd. Een nest met Hoornaars laten zitten, die zijn veel te nuttig en geven geen overlast. En zijn uiteraard heel erg mooi.

Van de vele pubers uit het verleden zijn maar weinigen naturist gebleven maar ieder jaar krijgen we Anneke en Bart weer voor een weekje en dat is altijd weer gezellig. Jammer dat de jeugd het zo massaal laat afweten, grijs is nu toch wel de algemene kleur hier op de camping. Maar ach ja, wij worden ook ouder en het is ook wel net zo lekker rustig zo. Gewoon een probleemloze camping waar nog veel gelachen wordt. Toch geloof ik nog wel dat het naturisme nog toekomst heeft, het moet gewoon weer even in de mode komen. En zoals iedere golfbeweging, het komt wel weer.

We kijken zomers gewoon drie weken geen tv en missen het totaal niet. Soms denk ik zelfs dat de tv en sociale? Media het gezellige uit de maatschappij heeft weggehaald. Neem nu deze morgen, er vertrekken twee mensen met een camper, heel leuke mensen, heel gezellig tijdens het inschrijven maar ze hadden tv in de camper, dus zie je ze nooit in de bar. En het gaat helemaal niet om het drinken maar gewoon even leuk zitten te kletsen missen ze op deze manier wel. Bier, wijn en drank hadden nooit verkocht mogen worden in winkels. En de barren, pups, kroegen, noem maar op, open van 17 tm 23,00. Met mogelijkheid tot eten, koffie drinken en een borreltje op zijn tijd. Het had de sociale samenhang in de samenleving goed gedaan. Maar helaas, toen vonden ze de TV en internet uit.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

 
Sterrenhemel boven de camping met een fotobedervend vliegtuig.


De laatste loodje voor het roodstaartje voordat het derde nestje dit jaar uitvliegt.


Gerlo geeft echt alle plantjes water.


Maar toen ik hem hier bezig zag heb ik hem toch verteld dat het beter is ..........


...om je klompen aan te houden, dan houd je je voetjes droog.

 

Vorige week

Hallo allemaal 16-07-2017

Een weekje waarbij de bar opeens begon te lopen, dat maakt het gelijk een stuk gezelliger, ook een week waarbij het weer na dinsdag in een dipje verzeilde met als dieptepunt Zaterdag. Maar er is in totaal maar 8mm water gevallen en de meeste dagen konden we toch bloot en nu heeft het weerbericht het alweer over hoge temperaturen. Dit is in ieder geval een zomer waar er weinig gemaaid hoeft te worden. Het is te droog voor een snelle hergroei van het gras en dat staat mij wel aan.

De eerste kinderen zijn er ook, dat brengt ook weer leven in de brouwerij. Toch lijkt ieder jaar de vergrijzing van het naturisme sterker. Hoe kan dat toch? De naaktstranden lopen prima en de sauna's ook maar naakt kamperen lijkt wel een beetje uit te zijn. Toch hadden we vorige week een stel die voor het eerst naturistisch was en voor hun ging er een wereld open. Heerlijk vonden ze het, de ongedwongen sfeer op de camping, het schone sanitair zonder gedoe met te kort haakjes voor de kleren en zo. Dus die gingen het naturisme bij hun vrienden ook promoten. En mond op mond reclame is altijd de beste reclame.

Onze bakker is weer eens midden in het seizoen op vakantie gegaan, jammer is dat, hij maakt heerlijke bruinbroden met walnoten en die stellen de gasten op prijs en dan hoef ik niet zoveel afbakbroodjes te maken, maar ach, het is maar voor twee weken.

Door de droogte groeien er helemaal geen paddenstoelen, vooral Duitse gasten vinden dat jammer, dat zijn vaak verwoede verzamelaars. Ik persoonlijk ben niet zo'n paddenstoelen eter, dus ik mis ze niet. Ook op de moestuinen en bloementuinen is er weinig werk, door dezelfde droogte ontkiemd er weinig onkruid.

Ik heb van het voorjaar, na de waarschuwing dat het een wespenjaar ging worden, veel wespen koninginnen gedood, om precies te zijn 49. Dat is toch al gauw 49 X 5000 is 245.000 wespen minder. Afgelopen week ook nog eens drie beginnende nesten verwijderd. Dus ik denk dat de overlast van wespen dit jaar nihil zal zijn. Althans hier, ik heb gehoord dat het op andere campings al een plaag is. Toch doe ik het niet met plezier, de wesp is vooral een heel nuttig beest, jammer dat ze in het naseizoen zo irritant kunnen zijn. Toch blijf ik er scherp op. Kom ik weer een nest tegen dan wordt hij weer verwijderd, althans, alles wat binnen vliegbereik van de campig is, daarbuiten hebben ze van mij geen last.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

 

Tot volgende week.

Bert

 
Een caravan met zonnebril


Wespen? Nee, zweefvliegen, ik noem ze ook wel kijkertjes omdat ze zo voor je ogen kunnen zweven alsof ze je aankijken.

 

 

Hallo allemaal 09-07-2017

Een week van mooi weer en veel honden, op een gegeven moment liepen er hier 7 stuks. Ach ja, nu zijn ze weer allemaal vertrokken. Gasten komen en gaan. Het mooie weer blijft. Wel wat meer wind als gewoonlijk maar dat is het hele jaar al. Ik vind dat trouwens niet erg, want met wind is snikheet aangenaam warm.

Deze week hebben we het tweede stuk van de camping gemaaid, het maaien was niet veel werk, maar het opruimen des te meer. Er is menige zweetdruppel gevallen tijdens het harken. Voor Wils was het verse gras te zwaar en Gerlo kan niet zo goed lopen met zijn slechte been dus het merendeel kwam op mij neer. Maar dat maakt niet uit, de andere klusjes doen Gerlo en Wils weer. Voor Wils is er nog genoeg groenvoorziening om bij te houden en Gerlo heeft het gras aan de kant geschoven met de tractor. Zonde, mijn dochter in Engeland moet duur hooi kopen en hier raak je het aan de straatstenen niet kwijt dus laten we het maar composteren. Het gekke is, de boeren leven hier van de EU milieu subsidie door hun land twee keer te maaien maar omdat ze het hooi niet kwijt kunnen komt het vaak bij de (met EU subsidie) compost fabriek terecht. Ik zie het altijd met plezier als er reeën op de camping lopen die ons gras opvreten, het kunnen er niet genoeg zijn. Dat hoef ik niet meer te maaien. Maar er zijn te kort reeën, dus jagers, stop met jagen en laat de wildstand maar onbelemmerd groeien. Dat is pas natuur. Het gras in de Oostvaardersplassen plassen vind ik ook prachtig maar hier met de droogte hapert de hergroei en dat staat mij ook wel aan.

Grappig dat er steeds weer mensen op de camping zijn die van ver komen en iedere dag ergens heen rijden om een officiële, door de staat uitgezette, wandeling te doen. Terwijl het hier om de camping meestal gewoon mooier is. Toen we hier net zaten hebben we ook een aantal van die wandelingen gedaan maar het is vaak een stukje mooi en lange trajecten over straat. Hier kan je echt zwerven door de bossen, afgewisseld door kleine landelijke straatjes en dorpjes. Dat kan allemaal zo van de camping af. Wils heeft een aantal routes op papier gezet, we verkopen stafkaarten van dit gebied en voor de liefhebbers hebben we nog een tiental geo-caches geplaatst die tezamen met een aantal Tsjechische caches een wereld van de mooiste plaatsen hier rond om ons heen beloofd.

Wat wel een aanrader is om een keer het boemeltje te nemen. Een ritje vice versa naar Strakonice of naar Volari laat de achterkant van Tsjechië zien. Dus niet vanaf de straatzijde maar de achtertuinen of de bossen die je vanaf de straat niet zie. Ik persoonlijk geniet er iedere keer weer van als we het weer eens doen. Het leuke van de boemeltjes is, ze rijden niet veel harder dan veertig en het kost, zeker naar Hollandse begrippen een habbekrats.

De internationalisering is opeens weer weg, de Belgen, Schotten en Tsjechen zijn weer vertrokken, de Duitsers en Hollanders zijn gebleven. We hebben best veel terugkomers maar ook veel die we nog nooit gezien hebben. Ik denk dat Tsjechië weer in de lift zit. Na een paar jaar geleden hebben onder de crisis en het negatieve image van het Oostblok geleden te hebben beginnen de mensen er toch achter te komen dat Tsjechië gewoon achter Duitsland ligt en ook wel als centraal Europa bekend staat. Verder is het volgens statistieken veiliger dan Nederland. We hebben in ieder geval alweer het dubbele aantal overnachtingen vergeleken met vorig jaar.

Tot volgende week.

Bert


Moestuin krijgt de groei te pakken


Harken is vers gras, best zwaar.


En Gerlo schuift het weg.

 

 

 

 

Hallo allemaal 02-07-2017

De Chata, (Zomerhuisje) is twee weken vanaf nu vrij vanwege een annulering.

Voor 25 % reductie nu te huur t/m 15-07

En weer een bijzondere vlinder ontmoet, het beestje landde op mijn arm en bleef een half uur zitten, ondanks dat ik aan het schoffelen was en mijn arm continu heen en weer ging. Daarna ging hij mee koffie drinken, althans, hij zat er nog steeds. Na een kleine uitstap naar Wils knie landde hij op mijn hand en daar dronk hij drie druppels water op, de vierde ging er niet meer in.

Na zijn zuippartij van drie druppels water.


De onderkant van zijn vleugels is minder spectaculair,
maar wat een schattige oogjes.

Vergeleken met het weer van de laatste weken is het nu frisser maar nog steeds goed. Er was in eerste instantie door het weerbericht kou en veel regen voorspelt maar de kou is niet gekomen en de regen hield met 12mm op. Wel was het winderig, best vreemd voor deze omgeving. Vergeleken met de rest van Europa hebben we het getroffen hier. En het plaatselijke weerbericht heeft het al weer over 27 graden dus het zit wel goed.

De tractor staat met een kapotte voorband en een nieuwe was nergens in voorraad dus die moest ik bestellen. Maar er zit toch nog niet zoveel hergroei in het gras dus paniek is er niet. En vanaf dinsdag kan Gerlo weer maaien.

Even hadden we een wifi probleem maar toen ik de monteur om 20,00 uur belde was die er om 22,00 uur de zelfde avond en werd het opgelost.

Verder was het vooral een rustige week, er is dankzij de nette gasten weinig schoon te maken. Het gras groeit dankzij de droogte nauwelijks, het hooi is binnen, de moestuinen zijn onkruid vrij en alle plantjes zijn uitgedund en staan op stuk.

In het voor en naseizoen houdt het barbezoek op niet over, iedereen heeft TV en laptops in de caravan/camper.

En verder, gasten komen en gaan, de een voor een nacht en andere staan langere tijd. Wat mij opvalt is dat we al verschillende campers hebben gehad die meerdere dagen tot weken bleven staan. Ook hebben we al opvallend veel motorrijders gehad.

Tot volgende week.

Bert


De roodstaart is bezig met zijn derde nest dit jaar, vermoedelijk een katholiek vogeltje dus.

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 25-06-2017

Er vliegt hier een heel raar vlindertje in de rondte. Af en toe komt hij op je zitten en kromt zijn achterlijf, scheidt iets transparant vloeibaars uit, wat hij daarna met zijn honing-slurf opzuigt. Is dat een vorm van anale fixatie of gaat zijn eten tweemaal door het maag-darm kanaal net zoals bij een konijn? Ik kan er op het internet niets over vinden.

Op de camping is het gezellig met een aangename bezetting voor de tijd van het jaar. Terugkomers en nieuwkomers en een goed naturistisch sfeertje. Een naturisten camping is toch verre te prefereren boven een klerecamping. Ook het zomerhuisje is weer gevuld. Dat was even spannend, we hadden niets meer gehoord van de mensen die hem gereserveerd hadden en gisteren op de wisseldag kwamen ze ook niet. OjaHallo allemaal 25-06-2017 , toch nog, heel laat. Een Schotse met echtgenoot. De vrouw lijkt mij heel interessant want ze werkt bij een modemerk met duurzame en kindvriendelijke kleding. Daar wil ik wel eens meer van horen want duurzaam en kindvriendelijke kleding is nauwelijks nog aan te komen.

Dankzij het feit dat we hier heel veel loofbomen hebben gepland zien we steeds meer soorten vogeltjes en insecten komen. Daar kan ik zo van genieten. De camping staat te koop maar als het verkocht is zal ik dit toch wel missen, het wonen en leven in het paradijs. Ook de reeën blijven dit jaar lang van de camping genieten, normaal trekken ze zich wat terug als de gasten komen maar dit jaar zie ik ze nog af en toe op bijna aaibare afstand langs komen. Het teken dat we heel rustige gasten hebben die de rust niet teveel verstoren. Benieuwd of het zo blijft, gisteren zijn er een paar gasten met honden binnen gekomen.

Het weer is aanhoudend goed, heet, maar met een verkoelend windje. Hoe gek het ook klinkt, ik heb heerlijk hooi staan te harken, lekker in het zonnetje met alle rust om mij heen. Echt nodig is het niet maar een beetje extra heel goed hooi voor de schapen is nooit weg dus nu ligt het ex kippenhok aangestampt vol met pure eerste kwaliteit hooi. Ook de reeën mogen de komende winter weer mee eten, ik heb genoeg. ( Ik denk dat de reeën ieder jaar de helft van het hooi opvreten dat ik voor de schapen neer zet).

Wel was het vaak zo dat als ik aan het harken was dat er mensen kwamen mee helpen maar je kan wel merken dat het naturisme vergrijst, er zijn steeds minder mensen met hulpkrampen :-)

Gerlo is zondag aangekomen en heeft heeft al lekker mee geklust. Een paar extra handen zijn best aangenaam. Als er veel eters zijn bv is het toch lekker als iemand de bar doet en dat soort dingen, maar hij kan ook maaien met de tractor en dat bespaart mijn veel tijd. Hij kan ook heel goed mensen ontvangen, hij kan goed met de gasten omgaan. En zijn humor is vanzelf ook mooi meegenomen, we lachen wat af.

En aangezien we deze week een onweersbuitje hadden met 7 mm regen is het gras weer gaan groeien. Mooi groen weer dus op de camping maar persoonlijk hou ik wel van geel gras, dat groeit nl niet. Door de wind hadden we ook veel stuifmeel op het water, wat de karpers trouwens heerlijk vonden, ze hebben er kilo's van opgegeten. Maar na het regenbuitje was de vijver weer helemaal glashelder. Prachtig zo'n natuurbad, de waterstroom uit het beekje is helemaal regelbaar, er komt altijd wat vers water in de vijver zodat het nooit te warm wordt met kans op algengroei en nooit teveel zodat de vijver steenkoud wordt. Het zit nu iets boven de 20 graden en ik weet hem mooi zo te houden. En natuurlijk is er nog veel meer te vertellen maar ik ga nu eerst de toiletten schoonmaken en nog wat dagelijkse klusjes.

Tot volgende week
Bert

Gedicht van een 60 jarige stratenmaker.

Gebroken en stijf.
Sleept hij zijn lijf.
Nog een jaar of zeven.
Voor de hogeropgeleiden.
Die langer leven.

 
Het vlindertje met de anale fixatie.


Ik vond hem wel leuk.


Ze zijn er weer.

Dak werkzaamheden.

 

Hallo allemaal 18-06-2017

 

Weer een mooie en gezellige week gehad. Mooi weer, wat? Heel mooi weer. En, ondanks de beloofde regen uit onweer, niet dus, ook heel droog. Het bouwtje heb ik zelf maar beregend. En de komende week blijft het ook heel mooi. Tot 30 graden.

Het zomerhuis is ook weer verhuurd. Tijdens het schoonmaken kwamen we er achter dat de wc pot gebroken was. Onbegrijpelijk, voor de winter had ik hem droog gedweild, hoe kan hij dan nu kapot zijn? Dan blijkt verder dat de pot alleen met de stortbak verkocht wordt. Irritant, die is toch niet kapot? Verder kregen we het in mekaar gezette model mee. Dus niet in een doos en bijna niet te tillen. Plus een kwartier vastbinden in de laadruimte van de bus vanwege de onhandigheid van het model en zonder bescherming van de dozen zoals ze van de fabriek komen. In die winkel zien ze me nooit meer.

Vandaag komt onze steun Gerlo aan. Das mooi, kunnen we ook weer eens weg zonder de camping onbeheerd achter te laten en dan hebben we een reserve auto, want onze bus moet even de garage in voor een kleine verandering en als het dan nodig is kan Gerlo mooi boodschappen doen met zijn eigen auto.

Onze buurman heeft het ongebruikte gedeelte van de camping gemaaid en ook met droog weer in de ronde balen gekregen. Ik heb er gelijk 10 vanaf genomen voor onze schapen en als betaling voor de koop van het grasgewas. Ik ben er mooi van af, ik heb hooi voor de schapen zonder er voor te werken en Jarda's koeien zijn er ook blij mee.

Toch heb ik nog veel gras staan, een gedeelte wil ik zelf hooien ( Dit hooi komt van de camping zelf en staat op betere grond waardoor het eiwitrijker is, speciaal voor als de lammeren geboren worden) en de rest moet maar compost worden. Het is niet anders.

Ik denk dat de voorspelde overlast van de wespen dit jaar achterwege blijft. Nu heb ik wel van het voorjaar, geheel tegen mijn gewoonte in want wespen zijn ook heel nuttig, iedere koningin gedood die ik zag. En bij iedere koningin die je dood heb je toch een 5 tot 10,000 wespen minder. Dat zit me tevens dwars want van de wespen waar je uiteindelijk last van hebt zijn het er maar aan fractie van dit aantal. Maar er werd Europees zo voor een wespenplaag gewaarschuwd deze zomer vanwege de vele wespen die de winter overleefd hadden. Maar ik denk dat het heel erg meevalt. Wel zie ik wat meer hoornaars maar die zijn niet lastig en ze steken ook niet gauw. De natuur doet het verder wel heel goed, veel reeën dit jaar. De waterjuffers en libellen zijn bij de vijver volop aanwezig. Soms hangt er een blauwe waas over de kanten van de vijver van de waterjuffers. Ik kan af en toe gewoon lekker aan de kant van de vijver zitten en gewoon genieten. Ook mama eend zwemt met 9 jonkies in de rondte.

Weer geen foto's gemaakt deze week, het is zomers ook altijd moeilijker te fotograferen met naakte mensen op de camping. Niet iedereen is er van gediend dus ik ben heel terug houdend. Er was een man hier die heel veel bij de vijver gefotografeerd heeft, met een aparte lens om de insecten er goed op te krijgen. Ik had van hem wat foto's moeten overnemen.

Vandaag lekker buiten klussen, beetje gisteren gemaaid gras op schudden, het bouwtje schoffelen en wie weet nieuwe gasten te ontvangen.

 

Verder geen nieuws

Tot volgende week.

Bert

 

Start video

                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Start video

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com