Hallo allemaal 13-01-2017.

Best wel weer een warme week , althans niet onder nul, maar daar hing het ook de gehele week een beetje om. Dag en nacht 0 tot 1+. En mist, steeds maar mist. Ach, daar wordt het bos prachtig naargeestig van, met druipende bomen, neerwaarts, zwaar van het water hangende takken. Je kan zeggen, jee, wat koud en somber maar ik persoonlijk vind het heel mooi. Het mooiste is wanneer er dan een paar Raven boven je vliegen met hun zware kraa kraaa, ze zijn altijd in gesprek, wat zullen ze elkaar toch meedelen? Persoonlijk ben ik best een liefhebber van uitzonderlijk weer, (Nouja, het moet niet te veel kosten). Kou beneden nul is prachtig maar kost teveel energie.

De Reeën vertonen zich ook overdag weer op de camping, maar zijn nog erg schuw, ook voor mij vluchten ze weg. Reeën zijn veel intelligenter dan de meeste mensen denken en het zijn uitgesproken vluchtdieren. Dus als ze beschadigd zijn in hun vertrouwen duurt het weer lang voordat ze het terughebben. Die strooppartij van die ene zondagmiddag heeft dus verstrekkende gevolgen gehad. Wat ik mij wel afvraag, waren het Tsjechen of van een eventueel andere nationaliteit? Mensen die weten dat hier in de bossen nauwelijks controle is? (Ook wegbezuinigd) Je zien hier ook off the road motoren door het bos stormen, soms met Tsjechisch (vooral Praags) kenteken maar ik ben ook Hollanders tegengekomen. Wat bezielt ze?

Wils heeft deze week veel gewandeld en ik ben een paar zieke elzen aan het opruimen geweest, zagen en kloven. Het was alleen een vervelende plek waar ze stonden. Net aan de verkeerde kant van het beekje, daar waar ik niet met de tractor kon komen, dat werd met het handje, blok voor blok door het beekje sjouwen. Ach ja, ik zie het maar als krachttraining. Ik heb het wel heel fijn gekloofd zodat het ook snel droogt, wie weet, genieten we ook nog van de warmte. Maar als je zieke boom zie dan zie er meestal meer. Dus als het weer even goed weer is moet ik ook nog een paar wilgen neerhalen, ze zeggen waardeloos brandhout maar per kilo geeft het net zoveel warmte als eiken, let wel, per kilo.

Voor de schapen heb ik een ruif gemaakt, ze vermorste toch wel erg veel hooi. Niet dat dat zo erg is, het wordt toch mest maar dan is het potstalletje zo gauw vol. Dan moet ik nog halverwege de winter uitmesten en dat is niet de bedoeling. Met wat minder strooisel blijven ze ook prima schoon. Ik kan nog steeds aan de sporen zien dat de reeën 's nachts mee eten, das mooi, hebben die ook wat lekkers.

Ook de boomklever is weer definitief terug. Ik zie hem ook bij de nestkastjes kijken dus ik denk dat ze hier wel gaan broeden. Ik vind het een prachtig vogeltje en kijk met plezier hoe ze op en neer over een gladde stam van een jonge berk lopen. Altijd vooruit, met het snaveltje omhoog of recht naar beneden, het maakt ze niks uit. Ze moeten toch heel scherpe klauwtjes hebben.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Sorry voor de wazige foto, maar wel handig, de telefoonnummers staan erbij
en het nummer geeft het punt aan. Slim voor vreemden.


Sneeuw is mooi maar die rook zie ik liever niet.


De schapen strooiden zichzelf te rijkelijk op, straks passen ze niet meer.


Dus nu hebben ze een ruif en staan ze in de regen te eten, aahhh.


Ik was in het bezit van een roestige oude zaag en met een eikentakje erbij
heb ik hem omgevormd tot een ulu, een Inuiet vrouwenmes.
ideaal om te snipperen enzovoort.


Ik heb de ulu vanmorgen even met de hand geslepen en het mes is scherp genoeg bevonden.

 

 

 

Hallo allemaal 7-1-2017.

Het is wel een kwakkelwinter hoor. Ik denk dat we al een aardige laag sneeuw bij elkaar hebben ware het niet dat het daartussendoor steeds weg dooit. Heel gunstig voor ons gasgebruik, dat gebruiken we dus niet maar wel een beetje deprimerend weer. Toen we hier 22 jaar geleden kwamen hebben we een keer min 32 gehad, min 25 kwam best veel voor en ik voelde mij er goed bij, lekker fris tintelend weer maar dat is al lang geleden, nu zeggen we dat het koud is als het min 15 is. En toch hebben we nog steeds klimaat ontkenners in alle regeringen wereldwijd. Ik hoop dat ze gelijk hebben maar ik ervaar het toch heel anders en ik zou er maar niet op vertrouwen.

Misschien moeten we toch anders gaan leven, minder vliegen, de 1€ winkels voorbijlopen, want daar koop je alleen koopbevrediging, vooral aangevoerd door echt verschrikkelijk vervuilende schepen. Wat ik mij wel eens afvraag, als de scheepsmotoren niet op de meest vervuilende brandstof aangelengd met chemisch afval (https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html ) gewoon met schone Euro 6 motoren zouden varen wat zou een spijkerbroek van 8 € dan kosten? 8,0001€? Dus waar hebben we het over, het wordt tijd dat we een beetje goede wil gaan tonen en dan bedoel ik vooral de beleidsmakers en de captains of industrie. Regeren betekend regeren en niet facaliteren.

Gisteren heb ik 4 bomen omgezaagd, ze waren al dood hoor, dus het moest toch een keer gebeuren. Het was +7 graden en het zonnetje scheen, dus het was T-shirtweer en zweten. Vandaag is het 0 graden en het druilt buiten. Mooi weer om te hakken dus. Maar misschien ga ik wel naar het schaatsen kijken, dan heb ik morgen ook wat te doen.

Sinds de jachtpartij in het bos zijn er toch minder reeën op de camping. Nu is de vraag, zijn ze afgeschoten of zijn ze weer voor lange tijd het vertrouwen kwijt? Het vaste groepje van drie die hier de gehele herfst al liepen, die ook geen angst voor ons hadden, heb ik niet meer gezien. Wel zie ik verse sporen in de morgen maar ook minder dan anders.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Echte winterscool


Dit zijn grapjes maar wel uit de tijd toen het nog echte winters waren.Waar zijn ze gebleven?


Return to sender.

 

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 30-12-2017.

Na een geheel groene kerst is het nu weer gaan sneeuwen, dat voelt toch meer winters aan. Ik hou er wel van.

Een paar ree-loze dagen gehad. Tweede kerstdag waren er stropers in het bos en de dag daarop was er geen ree meer te zien. Bijna altijd als ik 's morgens de gordijnen open doe zie ik wel een of meerdere groepjes die op de camping lopen maar niets deze keer. Ook in de verse sneeuw die gevallen was, geen enkel spoor, ook toen ik 's middags in het bos liep, geen ree , zelfs geen sporen te zien. Ook bij ons hooischuurtje waar ik altijd wat hooi neerleg voor ze en waar ze het ook trouw iedere nacht opaten, niets, het hooi lag onaangetast. Het moet een behoorlijke paniek geweest zijn in het bos. Maar ondertussen zijn ze er weer, althans, het hooi wordt weer opgegeten en er lopen iedere dag weer verse sporen in onze achtertuin, ook het mineraalblok bij de schapen wordt weer bezocht. Het was maar een paar dagen maar ik maakte me wel ongerust.

Het is nu 30 december en ondanks het feit dat er hier het gehele jaar vuurwerk gekocht kan worden en het nu al weken in iedere supermarkt ligt heb ik nog geen rotje gehoord. Een keer dacht ik dat ik ze hoorde knallen maar dat waren de stropers. Het vuurwerk met oudejaars is ook altijd vrij rustig behalve als er toeristen zijn, dan kan het nogal tekeer gaan. Wij hebben ook eens een keer een vol pension gehad met oud en nieuw en de hoeveelheid vuurwerk die er die nacht is afgeschoten was qua geld meer dan wat de gehele week kostte. En een halve container vol met afval, want die kartonnen dozen en dergelijke verbranden leek mij niet verstandig.. Nee, dat vuurwerk hoeft van mij niet, ik heb er sowieso al niets mee.

Hoewel het mijn eigen keus was, maar enige subtiele dreigementen van Wils waren er mede debet aan, ben ik naar de kapper geweest. Dat was de meest schokkende ervaring van deze week. De schapen begonnen me steeds meer als soortgenoot te zien, Ik was uitgegroeid tot een wolharig mens, ze namen mij ook in vertrouwen en dat zouden ze met een mens nooit doen. Maar aangezien de kapster die mij onderhanden nam zich helemaal liet gaan maar dan ook helemaal, ben ik nu toch een geheel ander mens geworden, alles moest er aan geloven. Niet alleen mijn hoofdhaar, maar ook mijn trots, mijn woeste bakkebaarden, daar is nog een flauwe schaduw van over, mijn dreigende wenkbrauwen, ook geminimaliseerd. Neusharen en haren die zich tevreden in en op mijn oren hadden gevestigd, stof en vuil tegenhoudend, ook verdwenen. Ik was wel heel erg blij dat ik hooggesloten kleding aanhad. De schapen reageerden ook met een geschokt Beh? (De r en de t hebben ze nooit geleerd uit te spreken) Ik hoop dat ze me toch nog vertrouwen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Beh??


Dat de katten altijd op schoot zitten kan ik mee leven.


Maar dat ze tijdens het eten naast mij gaan zitten
vind ik toch wel erg hondachtig.


De reeën zijn weer terug, het hooi wordt weer gegeten.


Zonder woorden.


Amerika 2017

 

 

 

Hier moest eigenlijk een foto van mijn keurig gekapte hoofd staan
maar daar ben ik geestelijk nog niet aan toe.

 

 

 

Vorige week

Hallo allemaal 23-12-2017.

Het leven wordt steeds rustiger, er is gewoon geen klus meer te bedenken. Misschien moet ik gewoon dingetjes gaan maken, ik zag van de week een mooi handgesmeed keukenmes op de kerstmarkt in Passau maar daar vroegen ze mooi 45€ voor. Dat kan ik zelf ook wel. Gelijk ook maar een ulu maken, dat zijn heel handige messen om groentes te snijden. Ga ik het doen? Ik weet niet, als ik geen boeken meer heb misschien wel. Maar als je weinig te doen hebt, althans dat is mijn ervaring, daar word je ook ontzettend lui van. 

We zijn ook nog even naar Passau geweest, we wilden naar een grote biologische supermarkt daar en nog even langs de Aldi en dus ook gelijk maar naar de kerstmarkt maar ik denk dat we dat voortaan maar laten zitten. Ze zijn zo voorspelbaar, een kraampje met Thüringer witte worst, dan een kraampje met wanten, vervolgens een kraampje broodjes met halvemeter worsten, dan een kraampje met sokken, nou ja, ga zo maar door. Een uitzondering was een kraampje met leren tassen en keukenmessen. Maarja, het was toch schuifelen met de massa mee. Ach, we waren er een keer een dagje uit. En we hebben maar weer een broodje döner bij Ali gehaald, de beste bij ons weten. Eigenlijk hadden we een biologisch restaurantje in ons hoofd, of iets vegatarisch, eventueel vegan/rawfood?? Het is er allemaal niet in Passau. Dus toch weer Ali.

Afgelopen week lag er een mooi pak sneeuw maar nu is alles weg dus dat wordt deze keer eens een groene kerst. Ook niets mis mee. Nu de sneeuw weg is komen er gelijk minder vogels bij het voerhuisje dus de maaltijd verstrekking wordt nu stop gezet, ze krijgen weer bij de volgende vorst en sneeuwperiode. Ook de reeën hebben vannacht het hooi laten liggen dus die vinden ook weer genoeg eten. Alleen het mineraalblok bij de schapen blijft heel aantrekkelijk voor de reeën maar er zit ook het kopermineraal in daar daar is de grond hier heel arm aan dus. Hier in de bossen zijn ook voerplaatsen van de staat en bij iedere voerplaats ligt wel een brok natuurzout waar ook dankbaar gebruik van wordt gemaakt maar het zijn geen mineraal blokken en dat weten die reeën verdomd goed. Ach, ik vind het wel leuk dat ze hier komen. We doen jaren met zo'n blok dus qua kosten hoef je het niet te laten.

In ieder geval, prettige feestdagen toegewenst en een gelukkig nieuwjaar en misschien zien we jullie van de zomer, jullie zijn van harte welkom.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Voor die mensen die altijd vinden dat ze teveel belasting betalen.


Het was heel mooi hier maar alles is alweer weg.


Het kostte ook veel te veel gas.


Een mineraalblok, de rode, de witte is een brok natuurzout.

De schapen worden ook echt niet verwend door mij. Toch?


Ze hebben het maar mooi hier. Dit is zwartkop, voorheen Kebab, maar nadat zij
mocht blijven heb ik haar omgedoopt.


Afgelopen week.


Vandaag.


Zonder woorden.

 

Vorige week

Hallo allemaal 16-12-2017.

De reeën worden ondertussen zo mak dat toen ik vandaag naar de kas liep om prei te halen, ze pas weg liepen toen ik op 5 meter afstand was en ook niet in een dolle vlucht, nee, gewoon een rustig terugtrekken in het woud. Toen ik later hooi voor de schapen pakte, stonden ze weer naar mij te kijken, dus ook voor hun wat hooikrok achtergelaten.
Aha, hooikrok.

Ik zal het even uitleggen. Ik weet namelijk niet of het een Nederlands woord is of uit het dialect West Fries. Wij waren deze zomer aan het hooien toen het gras en alle onkruiden volop in het zaad stonden, daarvan is een gedeelte meegekomen de hooiboet in. Als ik nu de schapen voer dan gooi ik wat hooi op een kleed, vouw de punten bij elkaar en draag ik het op mijn rug naar hun ruif. Daar schud ik het hooi op het kleed uit zodat al het hooikrok (verzamelnaam voor alle soorten zaad) liggen blijft, dat doe ik dan in een emmer, dit is voor de schapen een enorme traktatie, ze vechten er bijna om. Het hooi doe ik gewoon in de ruif.
Ik heb wat van het hooikrok op de sneeuw uitgespreid zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel. Zie foto hieronder. 
Het hooi wat ik nu voer komt van het gedeelte van de camping af waar al 20 jaar het gewas twee keer per jaar afgevoerd wordt en er nog nooit mest voor terug gekomen is, dus daar is de grond al aardig verarmd en daardoor zeer onkruid en bloemenrijk. Met als gevolg dat er ook heel veel zaad in het hooi zit als je het niet te vroeg maaid. Ik ben wel benieuwd hoe het volgend jaar is want we hebben een heel droog jaar achter de rug waardoor vochtminnende planten verdwenen zijn en er veel meer klaver, biggenkruid, weegbree en dergelijke soorten voor terug gekomen is. Maar het kan ook zomaar zijn dat er genoeg zaad van de verdwenen soorten op de grond liggen en die volgend jaar weer vrolijk ontkiemen als het weer vochtig wordt. De natuur blijft boeiend, het verrast je steeds weer. Ik denk zelfs als je een scherp waarnemer bent en je hebt een heel klein achtertuintje dat ook dat tuintje wekelijks verrassing biedt. Uiteraard moet je het wel willen zien.

Afgelopen week soep gemaakt maar kon niet kiezen tussen bonen, groenten, kippen, knoflook en uien, dus ik heb een bonen, groenten, kippen, knoflook, uien soep gemaakt op een fond van Gans. Het is heerlijk. Wel moet ik zeggen dat er ook een beetje mensenbloed inzit want tijdens het uien snijden vergat ik mijn duim op tijd weg te halen. En mijn motto van: "taai vlees bestaat niet maar stompe messen wel" bewees weer helemaal zijn gelijk. Ik zal het alleen op moeten eten want toen Wils het deksel lichte om op te scheppen sloot zij de pan gelijk weer onder de mededeling dat ze voor vandaag alweer genoeg knoflook had gehad. Ze weet niet wat lekker is.

En vandaag aan de preitaart want er zit een vandaal in de kas die de prei vanuit de grond bij de wortels begint op te vreten. Normaal oogsten we de prei gedurende de winter maar nu moet het maar ingevroren worden.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Kruidenrijk grasland


Een methode om de sportschool uit te sparen.


Hooikrok.


De schapen smullen er van.


En nu gaat er ook al geen kachelas meer in en het papier, glas en plastic
gaat naar het gescheiden afval toe, wat is er mis gegaan?


Keer om zei  TomTom


De gehele zomer geoefend in het op het water te lopen om met kerst
het journaal te halen.
Maar nu ligt er ijs, ja, dan kan iedereen het wel.
(ps, Ik geef tevens de waterplantjes water want je moet het aangename
altijd met het nuttige verenigen.)

 

 

 

 

Hallo allemaal 11-12-2017.

Nu we toch in de kerstdagen zitten zijn we ook naar de kerstmarkt in České Budějovice geweest. De start was niet echt snel, ik had een lekke band, nu is dat niet zoveel werk maar de reserve band was deze keer een probleem. Die hangt onder de bus en jaren pekel en modderwater had hem een heel stevige band met de bus laten krijgen, hij was niet los te krijgen, gehamerd en getrokken en uiteindelijk er maar afgezaagd. En dat op mijn rug in de sneeuw en bij min 5. Enfin, ik zoek wel een nieuw plaatsje in de bus voor het reservewiel maar daar komt hij nooit meer.

De kerstmarkt deed echt de moderne kerst eer aan, om de kraam was er een (vr)eetkraam, het leek de Duitse kerstmarkten wel. Alles bij elkaar zal er wel 10km worst gelegen hebben waarvan een gedeelte gegrild maar ik zag dat er ook een gedeelte ter werd plekke werd gecremeerd. Er was slechts een kraam met kerstspulletjes, dingetjes van glas. En de stal waar kindeke Jezus in een voerbak lag, lag helemaal vol met uitgehakte houten dieren, helaas lagen er ook twee varkens tussen en dat hoort volgens mij niet in een moslim/christelijke stal, ze zijn in ieder geval geen halal/kosher. En je moet ook nooit een baby in de voerbak bij varkens neer leggen, want hoe lief varkens ook zijn, vlees lusten ze ook wel. Maar het was mooi weer, kortom gezellig dus.

Midden op de markt hadden ze een prachtige ijsbaan om het fontein gebouwd waar heel veel gebruik van werd gemaakt. Ik heb wel hockey en kunstschaatsen gezien maar noren, laat staan klapschaatsen waren niet aanwezig. Maarja, Šablikova en Erbanova zijn wel populair hier maar het zijn geen hockeyhelden natuurlijk en ijshockey is sport nummer een hier.

Voorheen hadden ze nog een kerstmarkt, op het binnenplein van het gemeentehuis, die was van de diaconesse, daar waren geen kunstlicht en vreettentjes, maar gewoon met handgemaakte versieringen in de kerstboom, gezond en voedzaam eten, verder een paar kramen met kerstspulletjes en goede doelen en nog een kraam met agrarische producten, van Mede (Honingwijn, de Godendrank) tot schapenwollen vesten. Een koortje met kerstliederen. Dat sprak mij eigenlijk veel meer aan, ik vind toch een beetje dat het de dagen van bezinning moet zijn, maar ja, het is er al twee jaar niet meer. 

We hebben deklobásy s chlebem a hořčicí a mastnou bramboráky (brood met worst/mosterd en vette aardappelkoekjes) niets mis mee maar nu even niet en zijn naar een "Vegan Rawfood" restaurant gegaan. Die hadden we tussen het parkeerterrein en de markt zien liggen. Vegetarisch eten we wel meer maar echt Vegan eigenlijk nooit, maar het was een verrassing, een grote lunch salade, Wils met paddenstoelen en ik met avokado, was echt heerlijk. Bediening was heel vriendelijk en in uitstekend Engels, maximale fooi a 10% dus. Daar gaan we meer heen.

Verder doen we het rustig aan, we leven als gepensioneerde, we kunnen wel een grote voorraad hout gaan hakken maar omdat de camping te koop staat, doen we hdat voor de nieuwe eigenaars. Maar het is wel wennen, zo weinig doen. Nou ja, misschien komt er wel een pak sneeuw, mooi wandelen in de bossen, misschien ga ik dan wel weer langlaufen, alhoewel dat hier best zwaar is in de heuvels maar om naar de officiële loipes te gaan heb ik eigenlijk geen zin, veel te druk daar.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

 
Kerstmarkt in České Budéjovice met varkens in de stal.


Nog een echte draaiorgel man.


Lekker wandelen in het woud.


Nog wat kerstplaatjes.


En de kerstgedachte uitdragen, toch?


Nog een tip, als de snelwegen te vol worden in Nederland,
20.000 van de 22.000 containers back to sender,
het is toch alleen maar rotzooi.

 

Hallo allemaal 03-12-2017.

Een schitterende week achter de rug, mooi vriezend weer met een laagje sneeuw van een centimeter of 6. Ik hou van dit weer, lekker koud maar toch met een zonnetje erbij. Weer voer voor de vogeltjes neergelegd, die waren er binnen 5 minuten, zal het in hun geheugen zitten? Geen vliegen? (Met regen en vorst) Dan naar Bert en Wils. Misschien hebben ze wel een hoop adresjes in hun koppies. De reeën eten ook ijverig mee van het hooi wat ik aan de schapen voer. En het minerale zoutblok zijn ze ook gek op. Ik betrap ze zelden op heterdaad maar de smalle hoefjes van een ree zijn totaal verschillend van een schaap. Dus gemakkelijk te herkennen en dan hoef je alleen hun sporen te volgen. Het lijkt mij leuk als je een Drone hebt, dan kan je de sporen zo volgen. Volgens mij gaan ze van ons hooi rechtstreeks naar de Kolchoz waar een mais/gras silage kuil ligt. Dat vinden reeën ook heerlijk.

Even naar Bayern geweest, Duitsland heeft meer biologische waren in de winkels dan bij ons. Wat me opviel was dat er veel Tsjechen rondliepen die hetzelfde kochten als wij. Als hier dan een markt voor is dan moeten de Tsjechen dat toch gaan oppakken en ook een biologische hoek creëren in hun winkels. Neem nu Fryung, best een klein stadje (7500 inwoners) maar met een goed uitgeruste biologische winkel plus dat de supermarkten allemaal best een grote afdeling biologisch heeft, zelfs de ALDI.

Afgelopen week drie keer bij de huisarts geweest, waarom drie keer? Omdat we twee keer de praktijk gesloten vonden. Het probleem hier en van alle armere landen in de €U. De hoger opgeleiden gaan weg uit deze landen om bv naar Nederland te gaan omdat ze daar veel meer verdienen. Dus dat zijn niet de echte vluchtelingen maar de echte gelukzoeker, helaas worden die wel met open armen binnengehaald. Maar het gevolg is dat wij een huisarts hebben die al 4 jaar over zijn pensioenleeftijd is en nu een dubbele praktijk heeft omdat de andere veel te oude huisarts in het harnas gestorven is. Dus hij is er af en toe niet. Das best heel vervelend. En er is nog geen kans op een jongere arts hier, als deze komt te overlijden dan is er echt een probleem hier want alle praktijken zijn mudje vol met alleen maar bejaarde artsen. Ik hoop dat de arme landen alle hoogopgeleiden alleen laat vertrekken als ze hun volledige studie terug betaald hebben. Bij voorkeur met een fikse rente.

Brummi Gnom (Duitse vriend van K.Bouter) heeft de kerstboom weer bij K.Bouter uit de achtertuin gehaald en bij ons afgeleverd. Misschien wat vroeg maar voordat we het weer vergeten. Het scheen trouwens een barre tocht te zijn, dik in de sneeuw maar ze het zijn mannen die niet gauw opgeven.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


De kerstboom komt weer uit de achtertuin van K.Bouter.


Brummi Gnom heeft K.Bouter geholpen met transport
maar het was een helse rit door de sneeuw.


Maar hij staat en de lichtjes doen het ook nog.


Ook de Vlaamse  Gaai is er weer, brutaal als altijd.
Hij klopte tegen het raam met de vraag of er ook nog schapenvet was.
Hij heeft mazzel, ik heb nog twee kilo maar op is op.


De hoefjes van een schaap zijn veel breder dan van een ree,
dus je kan ze gemakkelijk uit elkaar houden.

 

 

 

Hallo allemaal 26-11-2017. 

Wils zei deze week dat ik een barbaar was toen ik gewetenloos wortelen door rode bieten verving in een Marokkaans schapenstoofpotje. Maarja, ze eet toch geen schapenvlees, dus ik doe alles op eigen risico. Maar niet om het een of ander, het was best weer lekker.

De laatste hand gelegd aan het winterklaar maken van de tuinen. Mooi op tijd klaar want ze voorspellen komende week best strenge vorst en dat is hier in de heuvels altijd wat strenger dan in Nederland. Eventueel met nog wat sneeuw. Maar goed, alle kachels zijn gecontroleerd, gas en hout genoeg, vogel en schapenvoer genoeg, dus laat maar komen.

Vanmorgen liepen er 7 reeën hier op plek één, dus vlakbij. Ze liepen heel rustig te grazen en om de beurt keek er eentje wakend om zich heen. Na verloop van tijd kwamen er twee honden spelend (nou ja, op een #me too manier) rustig naar beneden. Een ene ree bleef het in de gaten houden en de andere 6 graasden rustig door. Op een gegeven moment, de hondjes waren al halverwege het pad, hieven ze alle zeven de koppen op en staarden intens naar de hondjes, waarvan het mannetje steeds opdringeriger werd en het vrouwtje nog geen aanstalten maakte om een klacht in te dienen. Na een paar minuten waarbij de hondjes steeds dichterbij kwamen was het of er een startschot gegeven was, zo eensgezind knalden de reeën er van door. En de hondjes, ach, nadat ze een tijdje onlosmakelijk verbonden waren, ging een ieder zijn/haar eigen weg. En de reeën zijn ook al weer terug, want op Camping Mléčná Dráha is het ook voor de reeën goed toeven.

Van de week was er een programma over internet site 'Dumpert' (een of ander braaksel van de Telegraaf) Op zo'n moment denk ik, was er maar geen internet geweest, wat een afschuwelijke filmpjes en dan dat vette gelach als er weer iemand veel fysieke of geestelijke schade werd aangebracht. Als dit vrijheid van meningsuiting is, dan maar weg er mee. Het is dat ik veel aardige mensen ken maar anders had ik toch weinig vertrouwen meer in het roofdier Homo Treiteriëns. Bah. Internet is zo'n beetje de slechtste uitvinding. (Na het wielsmile.

Ik verbaas mij steeds meer over de Pieten discussie in Nederland, de eeuwenoude traditie. Ten eerste, is het wel eeuwenoud? En wat de ouders traditie noemen is eigenlijk meer nostalgie naar hun eigen gelukkige kindertijd en kinderen van deze tijd hebben al helemaal geen traditie, daar zijn ze nog te jong voor. En het maakt ze ook niets uit, ik zag deze week een jongetje op het NOS journaal die dacht dat koning Willem Sint Nicolaas was. Dus nou ja, zeg het maar, hoe belangrijk is het? Laten we het schminken maar weg en dat de Pieten voortaan maar van alle rassen mogen zijn.  En laat het kinderfeest gewoon doorgaan met af en toe wat aanpassingen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Als we de camping verkopen dan denk ik dat deze cactussen niet meer verhuisbaar zijn.
Sinds 1988 in  ons gezin, nu ruim twee meter hoog.


Daarom alvaast maar een stekje gemaakt.


Dit schijnt een uitstekende vaccinatie te zijn.


Zullen we weer een echte winter krijgen?


Want dan is het ook prachtig hier.

 

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 19-11-2017.

Sneeuw, na vorst en een beetje regen hebben we nu weer sneeuw. Ik ben benieuwd wat deze winter gaat brengen. Aan de ene kant hoop ik op een mooie strenge winter, aan de andere kant op een energie zuinige winter. Eigenlijk hoop ik op het laatste wat meer, financieel gesproken. En een strenge winter is weer steenkolen op het vuur van de klimaat sceptici en daar zijn er genoeg van in de wereld. Ik voorzie sommige politici al het parlement binnen waggelen in hun Inuïtpak met in hun hand een sneeuwballetje en schreeuwen dat het wel meevalt met de klimaatopwarming.

Deze week met de platstekar aan het mestrijden (glijden) geweest. Onze tuinen hebben weer voeding genoeg voor volgend jaar. Verder het schapen hok verzet, dat is niet zo moeilijk want het hok staat op twee glijders en met de tractor de voor is het weinig moeite. Alleen zit er geen bodem in en dat was lastig omdat de schapen tijdens het transport steeds hun hok instapten. Op zijn nieuwe plek er eerst wat oude mest ingegooid als een composterings-starter en daar overheen een verse laag strooisel. De schapen waren weer helemaal blij. Ook nog een nieuwe liksteen. (Zout en mineralen) Zo komen ze weer mooi de winter door.

Verder alweer aan het experimenteren geweest met eten. Rode bietensoep, het zit eruit als verse ongekookte bloedsoep. (Ooit gehad, echt smerig, de pens die ik later eens bij Mařuska gegeten heb was een traktatie vergeleken met die soep van varkensbloed.) Maar goed, de rode bietensoep was best wel lekker. Er had wel wat meer sambal ingemogen maar ik moet ook rekening houden met Wils. Verder eens een notenbrood met zaden gebakken zonder meel, allemachtig wat is dat machtig. Tsja, als je niet zoveel te doen hebt dan kan je dit soort leuke dingen doen.

Verder mij weer hoogst verbaasd over de Zwarte Piet discussie over de hoofden van de kinderen, (die geen traditie hebben omdat ze nog te jong zijn) gevoerd door nostalgieïsten die hun gelukkige kindertijd weer terug willen zien en de gekleurde medemens die hier begrijpelijk een wat bitter gevoel bij hebben. Mijn mening? Er mankeert niets aan beroete knechten en kinderen hebben er al helemaal geen moeite mee.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

BertZelfde huis, nieuwe woonplaats.


Rode bietensoep, iets voor de SP?


Vanmorgen sneeuw.


Mest rijden met de platstekar. (1.2mm hoog)

 

 

 

 

 

Vorige week

Hallo allemaal 11-11-2017.

 

 
Te grote bieten om nog lekker te zijn maar met soep zijn er meer mogelijkheden.

 

En wat ik van de week op het internet tegen kwam als cartoon.


Het kost wat maar heb je dan ook wat?


Na aanleiding van de dagelijkse bloedbaden in de VS van 4 personen of meer.


Na aanleiding van de Glyfosaat en Neonics die toch meer leven vernietigen
dan er werd aangenomen.


Na aanleiding van de ontduiking van de Royall's in Engeland


Tsja, daar kunnen we ook een huisje kopen.

 

Vorige week

Hallo allemaal 04-11-2017.


Ik had een paar dingen gekocht, T-shirt en zo. Ik moest het in een bak gooien, allemaal tegelijk en pats, daar was de totaalprijs op de kassa. Ik heb geen idee hoe het werkt, de caissière trouwens ook niet.

Gelukkig heeft Ruud me geholpen met het verklaren van hoe het werkt, de gemakkelijkste uitleg, er zit een microchip in die geladen wordt door de straling in de bak waardoor dataoverdracht plaats vindt. Nu vraag ik mij af of dat ook werkt met een boordevolle supermarktkar maatje AH.

Is het straks zo dat je met de kar langs een betaalpaal rij, even achteloos met je telefoon zwaait en dat dan het poortje opengaat en je betaald heb in nog geen tien seconden? En staat dan je kassabon ook op je telefoon? Boehoehoe, snik, wat zal ik Jana, Lenka en Barbora missen hier. Maar dat zal ook wel weer wennen, tenslotte tanken we ook steeds meer bij onbetaalde tankstations en stemmen we op mensen die zich toch niet aan hun verkiezingsbelofte houden. Alles went.

We hebben weer nachtvorst achter de rug en daardoor is het prachtig weer zodat we lekker buiten kunnen koffie drinken. En dat op 4 november 2017.

Wat ik echt schokkend vond deze week is dat het insecten bestand zo terug loopt. Ik wist er wel van maar dat het zo erg is had ik niet verwacht. En dan hoor ik de regering zeggen,: "daar met een degelijk onderzoek op los gelaten warden". Maar dan wordt ik toch een beetje pissig. Dit getal was eruit gekomen na een terdege onderzoek van 30 jaar in Duitsland. Moet er dan opnieuw onderzocht worden, weer een commissie in het leven geroepen en weer uitstellen van de dingen die gedaan moeten worden? Ik vind biologisch eten en duurzaam leven steeds belangrijker worden. Hopelijk vele met mij.
Ik had deze week een achtergebleven schnitzel ontleed, ik wilde het vlees aan de katten geven maar , nadat ik het uit elkaar had gepulkt bleek er in de schnitzel van 125 gram maar 25 gram vleessnippers te zitten. En de katten bliefden dat niet.

Verder hebben we nog wat in de tuinen gewerkt, de pompoenen verwerkt, nog wat hout gezaagd. En zo komen we de tijd wel door.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Het chippie is het RFID gedeelte in het ingenaaide label/


100 gram vies paneer pap + 25 gram varkensvlees snippers.


Dankzij vreterij is een stukje bos omgezaagd....


Maar de nieuwe bomen steken op een natuurlijke wijze de kop weer op.


En diverse soorten.


Deze bomen hadden mogen blijven staan maar dat deed de wind weer.


En dit deden de wilde zwijnen. Wel vlakbij maar niet op de camping.

 

 

Hallo allemaal 29-10-2017.

Wintertijd, het was vanmorgen om 8 uur gewoon 8 uur, ik heb het nog gecontroleerd via internet maar echt, het was 8 uur.

Na een heel klein beetje regen vorige week zondag hadden we toch weer heel redelijk weer, we konden lekker buiten zitten in het zonnetje maar nu, opnieuw zondag is het wel mis. Storm en striemende regen, mooi weer om te wandelen maar te gevaarlijk om het bos in te gaan ivm vallende bomen. Vroeger dacht ik dat je wel te tijd had om uit de weg te gaan maar nu ik weet hoe ze razendsnel kunnen vallen waag ik mij er niet meer aan. We kijken naar de storm wel hoe het bos er onderuit is gekomen. Ook al ligt er veel plat, het herstelt zich altijd razendsnel. Hier vlakbij stonden hele kleine dennetjes maar omdat ze te donker stonden zijn ze in de 22 jaar dat we hier wonen niets gegroeid, ze waren tussen de 20 en 40 cm hoog en misschien al 30 jaar oud. Nu zijn er vorig jaar daar een paar hoge bomen dood gegaan en weggehaald waardoor de kleintjes opeens ligt kregen en in een jaar is hun lengte verdrievoudigd en je zie er al een paar boven uitkomen en andere afsterven. Uit eindelijk zal er een overleven en heel groot worden met opnieuw een woud van kleintjes onder hem. Het is bijna een afspiegeling van de maatschappij.

Wij wilden eigenlijk komende week naar Nederland maar omdat onze dochter niet thuis is zien we daar maar vanaf, misschien later nog, we zien wel. Jammer, ik had er wel zin in.  Helaas. Verder hebben we veel rust genomen deze week. Alhoewel, volgende week ook wel want het werk is gewoon klaar, alles is schoon en in winterstand, dus ja, gaan we dan klussen verzinnen of genieten we gewoon van goede boeken en wandelen? Het laatste maar denk ik.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.
Bert


Het ziet er herfstig uit. En dat in een week tijd.


Je kan er in zwemmen maar je kan hem ook leegdrinken,
de reeën maken er altijd dankbaar gebruik van.


De held van een 40 jr oude greep, het leven staat erin gegroefd, vind ik mooi.


Een wortel van een boom op een druk belopen pad,
vele voetstappen hebben hem zo mooi gemaakt


En de wind dit kan boetseren.


Of een heel klein kevertje dit kan veroorzaken, maar geloof me, er staan nu al weer hele kleine boompjes waar het kever niets van moet hebben, dus met een aantal jaren is dit weer gewoon een bos. Het mooie van de natuur, ze hebben mensen niet nodig en al helemaal geen Glyfosaat of  Neonicotinoïden, ze regelen het zelf wel.

 

Hallo allemaal 22-10-2017. 

Regen, gewoon heerlijke regen vandaag, lekker de herfst in. Het is nog steeds gort en gort droog hier. Afgelopen week was het hier weer hoogzomer. Een kennis van ons uit het dorpje Račov kwam hier met een paar vrienden iedere dag zwemmen en af en toe was zonnen, uiteraard naakt. Daar moesten haar vrienden uit Praag wel wat aan wennen, maar ja, die komen ook uit een stad.

Wij hebben het ook kalm aangedaan maar toch gewoon iedere ochtend en wat later op de middag wel de laatste klusjes aan het doen. Ik heb houtwerk aan de noordkant van het gebouw in de beits gezet. De rest van het houtwerk ziet er nog prima uit maar hier werd het wat kaal. Ik ben geen fan van dit werk omdat bij de eerste trede al van de trap de hoogtevrees toeslaat en het hoogste punt aan die kant is 7 meter. Maar goed, het moest toch gebeuren en het weer was goed, dus de angst opzij gezet en aan de gang. Het vervelende was dat er nog een overdekte ingang is waardoor ik op het hoogste punt nog ver naar links en rechts moest reiken om ook dat gedeelte boven het dakje te kunnen schilderen en dat met een bokkenpootkwast van 1.20 lang met als gevolg dat ik mijn schouder nogal geforceerd heb waar door ik nu een paar dagen klaar ben met werken. Ik heb gisteren nog wat hout gezaagd wat op de camping lag maar dat is essenhout en ik kreeg de blokken nauwelijks van de grond, dus nu maar even rust. Tenslotte hebben we de hele winter nog.

Oja, toen ik het houtwerk aan het beitsen was kwam ik heel dicht bij een Hoornaar nest die dankzij het mooie weer nog gewoon actief zijn. Ik blijf het een schitterend insect vinden en mijn ervaring is dat als je geen angst voor de beestjes heb, ze ook niet echt agressief zijn. Dat bleek nu ook weer want toen ik het hout om de invlieg opening schilderde kwamen ze wel wat dichterbij maar geen enkele vorm van agressie. Ik denk dat ze wel blij waren dat hun entree weer mooi werd.

Ook nog een keer naar Passau Duitsland gereden om onze brillen op te halen, prachtig weer, omdat de vrachtauto's niet harden dan 60km mogen op de Bundesstraße, heerlijk relaxt genieten van de mooie omgeving en het mooie weer, brillen gehaald, espresso op een terrasje en weer naar huis. Heerlijk, ik kan nu ook weer de kleine lettertjes lezen.

Nu schijnen er een paar gure dagen aan te komen, dus het wordt weer tijd voor lekkere lange boswandelingen. We houden wel van worstelen met de elementen. Ik ben de gehele zomer niet in het bos geweest dus weer benieuwd wat er veranderd is. Er is altijd wel weer wat uitgezaagd of bijgeplant, enzovoort.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

 

Tot volgende week.

Bert

 
Misschien is er wel  weer bijgebouwd in het woud.

 
Mauro is nog steeds zelfvoorzienend.

Het stuk boven het afdakje was best vervelend beitsen.


Hoornaar. Als je ze niet boos maak zijn ze heel aardig voor je.


Het lijkt mij het einde om deze jongen in het woud tegen te komen maar de kans is wel heel klein.


Maar met een roedeltje wolven ben ik ook tevreden hoor.

Ook een '#MeToo' gevalletje?

Ik zie in deze dweil de kop van een ijsbeer.

 

 

Hallo allemaal 16-10-2017.

Van het weekend helemaal vergeten de weblog te schrijven.

Goh, wat een nazomer, net waren er nog een paar Tsjechen die naakt aan het zwemmen en aan het zonnebaden waren, ongekend.

Verder ook een trieste week, onze Tijger (de kroegtijger) is niet meer, plotseling overleden op 14 jarige leeftijd. Niet echt oud voor een kat dus. We zullen haar missen, vanaf dag één van haar leven is ze onafgebroken bij ons geweest. Het zij zo. Dan kan je wel zeggen, neem dan een olifant, die overleeft jouw, maar ik weet niet hoeveel intens verdriet die olifant dan te verwerken krijgt, dus dat doen we maar niet.

Bloeden is het reinigen van de wond.
Huilen is het reinigen van verdriet.
Humor is het verwerken van alles.

In onze geoogste uien zit wat kop-rot, vervelend maar dan maken we er alvast maar soep van om in te vriezen. Op termijn gemakkelijk maar nu even doorwerken. Toch is het beter dan weggooien want dat zit niet echt in ons DNA. Eigenlijk was het dit jaar niet zo'n goed tuinjaar, coloradokever in de aardappelen. Trouwens ook in nachtschade planten op het terrein. Althans, ik heb nooit geweten dat dat nachtschade was maar als de Coloradokever er op zit dan moet het wel nachtschade zijn. Onder andere op een heel mooi bloeiende plant die op het randje van de vijver leeft. Overblijvend, als hij te ver het water opgaat trek ik er kruiwagens vol van uit maar in het voorjaar is hij er weer. De Padden maken er dankbaar gebruik van want ze kleven hun eierstrengen aan de ranken onder water vast. Das dan weer heel mooi. Dus laat ik altijd voldoende staan. Maar de moestuin dus, ook de aardappelen vielen niet mee, met de grote bonen was ik heel laat omdat ik het vergeten was te bestellen maar daar is nog redelijk van af gekomen, roede bieten en wortelen meer dan genoeg, ondanks vreetschade van de woelmuis. En over de pompoenen hebben we ook niet te klagen.

We zijn weer aan het bomen zagen geweest. Ze stonden te dicht bij het elektrische draden van de netbeheerder, dus we kregen opdracht om ze weg te halen. Eerst dacht ik, het is niet veel maar uiteindelijk kwam er toch nog een wagen hout af. Kunnen we toch weer een aantal weken van stoken.
Er staan ook nog een paar dode bomen maar die laat ik nog even staan, die drogen op stam beter als in de schuur, dus dat komt van het voorjaar wel.

Nu maar weer aan het schoonmaken van de uien.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert


Herfstkleuren maar ook ....


....zon en als je goed kijkt ook vliegtuig en zonnestralen.


Krekeltjes zijn er nog maar ze krekelen niet meer...ssssstttt


Compost, dit is alles na een jaar verzamelen, maar  wel met veel groeipower.


Mauro's oren zijn deze zomer zo verbrand dat ze helemaal krom getrokken zijn.
Een van de 9 schoonheden van een kat.


Tijgertje met haar nog levende moeder  Missie op schoot.
Verleden tijd.

 

 

 

Start video

                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Start video

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com