Hallo allemaal 17-03-2018.

We hebben vrij vaste bewoners op de camping, onder andere de reeën die hier veel lopen. En die reeën kennen ons ook want als ik in het bos loop en ik denk, hè, dat zijn onze reeën zijn het ook altijd de reeën die er niet vandoor gaan, hooguit gepaste afstand nemen. We hadden twee groepjes reeën op de camping. Een groepje van drie en een groepje van vier. Maar ik denk dat ze vrienden zijn geworden want ik zie ze nu steeds samen lopen.
De sporen van ze lopen tot de voordeur en achterdeur. Ik voer ze nu niet bij maar tussen de schapen jatten ze wel van het schapen hooi en likken vaak aan het mineralenblok. Dus ja, waarom zal ik ze hier bijvoeren? Nou gewoon, omdat ik het leuk vindt. Als het deze week weer gaat vriezen en sneeuwen dan krijgen ze toch iedere dag weer een pluk hooi van mij.

Dat is ook met de vogeltjes, nu het gedooid heeft en er voldoende knoppen aan de bomen zitten, kunnen ze ook zichzelf wel redden. Maar toch, iedere dag een beetje, dan heb je een gratis volière buiten waar de vogels toch lekker de vrijheid hebben. En volgens het weerbericht komt er nog een vorst periode aan. Daarna stop ik met voeren, dan moeten ze het zelf doen. Alleen als ze straks jongen hebben en het regent, dan voer ik ze weer bij. Tijdens de regen vliegen er nauwelijks insecten en die hebben ze hard nodig voor hun jongen. Daarom zorg ik dan voor de brandstof van de ouders. Oja, we hadden van de week een spreeuw, die eerste die ik zag in 22 jaar. Best een heel mooi vogeltje. De zo normale Hollandse vogels zoals meeuwen, blauwe reigers en de oud Hollandse weidevogels zien we hier nooit. Wel denk ik dat er een Uil zit bij de zomerhuisje, ik zie wel de poep maar heb hem nog niet gezien. We hebben daar meer nestelende uilen gehad in de periode dat we er woonden. Leuk evengoed dat dat er slechts een plankdikte tussen ons en de uilen zat.

De schoorsteenveger was hier afgelopen week en toen hij boven op de vliering kwam verschoot hij zich wezenloos van een martertje die daar klaarblijkelijk woont. Daarna ging hij met ware doodsverachting boven op de schoorstenen staan om ze te vegen. Er is dus een duidelijk verschil tussen de veger en mij. Ik ben niet bang van marters maar ik ga voor geen goud boven op zo'n smalle schoorsteen staan.

Met de lammetjes gaat het helemaal goed en ze zijn ondertussen ook handtam, ze eten uit de hand, zuigen af en toe op je vingers en als je ze roept komen ze aangestuiterd. Echt genieten. Het lam die mond op bek beademing heeft gehad heeft de eerste paar dagen lichte diarree gehad, toch iets van de coli bacterie binnengekregen toen ik zijn opgezwollen tong moest wegdrukken, maar omdat de eerste biest (melk) er ook heel snel in zat had zij toch voldoende weerstand en heeft de aanval overleefd. Het was ook niet zo erg.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Wij hebben echte roetpieten. Inclusief roetgeur.


Mijn Clivia bloeit weer, ik vind het maar een matig bloemetje en een wilde plant.
Ooit hebben we zo'n mooie platte clivia met een uitbundige bloem gehad.
Maar dit is maar een zielige afspiegeling.


Voerautomaat voor de schapen en reeën.


Ze doen het best.


Helmaal kipmak.


En handtam.


Omdat het nu -4 is en het ijzelt dus vind ik dit wel een hoopvolle foto.
Hier ben ik de vissen  aan het water geven.
Of de vijver weer op hoogte brengen.
Ik weet het niet meer.
Lang geleden.
2017

 

Hallo allemaal 10-03-2018.

De sneeuw is weer verdwenen, aanmeldingen voor de zomer komen binnen, de lammetjes doen het goed. Wij zitten nog even te tobben wanneer we zelf op vakantie gaan. Of in April of in Mei. De maand Mei geeft toch vaak mooier weer en dan zijn de meeste campings wel open maar dan komt ook het meeste werk los op de camping. Dus wat het laatste betreft kunnen we beter in April. We zijn er nog niet over uit. Maar we willen van het voorjaar toch nog wel naar Engeland, kijken hoe het met de dochter en kleinzoon gaat.

Volgens een vriendin van ons die iets verder in de Šumava woont en een hobby boerderij heeft, leven daar Lynxen, wolven en uiteraard de vos. Dus zijn ze wel bezorgt om de schapen, kippen, ganzen en geiten. En vorig jaar had ze ook best veel doden, een paar lammetjes, ganzenkuikens, kippen, de haan en nog een keer een broedende gans. Dus best gevaarlijk met al die lynxen, vossen en wolven toch? Nee dus, het was iedere keer de hond van de buren die de eigenaar niet onder controle had. Je zal maar zulke buren hebben.

Maar voor Nederland ben ik wel van mening dat iedere wolf die in Nederland gesignaleerd wordt, gevangen moet worden en lina-recta naar de Oostvaardersplassen gebracht moet worden, daar kunnen ze wel een paar roedeltjes gebruiken. Nederland is te klein en veel te gevaarlijk voor wolven ivm het autoverkeer om wolven een goede kans te geven. En in de Flevopolder ligt een wolvenparadijs. Ieder dood dier wat trouwens gewoon in de natuur sterft geeft voedsel aan 30 tot 40 andere soorten, van kevertjes tot vogels en aaseters. En ook hier in de Sumava, waar geen hekken omheen staan, sterven dieren van ouderdom of door droogte, wateroverlast en extreme koude. Das de natuur. De meeste reeën hier in de Šumava sterven trouwens door het autoverkeer. Zelfs hier.

Onze lammetjes doen het heel goed, ze rossen al door het weiland en zien er goed uit. Echt weer genieten.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Lynxen gevaarlijk?


Wolven gevaarlijk?


Kikkers gevaarlijk? Best wel, een keer kussen en je komt er nooit meer van af.


Rechts is een bejaard schaap, links een driejarige, het verschil is wel te zien.
Ik laat de oude ook niet meer dekken.


De lammetjes vanmorgen. Moet je eens kijken hoe de hoorns bij het rammetje al groeien.


Een sterk aflopend beekje volledig tot stilstand gekomen door de vorst.

 

 

 

Hallo allemaal 03-03-2018.

De lammetjes hebben het met best weer uitgekozen om geboren te worden. Kwam het rammetje van Zwartkop met min 12 ter wereld, de beide ooitjes van Bahnice kwamen met -15 ter wereld en hadden gelijk de koudste nacht van deze week. -22. Maar daar kunnen ze heel goed tegen. Beter met een stevige vorst als met warm weer. Bijna 0% bacteriedruk met vorst. Het liefst zie ik het zo. Vorst en over de sneeuw. Beide zijn schoon.

Bij Bahnice moest ik deze keer ingrijpen, de beide lammetjes wilden er er in hun haast er tegelijkertijd uit. Gelukkig was ik er op tijd bij. Nou ja, eigenlijk te laat dus. Na wat zoeken ( het is echt donker binnenin zo'n schaap :-) ) had ik de goede pootjes bij het goede lam, de kleinste gelokaliseerd want die moest even terug om daarna de grootste er uit te halen. Die lag voor dood, gestikt met een heel dikke blauwe tong 5cm uit haar mond. Iets te lang knel gezeten. En toch, een beetje dood is nooit helemaal dood. Dus haar tong naar beneden gedrukt, het snuitje in mijn mond genomen en er lucht in geblazen. Er kwam een schrik reactie en een begin van zwoegen van de borstkas, fijn, er zat wel leven in. Nog een paar keer lucht inblazen, het tongetje plat houden en de ribben masseren, dat ging vrij goed en zij deed de rest. De zwelling werd ook snel minder maar die tong had vanzelf ook geen zin in om nog lang buiten te hangen met -15. Dan maar weer terug naar de grabbeldoos van Bahnice (sorry voor deze woordspeling maar het was een inkoppertje) tenslotte zat er nog eentje in, even de voorpootjes in de juiste stand, koppie erop hoppa, die floepte er zo uit, een stuk kleiner en ook slapjes, maar samen met moeder Bahnice, om de minuut ruilde we van lam, stevig door masseren en droogwrijven kwam er toch steeds meer leven in. Nu ruim twee uur stonden ze beiden en hadden hun buikje vol met de ozo belangrijke biestmelk vol antistoffen. De start was slecht maar nu huppelen ze vrolijk door de sneeuw. Dat geeft toch een goed gevoel. Biest is wel heel belangrijk voor jonge dieren. Toen we nog boer waren molk ik altijd al iets uit de koe tijdens de bevalling en binnen de tien minuten na de geboorte had het kalf al een liter melk op. Dan heb je het al voor 99,99% gewonnen van de E-coli bacterie die voor heel veel kalverensterfte zorgt.

Verder was het een heerlijke week met echt mooi vriezend weer. Ik hou er wel van. En het maakt indruk. De Elfstedentocht van 63 weet iedereen nog te herinneren maar wanneer waren die andere ook al weer? Het heroïsche van 63 is blijvend. En dan te bedenken dat ik 63 alleen maar gezien heb als 9 jarige op een piepklein zwartwitbeeldje bij de buren.

Toch hebben we weinig gewandeld, we hadden gewoon andere dingen te doen, het was er wel echt het weer er voor. Maar ik ben ook wel blij dat deze strenge vorst voorbij is want het energie gebruik was niet portemonnee vriendelijk. De brandstof vloog er doorheen. Dit is best goed geïsoleerd maar als het altijd dergelijke temperaturen waren dan maakte ik nog een geïsoleerde schil om ons huis heen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

En nu is het nog maar -2, de lammetjes hollen door de wei want die denken dat het nu zomer is.

 
De kleine beekjes zijn zo bevroren dat zelfs de watervalletjes tot stilstand zijn gekomen.


Ook ons beekje is tot stilstand gekomen.


Pas geboren en zo slap als een dweil.


Bij de oude schapen blijft de sneeuw gewoon liggen, zo goed geisoleerd zijn ze, 
Maar de lammetjes met hun dunne velletje zie je ook niet rillen.
Net een nacht van -22 achter de rug.


Maar dit vinden ze ook een leuk plekje.


Min 6 vanmorgen, het wordt zomer.

 

 

Hallo allemaal 25-02-2018.

Het schijnt nu toch echt winter worden, ze hebben het hier voor de lokale radio over min 10 tot -25 's nachts. Dat wordt weer heerlijk wandelen. Jammer, er ligt te kort sneeuw om nog gauw even een iglo te bouwen en daar in te gaan slapen, maar het zei zo.

Ik heb mijn rammetje toch vorig jaar te laat laten slachten want we zijn weer een lammetje rijker, ons kleine Kebabje. Weer met balletjes dus ik moet hem toch jonger laten slachten voordat hij ook gaat dekken. Ik denk dat oma ook drachtig is dus het worden er dit jaar wel weer een stuk of drie. En ik heb nog voor twee jaar schaap in de vriezer. Wils lust het niet dus ik moet alles opeten maar dat geeft niet. Het is het meest duurzame vlees wat ik kan bedenken. Ze hebben nog nooit medicijnen nodig gehad, ze leven op een stuk land wat anders toch maar renteloos lag, ze geven mij mest voor de moestuin, ze zijn 100% biologisch. En daar buiten op, ze hebben een schitterend leven hier, ze kunnen onder de bomen schuilen of er van snoepen, ze hebben een afdak met een dikke laag stro erin om te kunnen schuilen met regen of zonneschijn. Om vorst geven ze niet, al wordt het 25 graden onder nul, dikke kans dat ze gewoon buiten liggen te slapen of te herkauwen. Ze lopen ook als hondjes achter mij aan wat best wel uitzonderlijk is want schapen zijn heel wat autistischer dan geiten.

Weer erg genoten van de winterspelen, voor Nederland was toch een hoop te doen, maar jullie hebben ook een hoop gemist, het ijshockey was zowel voor vrouwen als voor mannen best heel spannend. Het ijshockey voor vrouwen kijkt wat gemakkelijker omdat je de puck beter kan volgen. Jammer genoeg lag Tsjechië er te vroeg uit. Het wordt geen herhaling van 1988 toen ze goud haalden.

Er moeten hier in het bos ook grotere herten lopen want ik zie wel hun sporen maar de herten zelf zie ik nooit. Misschien moet ik eens een groepje sporen gaan volgen, kijken of ik meer informatie vind. Ook als er verse sneeuw ligt dan kan je zo lekker de spoortjes volgen van marters, eekhoorns en vossen en werkelijk het hele bos is vergeven van de reeënsporen. Ook komen nog steeds en misschien nu nog wel meer hier hooi eten. Ik denk dat als je met een Drone ga kijken en de sporen volg, dat ze van hier naar de kolchoz lopen waar kuilgras ligt en vandaar weer het bos in gaan waar ook diverse voerplaatsen zijn. Waarschijnlijk hebben ze gewoon een vaste route waar ze op de gemakkelijkste manier aan voedsel komen zonder teveel energie te verspillen. Dat zal ook wel voor de vogeltjes gelden, soms zijn er een heleboel en dan weer niets. Dan zitten ze waarschijnlijk bij de buren die weer voer met een ander smaakje buiten hebben liggen. Slimme beestten hebben we hier.

Vanochtend ging ik de schapen voeren bij min 18. De lucht is heerlijk tintelfris, de sneeuw knoerpt onder je klompen en de klompen zijn de beste schoenen die je kan hebben met deze temperaturen want je blijf warme voeten houden.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Ons kleine Kebabje, net geboren, bij min 9, 
lekker in het struweel onder de bomen buiten.
Hier twee uur oud.


7  Dagen later, het is nu min 18 maar hij is al flink gegroeid
en als een echt schaap, geen hinder van de kou.


Moeders krijgt wat extra graan met hooikrok zodat ze stevig op de melk blijft.
Ze staat tussen mijn benen zodat het andere schaap niet snel alles opeet.


Want deze dikkop is een dwangmatige eter en rooft alles bij de andere schapen weg
als zij de kans krijgt.


Het duurt lang maar de kleine beekjes beginnen te bevriezen.


Zeker een karper met z'n kop tegen het ijs gebotst?


Wat voor beest zal deze gaten toch maken?


Dit zijn de mooie paadjes in het woud, hier kom je echt nooit iemand tegen.


Kijk, Mevrouw de Mol is ook thuis, haar Jawa staat voor de deur.


Wat soms een goed idee leek kan later moorddadig uitpakken.

 

 

 

 

Hallo allemaal 17-02-2018.

 

Raar, zei ik vorige week nog dat ik niet zoveel naar sport zal gaan kijken, deze week bleek toch maar weer dat ik hopeloos verslaafd ben aan schaatsen en af en toe toch ook andere sporten mee nam. Nou ja, de Olympische spelen duren maar twee weken, het zij zo. Maar ook vandaag weer genoten, de onverwachte winst van een Tsjechische snowboardster Esther Ledecka die de Super G skiën goud wint. Zo onverwachts zelfs dat Esther de eerste 15 seconden het mededelings bord niet wilde geloven dat ze winnares was geworden. Verder uiteraard het shorttrack, het gaat maar door.

Zei ik vorige week ook dat de vinkjes wel spoedig zouden komen. Alle drie soorten zijn nu gearriveerd, de goud, de appel en de gewone vink. Afgelopen dinsdag waren ze er al en in hun kielzog ook de roodborstjes, die waren hier altijd vrij zeldzaam en nu zie ik ze dagelijks. Zal het warmer worden van het klimaat er mee te maken hebben? Deze week hebben we zelfs een nacht van 15 graden onder nul gehad, de derde dit jaar maar toen we hier 22 jaar geleden aankwamen hadden we toch met een zekere regelmaat -25 en was min 15 heel gewoon. Ook blijft deze week al de hele week de sneeuw liggen tot en met de nacht van donderdag, toen regende het opeens. Nu is de meeste sneeuw weg en wat ligt is een ijsbaan geworden. De de wandelschoenen moeten weer op scherp. Daar heb ik speciale kettinkjes voor. De nacht daarop was het weer – 9. Dus nu was het min 15, plus 4, min 9. Apart. Maar veel sneeuw hebben we nog niet gehad, heel wat anders als toen in 2005, toen hebben we in totaal 270cm gehad. Dat vroor wel in tot een laag van 70 a 80 cm en daar kon je gewoon over lopen. Toen begon het 17 november te sneeuwen en de laatste sneeuw in de schaduw plekken was pas eind april weg. Het heeft veel brandstof gekost maar het was wel een heel mooie winter, heel wat beter dan dit kwakkelweer.

We hebben het wandelen weer wat opgepakt, althans Wils is wat fanatieker en ik heb graag een doel, maar omdat er zo weinig doelen zijn, heb ik maar als doel gezet, meer bewegen, dat kan vast geen kwaad. En ben ik eenmaal onderweg dan geniet ik er ook wel van. Ik zie altijd van alles onderweg, nou ja, alles? Vooral veel sporen, dieren en vogels. En rare dingetjes.

Wils ziet meer de uitzichten. Ik denk als ik eens een keer door de ogen van Wils kon kijken dat ik dan een compleet ander bos zou zien en dat zal omgekeerd ook wel zijn. Met andere woorden, iedereen leeft waarschijnlijk toch voor een groot gedeelte in zijn/haar eigen wereld.

Ik heb nog een foto gemaakt van een enorme woudreus die omgewaaid is maar ik moest er nog best veel over andere gevallen bomen voor klimmen voor dat ik hem bereikte. Om echt mooie foto's te maken is een telefoon te kort maar vooruit, het staat er op. Iets verder op liggen er ook een aantal maar ik heb alleen de onderkanten van de bomen gefotografeerd. Dit stuk van het bos is nogal nat en als er dan iets ongaat nemen ze de hele wordelgestel mee, die toch al niet zo groot is omdat er altijd voldoende water voor ze is. Zie je daarentegen allemaal gebroken bomen van het zelfde soort dat weet je dat je daar rustig om heen kan lopen zonder natte voeten te krijgen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

 


Ik sta bij de top en het witte puntje achteraan zijn de wortels die omhoog gekomen zijn.


Dit is de onderkant van het wortelgestel, mijn rugzak ligt daar om een idee te krijgen van de grote.


Dit stuk is gekapt waardoor de wind vrij spel krijgt met als gevolgveel omgevallen bomen.
De boompjes op de voorgrond zijn er na het kappen gekomen en groeien goed omdat ze licht krijgen.


Dit kleine beukje hoopt dat de ten dode gemerkte boom achter hem gauw oprot,
dan kan hij zich ook ontplooien.


Dit geldt ook voor Paps en Mams plus broertjes en zusjes van de kleine peuter op de voorgrond,
Hoe eerder de familie zich meld bij de houtzagerij, hoe gelukkiger de kleine wordt.
De natuur is wreed.


Een beuk met parasieten maar wel hele mooie.


Een berk met wat saaiere parasieten.


K.Bouter is niet thuis, ook het Trabantje is weg, misschien zijn ze wel op wintersport.


Wekelijks drie keer een massa shoot in de VS maar nu weer eens een met 17 doden en veel gewonden.
Trump heeft stevige maatregelen afgekondigd, de beveiliging van de NRA wordt opgeschaald.

Dit doet mij denken aan iemand die de autoradio altijd deurklapperend hard aan had staan,
gehoorschade opgelopen had
en daarom sterkere versterkers had gemonteerd.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 10-02-2018.

Heerlijk weer deze week, er is een beetje sneeuw gevallen en iedere nacht vorst en overdag rond het nulpunt. Het is leuk om te zien hoeveel sporen er van Reeën ontstaan in een nacht. Ik heb foto's gemaakt 's ochtends om 9 uur. De nacht daarvoor sneeuwde het nog om 23,45uur. De alle sporen zijn van die morgen. Ze lopen naar onze voordeur en achterdeur, om de Chata heen en bij het hooischuurtje waar ik ze iedere dag voer lijkt het wel of er een Reeën-vergadering is geweest. Het is echt genieten van ze. Ik heb een blok natuurzout uit het bos meegenomen, daar lagen bij een voerplaats twee stuks maar aan de sporen te zien is het bij ons drukker dus een blok heb ik maar bij ons gelegd. Nu kunnen ze kiezen voor een mineraalblok bij de schapen of een natuurzoutblok bij het hooiboetje. (Ik verwen ze echt niet hoor)

Nu er weer sneeuw ligt is de voederplaats voor de vogels ook weer geopend. Het witte spek moet ik vast spijkeren want anders gaat de Vlaamse Gaai met het hele blok er vandoor en er zijn meer soorten vogels die er van genieten, ondertussen 5 soorten mezen, 2 soorten spechten, de boomklevertjes en de Gaaien dus. Binnenkort zullen de Vinken en vinkjes ook wel komen. Als ik door het bos loop dan zie ik ook altijd zoveel verschillende sporen, ook een aantal die ik niet thuis kan brengen. Deze week opeens een spoor van een on-evenhoevigen ter grote van een koeienklauw maar die was het niet, die ken ik te goed, ze waren te groot voor een damhert en edelherten heb ik nog nooit gezien hier. Ik kom er wel eens achter. Als we dit verkocht hebben dan zal ik dit toch wel allemaal missen. Ik blijf mij al 22 jaar verwonderen wat je hier allemaal zie en dan die heerlijke rust. En de dagen lengen al weer behoorlijk, de knoppen zitten al in de bomen. Misschien moet ik eens proberen of ik sapstromen van Berken en Esdoorns kan aftappen. Dat schijnt heel lekker te zijn en we hebben hier genoeg van die bomen. Maar eerst maar eens met een proberen. Ik heb laatst een stuk gelezen over hoe van de natuur te leven. En ik moet zeggen, veel kwam mij bekend voor, niet dat ik het gaan doen maar het is hier wel mogelijk, de natuur is een grote supermarkt.

Olympische spelen zijn begonnen, vroeger was ik er aan verslaafd maar nu moet het allemaal een beetje inkomen. Ik vind de boycot van een aantal Russen ook onbegrijpelijk, ik ben er wel voor om de schuldigen levenslang uit te sluiten maar er zijn er ook een aantal die nooit betrapt zijn, dus het kan  zomaar zijn dat die wel schoon zijn en die moeten nu hun onschuld bewijzen. Het lijkt mij  meer  een "Barbertje moet hangen". Het wordt mij allemaal een beetje te politiek. Maar enfin, vroeger was ik ook verslaafd aan wielrennen en schaatsen maar misschien is er wel veel te veel op de TV. We zijn overvoerd heb ik wel eens het idee. Dus misschien zie ik dit jaar alleen de samenvattingen en dat is ook wel genoeg om op de hoogte te blijven. 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


De sporen langs het boompje zijn van een Ree, totaan onze voordeur aan toe


Dit zijn de sporen bij het hooiboetje, let wel, dit is tussen 0.00 uur en 9 uur ontstaan, een halve nacht dus.


Ook Reeënwerk, met het neusje sneeuw wegschuiven en bevroren sprietjes eten.


Wat wil je zeggen Zwartkop?


Wordt Bahnice zo oud dat zij een dekje nodig heeft? Nee hoor,
ze houdt mijn hooidraagzeil sneeuwvrij.
Gewoon een behulpzaam schaap.


Veel te groot voor een ree of damhert, te stomp voor een koe, toch een edelhert?


Wel een Neanderthaler gespot.


Turf brand heel mooi, weinig werk en geen rook.


Weer bericht gehad van de Duitse Affe Gustaaf Ott, het gaat goed met hem,
maar moet wel zijn lever in de gaten gaan houden.


Zonder woorden

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 03-02-2018

Er lopen weer steeds meer reeën op de camping overdag, ze beginnen weer makker te worden. Afgelopen week betrapte ik overdag 7 reeën die op ons erf van het hooi stonden te eten. Voor die tijd kwamen ze alleen 's nachts. Het gaat dus goed met ze. Gek, maar vogels lusten geen gekookte rijst, we hadden over en nu het een paar dagen buiten de koelkast stond (sorry, ik was het helemaal vergeten) gaf ik wat aan de vogels, ze hebben er wel in geschraapt maar geen snavel van gegeten. Dat treffen de schapen dus weer, die zijn er gek op.

Er wordt strenge vorst voorspeld met sneeuw. Krijgen we dan toch nog een winter? Het zal mij benieuwen.

Het was een gezellige week, mijn broer en schoonzuster waren woensdag aan komen rijden met hun campertje en zijn zaterdag morgen weer vertrokken. Best gezellig en weer lekker bijgepraat. Ik weet weer helemaal hoe het reilt en zeilt in de familie en vrienden. Verder twee heerlijke wandelingen met ze in de bossen gemaakt, een keer boodschappen gedaan en verder geen gesjok door stadjes. Heerlijk. Altijd goed als je af en toe mensen uit Holland zien, er komen in het vroege voorjaar ook nog een paar vroegere heel aardige buren uit Holland een weekje bivakkeren. En zo komen we de lange winter door.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Broertje met schoonzus op bezoek.


Zelfs deze heavy metal zangvogel blieft geen rijst,
hij is op een koolhydraat arm of paleo dieet.


Ik ben toch bang dat dit vogeltje heel foute gedachten er op nahoudt.


Vogeltelling Europa.

 


Het werkt echt.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 27-01-2018.

Weer een kwakkelweek, eerst een dik pak sneeuw en nu is het meeste weer weg. Het vriest een beetje 's nachts en overdag dooi.

De turf die ik gekocht had valt een beetje af, veel as en keihard geperst waardoor het moeilijk in brand komt. Wel is het gortdroog. Maar brand het eenmaal dan ligt het heel lang na te gloeien, dat is wel lekker. Het rookt bijna niet en het stookt rustiger dan hout, daarvoor moet ik veel meer keer naar de hout CV lopen om hem bij te vullen. Ik denk dat hout zomers meer geschikt is om de boilers voor de douches snel op te warmen is en deze turfbriketen beter voor de winter. Het ruikt wel lekker, het doet mij sterk aan Ierland denken toen we daar eens waren, weliswaar in de zomer maar het weer was niet van dien aard dat de kachel in de Ierse huishoudens uit was.

Maar het wordt tijd dat er op ieder dak standaard een zonnedak gelegd wordt, We hebben eens gekeken hoe duur het was maar in die tijd was het nog best duur en we hadden het geld niet liggen terwijl de rente te hoog was om te lenen. Daarna is de rente gedaald en de collectoren werden een stuk beter en goedkoper maar toen waren we al van plan om het op niet zo lange termijn te verkopen. De volgende eigenaar mag het hier proberen. Maar als we een huis in Nederland kopen dan zal ik toch mijn best doen om hem klimaatneutraal te maken, het moet kunnen. En het lijkt mij heerlijk om een verwarming te hebben die het gewoon goed doet, stil is, niet stinkt, enz. Dus gewoon elektrisch.

De Reeën weten het hooi goed te vinden nu er sneeuw ligt, alleen als ik 's nachts buiten kom dan lopen ze nog steeds weg. He duurt lang voor ze weer mak zijn.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Turfbriketen.
Kneiterhard geperst, ik moet ze met een schroeverdraaier uit elkaar wrikken.


Ik heb de kachel net bijgevuld maar geen rook te zien.


Een oud pakje margarine, vergeten, maar de vogels weten er wel raad mee.
Beetje kattenbrood, ik dacht voor de Vlaamse Gaaien, maar die blieven het niet.


Van het voerhuisje wordt druk  gebruik gemaakt.
Maar dat ze hun poep achterlaten.....


Als je een zeeschelp tegen je oren houdt dan kan je de plastic soep horen knisperen.

 

Hallo allemaal 20-01-2017.

Eindelijk winter, althans op dit moment ligt er 15 cm sneeuw en is het een graad of 5 onder nul. De reeën kunnen nu slechter bij het gras dus ze weten nu feilloos de schapenruif maar ook het vroegere kippenhok waar ik het hooi in bewaar, te vinden. Ik leg er iedere dag een beetje hooi voor ze naast de deur. De sporen lopen er rechtstreeks heen. De sporen van de schapen lopen alleen van hun hok naar het omheining, exact de plek waar ik altijd met het voer over de draad heen stap. De reeën nemen met een fraaie boog deze omheining maar de schapen blijven er nog steeds netjes voor staan. Brave beesten zijn het.

Wat milieu vriendelijk lijkt is het soms niet. Jaren hebben we hout gestookt wat echt het afval van het bos was maar nu de houtpellets een grote vlucht nemen en ook bijgestookt worden in kolencentrales omdat dan de CO2 uitstoot niet meegeteld wordt, begint hout een kwalijke brandstof te worden omdat wereldwijd de bossen verdwijnen of te veel uitgedund worden. In ieder geval niet meer duurzaam beheerd worden. Want waar geld op te verdienen is wijkt alles voor. En de bossen zijn toch de grootste CO2 vreters. Nu zijn er klimaat deskundige die in deze tijden van transitie naar duurzame energie pleiten voor, 'dan ik godsnaam nog maar even fossiele brandstof verstoken maar laat de bossen staan' en subsidieer de alternatieve energie op alle mogelijke wijze om toch maar zo snel mogelijk te kunnen omschakelen. Ook voor ons wordt het moeilijker om aan hout te komen omdat de grote industrieën alles wegkopen. Dus wat nu? Elektrisch stoken , maar dat betekend kern en bruinkoolenergie, dus dan toch nog maar even hout. Het is niet anders.

Wij hebben hier ook een spoortje van de storm meegekregen maar het viel wel mee. Ik ben nog niet in ons bos geweest om te kijken of daar schade is, zo ja, dan heb ik weer wat te doen. Ons bos ligt boven op een heuvel dus krijgt de volle wind maar is ook goed onderhouden dus er staat niet veel wrak hout. Ik denk dat alles er nog wel staat. Wel waren er veel sneeuwbanken op de wegen waardoor het verkeer tot stilstand kwam. Maarja, wanneer moeten wij weg, een keer in de week even boodschappen in de super, dat is genoeg en we hebben maandag, toen het nog niet sneeuwde even naar Ceské Budějovice geweest voor houtbriketen, ik zei al, het wordt moeilijker om aan hout te komen. Maar ook daar was het op dus toen maar turf meegenomen.

Het Eskimo vrouwenmes wat ik gemaakt heb werkt fantastisch. Nu er weer veel sneeuw ligt voer ik de vogels schapenvet bij, dat vinden ze heerlijk. Maar dat vet snij ik altijd als het nog bevroren is en dat is best zwaar werk met een gewoon mes maar met de ulu druk je er van boven op en maakt het een stuk lichter en door er mee te waggelen is het vet in een ommezien versnipperd. Ja, dat was die 40 minuten om het mes te maken wel waard.

http://www.opgewektinpurmerend.com/uncategorized/naieve-zorgeloosheid-eigenaren-hout-pelletkachels/

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Turf briketten, je moet toch wat


Ulu, een goede uitvinding, ik gebruik hem regelmatig.


Weer sneeuw, de vogels zijn dankbaar voor wat voer.


Nu nog even het zonnetje er bij en het is weer helemaal mooi


Arm Groningen

 

 

 

Hallo allemaal 13-01-2018.

Best wel weer een warme week , althans niet onder nul, maar daar hing het ook de gehele week een beetje om. Dag en nacht 0 tot 1+. En mist, steeds maar mist. Ach, daar wordt het bos prachtig naargeestig van, met druipende bomen, neerwaarts, zwaar van het water hangende takken. Je kan zeggen, jee, wat koud en somber maar ik persoonlijk vind het heel mooi. Het mooiste is wanneer er dan een paar Raven boven je vliegen met hun zware kraa kraaa, ze zijn altijd in gesprek, wat zullen ze elkaar toch meedelen? Persoonlijk ben ik best een liefhebber van uitzonderlijk weer, (Nouja, het moet niet te veel kosten). Kou beneden nul is prachtig maar kost teveel energie.

De Reeën vertonen zich ook overdag weer op de camping, maar zijn nog erg schuw, ook voor mij vluchten ze weg. Reeën zijn veel intelligenter dan de meeste mensen denken en het zijn uitgesproken vluchtdieren. Dus als ze beschadigd zijn in hun vertrouwen duurt het weer lang voordat ze het terughebben. Die strooppartij van die ene zondagmiddag heeft dus verstrekkende gevolgen gehad. Wat ik mij wel afvraag, waren het Tsjechen of van een eventueel andere nationaliteit? Mensen die weten dat hier in de bossen nauwelijks controle is? (Ook wegbezuinigd) Je zien hier ook off the road motoren door het bos stormen, soms met Tsjechisch (vooral Praags) kenteken maar ik ben ook Hollanders tegengekomen. Wat bezielt ze?

Wils heeft deze week veel gewandeld en ik ben een paar zieke elzen aan het opruimen geweest, zagen en kloven. Het was alleen een vervelende plek waar ze stonden. Net aan de verkeerde kant van het beekje, daar waar ik niet met de tractor kon komen, dat werd met het handje, blok voor blok door het beekje sjouwen. Ach ja, ik zie het maar als krachttraining. Ik heb het wel heel fijn gekloofd zodat het ook snel droogt, wie weet, genieten we ook nog van de warmte. Maar als je zieke boom zie dan zie er meestal meer. Dus als het weer even goed weer is moet ik ook nog een paar wilgen neerhalen, ze zeggen waardeloos brandhout maar per kilo geeft het net zoveel warmte als eiken, let wel, per kilo.

Voor de schapen heb ik een ruif gemaakt, ze vermorste toch wel erg veel hooi. Niet dat dat zo erg is, het wordt toch mest maar dan is het potstalletje zo gauw vol. Dan moet ik nog halverwege de winter uitmesten en dat is niet de bedoeling. Met wat minder strooisel blijven ze ook prima schoon. Ik kan nog steeds aan de sporen zien dat de reeën 's nachts mee eten, das mooi, hebben die ook wat lekkers.

Ook de boomklever is weer definitief terug. Ik zie hem ook bij de nestkastjes kijken dus ik denk dat ze hier wel gaan broeden. Ik vind het een prachtig vogeltje en kijk met plezier hoe ze op en neer over een gladde stam van een jonge berk lopen. Altijd vooruit, met het snaveltje omhoog of recht naar beneden, het maakt ze niks uit. Ze moeten toch heel scherpe klauwtjes hebben.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Sorry voor de wazige foto, maar wel handig, de telefoonnummers staan erbij
en het nummer geeft het punt aan. Slim voor vreemden.


Sneeuw is mooi maar die rook zie ik liever niet.


De schapen strooiden zichzelf te rijkelijk op, straks passen ze niet meer.


Dus nu hebben ze een ruif en staan ze in de regen te eten, aahhh.


Ik was in het bezit van een roestige oude zaag en met een eikentakje erbij
heb ik hem omgevormd tot een ulu, een Inuiet vrouwenmes.
ideaal om te snipperen enzovoort.


Ik heb de ulu vanmorgen even met de hand geslepen en het mes is scherp genoeg bevonden.

 

 

 

Hallo allemaal 7-1-2018.

Het is wel een kwakkelwinter hoor. Ik denk dat we al een aardige laag sneeuw bij elkaar hebben ware het niet dat het daartussendoor steeds weg dooit. Heel gunstig voor ons gasgebruik, dat gebruiken we dus niet maar wel een beetje deprimerend weer. Toen we hier 22 jaar geleden kwamen hebben we een keer min 32 gehad, min 25 kwam best veel voor en ik voelde mij er goed bij, lekker fris tintelend weer maar dat is al lang geleden, nu zeggen we dat het koud is als het min 15 is. En toch hebben we nog steeds klimaat ontkenners in alle regeringen wereldwijd. Ik hoop dat ze gelijk hebben maar ik ervaar het toch heel anders en ik zou er maar niet op vertrouwen.

Misschien moeten we toch anders gaan leven, minder vliegen, de 1€ winkels voorbijlopen, want daar koop je alleen koopbevrediging, vooral aangevoerd door echt verschrikkelijk vervuilende schepen. Wat ik mij wel eens afvraag, als de scheepsmotoren niet op de meest vervuilende brandstof aangelengd met chemisch afval (https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html ) gewoon met schone Euro 6 motoren zouden varen wat zou een spijkerbroek van 8 € dan kosten? 8,0001€? Dus waar hebben we het over, het wordt tijd dat we een beetje goede wil gaan tonen en dan bedoel ik vooral de beleidsmakers en de captains of industrie. Regeren betekend regeren en niet facaliteren.

Gisteren heb ik 4 bomen omgezaagd, ze waren al dood hoor, dus het moest toch een keer gebeuren. Het was +7 graden en het zonnetje scheen, dus het was T-shirtweer en zweten. Vandaag is het 0 graden en het druilt buiten. Mooi weer om te hakken dus. Maar misschien ga ik wel naar het schaatsen kijken, dan heb ik morgen ook wat te doen.

Sinds de jachtpartij in het bos zijn er toch minder reeën op de camping. Nu is de vraag, zijn ze afgeschoten of zijn ze weer voor lange tijd het vertrouwen kwijt? Het vaste groepje van drie die hier de gehele herfst al liepen, die ook geen angst voor ons hadden, heb ik niet meer gezien. Wel zie ik verse sporen in de morgen maar ook minder dan anders.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Echte winterscool


Dit zijn grapjes maar wel uit de tijd toen het nog echte winters waren.Waar zijn ze gebleven?


Return to sender.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com