Met dank aan Pippi Langkous en Greta Thunberg

 

 

Hallo Allemaal

22-04-2019

We zijn zomaar een maand verder en er is weer veel gebeurd, het ergste hebben we achter de rug alhoewel ik aan tuinwerk geen hekel heb. Maar de grond is nou zwart, de bomen zijn gesnoeid, geknot of zijn verwijderd. De schuren zijn opgeruimd. Vele karren vol hebben we naar de milieustraat gebracht en nog drie karren vol naar het oud ijzer.

We kunnen in principe weer door de tuin heen kijken maar er zit nu zo veel loof aan de bomen dat dat niet meer gaat. Alles gaat naar behoren uitlopen, een fruitboom heeft veel kanker plekken maar zolang hij het doet doet hij het en daarna zien we wel verder.

Wils heeft nu eindelijk een verplichte zorgverzekering maar ik ben nog steeds in Tsjechië verzekerd en die betalen niet alles in Nederland. Vele mensen vroegen altijd aan ons of Tsjechië niet vreselijk bureaucratisch was. Nou, daar kan ik het volgende op antwoorden, als je daar iets moest dan ging je naar het betreffende kantoor, zat een paar uur op een houten stoel te wachten tot je aan de beurt was maar daarna hielp die ambtenaar je van A tot en met Z. Hier in Nederland moet je langs heel veel schijven, we zitten nu al negen weken op eenvoudige WLZ verklaring van het SVB te wachten. Als je vraag of het al opschiet dan zeggen ze dat ze niet kunnen heksen. Nou, daar waren we al achter. Alles gaat in een tempo als of er poppenstront door hun aderen loopt. 

Nee, de privatiseringen hebben een ramp van Nederland gemaakt, heel duur en dat ze in de top van de gezondheids-zorg staan dat is alleen waar als je alle pakketten neem dus moet je best veel geld hebben. Ik denk dat het in Tsjechië beter was en stukken betaalbaarder. Maar daar hebben ze weer het probleem dat de hoogopgeleiden naar andere landen vertrekken waar er beter betaald wordt. Nee, zowel Nederland en de EU heeft ook zeker zijn nadelen. Het voordeel hier is wel dat ik gewoon met iedereen weer praten kan en dat is toch een van de grootste hobby's van mij.

Maar goed, het is mooi weer, we fietsen veel en gaan dat nog meer doen als alles klaar is. We zijn nu nog met het kippenhok bezig en daarna willen we nog een blokhut bouwen. (Is al besteld) En daarna is het onderhoud van de tuin en huis en hebben we alle tijd voor de leuke dingen. Een museum jaarkaart hebben we al. We zijn ook al twee keer naar het gevangenis museum in Veenhuizen geweest en daar kwam ik er tot mijn verbazing en ook tot woede er achter dat cellulair opgesloten zitten al vanaf de tweede wereldoorlog verboden is vanwege psychische schade. (Cellulair, eenzame opsluiting zonder contacten met gedetineerden en bewakers) Daar ben ik in 1971, als totaal dienstweigeraar toe veroordeeld, godverdomme. Nooit geweten dat dat onwettelijk was en dan te bedenken dat ik dienstweigeraar was, dus niet mee wilde doen zoals dorpen platbranden(Indië) en andere dappere dingen waarvoor je geridderd kan worden. Nou ja, zand erover maar het zit mij wel dwars.

Maar er staan nog vele museums op mijn verlanglijstje maar voorlopig zijn we Groningen nog aan het ontdekken.

Tot de volgende keer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Totaal weigeraar was ik en ik ben er nog steeds trots op.


Het laatste brandhout voor ons huis, daarna komt er een pelletkachel.
(Schoenen en dergelijke horen niet bij het brandhout)


Het laatste karretje vol met oud ijzer. (er komt nog wat bij)


De tuin begint op een tuin te lijken.


De kassen zijn schoon en gedeeltelijk ingezaaid.


De kachel is verkocht, de Tub ligt vol grond en wordt een moerastuintje.


Dit is genoeg gras, de rest wordt een bloemenzee.


Kippenhok staat, nu de ren nog en dan halen we de kippen.
3 Australorps en haan plus twee Noord Hollandse blauwen.


 Austrolorps en Noordhollandse blauwe


O kijk, nog meer hout, maar dat mogen onze kleinkinderen opstoken.


Het gras heb ik er al aardig onder gekregen (zonder gif te gebruiken)
Volgende week maar bloemen gaan zaaien, eenjarig en dan langzaam 
overgaan naar vaste planten.


Moestuin, al gedeeltelijk ingeplant, gezaaid en gepoot.


Olijfboompje, voor de leuk.


Nog meer fruitbomen, ook het gras weg en bemest met paardenmest.


Ons asperge's veldje, als ik eerlijk ben, ik vind er geen zak an.


Je moet er veel aan doen om het lekker te maken,
maar zo ken je een drol ook lekker maken.


Nieuwe aanplant, we hebben ondertussen weer een 25 bomen geplant.


Hier moet de blokhut komen, voor onze gasten.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal.

 

23-03-2019.

Wij wonen nu in een gezellig buurtje en ik kan het met iedereen goed vinden. Maar dankzij de media durf ik nu niet meer over politiek te praten of vragen wat iemand gestemd heeft.

Want als ze de FvD gestemd hebben vertroebeld dat toch de verhoudingen, of je het wil of niet.

De kwalijke rol van de media.

 Want door iedere scheet, boer, oprisping, kotsbeweging, klimaat ontkenner, vrouwenbelediging, boreale verheerlijking, links/progressieve verkettering van Thierry Baudet tot een hot item te verheffen, vanwege de kijkcijfers (reclame inkomsten) waardoor deze blaaskaak maar tevens enorme lafbek tot verkiezingsoverwinnaar uitgeroepen word dankzij vele uren gratis politieke zendtijd. Zo heeft de media al eens Fortuin, Wilders ook tot ongekende hoogtes gebracht met uiterst discutabele partij programma"s wat Thierry zelfs niet eens heeft. Verder dan een boreale samenleving (Blanke dominantie) Klimaatkosten (waar hij de enorme kosten rustig bij elkaar liegt en niemand gaf weerwoord) en verder eeeuh, ja en verder..... verder weinig tot niets. Oja, gewoon door gaan met gas pompen in Groningen, linkse leraren verwijderen uit de klassen, de media zuiveren van linkse elementen. Welke linkse elementen? Oja, die zijn er genoeg. Volgens Thierry dan, want zelfs de meest rechtse omroep Wakker Nederland is extreem links volgens Thierry.

Nu al gaat extreem rechts stuitend te keer op sociaal media in een dronken overwinnings roes.

Toch moeten we niet vergeten dat +/- 85% van de 56% die is gaan stemmen op andere partijen stemde. Dus laten we vanaf nu Thierry alleen de aandacht schenken die hij verdient en laten we de kwalijke denkbeelden ook bestrijden die hij op Minervale uilachtige onwijsheid uitbraakt en verder negeren.

Wikipedia heeft al pagina's op slot gedaan omdat aanhangers van FvD al aan het zuiveren waren geslagen, de waarheid mag niet verteld worden , tenslotte.

Ik denk dat heel veel mensen uit onwetendheid en verblind door de overheersende aanwezigheid van Thierry in de media. Verder de angst voor de klimaat transitie en veranderend Nederland, of als proteststem op hem gestemd hebben. Maar vergeet niet dat je op die manier kwalijke krachten wakker maakt die beter in slaap kunnen blijven. Want het is meer voorgekomen dat het op deze manier heel fout is afgelopen in de geschiedenis.

Met op de afbeelding het partijprogram van FvD


Erg hé, gewoon niets.

Ik kreeg nog wel reactie op dit stukje naar aanleiding van een advertentie waar ik op reageerde.

Ik, met de vraag of we een afspraak kunnen maken.

Hallo. Het zou evt vandaag kunnen?
 
Hun
 
 Oh nee sorry
We zien dat je extreem links bent en daar komen we liever niet mee in aanraking.

Ik
Hé,ik ben gewoon menslievend, een sociale man dus, erg hé?.

Hun
Linkse mensen zijn allesbehalve menslievend ja alleen voor allochtonen. 
Voor mensen met een andere denkwijze zijn ze respectloos en grof.
 
Ik.
Ik heb er verder maar niet op gereageerd, ze zijn nu al verblind door haat.
 

 

 

Tot de volgende keer.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 03-03-2019

Hallo Allemaal

En we zijn weer een maand verder en we hebben harder gewerkt dan we de laatste zomer op de camping hebben gedaan. Alle onhandige vintage of design maar slecht werkende apparatuur verwijderd uit huis en vervangen door werkende. (en schone). De keuken weer dicht gemaakt en twee werkbladen er bij gemaakt met een aantal kasten er onder. Bijkomend voordeel is dat we nu beiden een eigen werkblad hebben. Door dat we een wand geplaatst hebben is er veel nuttige ruimte bijgekomen. En nog een voordeel, de keuken is niet meer op kamer temperatuur wat het werken aangenamer maakt en goed voor de energie rekening is.

De houtkachel wordt nog steeds gebruikt, we zijn nu de tuin aan het opruimen en daar komt ook allerlei brandhout vandaan. De vorige eigenaar had echt overal wat liggen en door de droge winter kan bijna alles zo de kachel in. We dachten toen we het kochten dat we wel in begin februari door het hout zouden zijn maar nu denk ik dat we de zomer wel halen. Jammer dat de vorige eigenaar het hout in 32 van die stalen kuubskratten had gekocht en die over het hele erf heeft laten neer zetten. Dus alles wat ik leeg krijg moet ik met de betonschaar stuk knippen en naar voren werken. Een sportschool heb ik niet nodig op die moment. De verkoper van het hout zal zich wel een scheur in zijn broek gelachen hebben. Toen Bart zei dat hij wel een handelaar wist die tegen een schappelijk prijsje haardhout had verkocht, geloofde ik hem maar bij nader inzien is hij vreselijk belazerd. Slecht hout, alles door elkaar, veel niet gezaagd en gekloofd en als je de inhoud van die 32 kuubskratten op een hoop gooi dan mag je blij zijn als je 20 kuub heb. Maar goed, als het hout op is komt de kachel te koop. Iemand interesse?

24KW houtkachel als moederhaard aangesloten op de CV, hij verwarmt ons hele huis. Nadeel van dit soort kachels is dat ze, door dat ze ook als CV gebruikt worden, dat ze continu afgekoeld worden door het doorstromende water wat de verbranding slechter maakt omdat ze niet op de ideale verbrandings-temperatuur komen. De buren zullen blij zijn als de kachel weg is.

Ook komen we echt overal stekelige planten en struiken tegen. We krijgen het idee dat ze alleen dingen kochten waar doorns aanzaten en dat slecht verspreid hebben over het erf. Maar hebben wij dat bij de bezichtiging dan allemaal niet gezien vraag je je af? Nou nee, er stond toen nog zoveel onkruid dat het meeste bedekt was. We dachten dat het onkruid de verwaarlozing was maar er komt nog veel meer te voorschijn. Nu houden wij van tuinieren en ik nog meer van ontginnen dus echt een ramp is dit niet. Wils heeft alle rozen die te voorschijn komen gesnoeid en de takken door onze eigen versnipperaar geduwd die het in hele kleine stukjes hakselt waardoor er ook bijna geen naalden meer te bekennen zijn, het kan zo op de composthoop.

We hebben nu de helft van de knotwilgen geknot, om en om, dan blijft er voor de vogels ook nog wat over. Volgend jaar de andere helft. Ook de grote wilg is weer op normale lengte gebracht maar dat hebben we met behulp van de buren gedaan. Er was geen enkele mogelijkheid om de 8 ,meter lange takken te laten vallen. Ze moesten allemaal in gedeeltes rechtstandig naar beneden i.v.m. met kassen en dergelijke er om heen. Maar, zoals ik al zei, met behulp van de buren was de klus in twee uur geklaard en helemaal zonder schade. Daarna een takken-hakselaar gehuurd die takken van 15 cm aankon, bijna alle takken gingen er door, behalve die van de grote wilg, maar er lagen ook nog takken van de vorige keren dat hier gesnoeid is plus de takken van de fruitbomen die heel veel achterstallig onderhoud hadden gehad, dus takken genoeg voor het rechtvaardigen van een dure takken-hakselaar en we hebben nu een pad van voor naar achter lopen van snippers.

Ook het frambozen akkertje heb ik gerooid, met wortel en tak. Gelukkig is het hier zandgrond dus hele slierten wortels trek je zo de grond uit. Nu blijft er even goed genoeg staan maar dat is kwestie van een jaartje bij houden. Wie verzint het toch om frambozen te zetten op die manier dat je er helemaal niet tussendoor kan lopen (of je moet een dik leren pak aan hebben) en alleen de buitenkant kan oogsten. Wat dan al te veel is, je kan het nooit be-eten. En het woekert, ik heb het ook bij de buren weggehaald want het steekt moeiteloos de grens over. In ieder geval, de klus is geklaard en mijn handen en armen zien er naar uit of ik een zichzelf mutilerend persoon ben.

Ik zag eerst vreselijk tegen deze klus op, het was om er moedeloos van te worden, frambozen met wilde bramen er door geslingerd, nog een paar van die kratten er tussen, helemaal vast gegroeid maar zoals zo vaak, als je eenmaal begin en iedere dag een paar uur is het toch zomaar weer weg. Alle struiken heb ik zo opgestapeld dat er geen enkele wortel de grond raakt en ze allemaal goed uitgeschud. Laat nu de natuur zijn gang maar gaan maar geen framboos gaat groeien als zijn verdroogde wortels in de lucht hangen. Tevens is dat een goed insectenhotel geworden en biedt nestel gelegenheid aan voor bunzings en marters, altijd handig als je wel eens een muis en rat zie. Wils heeft ondertussen al het lange gras uitgeharkt op onrechtmatigheden, allerlei bloempotten geleegd met onbekende inhoud maar het lijkt vooral veel op gras en onkruid, een begin gemaakt van het schoonmaken van de kasramen want daar is ook nooit iets aangedaan en zijn nogal begroeit met korstmossen. Dus nu hopen we op een dag langdurige regen om de buitenkant schoon te krijgen, wij schrobben en de natuur spoelt af.

Afgelopen twee weken met het mooie weer heb ik ook de moestuin aangepakt. Ook daar was het nodige te doen. Om te beginnen lagen er een dikke 100 trottoirbandje in als paden. Verder lag een derde van de tuin OP worteldoeken, helemaal weg gegroeid met heel sterk onkruid zoals biezen en dergelijke, die waren er gewoon dwars door heen gegroeid. Dus die ook stukje voor beetje er uit getrokken en verwijderd. Wils was tussen het verhakselen van alle te lang uitgegroeide rozen het grind van de tuin aan het afrijden, Dat lag ook op worteldoek en zo dik dat het zwaar liep. Verder de biezen uitgegraven en een frees gehuurd. Nu ook maar een tijdje zwart houden om het onkruid geen kans te geven.

Toch ben ik blij dat we het gekocht hebben, we hebben een schat aan fruitbomen, van vijgen appels peren, pruimen, druiven, kersen tot Japanse bessen (Met stekels) verder walnoten en hazelaars en alles met natuurgebieden om ons heen zodat de strontboeren op afstand zitten.

Sowieso ben ik blij dat we hier wonen, het buurtje is echt een buurtje en ze staan voor elkaar klaar. En echte klagers zijn ze niet want ik denk dat ze heel wat te verduren hebben gehad van de vorige bewoners. Mooi toch.

Je kan merken dat het voorjaar aangebroken is. Zelfs hier midden in allerlei natuurgebieden drijft de walm van het export product van het zuiden af en toe over. De geur van stront. Drijfmest van kippen en varkens. Ben ik even blij dat we niet in het aardappelgebied zitten want daar is het niet te harden. In Tsjechië werd ook mest gereden maar daar hebben ze alleen vaste mest met stro erin waardoor de geur gevangen is en veranderd in een bijna kruidige geur. In ieder geval lang niet zo irritant. Gisteren waren we in de stad Groningen en ook daar toen we buiten kwamen roken wij varkensmest. Wij zijn het nog niet gewend denk. Toen wij nog boer waren hadden we een potstal, (koeien lopen over hun eigen mestpakket dat je schoon houdt door het steeds met stro op te strooien) dat rook je bijna helemaal niet, zelfs niet tijdens het uitrijden en dat was heel wat beter voor de grond en de natuur. En potstal-mest op de grond is een feestmaal voor het ondergrondse leven i.p.v. een ramp zoals drijfmest heeft op het dierlijke organisme.

Nu het meeste werk gedaan is moet het nu ook weer tijd worden voor leuke dingen en het voorjaar komt er aan dus dat moet lukken. Eerst Groningen maar verkennen. Om ons heen liggen allemaal natuur gebieden die we lopend en fietsend kunnen bezoeken, verder zijn er best leuke stadjes en gehuchtjes in de omgeving en daarna kunnen we ook weer eens Nederland gaan ontdekken want er is best veel veranderd in de 22 jaar dat we weg zijn geweest. 

 


Natuurgebieden om ons heen. Van de Tsamme  tot het Oldambtmeer,
alles op loopafstand.


Alle design er uit en kranen terug die niet recht in je kruis spuiten.
Wasbakje hangt nu in het toilet met een echte kraan.


Deze kachel gaat eruit als het kachelhout op is.


Een klein gedeelte van de rozentakken die door Wils allemaal versnipperd zijn.


Moordenaars zijn het.


Te knottenOm en om, dan blijft er nestel gelegenheid over voor de vogels.


En je houdt er een pad aan over.


De moestuin eerst, betonpaden en worteldoek zijn compleet weg gegroeid.


Worteldoek hangt te drogen zodat het hanteerbaar wordt.


Wat beton er uit gehaald.


Moestuin nu.


Links een klein gedeelte van het frambozen struweel.


Het veldje nu.


Daar liggen ze dan, de frambozen, een insecten hotel met ook voldoende
woonplaats voor een bunzing of marter familie.


De hottub moet maar een vijver worden.


De kassen zijn ook nog niet klaar.


Er zijn nog een paar meters te gaan.


Dit hout moest allemaal rechtstandig naar beneden en is te dik om te
hakselen. Voorlopig nog te nat om te branden dus dat moet maar gebeuren als
de kleinkinderen hier zijn. Lekker fikkie stoken met opa.

 

En met de verkiezingen 

Gaan we toch links stemmen?


 


Want dit willen en kan toch niet meer? Er is geen plan B.


 

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal.
27-01-2019

Weer eens een berichtje uit Groningen. Langzamerhand komen we op dreef. Huis is nu bijna klaar op nog wat dingetjes na die vervangen moeten worden, zoals het toilet en wat wasbakken. Allemaal design maar ook vreselijk onhandig. De vorige bewoners hebben er veel geld aan uitgegeven maar design en praktisch gaan zelden samen.
Net zo iets als een onder architectuur gebouwd huis, die is ook zelden praktisch en vaak ook niet mooi. Wel altijd extra duur.
Maar goed, het materiaal staat al binnen, even een goede dag afwachten om het te plaatsen en op te hangen.

De tuin hebben we nog niet echt veel aangedaan. Wel rommel opgeruimd en met behulp van een vakman de verwaarloosde fruitbomen gesnoeid. Met de rozen is Wils nog steeds bezig. Ik heb het al meer gezegd, met rozen hebben we een haat liefde verhouding, ik haat ze en Wils houdt van ze. Maar ondanks dat ik er verre van probeer te blijven, vallen ze toch steeds weer onverhoeds aan en dan staat er weer een doorn rechtop in je handen of armen.

Er staat een hele mooie kachel hier in huis, althans, dat vinden veel mensen maar wij zijn er niet zo plat van, wat de een mooi vind vindt, vindt de andere een protserig geval. Het is een hout gestookte moederhaard die het hele huis dus warm houdt via de cv. Maar het is wel een houtliefhebber, ik ben bang dat zijn rendement niet zo hoog is. Volgens de papieren moet hij een rendement hebben van 70% maar daar geloof ik niet zo in. In ieder geval lag hier nog wat brandhout op verschillende plekken in de tuin, dat stoken we eerst maar op en vervangen daarna deze kachel maar door een pelletkachel en een warmtepomp. Dan kan het gas er uit.

Nog steeds niet bij de tweeling geweest, wel steeds van plan om te gaan maar problemen met de zorgverzekering alhier hielden ons tegen. Toch graag een goede verzekering als je ga rijden en naar het buitenland ga. Dus bleven we nog maar steeds Tsjechisch inwoner zodat de zorgverzekering ons daarvandaan dekking gaf. Het probleem is dat ik geen inkomen in Nederland heb en wel vanuit Tsjechië, een klein pensioen daar op gebouwd. In zo'n geval moet moet er formulieren uit gewisseld worden. Volgens Tsjechië vanuit Nederland en volgens Nederland vanuit Tsjechië.
Het leven kan toch zo simpel zijn als iedereen gewoon meewerkt. Maarja, zo werkt het dus niet. Hier niet en daar niet. Ik weet wel ondertussen dat Nederland er niet eenvoudiger op geworden is sinds de privatiseringen en ook niet goedkoper. In de tijd dat wij weg geweest zijn heeft het Neo-liberalisme aardig huisgehouden en afbraakbeleid gevoerd heeft in Nederland. Nou ja, we maken er maar het beste er van.

We hebben deze week een andere fiets voor Wils gekocht, met het stijgen der leeftijd word je toch strammer en de instap ging steeds moeilijker. Zo gauw hij gearriveerd is kunnen we weer tochten gaan maken, het is er echt weer voor. Ik moet wel zeggen dat, hoewel ik een elektrische fiets heb toch vaak de mountainbike pak. We hebben hier nauwelijks heuveltjes maar toch, als ik naar het dorp Finsterwolde fiets kom ik een klein klimmetje tegen. Zoiets van 2% helling :)

De Brahma haan die ik met kerst gekregen had, heb ik toch maar tot soep gepromoveerd. Eerst dacht ik nog, laat hem de kassen maar opknappen, flink schrapen en onkruid zaad pikken maar het was een zeldzaam lui exemplaar. Dus nu hebben we er een dikke drie pannen soep van, twee poten en twee filé's. Het was een bakbeest van een haan. De ramen rinkelden als hij langs wandelde. Maar goed, hij is ook heel lekker.

Tot de volgende keer.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Harke de Haan is niet meer, hij harkte te kort.

Hardstikke mooi zo'n designkraan, maar als je hem open zet heb je een nat kruis.

Het houtboetje is bedat leeg, tijd voor een pelletkachel?

Pelletkachel.

Nog onze kachel.

We hebben een aardige rij knotwilgen, mooi werk, knotten. Helaas.....

..zijn ze vergeten het gaas er af te halen toen het tijd was.
Het wordt nu een hele klus.
Sukkels.


Maar er ligt nog veel meer, minder leuk werk in deze jarenlange verwaarloosde tuin.

Een gedeelte van de rozen die al gesnoeid zijn.

Maar dit soort moordenaars hadden toch nooit gekweekt mogen worden?
Moge de kweker eeuwig rusten in de hel :)

Het leven kan toch zo simpel zijn.

Dus weg met dit soort faciliteerders. 

 

 

 

 

 

 

01-01-2019

Hallo allemaal.

Van Račov naar Finsterwolde.

Een ieder een goed jaar toegewenst met veel lol en plezier.

Op 29-12 kregen we goed nieuws uit Engeland, onze dochter daar was voorspoedig bevallen van een tweeling, twee identieke meiden.
Dus nu herbben we opeens drie kleinkinderen, weer even wennen. Wij gaan er wel heen als het Anne uitkomt maar ik vind het nog wat onwerkelijk, het wordt pas echt als je ze een keer vastgehouden hebt, maar okay, wij wonen wat verder om even langs te komen. Dus wachten wij rustig af, laat eerst maar even de Engelse familie langs gaan en als het dan wat rustiger is, dan gaan wij wel.

Oud en nieuw hebben we voor het eerst sinds jaren in Nederland gevierd en dat was hier als in een warm bad. Eerst werden we uitgenodigd voor het carbid schieten. Ik dacht dat dat 's avonds gedaan wordt maar nadat ik ze al een tijdje hoorde knallen dacht ik, ik ga maar eens kijken of het inschieten een beetje lukt. Maar dat was al het gedeelte waar we voor uitgenodigd waren. Okay, ook een keer megemaakt, best een spektakel, keiharde knallen, maar weinig rook en vuur. Niets mis mee. Daarna werden we door de buren uitgenodigd om gezamenlijk een bonenmaaltijdsoep te eten. Zo leer je snel een hoop mensen kennen. Daarna nog een tijdje naar huis en om 0,30 naar een blokhut bij iemand achter in de tuin. Nog even naborrelen met de buurt. Best allemaal heel gezellig en zoals gezegd leer je iedereen snel kennen. Hoezo, Groningers stug?


De volgende morgen maar eerst een een lange wandeling gemaakt om Natuurgebied 'de Tsamme, dat ligt 5 minuten bij ons huis vandaan'. Veel grote grazers daar, (als de hooibaalhooligans dat maar niet te weten komen) en rijk aan vogels. Ik denk dat het zomers een paradijs is. En daarna maar weer verder klussen, Wils aan de gordijnen naaien en ik weer een poging doende om door de spullen van de vorige bewoners door te komen. We hebben ondertussen al veel sterke verhalen over hun gehoord, ik ben blij dat het onze buren niet zijn. Maar ondertussen ben ik wel weer een kromzwaard en een degen rijker. Tsja, wat moet je er mee? Ik geef het maar aan de buurman met de blokhut in de tuin, dan kan hij ze daar aan de muur hangen als aankleding.

Met kerst zag ik een buurman aankomen met een levende kalkoen, ik dacht, wat moet hij daar nu mee? Maar het bleek een brahma haan te zijn uit een groep bijna volwassen kippen. De haan was nu op het punt gekomen dat hij het nodig vond om zijn mannelijke soortgenoten af te slachten. Typisch hanengedrag dus. Dus kreeg ik hem, even slachten en we hebben een rijke kerstmaaltijd. Maar we stonden op punt om naar mijn broer te gaan om daar kerst te vieren. Dus de haan maar even in een kas gezet, het werd toch niet zonnig, beetje brood en water er bij en hij zou die twee dagen met gemak overleven. Dat bij mijn broer was heel gezellig, dan spreek je hele familie weer eens. Dat hadden we de laatste 22 jaar niet veel gedaan. Echt heel leuk.
Toen we thuis kwamen was de haan al hard aan het werk, hij was nl de zwaar verwaarloosde kas aan het opknappen, met zijn grote poten schraapt hij aardig wat onkruid weg. Dus voorlopig mag hij blijven, we moet alleen nog een paar hennetjes hebben die zijn gewicht kunnen verdragen want als ik er een paar moderne legkanonnen bij zet met een gewicht van plus minus 700 gram moet ik na iedere keer als de haan er met zijn 5 kg overheen is gegaan het hennetje uitgraven.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

 

https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Twitter @MlecnaDraha


Er is nog veel werk voor ons haantje.
(De ramen rinkelen als hij rondwandeld)


Maar het is een ijverig beestje, hij heeft de kas al bijna zwart en stevig bemest.
(Foto een week oud)


Komen we toch nog een berg tegen in Finsterwolde.


De Tjamme, even de weg oversteken en we lopen in een prachtig natuurgebied.


En daarna maar weer aan het werk.

 

 

24-12-2018

Hallo allemaal.

Van Račov naar Finsterwolde.

Vier weken geleden is het al dat ik mijn laatste blog schreef. Er is veel gebeurd maar we wonen nu wel in Finsterwolde Groningen, net buiten het aardbevingsgebied. Of dat zo blijft is later zorg. Wel is het een hele mooie omgeving en tot op heden zijn we nog maar alleen vriendelijke mensen tegengekomen. Met de buren is op het eerste oogopslag ook niets mis mee. De enige beetje lastige mensen ( Brabanders) waar wel een paar verhalen over de rondte doen woonde in ons huis en die zijn dus vertrokken. Wel met achterlating van heel veel spullen. Want wat wij niet verwacht hadden was dat ze bijna hun halve huisraad achter gelaten hebben. We konden geen kast opentrekken of er lag wel kopjes, kommen, pannen, kleren, tot en met voedselvoorraden in. Vaak van betere en duurdere kwaliteit dan wij hebben maar van een hoog kitsch gehalte. Je moet er van houden, wij niet, maar de milieustraat in Winschoten houdt er wel van. Weg er mee. We hebben al twee aanhangers vol afgevoerd en er staat er al weer eentje klaar. Soms zonde maar wat moet je er mee. Er staat bv een complete gehaktmolen met alles er op en er aan. Wij hebben er ooit eens naar gekeken maar veel te duur. Wij langs een kringloop winkel maar die staat al vol met dat soort dingen die wij juist kwijt wilden, dus heel spijtig, ook weg er mee. We slachten geen schapen meer dus we hebben het ook niet meer nodig. Er zijn ook wel dingen die we houden, er ligt bijvoorbeeld iets van 1000watt kerst verlichting maar wel in Led uitvoering en alles doet het. Daar kunnen we volgend jaar nog wel wat mee. (Een gedeelte dan).

We hebben een buurman wat een handige jongen is en tevens beschikt over een uitgebreid netwerk en er geen moeite mee heeft om te delen. Das mooi en vooral heel handig.
Ook een timmerfabriek vlakbij ons en je hoort ze af en toe maar niet storend. Voor dat we dit kochten hebben we een paar keer staan te luisteren, maar je hoor vooral het neerzetten van containers en dat soort dingen, niet storend en het belangrijkste, geluiden zoals ventilatoren, afzuigers en zaagmachines hoor je niet terwijl dat de irritante geluiden zijn. Een andere buurman met een groot dak is bezig om gezamenlijk zonnepanelen op het dak te leggen, daar willen wij wel aan meedoen, verder kan je ook op gemeente basis aan alternatieve energie projecten mee doen, maar dat moet ik nog even bekijken. Straks als we hier officieel hier wonen, half januari worden we officieel uitgeschreven uit Tsjechië en kunnen we ons hier inschrijven.

De verhuizing zelf was best een loodzware klus, het meeste was uit ons huis en dat betekende 32 traptreden op en neer. We hielden er een paar pijnlijke knieën aan over. De auto en de aanhanger hadden we verzekerd via pechhulp ANWB dus de reis was zorgeloos maar we hebben geen pech gehad ondanks de loodzware aanhanger en afgeladen bus. Maar dit type Iveco's zijn echte werkpaarden en bultje op en bultje af geen probleem, we haalden zelfs de 1 op 9 brandstofverbruik ermee.

De grootste afvaller was wel de hoeveelheid achter gelaten spullen die de vorige bewoners hebben achtergelaten, dat heeft een hoop tijd en ergernis gekost. We wisten dat de tuin zwaar verwaarloosd was maar daar hadden we niet op gerekend. Jammer. De tuin is ruim 1700 meter groot, inclusief twee kassen van 20M2 en ligt voornamelijk achter het huis op het zuiden. Daar staan een keur van fruit en noten bomen in. Helaas ook veel rozen waar wij een haat liefde verhouding mee hebben, ik haat en Wils liefde en ik ben bang dat ik weet wie er wint. Ik zeg er wel bij, iedere rozentak die mij grijpt als ik mij normaal door de tuin beweeg gaat er gelijk af.

Ook de enorme keus in allerlei aanbieders van alles, ( de zo bejubelde marktwerking, een versplintering die Nederland best duur maakt) is een hele uitzoekerij.
Nou ja, voor energie hebben we niet de goedkoopste gekozen maar wel een honderd procent groene. Straks nog een zorg verzekering zoeken maar voorlopig zijn we nog verzekerd in Tsjechië. En dat is veel goedkoper dan in Nederland. Mobiele telefoon is hier weer goedkoper.

De vorige bewoners hadden van de keuken een open keuken gemaakt, die zijn wij weer aan het dichtmaken.
We hadden in Račov een open keuken en dat is slecht bevallen, te hoge werktemperatuur en je moet het steeds netjes houden omdat het in het zicht ligt. Hier bouwen we hem weer dicht waardoor het een keuken wordt met aan twee zijden kasten, veel meer opslagruimte dus en veel meer werkblad. En werkblad kwamen we altijd tekort dus dat is straks in een keer opgelost. Kamer wordt uiteraard een stuk kleiner wat weer in het energie gebruik scheelt, maar dan nog, plus/minus 20 meter woonoppervlakte is echt groot genoeg voor ons.

Met de omgeving zijn we heel content, geen akkerbouw of grote boeren hier, wel 5 minuten lopen van het Oldampt meer met veel fiets en wandel mogelijkheden, ook 8 minuten lopen van een ander vrij groot natuurgebied met veel vogels en de grote grazers. Allerlei dingen waar ik vroeger geen weet van had dat dat allemaal rond Beerta en Finsterwolde lag maar waar ik wel heel blij mee ben. Daarbij wel een aantekening dat er veel nieuwe natuur hier is. De dichtstbijzijnde winkel is voor ons 7 minuten fietsen of twintig en dan zijn we in Winschoten die echt alles wel heeft. Ook twintig minuten maar dan wel per auto en je hebt de winkels in Duitsland, altijd handig. Maar over het algemeen als sterke drank nodig hebt, maar het duurt nog een half jaar voor de eerste verjaardag hier, dus nog alle tijd om dat te ontdekken. Wel ken je daar lekker Duits brood halen.

Wat we ook een beetje vergeten hadden is de hardheid van het leiding water, ook naar een wasbeurt blijft mijn haar stug aanvoelen, voor mijn gevoel vol kalk. Dat is ook aan de kranen te zien, de ene dag opgepoetst, de volgende dag al weer vol kalkvlekken. In Račov hadden we ons eigen bron met heerlijk zacht water. Dat missen we wel een beetje. Ook het brood hier in Nederland is wennen. Als je in Tsjechië een brood van een kilo kocht was hij kleiner dan een brood hier van 700 gram. Een beetje gebakken lucht is het wel. Nou ja, straks zelf maar weer gaan bakken.

Maar wat ik gewoon het allerleukste weer vindt is dat je hier geen taalproblemen hebt, we kunnen weer met iedereen vrijuit praten, geen moeilijk zoeken naar woorden. Vooral de zeven naamvallen maakte van het Tsjechisch een bijna onmogelijke taal om te leren. En vooral ik klets graag, dus hier klets ik weer volop met iedereen. (Schakenkwaal, geef ik toe.)

Kortom, we genieten weer in Nederland, nu moet het nog even stoppen met regenen.
Kerst vieren we weer met de familie, alles is weer bereikbaar en Tsjechië is een groot en mooi avontuur geweest dat nu helemaal achter ons ligt. Het is goed zo.


Het is best wonen hier


Er moet nog wel wat gebeuren hier.


We konden geen kast openhalen of er lag weer troep in.

 


En alweer een berg voor de milieustraat in Winschoten.


Dit kan nog net maar de rest was veel erger.


Bij een aanval van een mes en bij gebrek aan pleisters en je wil toch je werk niet bevlekken.


Duits zuurdesembrood, Hollandse kaas, Engelse marmite, een heerlijke internationale.


Denk ook eens tijdens de kerstelijke vreetshow aan de beestjes.


Ik vind dit de foto van 2017.


Stel je eens voor dat God, Allah en alle andere goden, nepgoden, fakegoden en andere
verafgoden eens vrouwen waren geweest?
Ik denk dat we dan een beter e wereld hadden.


Een muur bouwen om de VS veiliger te maken hoeft echt niet duur te zijn.

 

Verder weinig nieuws deze maand, het leven gaat zijn gangetje.
Tot de volgende keer.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

20-11-18

Hallo allemaal.

Vorige week geen blog maar dat kwam omdat we in Nederland zaten met een ton of drie huisraad. Zowel de bus als de aanhanger waren afgeladen vol. Uiteraard heel veel volume maar ook veel gewichtige dingen. In ieder geval staat de garage nu vol van ons nieuwe huis. Volgend weekend gaan we weer, hopelijk kunnen we het dan kwijt maar het kan ook zijn dat we tot de overdracht op de dertigste moeten wachten voordat we de sleutel krijgen, maar dan kunnen we het ook in een keer in huis zetten. Daarna de grote aanhanger terug naar Pepi brengen. En dan nog een keer met de bus en onze eigen aanhanger met daarop de motor en onze fietsen naar huis rijden, want vanaf dat moment is Račov niet meer ons huis maar Finsterwolde. Op naar een nieuw leven.

Toch vergt verhuizen best veel, vooral uit een bedrijf wat de camping toch was naar een burgerleven. Goh, wat moet er veel geregeld worden. Er komt geen eind aan: En de hoeveelheid papieren die verwijderd moeten worden. Alles wat na beëindiging niet meer bewaard hoeft te worden gaat naar de papier containers. Onder andere heel veel boeken die in de bar stonden. De beste boeken hebben we uitgezocht, die nemen we mee als we er nog ruimte voor hebben en die leveren we wel eens bij een andere camping in die een eigen bibliotheek hebben. Kan het niet meer mee, dan gaat het toch zonder pardon de papier container in. Want een ritje op en neer kost ons 335€ aan diesel plus twee overnachtingen op een camping of camperplaats plus vier dagen rijden. Nee, dan gooi ik liever wat boeken weg. We hebben tenslotte nog een kleine 20,000 boeken op de E-reader staan. Het is meer de tegenzin om goeie boeken weg te gooien dan noodzaak.

Ik heb al twee pogingen gedaan om de schapen naar de buren te brengen, alhoewel ze hele camping over willen lopen verdommen ze het de laatste tweehonderd meter naar de buren te overbruggen, aandoenlijk deze trouw maar moet ik ze op mijn leeftijd nog op mijn nek nemen om ze weg te dragen? Nouja, volgende week nog maar eens proberen. Dit weekend zal niet gaan omdat de nieuwe eigenaars er weer zijn en die hebben een hond die ik niet vertrouw met schapen. Want het zijn niet de wolven die de meeste schapen vermoorden, nee, die eten vooral veel kleine dieren zoals ratten en dergelijke. Nee, het zijn onze schattige hondjes die het vaak op schapen hebben voorzien.

Als je zwaar beladen ben, zowel de auto als de aanhanger wogen een 3,5 ton, merk je pas hoe heuvelachtig Tsjechië is. Op onze vorige reis zijn we over Kassel gegaan, ook daar veel klimmen en dalen, maar gaan we volgende week via het noorden, Dresden, Hannover en dan de grens van Nederland over. Dat is iets korter en ik hoop ook toch iets minder heuvelachtig. Want we hebben maar 120 pk en de gemiddelde personen auto heeft tegenwoordig meer. Nou weet ik wel dat ik, toen ik nog jong was, met 120 pk Dafje 45 ton cement van de Hoogovens naar Hengelo gebracht heb maar toen was het verkeer ook een stuk rustiger en als je dan een tunnel uitkroop, want rijden kon je dat niet meer noemen, was er niemand die daar aanstoot aan nam en er ook op rekende dat vrachtauto's moeite hadden met tunnels maar ook met de Utrechtse heuvelrug die de tegenwoordige moderne vrachtauto's niet meer opmerken. Rond Kassel werden we dan ook vaak heuvelopwaarts voorbij gereden door vrachtauto's.

Deze morgen lopen er weer allemaal mensen om ons huis, alles wordt weer gemeten en nagemeten, alles voor de nieuwe camping. Maar af en toe voelen we hier te gast op eigen terrein. Katerina vroeg ook de sleutel van ons huis want als we er niet waren dan kon ze evengoed alvast dingen doen. Nee dus. Zolang wij hier wonen krijgt ze geen sleutel van ons privé huis, ze mag al blij zijn dat ze de sleutels hebben van het pension en dat ze daar iedere week in kunnen trekken. Maar er zijn wel grenzen natuurlijk.

Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat we hier met een paar weken voorgoed weg zijn, ik zal de natuur ongelooflijk gaan missen. Maar waar we in Finsterwolde terecht komen is ook niet verkeerd, aan een rustige straat, vlakbij het Oldambtmeer, voor en achter een natuurgebied, geen akkerbouw in de buurt met in het voorjaar en herfst het exportproduct (stront) van zuidelijk Nederland penetrant aanwezig. En een grote eigen tuin, dus dat treffen we. De oud eigenaar van het huis had een hek om zijn moestuin om de reeën er uit te houden, dus wat dat betreft veranderd er niets. Ik neem wel de schrikdraadklok van hier mee want ervaring heeft mij geleerd dat reeën meer schrik hebben voor schrikdraad als voor een hek. Want ze kunnen enorm hoog springen.

Als deze weblog uit de lucht gaat dan ga ik door op dit adres.
https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Twitter @MlecnaDraha

 
Mooie tijd, toen namen we een paar honderd kilo mee.


Tegenwoordig een ton of vier.


En dan kom je zulke borden tegen, maar ik weet,
bruggenbouwers houden rekening met idioten.
En ik had gelijk.


Ik  had deze foto op de Westfriese pagina van Facebook gezet en ik weet nu,
na 135 reacties, iedereen vindt tinnen soldaatjes hardstikke leuk.


Als je verhuis vind je nog eens wat, een foto van mijn moeder,
toen ze een jaar of 17 was.

 

 

03-11-18

Hallo allemaal.

Dinsdag wilde ik de aanhanger halen maar de eigenaar was steeds niet thuis maar woensdag weer geprobeerd en de aanhanger gewoon mee genomen, de papieren komen dan later.
Pepi kwam even later de papieren brengen. En samen hebben we even naar een nieuw probleem gekeken. Want weer had het controle systeem (Can-Bus systeem) die detecteert als er een lampje kapot is, van de Iveco problemen met de aanhanger. Er wordt teveel stroom gebruikt en dan schakelt hij het licht uit, best lastig. Door dat stomme systeem heb ik al heel wat werkuren verspilt ipv bespaart. Dus we moesten ledlampjes hebben, nergens te vinden online. Uiteindelijk toch gevonden, besteld, dus daar is het wachten nu op. Ondertussen maar verder gegaan met laden, want we gaan er vanuit dat het wel goed komt. De nieuwe eigenaresse komt ook weer dit weekend, dat gaat toch een beetje ten koste van onze privacy, we voelen ons af en toe gast op ons eigen erf, vooral vanwege hun hond die iedere keer woest blaffend op ons af komt. Ik persoonlijk ben er niet bang voor maar Wils heeft dan moeite met naar buiten gaan.
Haar zoon is gisteren al gekomen. Gelukkig regent het vandaag zodat we niet verder hoeven te laden, want hoewel we niets onrechtmatigheden meenemen hou ik er niet van om pottenkijkers op onze vingers te hebben. Al zal het alleen maar zijn van de hoeveelheid armoedige spullen die we hebben, want niet om het een of ander, de camping is al sinds de crisis geen vetpot meer geweest, niet dat het mij veel uitmaakte want een ouwe stoel zit soms beter dan een nieuwe stoel.
Dit weekend kan ik prima benutten om een aantal laden kastjes leeg te halen en kijken wat echt noodzakelijk mee moet en wat gewoon weg kan. En Wils is bezig de pompoenen in te vriezen want dan nemen ze heel wat minder ruimte in dan als hele pompoenen en we hadden toch nog ruimte in de vriezer. Verder moet ik nog even een slaapzak repareren want de mijne is kapot, uiteraard de rits. Wij hebben hier vier slaapzakken liggen die we aan tentmensen uitleende als het erg koud was. Het waren allemaal achtergelaten slaapzakken waarvan allemaal de rits kapot was. Een verdienmodel dus. Mijn eigen, dure slaapzak daarvan naai ik gewoon de rits voor het grootste gedeelte dicht, ik kruip er wel van boven in en het bovenste stuk laat ik wel open.

Had ik het vorige week over Tomáš en Zuzana die een naturistencamping willen beginnen? Daar kreeg ik deze week een brief van, helaas is het terrein wat ze op het oog hadden niet doorgegaan maar ze blijven verder zoeken. Jammer, want dan had Tsjechië weer een prima echte naturistencamping gehad.

Ik zet de brief even onder deze blog, dan kunnen jullie het zelf lezen.

Hallo Bert,

Thank you for your letter.
We’re fine and hope you also.
How are you back at home?
We’re sure,  you are finally happy, because ,at home is at home”, how Czech say .:)
On the contrary, we’re sad because of your camp as this place and former owners were excellent! :(
We were finding a place like this and recently we found lovely one near Broumov, actually in Broumov mountains in eastern of our country.
It was large enough and
there were two big buildings with
a full equipped kitchen. I am sending you a photo.
There was a perfectly clear stream there and we planned to create a similar pond on it which you had in Milky Way.
But unfortunately, the stream there is saved because there are species of fish and other animals who need a special treatment and calm and clear environment. So that it is impossible to build anything on it. The brook itself isn’t quite suitable for swimming and the officials said it is forbidden anyway.
We already almost bought it, and, in the last minute we got that decisive information. We’re upset as that place was really beautiful and the price was greatly good.
So we have to look for more.
Bert, we wish you and your wife all the best and assume we will stay in touch.
We also hope, your daughter is okay too, and we wish the best for all your family!

Have a nice, quiet time !
Best regards

Tomáš a Zuzana

En dit wil even kwijt.

Bejaarden, een kostenfactor in het begrotingsoverschot.

Ik zat deze week naar Een Vandaag te kijken over de bejaarden zorg in Nederland, over het onzalige neo-liberale belijd, nee, dit is geen verspreking maar je kunt niet meer over beleid spreken als het zoveel mensen laat lijden.
Oude mensen, misschien je oma of oom, maar misschien ook je gehandicapte zoontje. Alles moet thuis blijven wonen, vaak letterlijk tot de dood er op volgt. (Dooie bejaarden kosten tenslotte niets) Maar het kan zomaar zo zijn dat je je vader/moeder achter de voordeur vindt met niets meer ziende open ogen, misschien al een paar weken, want ja, iedereen moet werken, dus tijd om je ouders te verzorgen is er ook vaak niet meer of je woont gewoon te ver. Dit is geen verwijt, maar gewoon praktijk.
In Een Vandaag was het verhaal van een mevrouw in de 90 die gevallen was met open wonden die niet wilde genezen omdat ze niet bij machte was om ze goed te verzorgen. Toen ze werd aangemeld bij het verzorgingshuis werd ze niet toegelaten, ze was te nog te goed??? En speerpunt van het beleid van minister de Jonge, ja, die van die uitsloverige schoentjes van 400€, die ja, die wil meer geld steken in de ouderenzorg zodat de ouderen nog langer kunnen thuisblijven. Als je na al die jaren, te beginnen bij Kok, die knaagde aan de socialistische beginselen en Lubbers, die knaagde aan de christelijk waarden, ja die, onlangs zo bejubelde politici , die begonnen zijn met de verzorgings-staat op te ruimen, tot en met nu en dan nog niet inzien dat dit een onzalig beleid is wat nu al klauwen met geld kost en veel leed brengt. Ik stel voor dat we weer gewoon de bejaardenhuizen terug laten komen, kleinschalig, ieder dorp en wijk eentje waar de ouderen op vrijwillige basis weer kunnen gaan wonen, bijkomend voordeel, komen er weer veel huizen op de markt, die meestal veel te groot voor de verlaters zijn maar waar wel weer prima gezinnen in kunnen en zodoende de woningnood helpt te verminderen.
Ook de controle op de oudere mensen wordt zodoende weer stukken beter waardoor er veel op onnodige medische zorg kan worden bespaart. Kortom, de gezondheidszorg wordt weer gecentraliseerd, de bejaarden kunnen weer contact met elkaar hebben. Het leven in het algemeen wordt dan weer veel humaner. Of gaan we door met de VVD/CDA beleid waar ook de pluchegeile D66 enCU (waar staat die D en C toch ook al weer voor?) in aangeschoven zijn. Ik kan ze nog wel een geldbesparende tip aan de hand doen, bejaarden ruimen, dat is verreweg het goedkoopst.
En dat er behoefte aan is, is te zien aan de razendsnelle opkomst van beschermde woonoorden voor oudere mensen die het kunnen betalen.
Maar toen ik een dag later de politieke peiling van Een Vandaag zag werd ik wel heel somber.
Extreem rechts staat weer op winst. Beste Nederlanders, zijn jullie nu zo dom?
Er wordt altijd de schuld aan links gegeven die het geld als water uitgeeft maar we hebben nog nooit een echt links kabinet gehad, zelfs kabinet den Uyl was voor de helft rechts en dat is het meest linkse kabinet geweest.
Daarna hebben we vooral veel kabinetten gehad die voor Sinterklaas speelde, maar dan voor het bedrijfsleven.
Wereldwijd is er een ratrace aan de gang naar belasting verlagingen maar de gewone mens en de natuur/milieu moeten daar op het ogenblijk zwaar onder lijden.
En denken jullie dat er geld tekort is?  De ECB heeft sinds 2015 wat eurootjes in de EU economie gepompt.
Te weten €2400,000,000,000 (2400 miljard) gedeeld door 471,4 miljoen EU inwoners is per inwoner, €5091.20.
En zijn jullie er wat beter op geworden met jullie salaris? Of is de zorg iets goedkoper geworden?
Of zijn er meer multimiljardairs bijgekomen en zijn de topsalarissen niet enorm gestegen?Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Sorry, ik heb hem veel moeten vergroten maar de boodschap blijft bestaan.


En alles staat weer stil vanwege een ontzettend dom systeem.


We moeten nog meer ledlampjes hebben. Daar is het wachten op.


De groene specht zat deze week op het buitenkozijn vande kamer,
dus konden we hem uitgebreid van dichtbij bewonderen.
Een veel voorkomende specht maar daarom niet der mooi.


Je hebt borden die naar een toilet verwijzen maar je hebt ook bordjes die naar
toiletten verwijzen voor mensen die hele hoge nood hebben.
Alleen daar zijn er niet zoveel van.

 
Ik denk dat ook naast de vrije markt theorieën van Adam Smith, ook de leer van 
Karl Marx weer onderwezen moet worden. En dan heb ik het over het Marxisme,
niet over wat de Communisten er helaas van gemaakt hebben.28-10-18

Hallo allemaal.

Eindelijk, de kogel is door de kerk, het koopcontract is getekend. Camping Mléčná Dráha is niet meer, (R.I.P.) onder de nieuwe eigenaresse gaat het verder onder de naam: "Kateřinský mlýn", vrij vertaald: "Katrien's molen". En blote billen zijn er niet meer bij. Het is niet anders, ware het naturisme nog op zijn oude kracht gebleven, dan was het ook wel een naturisten camping gebleven maar er is nu te kort animo voor. Het zij zo.
Dus nu kunnen we echt aan de bak, verhuizen, maar het meeste staat al klaar, dus het is inladen en gaan rijden, maar er is nog een probleem. Ons toekomstige huis is nog een paar weken bewoond. Dus we moeten eerst maar even contacten of we onze spullen in de garage mogen op slaan en anders moeten we gewoon gaan wachten. En wachten, dat hebben we hier wel geleerd, ware professioneel zijn we geworden. Toch nog iets geleerd.

Verder hebben we niet veel gedaan behalve eindeloos weer papieren uitzoeken, keer op keer, want dan was hier weer een probleem en dan daar weer een probleem. Katerina wilde alles helemaal dichttimmeren, meestal zeg ik dan, die beginnen nooit iets voor hun eigen want je moet op een gegeven moment ook durven. En wij zagen die problemen niet, natuurlijk is er bij een overdracht altijd wel iets maar niets was niet in een handomdraai op te lossen. Maar ja, als je met advocaten te doen hebt dan gaat dat heel anders. Ik zeg altijd, 'ja is ja', daar is geen voet tussen te krijgen maar als het een 'ja tenzij' is dan staat er onmiddellijk een heel leger van advocaten op. Mijns inziens moet je daarom nooit iets met te veel woorden dichttimmeren maar juist eenvoudig en onweerlegbaar houden.
Maar goed, het contract is getekend en dat is een pak van ons hart want stel je voor dat het niet doorgegaan was en we hadden helemaal opnieuw moeten beginnen, dan was de lol er wel goed af geweest. Wij kijken nu uit om naar Nederland te gaan, weer eens andere stadjes, musea's, markten en dergelijke te bezoeken, toch een beetje terug naar onze roots, alhoewel het wel 200 km naar het oosten is waar wij een huis gekocht hebben, het westen vinden we te duur en te druk geworden. We hebben een mooi klein huisje gekocht (stofzuigen is in een wip gebeurd) en met een beste lap tuin er bij. En dat wilden wij ook, een klein huis met weinig werk en een grote tuin om buiten te kennen studderen. (klussen in het algemeen) Er zijn ook nog twee kasjes bij, ook altijd leuk. Plus een hottub, daar kunnen we dan mooi witlof muizenvrij inkuilen voor de lekkere bittere ouderwetse smaak ipv die waterlof uit de winkel. Schapen nemen we niet meer, hoe leuk en lekker ook maar ik doe het die beestjes niet aan om ze in een slachthuis te laten slachten en ik denk niet dat ik in Nederland zelf mag slachten. Als we nog vlees nodig hebben dan zoeken we wel een biologische boer waar we een stuk kunnen kopen. Maar eerst hebben we hier nog een aantal kilo's gekocht bij een zelf slachtende slager die gespecialiseerd is in het vlees uit de Šumava van die dieren die het hele jaar buiten in het natuurgebied lopen.

En verder moeten we natuurlijk weer helemaal gaan inburgeren in Nederland, hoe verzeker je, hoe gaat het tegenwoordig met telefoon, TV, gezondheidszorg enzovoort. Ik heb al wat zitten te kijken op internet maar Nederland is er niet simpeler op geworden met dank aan alle privatiseringen. Daar wordt ik niet vrolijk van. Alleen een ziekenhuis uitzoeken is vast niet moeilijk meer, er komen er steeds minder.

Vannacht is de wintertijd ingevoerd en dan blijkt maar weer hoe groot de impact is van menselijk handelen want er lag gelijk een pak sneeuw vanmorgen. En vrijdag zaten we nog buiten in de zon te koffiedrinken, maar ja, toen was het nog zomertijd. Ik hoop wel dat als we gaan verhuizen dat dan de sneeuw weg is.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDrahaEn het afknallen in Amerika gaat gewoon door.


Ook Groningen is een uitdaging.

Het is een echte uitdaging.


Ik hoef helemaal niet achter de geraniums.


Ach, ik heb er nog wel een paar van dit soortplaatjes.


De nieuwe naam straks van onze ex camping.
On the tekst is geen roop on fast te knotsen.
Het lijkt mijn Tsjechisch wel
Wordt vast wel verbeterd.


Ja, daar zal niets mis mee zijn.

Vannacht is de wintertijd ingevoerd en zie wat er van komt.21-10-18

Hallo allemaal.

Het huis in Nederland hebben we nu wel definitief gekocht, als het goed is krijgen we het voorlopig koopcontract opgestuurd, dan alleen nog even tekenen. Hier in Tsjechië had ik gehoopt dat we afgelopen week hadden kunnen tekenen maar het contract moest vanzelf weer langs diverse mensen en advocaten en zo tikt de tijd maar door. De eigenaresse zei ook dat ze deze week nog tijd heeft maar dan eerst op vakantie gaat. Dus we moeten deze week tekenen want ik wil nu gewoon gaan verhuizen voordat het weer te slecht en te beroerd is om nog weg te komen. Ze voorspellen hier al kans op sneeuw. Toe maar.

Verder zijn we nog steeds een beetje aan het opruimen maar echt verder er mee kunnen we ook niet want dan beginnen we uit dozen te leven en op de grond te slapen. Kortom, we hebben de afgelopen 22 jaar hier in Tsjechië heel veel zitten te wachten en dat gaat dus gewoon onverdroten door.

Verder met het ontspullen maar er is niet veel meer, vandaag drie planten die hun dienst hebben gedaan maar te groot en ook wel te lelijk om te verhuizen weggegooid, althans via de composthoop terug gegeven aan de natuur. Voelde toch een beetje als verraad. Ook van de Hop hebben we het gewas verwijderd, net zoals van de Hoya, en ook naar de composthoop gesleept. De beide manshoge cactussen wilde ze wel hebben, gelukkig maar want ik kan ze niet meer tillen. We kopen in Nederland wel een paar nieuwe. Nu moeten we nog even de boeken uitzoeken, de bar en het restaurant zijn al van de boeken ontdaan. Drie kasten vol, de beste uitgezocht, teruggebracht tot één doos en verder een papier container vol in Vimperk. Nu nog even onze boekenkast in huis. Maar dat is niet zoveel.

Maandag maar beginnen met de pompoenen in te vriezen, die nemen schoongemaakt heel wat minder plaats in , vooral omdat er nog ruimte in de vriezer is. Er is al zoveel weggedaan dat ik mij afvraag of we die grote aanhanger wel nodig hebben. Heerlijk, ontspullen. En met het vaste voornemen bij voorkeur niets meer kopen.

De schapen lopen er nog steeds want er is nog genoeg gras voor ze en ze lopen hier nog heerlijk in de natuur. En ik geniet ook nog wel van ze, dat is straks helemaal over, geen beesten meer, hooguit wat kippen. Want bij ons nieuwe huis staan twee kassen, kunnen ze mooi als onkruid bestrijders ingezet worden. Nouja, nieuwe huis, het huis hier hebben we zelf laten bouwen en is 14 jaar oud, daar waar we heen gaan is 90 jaar oud.Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Buff  Orpington, altijd graag willen hebben, redelijke leggers, prima broeders.
En een beste bout.


Dit soort plaatjes zullen we in Holland niet meer schieten.


We hebben straks ook geen vijver meer, dus deze vrienden gaan we ook missen.


En deze lievertjes,
die zo vaak geheel belangeloos meegewerkt hebben aan maffe fotoreportages.


De grote beer, al twee jaar niet meer gezien, klimaatverandering?


Steeds massaler aanwezig, klimaatverandering?


Hoewel ik mijn klompen meeneem, weet ik niet of ik wel zo over het Oldsamptmeer
ga lopen, wat hier vanzelf doodnormaal is.

 


Mijn vriendjes neem ik natuurlijk wel mee, zo ver gaat het ontspullen nu ook weer niet.


Hoewel we soms er toch wel wat ruw mee omgingen.


Op een zondagochtend de trekker pakken om K.Bouter uit de vijver te slepen.

 

14-10-18

Hallo allemaal.

Mensen die van de zwartepieten discussie af willen: die discussie is een traditie en daar blijf je met je poten vanaf!
Ronald Snijders

Als Pieterman de knecht geen karikatuur van een zwarte man was geweest maar een karikatuur van een Joodse man, dan was hij al decennia lang verboden geweest. Ik durf zelfs te stellen dat de pro Pieten beweging dan het hards hadden staan te gillen en te krijsen.

Wij hebben een dochter die heet Cora, die is heel veel getreiterd met 'Cora van Mora', van mij had ze haar naam mogen veranderen. Hadden wij het geweten dat er ooit zo'n irritante kutreclame was gemaakt die meer dan 30 jaar veel te veel werd uitgezonden, dan hadden we haar zeker een andere naam gegeven.
Helaas kunnen gekleurde kindertjes dat niet, die komen nooit van die karikature Zwarte Piet af. Of zal er toch ooit eens iets veranderen?

We zijn ondertussen wel een beetje klaar met ontspullen, wat er nu nog staat blijft achter of gaat mee. Best machtig mooi werk trouwens, ontspullen, een mens spaart veel te veel.
En verder bestaat verhuizen uit heel veel wachten. Nu wachten we weer op de nieuwe eigenaars die komen inventariseren waaruit de inventaris uit bestaat. Ik had verwacht, we nemen de inventaris als geheel en dat nemen ze zo over. Maar nee, alles moet benoemt worden en gefotografeerd. En zo tikt de klok maar verder. Ik denk niet dat wij nog met mooi weer verhuizen.

Uit pure verveling en ook vanwege het mooie weer hebben we gisteren maar afscheid genomen van Passau, de dichtstbijzijnde stad in Duitsland. Even boodschappen gedaan in de biologische winkel daar, genaamd Denn, maar daar komen we dus nooit meer. Biologische spullen mogen dan wat duurder zijn maar daar worden woekerprijzen gerekend. De manier om ecologische voedsel en materialen marginaal te houden. En bedankt Denn.

Als het goed is moet ik deze week ook afscheid nemen van onze schapen, dan ben ik voor het eerst van mijn leven beestloos. Best vreemd.

Okay, gisteren haperde de website, mijn IP nummer was bij de host geblokkeerd. Dus vandaag maar verder.
Gisteren zijn de nieuwe eigenaars gekomen, alle roerende goederen geïnventariseerd en nog een paar dingen uitgelegd hoe alles hier werkt. Vooral de technische aspecten van de camping.
Ze zijn gelijk gebleven om er een weekendje uit van te maken, dat is de derde of vierde weekend op een rij.
Maar als het goed is wordt er aan het einde van komende week getekend en dan kunnen wij ook verder gaan met het kopen van het huis wat we in NL uitgezocht hebben.Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Vergeten foto's te maken maar ik heb nog wel een paar cartoons
En er is in Groningen ook nog wat te doen.


Zonder woorden.

 

 

06-10-18

Moi aalmoal.

Nog steeds heerlijk weer, dus 's morgens aan het werk en 's middags lekker lezen in de tuin. Er is niet veel meer te doen, we zijn nog steeds aan het opruimen en aan het ontspullen. Ook aan de tuin is niets meer te doen, gisteren de laatste prei eruit gehaald, een preitaart van gemaakt en de rest in de vriezer. Et gras groeit ook niet meer maar de schapen hebben nog genoeg. Hoewel ze al weggegeven zijn aan Petr en Hanka blijven ze hier lopen zolang we hier nog wonen. Het hooi hebben we al weggegeven aan de nieuwe eigenaars van de schapen, dat hebben ze al opgehaald ook dus dat ruimt ook op. Verder van de week een kar vol oud ijzer weggebracht en een lading oude zeilen, een paar vaten frituurvet en oude verfbussen naar de gemeente gebracht. Kortom, het ruimt lekker op. Alles wat we het laatste jaar niet gebruikt hebben gaat weg met uitzondering van gereedschappen en dergelijke. Er is opeens ook veel ruimte in onze kledingkast, alles wat te groot of te klein was en er nog best goed uitzag, is naar het leger des heils gegaan en de rest in de vodden. Wij hebben nogal de neiging om kleding af te dragen en dan bedoel ik ook, totaal af te dragen. Maar ik heb altijd geweigerd om met reclame kleding te lopen en daar is de afgelopen twintig jaar toch best veel van binnen gekomen en dat nam toch best wel ruimte in mijn kledingkast in, dus weg er mee. Verder twee dozen met niet meer gebruikte kabels, opladers en dergelijke. God wat krijgt een mens toch veel ongevraagde troep binnen, alles naar de gemeente. Ik kan een ieder aanraden van groot naar klein te verhuizen. Oja, we hebben van de week ook nog een huis gekocht in de provincie Groningen, veel kleiner maar met een leuk tuintje. Met een maand of twee wonen wij er.

De talingen komen nog steeds af en toe buurten, dan komen ze naar mij toelopen voor wat brood en daarna vertrekken ze weer voor een paar dagen, ze zijn nog steeds met hun tienen. Wij hebben nog nooit zo'n stel trouwe eenden gehad. Ik ga ze straks nog missen. De reeën zijn weer volledig terug gekeerd, ze eten de laatste restjes uit de moestuinen op. En bevolken weer iedere dag de camping. Ik hoop dat er niet zoveel veranderd hier zodat ze voorgoed vertrekken. In de 22 jaar hebben we toch een goed contact opgebouwd. Hoe? Door ze altijd volledig te negeren, op een gegeven moment vertrouwen ze je best goed. Dat zal ik ook missen.

Ja, en verder, eigenlijk moeten we stemmen voor de gemeenteraad hier maar we hebben de papieren niet binnen gekregen, ik denk dat ik het maar laat zitten. En verder gaan we nog maar even door met ontspullen. Alleen er is niet veel meer enn de dingen die er nog staan die moeten we nog gebruiken. Ook daar laten we veel van achter, ik denk dat we in Nederland wel een nieuw bankstel kopen, ik ga nog een keer met de bus en ons kleine karretje naar Nederland, daar huren we dan een grote aanhanger en halen de rest op. Einde hoofdstuk Tsjechië.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 


Te huur in NL. Maximaal 3.5 ton, 16 m2 vloeroppervlakte.
Daar komen we een eind mee weg.


De andere is iets groter dan ons karretje.


Ook jullie ga ik missen.


Mijn vriendjes K.Bouter en K.Bouterova neem ik wel wel mee.


Deze gaan naar Petr en Hanka.


Deze laat ik weer achter. Hoe mooi ze ook zijn. (Larf Coloradokever)


Het is iets kleiner dan we hebben maar er zit een verdomd leuk tuintje bij.


Blijven ook achter.


Voor de nieuwe eigenaresse, wel zonder chauffeur.


Dit gaan wij vreselijk missen, de uitgebreide natuur hier.


Maar, er is nog veel te doen in onze nieuwe provincie.

 

 

Vorige week.

Hallo allemaal.

Nog steeds heerlijk weer, dus 's morgens aan het werk en 's middags lekker lezen in de tuin. Er is niet veel meer te doen, we zijn nog steeds aan het opruimen en aan het ontspullen. Ook aan de tuin is niets meer te doen, gisteren de laatste prei eruit gehaald, een preitaart van gemaakt en de rest in de vriezer. Et gras groeit ook niet meer maar de schapen hebben nog genoeg. Hoewel ze al weggegeven zijn aan Petr en Hanka blijven ze hier lopen zolang we hier nog wonen. Het hooi hebben we al weggegeven aan de nieuwe eigenaars van de schapen, dat hebben ze al opgehaald ook dus dat ruimt ook op. Verder van de week een kar vol oud ijzer weggebracht en een lading oude zeilen, een paar vaten frituurvet en oude verfbussen naar de gemeente gebracht. Kortom, het ruimt lekker op. Alles wat we het laatste jaar niet gebruikt hebben gaat weg met uitzondering van gereedschappen en dergelijke. Er is opeens ook veel ruimte in onze kledingkast, alles wat te groot of te klein was en er nog best goed uitzag, is naar het leger des heils gegaan en de rest in de vodden. Wij hebben nogal de neiging om kleding af te dragen en dan bedoel ik ook, totaal af te dragen. Maar ik heb altijd geweigerd om met reclame kleding te lopen en daar is de afgelopen twintig jaar toch best veel van binnen gekomen en dat nam toch best wel ruimte in mijn kledingkast in, dus weg er mee. Verder twee dozen met niet meer gebruikte kabels, opladers en dergelijke. God wat krijgt een mens toch veel ongevraagde troep binnen, alles naar de gemeente. Ik kan een ieder aanraden van groot naar klein te verhuizen. Oja, we hebben van de week ook nog een huis gekocht in de provincie Groningen, veel kleiner maar met een leuk tuintje. Met een maand of twee wonen wij er.

De talingen komen nog steeds af en toe buurten, dan komen ze naar mij toelopen voor wat brood en daarna vertrekken ze weer voor een paar dagen, ze zijn nog steeds met hun tienen. Wij hebben nog nooit zo'n stel trouwe eenden gehad. Ik ga ze straks nog missen. De reeën zijn weer volledig terug gekeerd, ze eten de laatste restjes uit de moestuinen op. En bevolken weer iedere dag de camping. Ik hoop dat er niet zoveel veranderd hier zodat ze voorgoed vertrekken. In de 22 jaar hebben we toch een goed contact opgebouwd. Hoe? Door ze altijd volledig te negeren, op een gegeven moment vertrouwen ze je best goed. Dat zal ik ook missen.

Ja, en verder, eigenlijk moeten we stemmen voor de gemeenteraad hier maar we hebben de papieren niet binnen gekregen, ik denk dat ik het maar laat zitten. En verder gaan we nog maar even door met ontspullen. Alleen er is niet veel meer enn de dingen die er nog staan die moeten we nog gebruiken. Ook daar laten we veel van achter, ik denk dat we in Nederland wel een nieuw bankstel kopen, ik ga nog een keer met de bus en ons kleine karretje naar Nederland, daar huren we dan een grote aanhanger en halen de rest op. Einde hoofdstuk Tsjechië.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

29-09-18

Hallo allemaal.

 

Vorige week geen blog geschreven omdat ik geen internet had, maar het is ook geen verplichting. We hadden twee weken geleden de bus geladen en ons karretje met dingen die we niet direct nodig hadden en hebben. En maandag naar Nederland vertrokken, daar een garage box gehuurd en hopen dat het daar veilig staat. Kijk, Tsjechië is wel veilig maar is Nederland dat ook? Maar dat zal wel meevallen denk. Toen eens gekeken of we een zomerhuisje konden huren voor onbepaalde tijd maar dat valt niet mee. Dus als we toch ons huis uit moeten als de verkoop doorgaat dan moeten we misschien een tijdje in onze bus wonen, we zien wel. Wij stonden op een camping in Musselkanaal (ja, ook tijdens de grote brand daar, we hadden |s avonds nog bij een fiets in de etalage staan te kijken die dezelfde nacht verbrand is en nee, we zijn iet gaan kijken daarna) en vandaaruit gingen we woningen bekijken in Noord Drenthe en Zuid Groningen. Er is genoeg te zien maar er was ook al best veel verkocht, vluchten de westerlingen  al naar het oosten vanwege de absurde prijzen in het westen? Maar gelukkig is er iets naar het noorden nog genoeg te koop. Wel nog buiten het aardbevings-gebied, want ja, om twee miljard aan de dividend belasting uit te geven, daar zit Rutte 3 niet mee maar om Groningen uit de shit te helpen dat gebeurd pas als er een andere regering zit. Daar hebben we een paar leuke woningen gezien waar we best leven kunnen, mooi kleine huisjes maar wel met een lap grond, best belangrijk. Maar ja, eerst moet er geld op onze rekening staan voordat we een bod doen. Voordat we weer na Nederland rijden moeten we toch 100% zekerheid hebben dat dit verkocht is.

Nadat we genoeg bekeken hadden gingen we nog even langs de firma Terberg, ja die van de vrachtauto's en vooral die van de haventrekkers. Daar kunnen ze onder andere cardanassen uitlijnen en balanceren. Cardanas is de as tussen de versnellings-bak en de achterwielen. Zie maar net zoals het uitbalanceren van wielen. Onze Iveco had nl een trilling tussen de 65 en 85 km per uur en dat is nu net een snelheid die we graag rijden en vaak ook moeten omdat er veel 70km gebieden zijn. Ik had het 45 jaar geleden ook eens gehad met een Mercedes vrachtwagen maar in die tijd werd er niets aangedaan. Toch heb ik het allang hier in Tsjechië geprobeerd om hem te laten balanceren maar als ik vertelde wat er aan de hand was dan leek het wel of ik het over brandend water gehad. Zelfs Jan Steffl die toch mijn helper met technische zaken is en de Iveco in onderhoud heeft kon er niets mee, ja het trilde wat maar was dat zo erg? Nee, in het begin niet maar het werd steeds erger, er begon zelfs een resonantie in de cabine te komen. Ik vond het heel vervelend rijden. Maar goed, bij Terberg de cardanas er onder uit gehaald en in een soort draaibank gezet en dan door het hele toerengebied gemeten, uiteindelijk ging er 45 gram contra gewicht aan en de as weer onder de bus geplaatst. Het duurde best lang allemaal maar dat kwam omdat er eigenlijk ook twee nieuwe hanglagers geplaatst moesten worden, bij Iveco 260€ ex btw. Dat was toch te gortig en gingen ze bij Terberg opzoek naar een alternatief, bij Dok Berlijn 24€ per stuk, dat was niet een klein beetje verschil. Ik laat ze naar hier opsturen en laat ze er door Jan onder zetten. Maar in ieder geval, de Iveco rijdt weer zonder een of andere trilling, het kostte 185€ maar dat is het meer dan waard.

De Talingen zijn volledig op eigen benen maar vrijdag zaten ze toch alle 10 weer even in de vijver maar toen ik geen brood voor ze had, ik had het net aan de schapen opgevoerd, vertrokken ze al weer snel.

Verder zijn we weer begonnen met het opruimen, heerlijk werk, ontspullen. Maar er ligt ook heel veel karton, tijdens drukke zomers even opgeslagen maar daarna vergeten, we hadden er een kar vol van. Morgen maar weer eens een berg oud ijzer wegbrengen en de twee schuurtjes op ons achtererf opruimen. Steeds wordt het een stukje ruimer, terwijl het toch niet echt een rotzooi was.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


In Musselknoal.


26.000 kippen op deze boerencamping,
dan zullen ze dit ene eitje toch ook niet missen?


In het busje.

|
Koud, de openhaard aan, wat ken het koste?

 


Cardanas uit balanceren, goed gelukt.


Gezellig buiten camperen op het terrein van Terberg, 
met dank aan dit bijzet tafeltje.


Dit lijkt ons wel een leuk huis toe, ruim 1500 m2 grond erbij.
In het land waar de socialisten nog de dienst uitmaken.

  

15-09-18

Hallo allemaal.

Afgelopen week het laatste inkomen gehad uit de camping, er was nog iemand vergeten een nacht te betalen. Na drie telefoontjes besloot hij het alsnog te doen maar wel 4 Euro te kort. Het trieste van dit figuur is, ten eerste een aanhanger van FvD en ten tweede wil hij zelf een pension in Tsjechië beginnen. Dan moet hij toch niet te veel klanten krijgen van zijn eigen soort want dat zijn best heel irritante gasten.

De Reeën zijn weer volledig terug en de Talingen blijven steeds vaker een nachtje weg. Bedankt eendjes, ik heb echt genoten van jullie.
De lammeren heb ik geslacht, die liggen nu in de vriezer, tevens zijn dit mijn laatste lammeren die ik slacht want ik denk dat ik dat in Nederland wel niet mag doen hoewel dit veel diervriendelijker is dan ze naar het slachthuis te brengen met alle stress vandien. De beide oudjes gaan naar Petr en Hanka Zadka toe. Daar kunnen ze nog een tijdje mee. Bedankt voor al het kostelijke vlees wat jullie mij gegeven hebben Bahnice en Zwartkop. Altijd biologisch, medicijnvrij en diervriendelijk. En voor alle lammetjes die zonder uitzondering Kebab, Duner, Durum en Shoarma heette, jullie dood is altijd sneller gegaan en pijnlozer geweest dan als ik jullie gewoon van ouderdom had laten sterven. De enige voor wie de dood een lijdensweg was, was het lam dat verscheurd is door zo´n lieve hond die nooit iemand kwaad deed.

De Iveco is weer voor twee jaar goedgekeurd, wel een beetje met moeite want het chassis nummer was volgens de een (emissie keuring') prima af te lezen maar volgens de ander (technische keuring) niet. Dat koste ons dus 130Euro om het originele nummer te vervangen voor het originele nummer en een uur of 4 plus nog een keer een reis van 180 km om het opnieuw te laten keuren. En bedank dienstklopper.

Soms voel je je zo stom en onhandig en dan blijkt het later toch weer mee te vallen, zoals bijvoorbeeld deze week.
Deze week ben ik namelijk ook twee dagen bezig geweest om licht op het karretje te maken. Eerst proberen te repareren maar alles was met zwarte draad gemaakt. Dat was een hele puzzel en we bleven storing houden. Daarna besloten op het opnieuw te trekken. Wel met oude draad. Maar nog steeds storing. Ik begon al aan mijzelf te twijfelen. Ten einde raad besloten om nieuw te kopen. Kijk eens aan, een aanbieding, complete set inc. achterlichten. Even er op gezet, storing, wel gvd. Ben ik nou zo stom dat ik er geeneens een nieuw setje er op kan zetten? Van alles geprobeerd en uiteindelijk aanvaard dat ik te stom voor dit leven ben. Ik naar Jan, want dan moet het in de auto zitten. Bij Jan voor zijn aanhanger, alles doet het. Nog een keer gvd. Dan zit het toch in de aanhanger. Alles opnieuw nagekeken. Storing bleef. Ik gaf het op, mijn zelfvertrouwen lag ondertussen onder het maaiveld. Dus met schaamrood op mijn kaken met kar en al naar Jan Steffl.
Jan zoeken en zoeken, al spoedig weerklonk de eerste dopradele. (Gvd) Uiteindelijk gevonden. Het elek. circuit van de Iveco kon het niet aan. Door de knipperlichten van de Iveco te vervangen door led lampjes was het probleem opgelost. Waarom deed hij het dan voor de kar van Jan wel? Omdat Jan 5 jaar geleden alle lampjes al had vervangen door leds. Wel blijft voortaan het controle lampje op mijn dashboard branden omdat het nu minder stroom neemt waardoor het systeem denkt dat er een lampje stuk is.

Vandaag de kar alvast beginnen te laden, we hadden eerst vandaag richting Holland willen vertrekken maar door de verloren dagen wordt dat wel maandag of dinsdag.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Op een gegeven moment voelde ik mij zo stom en onhandig.


Alvast een kar op een kar en nu de gaatjes afvullen.


Door zelf te slachten heb ik onze lammeren dit en het vervolg bespaart.


Deze foto is in 1974 genomen, bekijk hem eens goed.
In 2018 had een vergelijkbaar aantal mensen niet meer op dit strand gepast.


Lammetjes zijn altijd leuk in de lente.
Zelf genomen en niet gefotoshopt.

 

08-09-18

Hallo allemaal.

De eerste blog vanaf zomaar een woonoord in Tsjechië, het schijnt vroeger een een camping geweest te zijn van notoire blootlopers. Tis toch wat en daar wonen we dan nog wel. De verkoop gaat nu toch voor 99% door. Sterker nog, als het even kan moeten we er voor 30 oktober uit. Wel kunnen we nog een deel van de inboedel nog deze winter laten staan zodat we alle tijd hebben om het op te halen. Vandaag heb ik de nieuwe eigenaars een technische rondgang gegeven, hoe werkt alles en hoe stook je de kachels en alle aanverwante zaken. De zoon van de nieuwe eigenaresse komt in ons huis te wonen samen met zijn vriendin en hij heeft gezegd dat er nog wel wat nestgelegenheid bij wil bouwen voor onze gevederde vrienden. Dus dat zit wel goed, ook de karpers kunnen blijven. De twee oude schapen, Bahnice en Zwartkop gaan naar Hanka Zadkova, de twee lammeren gaan in de vriezer mee naar Holland.

Nu de laatste gasten vertrokken zijn zie ik ´s morgens bij het opentrekken van de gordijnen de reeën weer over de camping lopen alsof er nooit een seizoen met gasten is geweest. De Talingen zij een verbitterende strijd aangegaan met de karpers als ik ze ´s ochtends een beetje brood kom brengen. De karpers die ik nog nooit gevoerd had blijken een stukje brood ook wel te kunnen waarderen en ontnemen de eenden hun ontbijtje. Wat Talingen ook graag lusten blijkt libellen te zijn. Als ze er eentje zien die te begaan is dan zijn ze er bliksemsnel bij en happen in een keer zo´n mooi insect weg. Ach ja, dat is ook natuur.

Onze kinderen waren hier afgelopen week en jammer genoeg, na zo´n mooie zomer zat het weer niet mee. En het blijkt dat onze kleinzoon ging binnenzitter is, zijn humeur leed er danig onder maar toen we besloten om dan maar een kampvuur onder de overkapping te maken was het weer helemaal goed. Dus de arme Iveco naar buiten de regen in en wij onder dak met een kampvuur en worsten en noem maar op. Gelukkig was het niet koud zodat we de avonden rustig buiten konden blijven en het humeur van Ruben was weer uitstekend. Uiteraard heb ik als hoogst verantwoordelijke opa nog nijver geprobeerd om ons kleinkind nog wat dingen te leren wat hij uiteraard nooit van zijn ouders zal leren. Maar aan alles komt een eind, ook wel aan het laatste bezoek van onze kinderen aan de ex camping. Dus naar een zwaar moment van afscheid waren we nu weer een avond alleen op de camping. Vrijdag kwam Katerina Maderova weer om verdere kennis op te doen op haar toekomstige eigendom. En dan gaan we maandag maar serieus beginnen met opruimen. Maar eerst moet ik weer met de Iveco langs de garage en langs dienst kentekens in Vimperk want de overijverige bloedserieuse dienstklopper bij de APK keurde ons Chassis nummer af omdat het volgens hem niet origineel genoeg leek. We hadden het nummer juist schoongemaakt zodat ze het in keer konden fotograferen. Hadden we dus niet moeten doen. Eerst moesten we langs een officiële Iveco garage om het originele nummer te laten vervangen door hetzelfde originele nummer maar dan aangevuld met twee * ervoor en erachter. Kosten? 130 Euro. Daarna nog de leges bij dienst wegverkeer. En bedankt hoor dienstklopper.

Nadat Anne naar Engeland vertrokken was zijn we nog met Cora naar het dodebomenbos geweest op het drielanden punt CZ. D. Aus. Ik moet zeggen, na de dodelijke aanval van de dennenscheerder herstelt het bos zich daar weer prima. Er is alweer heel veel opslag te zien en er staan ook alweer bomen van een meter of 5 hoog. Er komt weer een groene glans over het terrein en met een twintig jaar is het gewoon weer een bos. Met dit soort dingen moet je nooit op een jaartje kijken en de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Die is sterk genoeg. Ook dit is wel de laatste keer dat we er geweest zijn maar ik ben blij dat we het door de loopt der jaren dit wonder toch hebben mogen aanschouwen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Gewoon een kampvuur onder de overkapping.Het ex dodebomenbos.


Het plaatje zegt genoeg.


Een stenen bijzettafeltje uit het stenen tijdperk. Die waren van steen gemaakt omdat
ze nog geen binnen hadden om binnen te zetten.
Daarom zijn er geen houten bijzettafeltjes uit die tijd bewaard gebleven.


Een stenen trap uit het stenen tijdperk naar nergens.
Tsja, geen wonder dat de Neanderthalers uitgestorven zijn.


Dan maar een kampvuurtje buiten, als het maar buiten is.

 

 

 

 

01-09-18

Hallo allemaal.

Na vandaag zijn we nog een dag open maar we beloven dat ook de laatste dag alle services gegeven zal worden.
Verder beëindigen we de camping met fijne gasten, precies zoals we gewend zijn. En de gasten die wat minder waren dat zijn gewoon de mooie verhalen van morgen. Want dat is ons motto, alles wat tegenzit is later een mooi verhaal of in ieder geval de moeite waard om verteld te worden. Soms kunnen anderen er nog van leren.

De Talingen zijn er nog steeds, omdat we nu nog maar twee gasten hebben heb ik geprobeerd ze een broodje te voeren. Heel voorzichtig probeerde eerst eentje het daarna met uiterste voorzichtigheid de rest. De volgende dag kwamen ze gelijk aanzwemmen en de derde dag liepen ze mij al tegemoet over het pad. Dus eenden zijn ook niet dom en leren snel.

Wat we na al die 22 jaar wel geleerd hebben, wij zijn Hollanders, net zoals de Tsjechen Tsjechen zijn en hoewel we altijd met open armen ontvangen zijn zijn we toch de buitenlanders gebleven. Ik zeg ook wel eens, sinds we zelf buitenlander zijn, zijn we de buitenlanders in Nederland beter gaan we begrijpen. En dan zeker als je altijd als mindere medelander wordt behandeld. In ieder geval, de radicalisering van Wilders en consorten heeft ook voor veel radicalisering bij rechts en bij de minderheden bezorgt. Want als je altijd als tweederangs burger wordt behandeld doet dat best wat met je.

Het mooie van deze week is dat ons gezin weer eens helemaal compleet is, beide dochters zijn hier, Ruben de kleinzoon ook en Anne heeft er nog twee in haar buik zitten maar die nemen nog niet echt deel aan de gesprekken. Ook dat is een nadeel van in het buitenland zitten, familie en vrienden zitten toch wel erg ver weg. Maar nu is weer even lekker tijd om bij te praten. En ook tijd om Ruben beter te leren kennen want die zien we ook maar twee keer in het jaar. Dus dat is ook weer mooi meegenomen. Daarna, als de camping gesloten wordt dan zal er voor ons toch wel een drukke periode aanbreken want dan moet er erg veel geregeld moeten worden en we moeten nog even een huis in Nederland kopen, niet te duur want het te ontvangen bedrag is tevens ons pension want in NL vangen we niet veel. Slechts een gedeelte van ons AOW en ons pension houdt ook niet over door alle pensioenbreuken. Maar we zien wel, we kunnen van weinig leven, ook hier was het geen vetpot. We zullen zelfs niet weten wat we met veel geld moeten, we hebben niet zoveel wensen.

De Iveco is al voorbereid voor de verhuizing, nieuwe koppeling, nieuwe remmen en een complete grote beurt. Dat is bij Honza Steffl in Vimperk een stuk goedkoper dan in Nederland. En geeft ook meer vertrouwen tijdens de ritten naar huis. Huis is Holland.

Ik denk dat we deze prachtige zomer afsluiten met een paar regen dagen, wel zonde nu onze kinderen hier zijn. En ook voor Ruben want die is liever buiten dan binnen. Dus dat wordt wel een lange regenwandeling vanmiddag. Of een kampvuur onder de Iveco overkapping. Alles is mogelijk.Enne, ook deze laatste 1 dag maken we echt af.
Met alle service die we altijd geboden hebben.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

Sorry, deze week geen foto's
Volgende week maak ik het goed. 

25-08-18

Hallo allemaal.

Het was de bedoeling dat we de laatste week van de camping af zouden sluiten met drie echtparen met baby's in het pension. Maar soms loopt het anders, er kwamen iedere keer aanvullende vragen. Eerst wilden ze een koelkast op de kamer hebben en het gebruik van een gezamenlijke keuken. Dus wij maken een koelkast leeg in de keuken en spreken af dat ze onze keuken mochten gebruiken. Daarna vonden ze het eigenlijk niets dat ze geen toilet op de kamer hadden, Ja, die konn ik niet zo gauw maken, vervolgens wilde ze ook nog drie babybedjes hebben. Let wel, baby's zijn gratis. En dat allemaal voor die luizige 38 Euro per nacht inclusief ontbijt. Dus heb ik terug gemaild dat er ook geen jacuzzi en hottub op hun kamer was. Maar dat was teveel ironie, de hele groep werd gecanceld. Wils en ik sprongen een gat in de lucht. Met zo'n stel zeikers willen en wilden we het seizoen niet afsluiten.
We hebben al genoeg te stellen met het gezin met drie kinderen die een keer of dertig per dag jouw pijngrens van je gehoor testen. Vandaag werden ze ook een beetje boos toen ik zei dat ik de jongste niet gerekend had maar wel graag de schade vergoed wou, de jongste had nl de radio gemold, het was een oud ding maar een opgevoed kind laat je niet overal vrij mee spelen. Pa stond er bij te kijken. Nou ja, volgend jaar een mooi verhaal. Stel je voor dat dit een kindercamping was. Ik zie mij al adverteren voor personeel. "Moet goed met kinderen om kunnen gaan en bij voorkeur doof". Ik heb nl even de decibel meter aangezet toen ze elkaar weer eens in de haren vlogen. 92 decibel op piekmomenten.
Nou ja, die zijn zaterdag ook vertrokken, nu nog even genieten van de rust.

Ik zocht hier in Tsjechië naar een grote aanhanger maar die was niet echt te vinden. Daarna in Nederland gezocht, daar zijn ze wel tot 3,5 ton en dat mag onze Iveco ook trekken. Dus dat maakt de verhuizing een stuk gemakkelijker. Jan Steffl geeft onze Iveco nog een grote beurt, ik laat gelijk de koppeling vervangen, die is nog maar twintig procent en om het in Nederland te laten doen is heel wat duurder, dus hier nog maar even.

De Talingen komen nog steeds naar onze vijver hoewel ze niet meer van hun moeder te onderscheiden zijn. Ik heb ze ook zien vliegen dus het verbaast mij echt dat ze nog niet vertrokken zijn. Maar wat heb ik van ze genoten, dit is toch veel mooier dan als een stel siereenden in een afgesloten hok met een slootje er bij die er ook altijd vies en groen er bij ligt. Deze zijn gekomen, uitgebroed, als piepklein kuikentje zie je ze voor het eerst, je zie ze groot en steeds makker worden omdat ze weten dat je niet bedreigend ben. En daarna vliegen ze weg en volgend jaar komen er weer nieuwe maar misschien ook wel deze maar je herken ze niet meer en het genieten gaat weer van voor aan af. Het is net zoals met de vogeltjes die ik zomer en winter volg, ze komen en gaan en ieder jaargetijde heeft zijn eigen biotoop en het mooie is, ik hoef er geen flikker aan te doen, ik hoef ze niet te voeren en hokken te maken. Dat kunnen ze allemaal zelf, wel help ik ze af en toe maar dat is omdat ik het zelf leuk vindt, puur egoïsme dus.

De krekels worden overdag steeds stiller dus heel langzaam gaan we naar het einde van de zomer toe. Dit weekend zitten we even in een dip, hopelijk valt er nog even flink wat regen want volgende week wordt er weer 25 graden voorspelt. Het gaat maar door deze tropische zomer maar het beangstigt mij wel. Laten we hopen dat de klimaat sceptici nu eindelijk eens wakker worden en hun verzet opgeven.

En dan begint nu het opruimen, er kunnen al een aantal elektro kasten van het terrein, het pension en bar kunnen winterklaar gemaakt worden. We hebben nog drie stellen en nu alleen nog maar Nederlanders, de Polen en Fransen zijn vanmorgen vertrokken. Ik denk niet dat we nog nieuwe gasten in het pension krijgen dus we gaan ook geen bedden meer opmaken, hé hé eindelijk, geen bedden meer opmaken. Ik verwacht ook geen gasten meer op het terrein maar dat maakt niet uit, we blijven open tot en met 2 September. Dat staat op de site en daar houden we ons aan.

En verder, de blog blijf ik nog wel even schrijven, de website is tenslotte nog voor een jaar betaald.
Dus dat jaartje hou ik ook nog wel vol en wie weet, heb ik straks weer allerlei andere dingen te vertellen.

Dus, deze laatste 8 dagen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDrahaEr zijn grote aanhangers te huur in Nederland en de Iveco van ons mag ze trekken.


Huisvlijt, sorry buitenvlijt, van ???


En nog meer buitenvlijt in het bos achter ons.


Het houdt maar niet op.


Ze beginnen stiller te worden.


We zijn weer naar de landbouwmesse geweest hier maar deze stond er vorig jaar ook al.
Ken je hem nou kopen als een overjarig ding?Ze zijn er nog steeds maar moeder herken ik niet meer
De jonkies zijn  volwassen geworden.


Ons verstop hoekje in onze achtertuin, om even tot rust te komen.

op doet het best dit jaar.De ampelopsis begint het ook te doen maar dat heeft  lang geduurd.


Heel Nederland mag best trots zijn op hun vlag
en niet alleen overlaten aan extreem rechts.


Een buitenlandse aandeelhouder, een goede vriend van Rutte.

 

 

19-08-18

Hallo allemaal.

De drukte begint na dit weekend af te nemen, er vertrekken nu een hoop mensen, dus vanaf nu gaan we wennen aan ons toekomstig pensioen. Dat deed mijn vader toen hij 59 was, dat waren nog een goede tijden voor de korter levende handwerkslieden, helaas kapot gemaakt door en voor de langer levenden theoretisch hoog opgeleiden.

In het pension hadden we ook nog drie paren zitten waarvan een met nogal lawaaiige kinderen, per individu best lief maar als groep nogal boven de pijngrens van je oren. Nog een week te gaan met dit gezin. Vader en moeder zijn best gezellig, Engels sprekende Fransen. Verder zitten er nog Duitsers, Tsjechen, Polen en oja, ook nog 3 stel Nederlanders. Maar zoals gezegd vertrekken er in de loop van de dag een aantal.

Het laatste schaap is ook geknipt, een klein beetje door mij maar vooral door de 15 jarige Lotte die dit nu ook op haar CV kan zetten, ervaren in het knippen van schapen op ambachtelijke wijze met de handclipper.

Ik denk dat ik de tractor een paar weken geleden voor het laatst gestart heb, door de droogte groeit het gras niet meer, maar wel de bloemetjes, dus de camping wordt er alleen maar mooier door als ik niet meer maai. Dus de volgende maaibeurt laat ik aan de nieuwe eigenaars over. Die waren er afgelopen week weer een paar dagen. Ook de architect was er weer. De gehele camping is opgemeten door een ploegje meetkundige. Het schijnt dat ze zo de gehele camping met alle hoogtes en dieptes in kaart kunnen brengen. Ze hebben zelfs de diepte van het meertje gemeten. In zijn nakie, dat dan weer wel.
Ik denk dat de camping er wel heel anders uit gaat zien, er moeten kleine huisjes komen, vergelijkbaar met onze Chata. Dus dan komen er ook wegen en leidingen over de camping. Maar dat is hun zaak, wij nemen er straks afstand van. En wie weet hoe mooi het wordt.

De Talingen zijn er nog steeds, er zwemmen nu wel 10 volwassen eenden in de vijver en ik verwacht al drie weken dat ze vertrekken maar ze hebben het hier zeker goed. Ik hoor nog maar zelden kuiken gepiep van jonge vogels, het seizoen is nu toch wel afgelopen. Donderdag zijn er nog een paar zwarte roodstaarten uitgevlogen en ik denk dat dat de laatste waren. Ook het gesjirpt van de krekels wordt minder. En ook dit jaar mis ik weer de grote beervlinder en een of ander groen vlindertje. Daar kan ik geen naam bij vinden maar het is al het tweede jaar dat ze er niet zijn. Daar tegenover staat dat de kolibrie vlinder steeds massaler aanwezig is net zoals de libellen en waterjuffers. Maar het is wel duidelijk dat er iets aan het veranderen is. Zelfs de wesp is nog maar sporadisch aanwezig, net zoals de grote hoornaar. En dan te bedenken dat dit beschermt gebied is waar niet gespoten wordt of op een andere manier insecticide gebruikt wordt. Het kan ook zijn dat de warmte en droogte er een grote invloed op hebben. Of dat de insecticide grens overschrijdend is.

De nieuwe eigenaresse neemt niet de schapen over, wel onze grote cactussen. Dus de lammeren moet ik nog even slachten, dan kunnen die straks zonder problemen de grens over en voor Bahnice en Zwartkop moet ik nog steeds een oplossing vinden. Ik zal ze wel gaan missen. Het zij zo.

Enne, deze laatste 13 dagen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Bahnice 14 jaar geleden met haar eerste lammetjes, een zekere weemoed bekruipt mij wel.
Kijk eens hoe klein de bomen nog zijn.


Nog met jasje aan.


Bahnice ondergaat haar lot geduldig.

Het voordeel van het schapenweidtje is, is dat er geen spiegels staan.


Dit mooie prive plekje, ver weg en onzichtbaar vanaf de camping
hebben we straks ook niet meer.

Deze temperaturen gaan wel ook wel missen in Nederland.
Want hoe gek het ook klinkt,
ik vond het wel prettig.


Nôh joh, un paar skoftig mooie stômfietse op ut terroin.
Deer sta je toch boi te kwoile.

 

 

 

 

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com