Hallo allemaal.
27-01-2019

Weer eens een berichtje uit Groningen. Langzamerhand komen we op dreef. Huis is nu bijna klaar op nog wat dingetjes na die vervangen moeten worden, zoals het toilet en wat wasbakken. Allemaal design maar ook vreselijk onhandig. De vorige bewoners hebben er veel geld aan uitgegeven maar design en praktisch gaan zelden samen.
Net zo iets als een onder architectuur gebouwd huis, die is ook zelden praktisch en vaak ook niet mooi. Wel altijd extra duur.
Maar goed, het materiaal staat al binnen, even een goede dag afwachten om het te plaatsen en op te hangen.

De tuin hebben we nog niet echt veel aangedaan. Wel rommel opgeruimd en met behulp van een vakman de verwaarloosde fruitbomen gesnoeid. Met de rozen is Wils nog steeds bezig. Ik heb het al meer gezegd, met rozen hebben we een haat liefde verhouding, ik haat ze en Wils houdt van ze. Maar ondanks dat ik er verre van probeer te blijven, vallen ze toch steeds weer onverhoeds aan en dan staat er weer een doorn rechtop in je handen of armen.

Er staat een hele mooie kachel hier in huis, althans, dat vinden veel mensen maar wij zijn er niet zo plat van, wat de een mooi vind vindt, vindt de andere een protserig geval. Het is een hout gestookte moederhaard die het hele huis dus warm houdt via de cv. Maar het is wel een houtliefhebber, ik ben bang dat zijn rendement niet zo hoog is. Volgens de papieren moet hij een rendement hebben van 70% maar daar geloof ik niet zo in. In ieder geval lag hier nog wat brandhout op verschillende plekken in de tuin, dat stoken we eerst maar op en vervangen daarna deze kachel maar door een pelletkachel en een warmtepomp. Dan kan het gas er uit.

Nog steeds niet bij de tweeling geweest, wel steeds van plan om te gaan maar problemen met de zorgverzekering alhier hielden ons tegen. Toch graag een goede verzekering als je ga rijden en naar het buitenland ga. Dus bleven we nog maar steeds Tsjechisch inwoner zodat de zorgverzekering ons daarvandaan dekking gaf. Het probleem is dat ik geen inkomen in Nederland heb en wel vanuit Tsjechië, een klein pensioen daar op gebouwd. In zo'n geval moet moet er formulieren uit gewisseld worden. Volgens Tsjechië vanuit Nederland en volgens Nederland vanuit Tsjechië.
Het leven kan toch zo simpel zijn als iedereen gewoon meewerkt. Maarja, zo werkt het dus niet. Hier niet en daar niet. Ik weet wel ondertussen dat Nederland er niet eenvoudiger op geworden is sinds de privatiseringen en ook niet goedkoper. In de tijd dat wij weg geweest zijn heeft het Neo-liberalisme aardig huisgehouden en afbraakbeleid gevoerd heeft in Nederland. Nou ja, we maken er maar het beste er van.

We hebben deze week een andere fiets voor Wils gekocht, met het stijgen der leeftijd word je toch strammer en de instap ging steeds moeilijker. Zo gauw hij gearriveerd is kunnen we weer tochten gaan maken, het is er echt weer voor. Ik moet wel zeggen dat, hoewel ik een elektrische fiets heb toch vaak de mountainbike pak. We hebben hier nauwelijks heuveltjes maar toch, als ik naar het dorp Finsterwolde fiets kom ik een klein klimmetje tegen. Zoiets van 2% helling :)

De Brahma haan die ik met kerst gekregen had, heb ik toch maar tot soep gepromoveerd. Eerst dacht ik nog, laat hem de kassen maar opknappen, flink schrapen en onkruid zaad pikken maar het was een zeldzaam lui exemplaar. Dus nu hebben we er een dikke drie pannen soep van, twee poten en twee filé's. Het was een bakbeest van een haan. De ramen rinkelden als hij langs wandelde. Maar goed, hij is ook heel lekker.

Tot de volgende keer.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
Harke de Haan is niet meer, hij harkte te kort.

Hardstikke mooi zo'n designkraan, maar als je hem open zet heb je een nat kruis.

Het houtboetje is bedat leeg, tijd voor een pelletkachel?

Pelletkachel.

Nog onze kachel.

We hebben een aardige rij knotwilgen, mooi werk, knotten. Helaas.....

..zijn ze vergeten het gaas er af te halen toen het tijd was.
Het wordt nu een hele klus.
Sukkels.


Maar er ligt nog veel meer, minder leuk werk in deze jarenlange verwaarloosde tuin.

Een gedeelte van de rozen die al gesnoeid zijn.

Maar dit soort moordenaars hadden toch nooit gekweekt mogen worden?
Moge de kweker eeuwig rusten in de hel :)

Het leven kan toch zo simpel zijn.

Dus weg met dit soort faciliteerders. 

 

 

 

 

 

 

01-01-2019

Hallo allemaal.

Van Račov naar Finsterwolde.

Een ieder een goed jaar toegewenst met veel lol en plezier.

Op 29-12 kregen we goed nieuws uit Engeland, onze dochter daar was voorspoedig bevallen van een tweeling, twee identieke meiden.
Dus nu herbben we opeens drie kleinkinderen, weer even wennen. Wij gaan er wel heen als het Anne uitkomt maar ik vind het nog wat onwerkelijk, het wordt pas echt als je ze een keer vastgehouden hebt, maar okay, wij wonen wat verder om even langs te komen. Dus wachten wij rustig af, laat eerst maar even de Engelse familie langs gaan en als het dan wat rustiger is, dan gaan wij wel.

Oud en nieuw hebben we voor het eerst sinds jaren in Nederland gevierd en dat was hier als in een warm bad. Eerst werden we uitgenodigd voor het carbid schieten. Ik dacht dat dat 's avonds gedaan wordt maar nadat ik ze al een tijdje hoorde knallen dacht ik, ik ga maar eens kijken of het inschieten een beetje lukt. Maar dat was al het gedeelte waar we voor uitgenodigd waren. Okay, ook een keer megemaakt, best een spektakel, keiharde knallen, maar weinig rook en vuur. Niets mis mee. Daarna werden we door de buren uitgenodigd om gezamenlijk een bonenmaaltijdsoep te eten. Zo leer je snel een hoop mensen kennen. Daarna nog een tijdje naar huis en om 0,30 naar een blokhut bij iemand achter in de tuin. Nog even naborrelen met de buurt. Best allemaal heel gezellig en zoals gezegd leer je iedereen snel kennen. Hoezo, Groningers stug?


De volgende morgen maar eerst een een lange wandeling gemaakt om Natuurgebied 'de Tsamme, dat ligt 5 minuten bij ons huis vandaan'. Veel grote grazers daar, (als de hooibaalhooligans dat maar niet te weten komen) en rijk aan vogels. Ik denk dat het zomers een paradijs is. En daarna maar weer verder klussen, Wils aan de gordijnen naaien en ik weer een poging doende om door de spullen van de vorige bewoners door te komen. We hebben ondertussen al veel sterke verhalen over hun gehoord, ik ben blij dat het onze buren niet zijn. Maar ondertussen ben ik wel weer een kromzwaard en een degen rijker. Tsja, wat moet je er mee? Ik geef het maar aan de buurman met de blokhut in de tuin, dan kan hij ze daar aan de muur hangen als aankleding.

Met kerst zag ik een buurman aankomen met een levende kalkoen, ik dacht, wat moet hij daar nu mee? Maar het bleek een brahma haan te zijn uit een groep bijna volwassen kippen. De haan was nu op het punt gekomen dat hij het nodig vond om zijn mannelijke soortgenoten af te slachten. Typisch hanengedrag dus. Dus kreeg ik hem, even slachten en we hebben een rijke kerstmaaltijd. Maar we stonden op punt om naar mijn broer te gaan om daar kerst te vieren. Dus de haan maar even in een kas gezet, het werd toch niet zonnig, beetje brood en water er bij en hij zou die twee dagen met gemak overleven. Dat bij mijn broer was heel gezellig, dan spreek je hele familie weer eens. Dat hadden we de laatste 22 jaar niet veel gedaan. Echt heel leuk.
Toen we thuis kwamen was de haan al hard aan het werk, hij was nl de zwaar verwaarloosde kas aan het opknappen, met zijn grote poten schraapt hij aardig wat onkruid weg. Dus voorlopig mag hij blijven, we moet alleen nog een paar hennetjes hebben die zijn gewicht kunnen verdragen want als ik er een paar moderne legkanonnen bij zet met een gewicht van plus minus 700 gram moet ik na iedere keer als de haan er met zijn 5 kg overheen is gegaan het hennetje uitgraven.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

 

https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Twitter @MlecnaDraha


Er is nog veel werk voor ons haantje.
(De ramen rinkelen als hij rondwandeld)


Maar het is een ijverig beestje, hij heeft de kas al bijna zwart en stevig bemest.
(Foto een week oud)


Komen we toch nog een berg tegen in Finsterwolde.


De Tjamme, even de weg oversteken en we lopen in een prachtig natuurgebied.


En daarna maar weer aan het werk.

 

 

24-12-2018

Hallo allemaal.

Van Račov naar Finsterwolde.

Vier weken geleden is het al dat ik mijn laatste blog schreef. Er is veel gebeurd maar we wonen nu wel in Finsterwolde Groningen, net buiten het aardbevingsgebied. Of dat zo blijft is later zorg. Wel is het een hele mooie omgeving en tot op heden zijn we nog maar alleen vriendelijke mensen tegengekomen. Met de buren is op het eerste oogopslag ook niets mis mee. De enige beetje lastige mensen ( Brabanders) waar wel een paar verhalen over de rondte doen woonde in ons huis en die zijn dus vertrokken. Wel met achterlating van heel veel spullen. Want wat wij niet verwacht hadden was dat ze bijna hun halve huisraad achter gelaten hebben. We konden geen kast opentrekken of er lag wel kopjes, kommen, pannen, kleren, tot en met voedselvoorraden in. Vaak van betere en duurdere kwaliteit dan wij hebben maar van een hoog kitsch gehalte. Je moet er van houden, wij niet, maar de milieustraat in Winschoten houdt er wel van. Weg er mee. We hebben al twee aanhangers vol afgevoerd en er staat er al weer eentje klaar. Soms zonde maar wat moet je er mee. Er staat bv een complete gehaktmolen met alles er op en er aan. Wij hebben er ooit eens naar gekeken maar veel te duur. Wij langs een kringloop winkel maar die staat al vol met dat soort dingen die wij juist kwijt wilden, dus heel spijtig, ook weg er mee. We slachten geen schapen meer dus we hebben het ook niet meer nodig. Er zijn ook wel dingen die we houden, er ligt bijvoorbeeld iets van 1000watt kerst verlichting maar wel in Led uitvoering en alles doet het. Daar kunnen we volgend jaar nog wel wat mee. (Een gedeelte dan).

We hebben een buurman wat een handige jongen is en tevens beschikt over een uitgebreid netwerk en er geen moeite mee heeft om te delen. Das mooi en vooral heel handig.
Ook een timmerfabriek vlakbij ons en je hoort ze af en toe maar niet storend. Voor dat we dit kochten hebben we een paar keer staan te luisteren, maar je hoor vooral het neerzetten van containers en dat soort dingen, niet storend en het belangrijkste, geluiden zoals ventilatoren, afzuigers en zaagmachines hoor je niet terwijl dat de irritante geluiden zijn. Een andere buurman met een groot dak is bezig om gezamenlijk zonnepanelen op het dak te leggen, daar willen wij wel aan meedoen, verder kan je ook op gemeente basis aan alternatieve energie projecten mee doen, maar dat moet ik nog even bekijken. Straks als we hier officieel hier wonen, half januari worden we officieel uitgeschreven uit Tsjechië en kunnen we ons hier inschrijven.

De verhuizing zelf was best een loodzware klus, het meeste was uit ons huis en dat betekende 32 traptreden op en neer. We hielden er een paar pijnlijke knieën aan over. De auto en de aanhanger hadden we verzekerd via pechhulp ANWB dus de reis was zorgeloos maar we hebben geen pech gehad ondanks de loodzware aanhanger en afgeladen bus. Maar dit type Iveco's zijn echte werkpaarden en bultje op en bultje af geen probleem, we haalden zelfs de 1 op 9 brandstofverbruik ermee.

De grootste afvaller was wel de hoeveelheid achter gelaten spullen die de vorige bewoners hebben achtergelaten, dat heeft een hoop tijd en ergernis gekost. We wisten dat de tuin zwaar verwaarloosd was maar daar hadden we niet op gerekend. Jammer. De tuin is ruim 1700 meter groot, inclusief twee kassen van 20M2 en ligt voornamelijk achter het huis op het zuiden. Daar staan een keur van fruit en noten bomen in. Helaas ook veel rozen waar wij een haat liefde verhouding mee hebben, ik haat en Wils liefde en ik ben bang dat ik weet wie er wint. Ik zeg er wel bij, iedere rozentak die mij grijpt als ik mij normaal door de tuin beweeg gaat er gelijk af.

Ook de enorme keus in allerlei aanbieders van alles, ( de zo bejubelde marktwerking, een versplintering die Nederland best duur maakt) is een hele uitzoekerij.
Nou ja, voor energie hebben we niet de goedkoopste gekozen maar wel een honderd procent groene. Straks nog een zorg verzekering zoeken maar voorlopig zijn we nog verzekerd in Tsjechië. En dat is veel goedkoper dan in Nederland. Mobiele telefoon is hier weer goedkoper.

De vorige bewoners hadden van de keuken een open keuken gemaakt, die zijn wij weer aan het dichtmaken.
We hadden in Račov een open keuken en dat is slecht bevallen, te hoge werktemperatuur en je moet het steeds netjes houden omdat het in het zicht ligt. Hier bouwen we hem weer dicht waardoor het een keuken wordt met aan twee zijden kasten, veel meer opslagruimte dus en veel meer werkblad. En werkblad kwamen we altijd tekort dus dat is straks in een keer opgelost. Kamer wordt uiteraard een stuk kleiner wat weer in het energie gebruik scheelt, maar dan nog, plus/minus 20 meter woonoppervlakte is echt groot genoeg voor ons.

Met de omgeving zijn we heel content, geen akkerbouw of grote boeren hier, wel 5 minuten lopen van het Oldampt meer met veel fiets en wandel mogelijkheden, ook 8 minuten lopen van een ander vrij groot natuurgebied met veel vogels en de grote grazers. Allerlei dingen waar ik vroeger geen weet van had dat dat allemaal rond Beerta en Finsterwolde lag maar waar ik wel heel blij mee ben. Daarbij wel een aantekening dat er veel nieuwe natuur hier is. De dichtstbijzijnde winkel is voor ons 7 minuten fietsen of twintig en dan zijn we in Winschoten die echt alles wel heeft. Ook twintig minuten maar dan wel per auto en je hebt de winkels in Duitsland, altijd handig. Maar over het algemeen als sterke drank nodig hebt, maar het duurt nog een half jaar voor de eerste verjaardag hier, dus nog alle tijd om dat te ontdekken. Wel ken je daar lekker Duits brood halen.

Wat we ook een beetje vergeten hadden is de hardheid van het leiding water, ook naar een wasbeurt blijft mijn haar stug aanvoelen, voor mijn gevoel vol kalk. Dat is ook aan de kranen te zien, de ene dag opgepoetst, de volgende dag al weer vol kalkvlekken. In Račov hadden we ons eigen bron met heerlijk zacht water. Dat missen we wel een beetje. Ook het brood hier in Nederland is wennen. Als je in Tsjechië een brood van een kilo kocht was hij kleiner dan een brood hier van 700 gram. Een beetje gebakken lucht is het wel. Nou ja, straks zelf maar weer gaan bakken.

Maar wat ik gewoon het allerleukste weer vindt is dat je hier geen taalproblemen hebt, we kunnen weer met iedereen vrijuit praten, geen moeilijk zoeken naar woorden. Vooral de zeven naamvallen maakte van het Tsjechisch een bijna onmogelijke taal om te leren. En vooral ik klets graag, dus hier klets ik weer volop met iedereen. (Schakenkwaal, geef ik toe.)

Kortom, we genieten weer in Nederland, nu moet het nog even stoppen met regenen.
Kerst vieren we weer met de familie, alles is weer bereikbaar en Tsjechië is een groot en mooi avontuur geweest dat nu helemaal achter ons ligt. Het is goed zo.


Het is best wonen hier


Er moet nog wel wat gebeuren hier.


We konden geen kast openhalen of er lag weer troep in.

 


En alweer een berg voor de milieustraat in Winschoten.


Dit kan nog net maar de rest was veel erger.


Bij een aanval van een mes en bij gebrek aan pleisters en je wil toch je werk niet bevlekken.


Duits zuurdesembrood, Hollandse kaas, Engelse marmite, een heerlijke internationale.


Denk ook eens tijdens de kerstelijke vreetshow aan de beestjes.


Ik vind dit de foto van 2017.


Stel je eens voor dat God, Allah en alle andere goden, nepgoden, fakegoden en andere
verafgoden eens vrouwen waren geweest?
Ik denk dat we dan een beter e wereld hadden.


Een muur bouwen om de VS veiliger te maken hoeft echt niet duur te zijn.

 

Verder weinig nieuws deze maand, het leven gaat zijn gangetje.
Tot de volgende keer.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

20-11-18

Hallo allemaal.

Vorige week geen blog maar dat kwam omdat we in Nederland zaten met een ton of drie huisraad. Zowel de bus als de aanhanger waren afgeladen vol. Uiteraard heel veel volume maar ook veel gewichtige dingen. In ieder geval staat de garage nu vol van ons nieuwe huis. Volgend weekend gaan we weer, hopelijk kunnen we het dan kwijt maar het kan ook zijn dat we tot de overdracht op de dertigste moeten wachten voordat we de sleutel krijgen, maar dan kunnen we het ook in een keer in huis zetten. Daarna de grote aanhanger terug naar Pepi brengen. En dan nog een keer met de bus en onze eigen aanhanger met daarop de motor en onze fietsen naar huis rijden, want vanaf dat moment is Račov niet meer ons huis maar Finsterwolde. Op naar een nieuw leven.

Toch vergt verhuizen best veel, vooral uit een bedrijf wat de camping toch was naar een burgerleven. Goh, wat moet er veel geregeld worden. Er komt geen eind aan: En de hoeveelheid papieren die verwijderd moeten worden. Alles wat na beëindiging niet meer bewaard hoeft te worden gaat naar de papier containers. Onder andere heel veel boeken die in de bar stonden. De beste boeken hebben we uitgezocht, die nemen we mee als we er nog ruimte voor hebben en die leveren we wel eens bij een andere camping in die een eigen bibliotheek hebben. Kan het niet meer mee, dan gaat het toch zonder pardon de papier container in. Want een ritje op en neer kost ons 335€ aan diesel plus twee overnachtingen op een camping of camperplaats plus vier dagen rijden. Nee, dan gooi ik liever wat boeken weg. We hebben tenslotte nog een kleine 20,000 boeken op de E-reader staan. Het is meer de tegenzin om goeie boeken weg te gooien dan noodzaak.

Ik heb al twee pogingen gedaan om de schapen naar de buren te brengen, alhoewel ze hele camping over willen lopen verdommen ze het de laatste tweehonderd meter naar de buren te overbruggen, aandoenlijk deze trouw maar moet ik ze op mijn leeftijd nog op mijn nek nemen om ze weg te dragen? Nouja, volgende week nog maar eens proberen. Dit weekend zal niet gaan omdat de nieuwe eigenaars er weer zijn en die hebben een hond die ik niet vertrouw met schapen. Want het zijn niet de wolven die de meeste schapen vermoorden, nee, die eten vooral veel kleine dieren zoals ratten en dergelijke. Nee, het zijn onze schattige hondjes die het vaak op schapen hebben voorzien.

Als je zwaar beladen ben, zowel de auto als de aanhanger wogen een 3,5 ton, merk je pas hoe heuvelachtig Tsjechië is. Op onze vorige reis zijn we over Kassel gegaan, ook daar veel klimmen en dalen, maar gaan we volgende week via het noorden, Dresden, Hannover en dan de grens van Nederland over. Dat is iets korter en ik hoop ook toch iets minder heuvelachtig. Want we hebben maar 120 pk en de gemiddelde personen auto heeft tegenwoordig meer. Nou weet ik wel dat ik, toen ik nog jong was, met 120 pk Dafje 45 ton cement van de Hoogovens naar Hengelo gebracht heb maar toen was het verkeer ook een stuk rustiger en als je dan een tunnel uitkroop, want rijden kon je dat niet meer noemen, was er niemand die daar aanstoot aan nam en er ook op rekende dat vrachtauto's moeite hadden met tunnels maar ook met de Utrechtse heuvelrug die de tegenwoordige moderne vrachtauto's niet meer opmerken. Rond Kassel werden we dan ook vaak heuvelopwaarts voorbij gereden door vrachtauto's.

Deze morgen lopen er weer allemaal mensen om ons huis, alles wordt weer gemeten en nagemeten, alles voor de nieuwe camping. Maar af en toe voelen we hier te gast op eigen terrein. Katerina vroeg ook de sleutel van ons huis want als we er niet waren dan kon ze evengoed alvast dingen doen. Nee dus. Zolang wij hier wonen krijgt ze geen sleutel van ons privé huis, ze mag al blij zijn dat ze de sleutels hebben van het pension en dat ze daar iedere week in kunnen trekken. Maar er zijn wel grenzen natuurlijk.

Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat we hier met een paar weken voorgoed weg zijn, ik zal de natuur ongelooflijk gaan missen. Maar waar we in Finsterwolde terecht komen is ook niet verkeerd, aan een rustige straat, vlakbij het Oldambtmeer, voor en achter een natuurgebied, geen akkerbouw in de buurt met in het voorjaar en herfst het exportproduct (stront) van zuidelijk Nederland penetrant aanwezig. En een grote eigen tuin, dus dat treffen we. De oud eigenaar van het huis had een hek om zijn moestuin om de reeën er uit te houden, dus wat dat betreft veranderd er niets. Ik neem wel de schrikdraadklok van hier mee want ervaring heeft mij geleerd dat reeën meer schrik hebben voor schrikdraad als voor een hek. Want ze kunnen enorm hoog springen.

Als deze weblog uit de lucht gaat dan ga ik door op dit adres.
https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

https://bertsvoortgezetteblog.blogspot.com/

Twitter @MlecnaDraha

 
Mooie tijd, toen namen we een paar honderd kilo mee.


Tegenwoordig een ton of vier.


En dan kom je zulke borden tegen, maar ik weet,
bruggenbouwers houden rekening met idioten.
En ik had gelijk.


Ik  had deze foto op de Westfriese pagina van Facebook gezet en ik weet nu,
na 135 reacties, iedereen vindt tinnen soldaatjes hardstikke leuk.


Als je verhuis vind je nog eens wat, een foto van mijn moeder,
toen ze een jaar of 17 was.

 

 

03-11-18

Hallo allemaal.

Dinsdag wilde ik de aanhanger halen maar de eigenaar was steeds niet thuis maar woensdag weer geprobeerd en de aanhanger gewoon mee genomen, de papieren komen dan later.
Pepi kwam even later de papieren brengen. En samen hebben we even naar een nieuw probleem gekeken. Want weer had het controle systeem (Can-Bus systeem) die detecteert als er een lampje kapot is, van de Iveco problemen met de aanhanger. Er wordt teveel stroom gebruikt en dan schakelt hij het licht uit, best lastig. Door dat stomme systeem heb ik al heel wat werkuren verspilt ipv bespaart. Dus we moesten ledlampjes hebben, nergens te vinden online. Uiteindelijk toch gevonden, besteld, dus daar is het wachten nu op. Ondertussen maar verder gegaan met laden, want we gaan er vanuit dat het wel goed komt. De nieuwe eigenaresse komt ook weer dit weekend, dat gaat toch een beetje ten koste van onze privacy, we voelen ons af en toe gast op ons eigen erf, vooral vanwege hun hond die iedere keer woest blaffend op ons af komt. Ik persoonlijk ben er niet bang voor maar Wils heeft dan moeite met naar buiten gaan.
Haar zoon is gisteren al gekomen. Gelukkig regent het vandaag zodat we niet verder hoeven te laden, want hoewel we niets onrechtmatigheden meenemen hou ik er niet van om pottenkijkers op onze vingers te hebben. Al zal het alleen maar zijn van de hoeveelheid armoedige spullen die we hebben, want niet om het een of ander, de camping is al sinds de crisis geen vetpot meer geweest, niet dat het mij veel uitmaakte want een ouwe stoel zit soms beter dan een nieuwe stoel.
Dit weekend kan ik prima benutten om een aantal laden kastjes leeg te halen en kijken wat echt noodzakelijk mee moet en wat gewoon weg kan. En Wils is bezig de pompoenen in te vriezen want dan nemen ze heel wat minder ruimte in dan als hele pompoenen en we hadden toch nog ruimte in de vriezer. Verder moet ik nog even een slaapzak repareren want de mijne is kapot, uiteraard de rits. Wij hebben hier vier slaapzakken liggen die we aan tentmensen uitleende als het erg koud was. Het waren allemaal achtergelaten slaapzakken waarvan allemaal de rits kapot was. Een verdienmodel dus. Mijn eigen, dure slaapzak daarvan naai ik gewoon de rits voor het grootste gedeelte dicht, ik kruip er wel van boven in en het bovenste stuk laat ik wel open.

Had ik het vorige week over Tomáš en Zuzana die een naturistencamping willen beginnen? Daar kreeg ik deze week een brief van, helaas is het terrein wat ze op het oog hadden niet doorgegaan maar ze blijven verder zoeken. Jammer, want dan had Tsjechië weer een prima echte naturistencamping gehad.

Ik zet de brief even onder deze blog, dan kunnen jullie het zelf lezen.

Hallo Bert,

Thank you for your letter.
We’re fine and hope you also.
How are you back at home?
We’re sure,  you are finally happy, because ,at home is at home”, how Czech say .:)
On the contrary, we’re sad because of your camp as this place and former owners were excellent! :(
We were finding a place like this and recently we found lovely one near Broumov, actually in Broumov mountains in eastern of our country.
It was large enough and
there were two big buildings with
a full equipped kitchen. I am sending you a photo.
There was a perfectly clear stream there and we planned to create a similar pond on it which you had in Milky Way.
But unfortunately, the stream there is saved because there are species of fish and other animals who need a special treatment and calm and clear environment. So that it is impossible to build anything on it. The brook itself isn’t quite suitable for swimming and the officials said it is forbidden anyway.
We already almost bought it, and, in the last minute we got that decisive information. We’re upset as that place was really beautiful and the price was greatly good.
So we have to look for more.
Bert, we wish you and your wife all the best and assume we will stay in touch.
We also hope, your daughter is okay too, and we wish the best for all your family!

Have a nice, quiet time !
Best regards

Tomáš a Zuzana

En dit wil even kwijt.

Bejaarden, een kostenfactor in het begrotingsoverschot.

Ik zat deze week naar Een Vandaag te kijken over de bejaarden zorg in Nederland, over het onzalige neo-liberale belijd, nee, dit is geen verspreking maar je kunt niet meer over beleid spreken als het zoveel mensen laat lijden.
Oude mensen, misschien je oma of oom, maar misschien ook je gehandicapte zoontje. Alles moet thuis blijven wonen, vaak letterlijk tot de dood er op volgt. (Dooie bejaarden kosten tenslotte niets) Maar het kan zomaar zo zijn dat je je vader/moeder achter de voordeur vindt met niets meer ziende open ogen, misschien al een paar weken, want ja, iedereen moet werken, dus tijd om je ouders te verzorgen is er ook vaak niet meer of je woont gewoon te ver. Dit is geen verwijt, maar gewoon praktijk.
In Een Vandaag was het verhaal van een mevrouw in de 90 die gevallen was met open wonden die niet wilde genezen omdat ze niet bij machte was om ze goed te verzorgen. Toen ze werd aangemeld bij het verzorgingshuis werd ze niet toegelaten, ze was te nog te goed??? En speerpunt van het beleid van minister de Jonge, ja, die van die uitsloverige schoentjes van 400€, die ja, die wil meer geld steken in de ouderenzorg zodat de ouderen nog langer kunnen thuisblijven. Als je na al die jaren, te beginnen bij Kok, die knaagde aan de socialistische beginselen en Lubbers, die knaagde aan de christelijk waarden, ja die, onlangs zo bejubelde politici , die begonnen zijn met de verzorgings-staat op te ruimen, tot en met nu en dan nog niet inzien dat dit een onzalig beleid is wat nu al klauwen met geld kost en veel leed brengt. Ik stel voor dat we weer gewoon de bejaardenhuizen terug laten komen, kleinschalig, ieder dorp en wijk eentje waar de ouderen op vrijwillige basis weer kunnen gaan wonen, bijkomend voordeel, komen er weer veel huizen op de markt, die meestal veel te groot voor de verlaters zijn maar waar wel weer prima gezinnen in kunnen en zodoende de woningnood helpt te verminderen.
Ook de controle op de oudere mensen wordt zodoende weer stukken beter waardoor er veel op onnodige medische zorg kan worden bespaart. Kortom, de gezondheidszorg wordt weer gecentraliseerd, de bejaarden kunnen weer contact met elkaar hebben. Het leven in het algemeen wordt dan weer veel humaner. Of gaan we door met de VVD/CDA beleid waar ook de pluchegeile D66 enCU (waar staat die D en C toch ook al weer voor?) in aangeschoven zijn. Ik kan ze nog wel een geldbesparende tip aan de hand doen, bejaarden ruimen, dat is verreweg het goedkoopst.
En dat er behoefte aan is, is te zien aan de razendsnelle opkomst van beschermde woonoorden voor oudere mensen die het kunnen betalen.
Maar toen ik een dag later de politieke peiling van Een Vandaag zag werd ik wel heel somber.
Extreem rechts staat weer op winst. Beste Nederlanders, zijn jullie nu zo dom?
Er wordt altijd de schuld aan links gegeven die het geld als water uitgeeft maar we hebben nog nooit een echt links kabinet gehad, zelfs kabinet den Uyl was voor de helft rechts en dat is het meest linkse kabinet geweest.
Daarna hebben we vooral veel kabinetten gehad die voor Sinterklaas speelde, maar dan voor het bedrijfsleven.
Wereldwijd is er een ratrace aan de gang naar belasting verlagingen maar de gewone mens en de natuur/milieu moeten daar op het ogenblijk zwaar onder lijden.
En denken jullie dat er geld tekort is?  De ECB heeft sinds 2015 wat eurootjes in de EU economie gepompt.
Te weten €2400,000,000,000 (2400 miljard) gedeeld door 471,4 miljoen EU inwoners is per inwoner, €5091.20.
En zijn jullie er wat beter op geworden met jullie salaris? Of is de zorg iets goedkoper geworden?
Of zijn er meer multimiljardairs bijgekomen en zijn de topsalarissen niet enorm gestegen?Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Sorry, ik heb hem veel moeten vergroten maar de boodschap blijft bestaan.


En alles staat weer stil vanwege een ontzettend dom systeem.


We moeten nog meer ledlampjes hebben. Daar is het wachten op.


De groene specht zat deze week op het buitenkozijn vande kamer,
dus konden we hem uitgebreid van dichtbij bewonderen.
Een veel voorkomende specht maar daarom niet der mooi.


Je hebt borden die naar een toilet verwijzen maar je hebt ook bordjes die naar
toiletten verwijzen voor mensen die hele hoge nood hebben.
Alleen daar zijn er niet zoveel van.

 
Ik denk dat ook naast de vrije markt theorieën van Adam Smith, ook de leer van 
Karl Marx weer onderwezen moet worden. En dan heb ik het over het Marxisme,
niet over wat de Communisten er helaas van gemaakt hebben.28-10-18

Hallo allemaal.

Eindelijk, de kogel is door de kerk, het koopcontract is getekend. Camping Mléčná Dráha is niet meer, (R.I.P.) onder de nieuwe eigenaresse gaat het verder onder de naam: "Kateřinský mlýn", vrij vertaald: "Katrien's molen". En blote billen zijn er niet meer bij. Het is niet anders, ware het naturisme nog op zijn oude kracht gebleven, dan was het ook wel een naturisten camping gebleven maar er is nu te kort animo voor. Het zij zo.
Dus nu kunnen we echt aan de bak, verhuizen, maar het meeste staat al klaar, dus het is inladen en gaan rijden, maar er is nog een probleem. Ons toekomstige huis is nog een paar weken bewoond. Dus we moeten eerst maar even contacten of we onze spullen in de garage mogen op slaan en anders moeten we gewoon gaan wachten. En wachten, dat hebben we hier wel geleerd, ware professioneel zijn we geworden. Toch nog iets geleerd.

Verder hebben we niet veel gedaan behalve eindeloos weer papieren uitzoeken, keer op keer, want dan was hier weer een probleem en dan daar weer een probleem. Katerina wilde alles helemaal dichttimmeren, meestal zeg ik dan, die beginnen nooit iets voor hun eigen want je moet op een gegeven moment ook durven. En wij zagen die problemen niet, natuurlijk is er bij een overdracht altijd wel iets maar niets was niet in een handomdraai op te lossen. Maar ja, als je met advocaten te doen hebt dan gaat dat heel anders. Ik zeg altijd, 'ja is ja', daar is geen voet tussen te krijgen maar als het een 'ja tenzij' is dan staat er onmiddellijk een heel leger van advocaten op. Mijns inziens moet je daarom nooit iets met te veel woorden dichttimmeren maar juist eenvoudig en onweerlegbaar houden.
Maar goed, het contract is getekend en dat is een pak van ons hart want stel je voor dat het niet doorgegaan was en we hadden helemaal opnieuw moeten beginnen, dan was de lol er wel goed af geweest. Wij kijken nu uit om naar Nederland te gaan, weer eens andere stadjes, musea's, markten en dergelijke te bezoeken, toch een beetje terug naar onze roots, alhoewel het wel 200 km naar het oosten is waar wij een huis gekocht hebben, het westen vinden we te duur en te druk geworden. We hebben een mooi klein huisje gekocht (stofzuigen is in een wip gebeurd) en met een beste lap tuin er bij. En dat wilden wij ook, een klein huis met weinig werk en een grote tuin om buiten te kennen studderen. (klussen in het algemeen) Er zijn ook nog twee kasjes bij, ook altijd leuk. Plus een hottub, daar kunnen we dan mooi witlof muizenvrij inkuilen voor de lekkere bittere ouderwetse smaak ipv die waterlof uit de winkel. Schapen nemen we niet meer, hoe leuk en lekker ook maar ik doe het die beestjes niet aan om ze in een slachthuis te laten slachten en ik denk niet dat ik in Nederland zelf mag slachten. Als we nog vlees nodig hebben dan zoeken we wel een biologische boer waar we een stuk kunnen kopen. Maar eerst hebben we hier nog een aantal kilo's gekocht bij een zelf slachtende slager die gespecialiseerd is in het vlees uit de Šumava van die dieren die het hele jaar buiten in het natuurgebied lopen.

En verder moeten we natuurlijk weer helemaal gaan inburgeren in Nederland, hoe verzeker je, hoe gaat het tegenwoordig met telefoon, TV, gezondheidszorg enzovoort. Ik heb al wat zitten te kijken op internet maar Nederland is er niet simpeler op geworden met dank aan alle privatiseringen. Daar wordt ik niet vrolijk van. Alleen een ziekenhuis uitzoeken is vast niet moeilijk meer, er komen er steeds minder.

Vannacht is de wintertijd ingevoerd en dan blijkt maar weer hoe groot de impact is van menselijk handelen want er lag gelijk een pak sneeuw vanmorgen. En vrijdag zaten we nog buiten in de zon te koffiedrinken, maar ja, toen was het nog zomertijd. Ik hoop wel dat als we gaan verhuizen dat dan de sneeuw weg is.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDrahaEn het afknallen in Amerika gaat gewoon door.


Ook Groningen is een uitdaging.

Het is een echte uitdaging.


Ik hoef helemaal niet achter de geraniums.


Ach, ik heb er nog wel een paar van dit soortplaatjes.


De nieuwe naam straks van onze ex camping.
On the tekst is geen roop on fast te knotsen.
Het lijkt mijn Tsjechisch wel
Wordt vast wel verbeterd.


Ja, daar zal niets mis mee zijn.


Vannacht is de wintertijd ingevoerd en zie wat er van komt.21-10-18

Hallo allemaal.

Het huis in Nederland hebben we nu wel definitief gekocht, als het goed is krijgen we het voorlopig koopcontract opgestuurd, dan alleen nog even tekenen. Hier in Tsjechië had ik gehoopt dat we afgelopen week hadden kunnen tekenen maar het contract moest vanzelf weer langs diverse mensen en advocaten en zo tikt de tijd maar door. De eigenaresse zei ook dat ze deze week nog tijd heeft maar dan eerst op vakantie gaat. Dus we moeten deze week tekenen want ik wil nu gewoon gaan verhuizen voordat het weer te slecht en te beroerd is om nog weg te komen. Ze voorspellen hier al kans op sneeuw. Toe maar.

Verder zijn we nog steeds een beetje aan het opruimen maar echt verder er mee kunnen we ook niet want dan beginnen we uit dozen te leven en op de grond te slapen. Kortom, we hebben de afgelopen 22 jaar hier in Tsjechië heel veel zitten te wachten en dat gaat dus gewoon onverdroten door.

Verder met het ontspullen maar er is niet veel meer, vandaag drie planten die hun dienst hebben gedaan maar te groot en ook wel te lelijk om te verhuizen weggegooid, althans via de composthoop terug gegeven aan de natuur. Voelde toch een beetje als verraad. Ook van de Hop hebben we het gewas verwijderd, net zoals van de Hoya, en ook naar de composthoop gesleept. De beide manshoge cactussen wilde ze wel hebben, gelukkig maar want ik kan ze niet meer tillen. We kopen in Nederland wel een paar nieuwe. Nu moeten we nog even de boeken uitzoeken, de bar en het restaurant zijn al van de boeken ontdaan. Drie kasten vol, de beste uitgezocht, teruggebracht tot één doos en verder een papier container vol in Vimperk. Nu nog even onze boekenkast in huis. Maar dat is niet zoveel.

Maandag maar beginnen met de pompoenen in te vriezen, die nemen schoongemaakt heel wat minder plaats in , vooral omdat er nog ruimte in de vriezer is. Er is al zoveel weggedaan dat ik mij afvraag of we die grote aanhanger wel nodig hebben. Heerlijk, ontspullen. En met het vaste voornemen bij voorkeur niets meer kopen.

De schapen lopen er nog steeds want er is nog genoeg gras voor ze en ze lopen hier nog heerlijk in de natuur. En ik geniet ook nog wel van ze, dat is straks helemaal over, geen beesten meer, hooguit wat kippen. Want bij ons nieuwe huis staan twee kassen, kunnen ze mooi als onkruid bestrijders ingezet worden. Nouja, nieuwe huis, het huis hier hebben we zelf laten bouwen en is 14 jaar oud, daar waar we heen gaan is 90 jaar oud.Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Buff  Orpington, altijd graag willen hebben, redelijke leggers, prima broeders.
En een beste bout.


Dit soort plaatjes zullen we in Holland niet meer schieten.


We hebben straks ook geen vijver meer, dus deze vrienden gaan we ook missen.


En deze lievertjes,
die zo vaak geheel belangeloos meegewerkt hebben aan maffe fotoreportages.


De grote beer, al twee jaar niet meer gezien, klimaatverandering?


Steeds massaler aanwezig, klimaatverandering?


Hoewel ik mijn klompen meeneem, weet ik niet of ik wel zo over het Oldsamptmeer
ga lopen, wat hier vanzelf doodnormaal is.


Mijn vriendjes neem ik natuurlijk wel mee, zo ver gaat het ontspullen nu ook weer niet.


Hoewel we soms er toch wel wat ruw mee omgingen.


Op een zondagochtend de trekker pakken om K.Bouter uit de vijver te slepen.

 

14-10-18

Hallo allemaal.

Mensen die van de zwartepieten discussie af willen: die discussie is een traditie en daar blijf je met je poten vanaf!
Ronald Snijders

Als Pieterman de knecht geen karikatuur van een zwarte man was geweest maar een karikatuur van een Joodse man, dan was hij al decennia lang verboden geweest. Ik durf zelfs te stellen dat de pro Pieten beweging dan het hards hadden staan te gillen en te krijsen.

Wij hebben een dochter die heet Cora, die is heel veel getreiterd met 'Cora van Mora', van mij had ze haar naam mogen veranderen. Hadden wij het geweten dat er ooit zo'n irritante kutreclame was gemaakt die meer dan 30 jaar veel te veel werd uitgezonden, dan hadden we haar zeker een andere naam gegeven.
Helaas kunnen gekleurde kindertjes dat niet, die komen nooit van die karikature Zwarte Piet af. Of zal er toch ooit eens iets veranderen?

We zijn ondertussen wel een beetje klaar met ontspullen, wat er nu nog staat blijft achter of gaat mee. Best machtig mooi werk trouwens, ontspullen, een mens spaart veel te veel.
En verder bestaat verhuizen uit heel veel wachten. Nu wachten we weer op de nieuwe eigenaars die komen inventariseren waaruit de inventaris uit bestaat. Ik had verwacht, we nemen de inventaris als geheel en dat nemen ze zo over. Maar nee, alles moet benoemt worden en gefotografeerd. En zo tikt de klok maar verder. Ik denk niet dat wij nog met mooi weer verhuizen.

Uit pure verveling en ook vanwege het mooie weer hebben we gisteren maar afscheid genomen van Passau, de dichtstbijzijnde stad in Duitsland. Even boodschappen gedaan in de biologische winkel daar, genaamd Denn, maar daar komen we dus nooit meer. Biologische spullen mogen dan wat duurder zijn maar daar worden woekerprijzen gerekend. De manier om ecologische voedsel en materialen marginaal te houden. En bedankt Denn.

Als het goed is moet ik deze week ook afscheid nemen van onze schapen, dan ben ik voor het eerst van mijn leven beestloos. Best vreemd.

Okay, gisteren haperde de website, mijn IP nummer was bij de host geblokkeerd. Dus vandaag maar verder.
Gisteren zijn de nieuwe eigenaars gekomen, alle roerende goederen geïnventariseerd en nog een paar dingen uitgelegd hoe alles hier werkt. Vooral de technische aspecten van de camping.
Ze zijn gelijk gebleven om er een weekendje uit van te maken, dat is de derde of vierde weekend op een rij.
Maar als het goed is wordt er aan het einde van komende week getekend en dan kunnen wij ook verder gaan met het kopen van het huis wat we in NL uitgezocht hebben.Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Vergeten foto's te maken maar ik heb nog wel een paar cartoons
En er is in Groningen ook nog wat te doen.


Zonder woorden.

 

 

06-10-18

Moi aalmoal.

Nog steeds heerlijk weer, dus 's morgens aan het werk en 's middags lekker lezen in de tuin. Er is niet veel meer te doen, we zijn nog steeds aan het opruimen en aan het ontspullen. Ook aan de tuin is niets meer te doen, gisteren de laatste prei eruit gehaald, een preitaart van gemaakt en de rest in de vriezer. Et gras groeit ook niet meer maar de schapen hebben nog genoeg. Hoewel ze al weggegeven zijn aan Petr en Hanka blijven ze hier lopen zolang we hier nog wonen. Het hooi hebben we al weggegeven aan de nieuwe eigenaars van de schapen, dat hebben ze al opgehaald ook dus dat ruimt ook op. Verder van de week een kar vol oud ijzer weggebracht en een lading oude zeilen, een paar vaten frituurvet en oude verfbussen naar de gemeente gebracht. Kortom, het ruimt lekker op. Alles wat we het laatste jaar niet gebruikt hebben gaat weg met uitzondering van gereedschappen en dergelijke. Er is opeens ook veel ruimte in onze kledingkast, alles wat te groot of te klein was en er nog best goed uitzag, is naar het leger des heils gegaan en de rest in de vodden. Wij hebben nogal de neiging om kleding af te dragen en dan bedoel ik ook, totaal af te dragen. Maar ik heb altijd geweigerd om met reclame kleding te lopen en daar is de afgelopen twintig jaar toch best veel van binnen gekomen en dat nam toch best wel ruimte in mijn kledingkast in, dus weg er mee. Verder twee dozen met niet meer gebruikte kabels, opladers en dergelijke. God wat krijgt een mens toch veel ongevraagde troep binnen, alles naar de gemeente. Ik kan een ieder aanraden van groot naar klein te verhuizen. Oja, we hebben van de week ook nog een huis gekocht in de provincie Groningen, veel kleiner maar met een leuk tuintje. Met een maand of twee wonen wij er.

De talingen komen nog steeds af en toe buurten, dan komen ze naar mij toelopen voor wat brood en daarna vertrekken ze weer voor een paar dagen, ze zijn nog steeds met hun tienen. Wij hebben nog nooit zo'n stel trouwe eenden gehad. Ik ga ze straks nog missen. De reeën zijn weer volledig terug gekeerd, ze eten de laatste restjes uit de moestuinen op. En bevolken weer iedere dag de camping. Ik hoop dat er niet zoveel veranderd hier zodat ze voorgoed vertrekken. In de 22 jaar hebben we toch een goed contact opgebouwd. Hoe? Door ze altijd volledig te negeren, op een gegeven moment vertrouwen ze je best goed. Dat zal ik ook missen.

Ja, en verder, eigenlijk moeten we stemmen voor de gemeenteraad hier maar we hebben de papieren niet binnen gekregen, ik denk dat ik het maar laat zitten. En verder gaan we nog maar even door met ontspullen. Alleen er is niet veel meer enn de dingen die er nog staan die moeten we nog gebruiken. Ook daar laten we veel van achter, ik denk dat we in Nederland wel een nieuw bankstel kopen, ik ga nog een keer met de bus en ons kleine karretje naar Nederland, daar huren we dan een grote aanhanger en halen de rest op. Einde hoofdstuk Tsjechië.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 


Te huur in NL. Maximaal 3.5 ton, 16 m2 vloeroppervlakte.
Daar komen we een eind mee weg.


De andere is iets groter dan ons karretje.


Ook jullie ga ik missen.


Mijn vriendjes K.Bouter en K.Bouterova neem ik wel wel mee.


Deze gaan naar Petr en Hanka.


Deze laat ik weer achter. Hoe mooi ze ook zijn. (Larf Coloradokever)


Het is iets kleiner dan we hebben maar er zit een verdomd leuk tuintje bij.


Blijven ook achter.


Voor de nieuwe eigenaresse, wel zonder chauffeur.


Dit gaan wij vreselijk missen, de uitgebreide natuur hier.


Maar, er is nog veel te doen in onze nieuwe provincie.

 

 

Vorige week.

Hallo allemaal.

Nog steeds heerlijk weer, dus 's morgens aan het werk en 's middags lekker lezen in de tuin. Er is niet veel meer te doen, we zijn nog steeds aan het opruimen en aan het ontspullen. Ook aan de tuin is niets meer te doen, gisteren de laatste prei eruit gehaald, een preitaart van gemaakt en de rest in de vriezer. Et gras groeit ook niet meer maar de schapen hebben nog genoeg. Hoewel ze al weggegeven zijn aan Petr en Hanka blijven ze hier lopen zolang we hier nog wonen. Het hooi hebben we al weggegeven aan de nieuwe eigenaars van de schapen, dat hebben ze al opgehaald ook dus dat ruimt ook op. Verder van de week een kar vol oud ijzer weggebracht en een lading oude zeilen, een paar vaten frituurvet en oude verfbussen naar de gemeente gebracht. Kortom, het ruimt lekker op. Alles wat we het laatste jaar niet gebruikt hebben gaat weg met uitzondering van gereedschappen en dergelijke. Er is opeens ook veel ruimte in onze kledingkast, alles wat te groot of te klein was en er nog best goed uitzag, is naar het leger des heils gegaan en de rest in de vodden. Wij hebben nogal de neiging om kleding af te dragen en dan bedoel ik ook, totaal af te dragen. Maar ik heb altijd geweigerd om met reclame kleding te lopen en daar is de afgelopen twintig jaar toch best veel van binnen gekomen en dat nam toch best wel ruimte in mijn kledingkast in, dus weg er mee. Verder twee dozen met niet meer gebruikte kabels, opladers en dergelijke. God wat krijgt een mens toch veel ongevraagde troep binnen, alles naar de gemeente. Ik kan een ieder aanraden van groot naar klein te verhuizen. Oja, we hebben van de week ook nog een huis gekocht in de provincie Groningen, veel kleiner maar met een leuk tuintje. Met een maand of twee wonen wij er.

De talingen komen nog steeds af en toe buurten, dan komen ze naar mij toelopen voor wat brood en daarna vertrekken ze weer voor een paar dagen, ze zijn nog steeds met hun tienen. Wij hebben nog nooit zo'n stel trouwe eenden gehad. Ik ga ze straks nog missen. De reeën zijn weer volledig terug gekeerd, ze eten de laatste restjes uit de moestuinen op. En bevolken weer iedere dag de camping. Ik hoop dat er niet zoveel veranderd hier zodat ze voorgoed vertrekken. In de 22 jaar hebben we toch een goed contact opgebouwd. Hoe? Door ze altijd volledig te negeren, op een gegeven moment vertrouwen ze je best goed. Dat zal ik ook missen.

Ja, en verder, eigenlijk moeten we stemmen voor de gemeenteraad hier maar we hebben de papieren niet binnen gekregen, ik denk dat ik het maar laat zitten. En verder gaan we nog maar even door met ontspullen. Alleen er is niet veel meer enn de dingen die er nog staan die moeten we nog gebruiken. Ook daar laten we veel van achter, ik denk dat we in Nederland wel een nieuw bankstel kopen, ik ga nog een keer met de bus en ons kleine karretje naar Nederland, daar huren we dan een grote aanhanger en halen de rest op. Einde hoofdstuk Tsjechië.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

29-09-18

Hallo allemaal.

 

Vorige week geen blog geschreven omdat ik geen internet had, maar het is ook geen verplichting. We hadden twee weken geleden de bus geladen en ons karretje met dingen die we niet direct nodig hadden en hebben. En maandag naar Nederland vertrokken, daar een garage box gehuurd en hopen dat het daar veilig staat. Kijk, Tsjechië is wel veilig maar is Nederland dat ook? Maar dat zal wel meevallen denk. Toen eens gekeken of we een zomerhuisje konden huren voor onbepaalde tijd maar dat valt niet mee. Dus als we toch ons huis uit moeten als de verkoop doorgaat dan moeten we misschien een tijdje in onze bus wonen, we zien wel. Wij stonden op een camping in Musselkanaal (ja, ook tijdens de grote brand daar, we hadden |s avonds nog bij een fiets in de etalage staan te kijken die dezelfde nacht verbrand is en nee, we zijn iet gaan kijken daarna) en vandaaruit gingen we woningen bekijken in Noord Drenthe en Zuid Groningen. Er is genoeg te zien maar er was ook al best veel verkocht, vluchten de westerlingen  al naar het oosten vanwege de absurde prijzen in het westen? Maar gelukkig is er iets naar het noorden nog genoeg te koop. Wel nog buiten het aardbevings-gebied, want ja, om twee miljard aan de dividend belasting uit te geven, daar zit Rutte 3 niet mee maar om Groningen uit de shit te helpen dat gebeurd pas als er een andere regering zit. Daar hebben we een paar leuke woningen gezien waar we best leven kunnen, mooi kleine huisjes maar wel met een lap grond, best belangrijk. Maar ja, eerst moet er geld op onze rekening staan voordat we een bod doen. Voordat we weer na Nederland rijden moeten we toch 100% zekerheid hebben dat dit verkocht is.

Nadat we genoeg bekeken hadden gingen we nog even langs de firma Terberg, ja die van de vrachtauto's en vooral die van de haventrekkers. Daar kunnen ze onder andere cardanassen uitlijnen en balanceren. Cardanas is de as tussen de versnellings-bak en de achterwielen. Zie maar net zoals het uitbalanceren van wielen. Onze Iveco had nl een trilling tussen de 65 en 85 km per uur en dat is nu net een snelheid die we graag rijden en vaak ook moeten omdat er veel 70km gebieden zijn. Ik had het 45 jaar geleden ook eens gehad met een Mercedes vrachtwagen maar in die tijd werd er niets aangedaan. Toch heb ik het allang hier in Tsjechië geprobeerd om hem te laten balanceren maar als ik vertelde wat er aan de hand was dan leek het wel of ik het over brandend water gehad. Zelfs Jan Steffl die toch mijn helper met technische zaken is en de Iveco in onderhoud heeft kon er niets mee, ja het trilde wat maar was dat zo erg? Nee, in het begin niet maar het werd steeds erger, er begon zelfs een resonantie in de cabine te komen. Ik vond het heel vervelend rijden. Maar goed, bij Terberg de cardanas er onder uit gehaald en in een soort draaibank gezet en dan door het hele toerengebied gemeten, uiteindelijk ging er 45 gram contra gewicht aan en de as weer onder de bus geplaatst. Het duurde best lang allemaal maar dat kwam omdat er eigenlijk ook twee nieuwe hanglagers geplaatst moesten worden, bij Iveco 260€ ex btw. Dat was toch te gortig en gingen ze bij Terberg opzoek naar een alternatief, bij Dok Berlijn 24€ per stuk, dat was niet een klein beetje verschil. Ik laat ze naar hier opsturen en laat ze er door Jan onder zetten. Maar in ieder geval, de Iveco rijdt weer zonder een of andere trilling, het kostte 185€ maar dat is het meer dan waard.

De Talingen zijn volledig op eigen benen maar vrijdag zaten ze toch alle 10 weer even in de vijver maar toen ik geen brood voor ze had, ik had het net aan de schapen opgevoerd, vertrokken ze al weer snel.

Verder zijn we weer begonnen met het opruimen, heerlijk werk, ontspullen. Maar er ligt ook heel veel karton, tijdens drukke zomers even opgeslagen maar daarna vergeten, we hadden er een kar vol van. Morgen maar weer eens een berg oud ijzer wegbrengen en de twee schuurtjes op ons achtererf opruimen. Steeds wordt het een stukje ruimer, terwijl het toch niet echt een rotzooi was.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


In Musselknoal.


26.000 kippen op deze boerencamping,
dan zullen ze dit ene eitje toch ook niet missen?


In het busje.

|
Koud, de openhaard aan, wat ken het koste?

 


Cardanas uit balanceren, goed gelukt.


Gezellig buiten camperen op het terrein van Terberg, 
met dank aan dit bijzet tafeltje.


Dit lijkt ons wel een leuk huis toe, ruim 1500 m2 grond erbij.
In het land waar de socialisten nog de dienst uitmaken.

  

15-09-18

Hallo allemaal.

Afgelopen week het laatste inkomen gehad uit de camping, er was nog iemand vergeten een nacht te betalen. Na drie telefoontjes besloot hij het alsnog te doen maar wel 4 Euro te kort. Het trieste van dit figuur is, ten eerste een aanhanger van FvD en ten tweede wil hij zelf een pension in Tsjechië beginnen. Dan moet hij toch niet te veel klanten krijgen van zijn eigen soort want dat zijn best heel irritante gasten.

De Reeën zijn weer volledig terug en de Talingen blijven steeds vaker een nachtje weg. Bedankt eendjes, ik heb echt genoten van jullie.
De lammeren heb ik geslacht, die liggen nu in de vriezer, tevens zijn dit mijn laatste lammeren die ik slacht want ik denk dat ik dat in Nederland wel niet mag doen hoewel dit veel diervriendelijker is dan ze naar het slachthuis te brengen met alle stress vandien. De beide oudjes gaan naar Petr en Hanka Zadka toe. Daar kunnen ze nog een tijdje mee. Bedankt voor al het kostelijke vlees wat jullie mij gegeven hebben Bahnice en Zwartkop. Altijd biologisch, medicijnvrij en diervriendelijk. En voor alle lammetjes die zonder uitzondering Kebab, Duner, Durum en Shoarma heette, jullie dood is altijd sneller gegaan en pijnlozer geweest dan als ik jullie gewoon van ouderdom had laten sterven. De enige voor wie de dood een lijdensweg was, was het lam dat verscheurd is door zo´n lieve hond die nooit iemand kwaad deed.

De Iveco is weer voor twee jaar goedgekeurd, wel een beetje met moeite want het chassis nummer was volgens de een (emissie keuring') prima af te lezen maar volgens de ander (technische keuring) niet. Dat koste ons dus 130Euro om het originele nummer te vervangen voor het originele nummer en een uur of 4 plus nog een keer een reis van 180 km om het opnieuw te laten keuren. En bedank dienstklopper.

Soms voel je je zo stom en onhandig en dan blijkt het later toch weer mee te vallen, zoals bijvoorbeeld deze week.
Deze week ben ik namelijk ook twee dagen bezig geweest om licht op het karretje te maken. Eerst proberen te repareren maar alles was met zwarte draad gemaakt. Dat was een hele puzzel en we bleven storing houden. Daarna besloten op het opnieuw te trekken. Wel met oude draad. Maar nog steeds storing. Ik begon al aan mijzelf te twijfelen. Ten einde raad besloten om nieuw te kopen. Kijk eens aan, een aanbieding, complete set inc. achterlichten. Even er op gezet, storing, wel gvd. Ben ik nou zo stom dat ik er geeneens een nieuw setje er op kan zetten? Van alles geprobeerd en uiteindelijk aanvaard dat ik te stom voor dit leven ben. Ik naar Jan, want dan moet het in de auto zitten. Bij Jan voor zijn aanhanger, alles doet het. Nog een keer gvd. Dan zit het toch in de aanhanger. Alles opnieuw nagekeken. Storing bleef. Ik gaf het op, mijn zelfvertrouwen lag ondertussen onder het maaiveld. Dus met schaamrood op mijn kaken met kar en al naar Jan Steffl.
Jan zoeken en zoeken, al spoedig weerklonk de eerste dopradele. (Gvd) Uiteindelijk gevonden. Het elek. circuit van de Iveco kon het niet aan. Door de knipperlichten van de Iveco te vervangen door led lampjes was het probleem opgelost. Waarom deed hij het dan voor de kar van Jan wel? Omdat Jan 5 jaar geleden alle lampjes al had vervangen door leds. Wel blijft voortaan het controle lampje op mijn dashboard branden omdat het nu minder stroom neemt waardoor het systeem denkt dat er een lampje stuk is.

Vandaag de kar alvast beginnen te laden, we hadden eerst vandaag richting Holland willen vertrekken maar door de verloren dagen wordt dat wel maandag of dinsdag.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Op een gegeven moment voelde ik mij zo stom en onhandig.


Alvast een kar op een kar en nu de gaatjes afvullen.


Door zelf te slachten heb ik onze lammeren dit en het vervolg bespaart.


Deze foto is in 1974 genomen, bekijk hem eens goed.
In 2018 had een vergelijkbaar aantal mensen niet meer op dit strand gepast.


Lammetjes zijn altijd leuk in de lente.
Zelf genomen en niet gefotoshopt.

 

08-09-18

Hallo allemaal.

De eerste blog vanaf zomaar een woonoord in Tsjechië, het schijnt vroeger een een camping geweest te zijn van notoire blootlopers. Tis toch wat en daar wonen we dan nog wel. De verkoop gaat nu toch voor 99% door. Sterker nog, als het even kan moeten we er voor 30 oktober uit. Wel kunnen we nog een deel van de inboedel nog deze winter laten staan zodat we alle tijd hebben om het op te halen. Vandaag heb ik de nieuwe eigenaars een technische rondgang gegeven, hoe werkt alles en hoe stook je de kachels en alle aanverwante zaken. De zoon van de nieuwe eigenaresse komt in ons huis te wonen samen met zijn vriendin en hij heeft gezegd dat er nog wel wat nestgelegenheid bij wil bouwen voor onze gevederde vrienden. Dus dat zit wel goed, ook de karpers kunnen blijven. De twee oude schapen, Bahnice en Zwartkop gaan naar Hanka Zadkova, de twee lammeren gaan in de vriezer mee naar Holland.

Nu de laatste gasten vertrokken zijn zie ik ´s morgens bij het opentrekken van de gordijnen de reeën weer over de camping lopen alsof er nooit een seizoen met gasten is geweest. De Talingen zij een verbitterende strijd aangegaan met de karpers als ik ze ´s ochtends een beetje brood kom brengen. De karpers die ik nog nooit gevoerd had blijken een stukje brood ook wel te kunnen waarderen en ontnemen de eenden hun ontbijtje. Wat Talingen ook graag lusten blijkt libellen te zijn. Als ze er eentje zien die te begaan is dan zijn ze er bliksemsnel bij en happen in een keer zo´n mooi insect weg. Ach ja, dat is ook natuur.

Onze kinderen waren hier afgelopen week en jammer genoeg, na zo´n mooie zomer zat het weer niet mee. En het blijkt dat onze kleinzoon ging binnenzitter is, zijn humeur leed er danig onder maar toen we besloten om dan maar een kampvuur onder de overkapping te maken was het weer helemaal goed. Dus de arme Iveco naar buiten de regen in en wij onder dak met een kampvuur en worsten en noem maar op. Gelukkig was het niet koud zodat we de avonden rustig buiten konden blijven en het humeur van Ruben was weer uitstekend. Uiteraard heb ik als hoogst verantwoordelijke opa nog nijver geprobeerd om ons kleinkind nog wat dingen te leren wat hij uiteraard nooit van zijn ouders zal leren. Maar aan alles komt een eind, ook wel aan het laatste bezoek van onze kinderen aan de ex camping. Dus naar een zwaar moment van afscheid waren we nu weer een avond alleen op de camping. Vrijdag kwam Katerina Maderova weer om verdere kennis op te doen op haar toekomstige eigendom. En dan gaan we maandag maar serieus beginnen met opruimen. Maar eerst moet ik weer met de Iveco langs de garage en langs dienst kentekens in Vimperk want de overijverige bloedserieuse dienstklopper bij de APK keurde ons Chassis nummer af omdat het volgens hem niet origineel genoeg leek. We hadden het nummer juist schoongemaakt zodat ze het in keer konden fotograferen. Hadden we dus niet moeten doen. Eerst moesten we langs een officiële Iveco garage om het originele nummer te laten vervangen door hetzelfde originele nummer maar dan aangevuld met twee * ervoor en erachter. Kosten? 130 Euro. Daarna nog de leges bij dienst wegverkeer. En bedankt hoor dienstklopper.

Nadat Anne naar Engeland vertrokken was zijn we nog met Cora naar het dodebomenbos geweest op het drielanden punt CZ. D. Aus. Ik moet zeggen, na de dodelijke aanval van de dennenscheerder herstelt het bos zich daar weer prima. Er is alweer heel veel opslag te zien en er staan ook alweer bomen van een meter of 5 hoog. Er komt weer een groene glans over het terrein en met een twintig jaar is het gewoon weer een bos. Met dit soort dingen moet je nooit op een jaartje kijken en de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Die is sterk genoeg. Ook dit is wel de laatste keer dat we er geweest zijn maar ik ben blij dat we het door de loopt der jaren dit wonder toch hebben mogen aanschouwen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Gewoon een kampvuur onder de overkapping.Het ex dodebomenbos.


Het plaatje zegt genoeg.


Een stenen bijzettafeltje uit het stenen tijdperk. Die waren van steen gemaakt omdat
ze nog geen binnen hadden om binnen te zetten.
Daarom zijn er geen houten bijzettafeltjes uit die tijd bewaard gebleven.


Een stenen trap uit het stenen tijdperk naar nergens.
Tsja, geen wonder dat de Neanderthalers uitgestorven zijn.


Dan maar een kampvuurtje buiten, als het maar buiten is.

 

 

 

 

01-09-18

Hallo allemaal.

Na vandaag zijn we nog een dag open maar we beloven dat ook de laatste dag alle services gegeven zal worden.
Verder beëindigen we de camping met fijne gasten, precies zoals we gewend zijn. En de gasten die wat minder waren dat zijn gewoon de mooie verhalen van morgen. Want dat is ons motto, alles wat tegenzit is later een mooi verhaal of in ieder geval de moeite waard om verteld te worden. Soms kunnen anderen er nog van leren.

De Talingen zijn er nog steeds, omdat we nu nog maar twee gasten hebben heb ik geprobeerd ze een broodje te voeren. Heel voorzichtig probeerde eerst eentje het daarna met uiterste voorzichtigheid de rest. De volgende dag kwamen ze gelijk aanzwemmen en de derde dag liepen ze mij al tegemoet over het pad. Dus eenden zijn ook niet dom en leren snel.

Wat we na al die 22 jaar wel geleerd hebben, wij zijn Hollanders, net zoals de Tsjechen Tsjechen zijn en hoewel we altijd met open armen ontvangen zijn zijn we toch de buitenlanders gebleven. Ik zeg ook wel eens, sinds we zelf buitenlander zijn, zijn we de buitenlanders in Nederland beter gaan we begrijpen. En dan zeker als je altijd als mindere medelander wordt behandeld. In ieder geval, de radicalisering van Wilders en consorten heeft ook voor veel radicalisering bij rechts en bij de minderheden bezorgt. Want als je altijd als tweederangs burger wordt behandeld doet dat best wat met je.

Het mooie van deze week is dat ons gezin weer eens helemaal compleet is, beide dochters zijn hier, Ruben de kleinzoon ook en Anne heeft er nog twee in haar buik zitten maar die nemen nog niet echt deel aan de gesprekken. Ook dat is een nadeel van in het buitenland zitten, familie en vrienden zitten toch wel erg ver weg. Maar nu is weer even lekker tijd om bij te praten. En ook tijd om Ruben beter te leren kennen want die zien we ook maar twee keer in het jaar. Dus dat is ook weer mooi meegenomen. Daarna, als de camping gesloten wordt dan zal er voor ons toch wel een drukke periode aanbreken want dan moet er erg veel geregeld moeten worden en we moeten nog even een huis in Nederland kopen, niet te duur want het te ontvangen bedrag is tevens ons pension want in NL vangen we niet veel. Slechts een gedeelte van ons AOW en ons pension houdt ook niet over door alle pensioenbreuken. Maar we zien wel, we kunnen van weinig leven, ook hier was het geen vetpot. We zullen zelfs niet weten wat we met veel geld moeten, we hebben niet zoveel wensen.

De Iveco is al voorbereid voor de verhuizing, nieuwe koppeling, nieuwe remmen en een complete grote beurt. Dat is bij Honza Steffl in Vimperk een stuk goedkoper dan in Nederland. En geeft ook meer vertrouwen tijdens de ritten naar huis. Huis is Holland.

Ik denk dat we deze prachtige zomer afsluiten met een paar regen dagen, wel zonde nu onze kinderen hier zijn. En ook voor Ruben want die is liever buiten dan binnen. Dus dat wordt wel een lange regenwandeling vanmiddag. Of een kampvuur onder de Iveco overkapping. Alles is mogelijk.Enne, ook deze laatste 1 dag maken we echt af.
Met alle service die we altijd geboden hebben.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

Sorry, deze week geen foto's
Volgende week maak ik het goed. 

25-08-18

Hallo allemaal.

Het was de bedoeling dat we de laatste week van de camping af zouden sluiten met drie echtparen met baby's in het pension. Maar soms loopt het anders, er kwamen iedere keer aanvullende vragen. Eerst wilden ze een koelkast op de kamer hebben en het gebruik van een gezamenlijke keuken. Dus wij maken een koelkast leeg in de keuken en spreken af dat ze onze keuken mochten gebruiken. Daarna vonden ze het eigenlijk niets dat ze geen toilet op de kamer hadden, Ja, die konn ik niet zo gauw maken, vervolgens wilde ze ook nog drie babybedjes hebben. Let wel, baby's zijn gratis. En dat allemaal voor die luizige 38 Euro per nacht inclusief ontbijt. Dus heb ik terug gemaild dat er ook geen jacuzzi en hottub op hun kamer was. Maar dat was teveel ironie, de hele groep werd gecanceld. Wils en ik sprongen een gat in de lucht. Met zo'n stel zeikers willen en wilden we het seizoen niet afsluiten.
We hebben al genoeg te stellen met het gezin met drie kinderen die een keer of dertig per dag jouw pijngrens van je gehoor testen. Vandaag werden ze ook een beetje boos toen ik zei dat ik de jongste niet gerekend had maar wel graag de schade vergoed wou, de jongste had nl de radio gemold, het was een oud ding maar een opgevoed kind laat je niet overal vrij mee spelen. Pa stond er bij te kijken. Nou ja, volgend jaar een mooi verhaal. Stel je voor dat dit een kindercamping was. Ik zie mij al adverteren voor personeel. "Moet goed met kinderen om kunnen gaan en bij voorkeur doof". Ik heb nl even de decibel meter aangezet toen ze elkaar weer eens in de haren vlogen. 92 decibel op piekmomenten.
Nou ja, die zijn zaterdag ook vertrokken, nu nog even genieten van de rust.

Ik zocht hier in Tsjechië naar een grote aanhanger maar die was niet echt te vinden. Daarna in Nederland gezocht, daar zijn ze wel tot 3,5 ton en dat mag onze Iveco ook trekken. Dus dat maakt de verhuizing een stuk gemakkelijker. Jan Steffl geeft onze Iveco nog een grote beurt, ik laat gelijk de koppeling vervangen, die is nog maar twintig procent en om het in Nederland te laten doen is heel wat duurder, dus hier nog maar even.

De Talingen komen nog steeds naar onze vijver hoewel ze niet meer van hun moeder te onderscheiden zijn. Ik heb ze ook zien vliegen dus het verbaast mij echt dat ze nog niet vertrokken zijn. Maar wat heb ik van ze genoten, dit is toch veel mooier dan als een stel siereenden in een afgesloten hok met een slootje er bij die er ook altijd vies en groen er bij ligt. Deze zijn gekomen, uitgebroed, als piepklein kuikentje zie je ze voor het eerst, je zie ze groot en steeds makker worden omdat ze weten dat je niet bedreigend ben. En daarna vliegen ze weg en volgend jaar komen er weer nieuwe maar misschien ook wel deze maar je herken ze niet meer en het genieten gaat weer van voor aan af. Het is net zoals met de vogeltjes die ik zomer en winter volg, ze komen en gaan en ieder jaargetijde heeft zijn eigen biotoop en het mooie is, ik hoef er geen flikker aan te doen, ik hoef ze niet te voeren en hokken te maken. Dat kunnen ze allemaal zelf, wel help ik ze af en toe maar dat is omdat ik het zelf leuk vindt, puur egoïsme dus.

De krekels worden overdag steeds stiller dus heel langzaam gaan we naar het einde van de zomer toe. Dit weekend zitten we even in een dip, hopelijk valt er nog even flink wat regen want volgende week wordt er weer 25 graden voorspelt. Het gaat maar door deze tropische zomer maar het beangstigt mij wel. Laten we hopen dat de klimaat sceptici nu eindelijk eens wakker worden en hun verzet opgeven.

En dan begint nu het opruimen, er kunnen al een aantal elektro kasten van het terrein, het pension en bar kunnen winterklaar gemaakt worden. We hebben nog drie stellen en nu alleen nog maar Nederlanders, de Polen en Fransen zijn vanmorgen vertrokken. Ik denk niet dat we nog nieuwe gasten in het pension krijgen dus we gaan ook geen bedden meer opmaken, hé hé eindelijk, geen bedden meer opmaken. Ik verwacht ook geen gasten meer op het terrein maar dat maakt niet uit, we blijven open tot en met 2 September. Dat staat op de site en daar houden we ons aan.

En verder, de blog blijf ik nog wel even schrijven, de website is tenslotte nog voor een jaar betaald.
Dus dat jaartje hou ik ook nog wel vol en wie weet, heb ik straks weer allerlei andere dingen te vertellen.

Dus, deze laatste 8 dagen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDrahaEr zijn grote aanhangers te huur in Nederland en de Iveco van ons mag ze trekken.


Huisvlijt, sorry buitenvlijt, van ???


En nog meer buitenvlijt in het bos achter ons.


Het houdt maar niet op.


Ze beginnen stiller te worden.


We zijn weer naar de landbouwmesse geweest hier maar deze stond er vorig jaar ook al.
Ken je hem nou kopen als een overjarig ding?Ze zijn er nog steeds maar moeder herken ik niet meer
De jonkies zijn  volwassen geworden.


Ons verstop hoekje in onze achtertuin, om even tot rust te komen.


De hop doet het best dit jaar.De ampelopsis begint het ook te doen maar dat heeft  lang geduurd.


Heel Nederland mag best trots zijn op hun vlag
en niet alleen overlaten aan extreem rechts.


Een buitenlandse aandeelhouder, een goede vriend van Rutte.

 

 

19-08-18

Hallo allemaal.

De drukte begint na dit weekend af te nemen, er vertrekken nu een hoop mensen, dus vanaf nu gaan we wennen aan ons toekomstig pensioen. Dat deed mijn vader toen hij 59 was, dat waren nog een goede tijden voor de korter levende handwerkslieden, helaas kapot gemaakt door en voor de langer levenden theoretisch hoog opgeleiden.

In het pension hadden we ook nog drie paren zitten waarvan een met nogal lawaaiige kinderen, per individu best lief maar als groep nogal boven de pijngrens van je oren. Nog een week te gaan met dit gezin. Vader en moeder zijn best gezellig, Engels sprekende Fransen. Verder zitten er nog Duitsers, Tsjechen, Polen en oja, ook nog 3 stel Nederlanders. Maar zoals gezegd vertrekken er in de loop van de dag een aantal.

Het laatste schaap is ook geknipt, een klein beetje door mij maar vooral door de 15 jarige Lotte die dit nu ook op haar CV kan zetten, ervaren in het knippen van schapen op ambachtelijke wijze met de handclipper.

Ik denk dat ik de tractor een paar weken geleden voor het laatst gestart heb, door de droogte groeit het gras niet meer, maar wel de bloemetjes, dus de camping wordt er alleen maar mooier door als ik niet meer maai. Dus de volgende maaibeurt laat ik aan de nieuwe eigenaars over. Die waren er afgelopen week weer een paar dagen. Ook de architect was er weer. De gehele camping is opgemeten door een ploegje meetkundige. Het schijnt dat ze zo de gehele camping met alle hoogtes en dieptes in kaart kunnen brengen. Ze hebben zelfs de diepte van het meertje gemeten. In zijn nakie, dat dan weer wel.
Ik denk dat de camping er wel heel anders uit gaat zien, er moeten kleine huisjes komen, vergelijkbaar met onze Chata. Dus dan komen er ook wegen en leidingen over de camping. Maar dat is hun zaak, wij nemen er straks afstand van. En wie weet hoe mooi het wordt.

De Talingen zijn er nog steeds, er zwemmen nu wel 10 volwassen eenden in de vijver en ik verwacht al drie weken dat ze vertrekken maar ze hebben het hier zeker goed. Ik hoor nog maar zelden kuiken gepiep van jonge vogels, het seizoen is nu toch wel afgelopen. Donderdag zijn er nog een paar zwarte roodstaarten uitgevlogen en ik denk dat dat de laatste waren. Ook het gesjirpt van de krekels wordt minder. En ook dit jaar mis ik weer de grote beervlinder en een of ander groen vlindertje. Daar kan ik geen naam bij vinden maar het is al het tweede jaar dat ze er niet zijn. Daar tegenover staat dat de kolibrie vlinder steeds massaler aanwezig is net zoals de libellen en waterjuffers. Maar het is wel duidelijk dat er iets aan het veranderen is. Zelfs de wesp is nog maar sporadisch aanwezig, net zoals de grote hoornaar. En dan te bedenken dat dit beschermt gebied is waar niet gespoten wordt of op een andere manier insecticide gebruikt wordt. Het kan ook zijn dat de warmte en droogte er een grote invloed op hebben. Of dat de insecticide grens overschrijdend is.

De nieuwe eigenaresse neemt niet de schapen over, wel onze grote cactussen. Dus de lammeren moet ik nog even slachten, dan kunnen die straks zonder problemen de grens over en voor Bahnice en Zwartkop moet ik nog steeds een oplossing vinden. Ik zal ze wel gaan missen. Het zij zo.

Enne, deze laatste 13 dagen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Bahnice 14 jaar geleden met haar eerste lammetjes, een zekere weemoed bekruipt mij wel.
Kijk eens hoe klein de bomen nog zijn.


Nog met jasje aan.


Bahnice ondergaat haar lot geduldig.


Het voordeel van het schapenweidtje is, is dat er geen spiegels staan.


Dit mooie prive plekje, ver weg en onzichtbaar vanaf de camping
hebben we straks ook niet meer.


Deze temperaturen gaan wel ook wel missen in Nederland.
Want hoe gek het ook klinkt,
ik vond het wel prettig.Nôh joh, un paar skoftig mooie stômfietse op ut terroin.
Deer sta je toch boi te kwoile.

 

 

 

Vorige week

12-08-18

Hallo allemaal.

Het wordt rustiger op de camping, schreef ik de vorige week en daarna stroomde de gasten binnen naar voorlopig het hoogtepunt in de bezetting. We waren al voorzichtig aan het inkopen ivm dat we voor het laatst open zijn met als gevolg dat we overal tekorten aan hadden en inkopen in de winkel moesten doen. Ook de bar had deze week recordomzetten. Dus de conclusie is dat we naar 22 jaar er nog niets van kunnen en dat de toerist ons nog steeds weet te verrassen. Daar ging onze aanloop om het rustig aan te doen om alvast te wennen aan onze pensioen.

De Taling met zijn negen jongen doen het uitstekend. Ik heb een surfplank in het midden van de vijver verankerd en daar wordt door de jonge eendjes veel gebruik van gemaakt. Lekker veilig. Een mooi gezicht als ze allemaal op een hoop zitten. Maar ze beginnen al aardig volwassen te worden, nog even en ze vertrekken.

Sinds 28-06 had het hier niet meer geregend, dus we organiseerde een barbecue, om 18.00h beginnen. Dat loopt altijd wat uit want er zitten Brabanders tussen de gasten en die hebben het befaamde kwartiertje, maar okay, met het soepje vooraf was het stralend weer maar de eerste donderwolken kwamen aandrijven, de kolen gloeide prachtig en het eerste vlees werd er opgelegd, tegelijkertijd met de eerste regendruppels die in een wolkbreuk eindigde. Dus met een rotgang de barbecue op het terras gezet, onder dak en konden we rustig doorgaan. 12mm viel er even, na afloop van de barbecue was het weer stralend weer. En volgens de weerberichten gaat de droogte onverminderd door. Dus dit was weer een barbecue om te herinneren. De 12mm waren trouwens van harte welkom, die hadden we hard nodig. Maar toch kras dat het precies in het barbecue uurtje moest vallen na al die weken droogte. De droogte heeft ook voordelen, ik heb al weken niet gemaaid en het is voorlopig ook nog niet nodig. Wel komt er overal droogte bestendige bloemetjes en klaver naar boven maar dat maakt alleen de camping maar mooier. De vijver blijf ik mooi op peil hoeden vanwege het systeem van water inlaat via het beekje. Het voordeel van een stuwmeertje wat het oorspronkelijk was. Ook kan ik de temperatuur van het water op die manier regelen zodat wij geen last hebben van blauwalg. Door het schone water zie je hier wel allemaal waterminnende insecten die je niet zoveel meer zie. Schrijvertjes, bootsmannetjes, en vanzelf de vele libellen en waterjuffers in vele kleuren en soorten.
Als het rustig ga ik soms met mijn groot insectenboek aan de kant zitten en dan wordt het nog veel interessanter. Het mooie van al die insecten hier is dat we geen stekende of bijtende insecten hebben. Dat zal wel weer wennen in Holland zijn als we weer de strijdt moeten aangaan met de langpoten en watervlooien.

Stel, je woont vlakbij een grote stad, veel autoverkeer en de opstijgende vliegtuigen laten je dakpannen rammelen en dan word je hier wakker van één tractor om zeven uur. Deze week maakte een gast het mee. Dan heb je toch domme pech???

Nog een paar gasten van het eerste uur gehad die afscheid kwamen nemen en nog al wat afscheid mailtjes van mensen die niet meer kunnen komen vanwege ouderdom of ander malheur.
Dat doet me goed, ook zeggen ze allemaal dat het zonde is dat het naturisme verdwijnt uit Tsjechië, maarja, dat is een beetje dubbel, hadden we veel meer gasten gehad dan was het als naturisme camping te verkopen weest maar als nog steeds 99.99% van de naturisme voor Frankrijk kiest, dan wordt het naturisme in andere delen van Europa, hoe mooi en goedkoop het daar ook is, nooit wat. Ook werkt 'Weeronline' en 'Accuwaether' daar hard aan mee. Die godvergeten Accuweather geeft bijvoorbeeld voor vandaag op dit moment hier halfbewolkt en 16 graden op, terwijl het 26 graden in de schaduw en onbewolkt is. Dit soort klote weervoorspellers heeft sinds internet ons goudgeld gekost. Ik vermoed wel eens dat ze gesponsord worden door Frankrijk want daar zijn ze wel vaak opvallend positief over. Ook de KNMI in Nederland doet daar hard aan mee. Die zeggen bijvoorbeeld altijd: 'Op de waddeneilanden enkele graden lager'. Ze kunnen ook zeggen: 'Op de waddeneilanden enkele uren meer zon'. Dat is namelijk ook waar.Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Waterjuffer.Wat gebeurt er toch allemaal op mijn grasveld? Dat trapt mijn eten maaar plat.


Er verschijnen steeds automatisch andere bloemetjes tussen mijn tenen.


Het is goed waterdrinken van hun prive eiland.


Hoi hoi hoi, moeder gaat ons een rondtje om het meer duwen, zeg maar, een rondvaart.


En deze vliegTUIGen gewoon buiten het klimaat accoord van Parijs gehouden he?
Schandalig.


Laat het zakenleven zijn gang gaan en dit gebeurt er met de aarde.


Zonder woorden.

 

 

Vorige week.

05-08-18

Hallo allemaal.

Het wordt rustiger op de camping, de kinderen zijn weg. Alhoewel de laatste vier merkte je nauwelijks op. Die gilden niet. Je hebt kinderen en kinderen, maar de laatste waren ook duidelijk een stuk ouder.
Het weer blijft onverdroten mooi, als we niet een aantal onweersbuien gehad hadden dan was de camping net zo geel als bij jullie in Holland. Maar ook hier zijn de boeren wanhopig op zoek naar gras voor hun vee. Percelen die al jaren niet meer gemaaid waren zijn nu ook geoogst. Eigenlijk best zonde want de natuur was zich daar leuk aan het herpakken. Ik persoonlijk maai zo min mogelijk, nu het einde van het hoofdseizoen nadert maai ik al een aantal plaatsen niet meer en die worden dan ook gelijk een bloemenzee. En daar aan hebben wij ook onze enorme hoeveelheid vlinders en hommel-achtigen te danken. En dit jaar lijken we wel meer libelles en waterjuffers te hebben. Dat is hartstikke mooi maar weer slecht nieuws voor de padden en kikkers. Want de larven van deze prachtige insecten zijn zo'n beetje de meest vraatzuchtige wezens onder water. En leven de libelle-achtigen maar enkele weken, de larven kunne tot 4 jaar leven en die tijd bestaat alleen maar uit vreten, vreten en nog eens vreten. Het ene dikkopje naar de andere wordt in het kikkerseizoen verslonden.

De eend in de vijver met jonkies doet het erg goed, zo gauw het rustig is in het water komen ze te voorschijn. Ze hebben ondertussen al een heel pad gelopen uit het struweel, echt verstopt zijn ze niet meer. Dit is al de derde lichting eendenjongen die in onze zwemvijver groot worden. Dit is trouwens een iets afwijkend soort, ik moet nog eens kijken of ze ook een benaming hebben. Tevens heb ik het idee dat de boomkruiper aan zijn derde nest begonnen is en de zwarte roodstaartjes aan hun vierde. Komt dat nu gewoon door de uitstekende zomer of hebben we allemaal katholieke vogeltjes, je weet wel, die van de grote gezinnen.

De waarschijnlijk nieuwe eigenaresse is weer een weekendje hier, ze gaat samen met een architect kijken wat er mogelijk is tot het maken van appartementen. Aangezien zij ook een klein beetje Nederlands spreekt kan ze ook met Nederlandse/Belgische gasten onderhouden en verder in het Engels.
Als ik alle plannen zo hoor wil ze het kleinschalig houden en jullie zijn ook volgende jaren welkom maar dan wel gekleed.

Nu het wat rustiger wordt willen we volgende week maar eens een vrije dag nemen. Misschien nog een keer naar Passau, tevens wat biologische suiker scoren voor onze overvoed aan zwarte en rode bessen. Ik geloof dat we negen kilo hebben en dat moet allemaal jam worden. Daar kunnen we dan wel een paar jaar mee toe. Ook moet ik de schapen nog afknippen, dat kwam er even niet van de laatste weken. En nog twee lammeren slachten, dat stukje kwaliteitsvlees moeten we toch nog maar mee nemen naar Holland. Over de twee oudere schapen hebben we nog geen uitslag, ik hoopt dat Katerina ze overneemt maar we hebben nog geen zekerheid, we zien wel. Bahnice, het schaap van 15 jaar oud wordt wel een probleem denk ik. Ik had haar graag een oude dag gegund, lekker levend in dit paradijsje. Wij zien wel hoe het afloopt.

En verder blijven we genieten van de natuur hier zolang het nog kan. Benieuwd hoe dat straks in Holland is, vind ik daar ook zoveel leuke dingen? Natuur moet je ook willen zien en dan zie je het overal.

We hebben even gekeken hoelang we deze site nog hebben maar dat duurt nog bijna een jaar, dus ik kan nog een jaar de weblog schrijven voor jullie en nog een jaar reclame maken voor Katerina en wat we daarna doen weet ik nog niet.

Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 De geboorte van een Libelle

Mooi hé.


Een vriendje van mij.


Wat een bloemen in het gras.


Alles zit vol insecten.


Hoe ze allemaal heten? Geen idee.


Al die zwarte puntjes zijn ook insecten.


Dit is dan gewoon de kolibri vlinder.Zelfs de piepers zitten vol, larf en colorado kever.

Maar ze zijn wel mooi. 

 

 

 

29-07-2018

Hallo allemaal.

Weer een prachtige week achter de rug, temperaturen tegen de dertig graden maar door de droge lucht niet hinderlijk heet. Je begin nu te zien dat de droogtebestendige gewassen de overhand beginnen te krijgen. Veel klaver en heel veel biggenkruid en dergelijke bloemen. Voor de insecten en dus ook voor de vogels een paradijs. En voor de gasten dus ook want die genieten met volle teugen daarvan.
Hoe zal dat straks in Nederland zijn? Komen we ergens waar de natuur ook zo rijk is of bestaat dat niet meer in Nederland.

Ik had steeds het probleem dat de plastic broodzakjes wegraakte. Ik breng de broodjes 's ochtends als een echte bakker met twee mandjes het brood rond, dan hoef ik niet eindeloos te wachten op de laatste die het brood komt afhalen. En vorig jaar werkte Gerlo hier nog en dan zat je gezellig in de bar maar nu zit ik in mijn eentje dus breng het in een kwartiertje even rond op de camping. Maar het probleem was dat de broodzakjes steeds wegraakte en aangezien de plastic soep al dik genoeg is zocht ik daar een oplossing voor. Bij de langslapers was dat toch een beetje echt probleem. Nu heb ik een heel simpel boxje, gemaakt van een Baginbox 3ltr wijndoos gemaakt en verdomd, het werkt, er komen meer zakjes binnen dan dat er uit gaan en al zal het op het eind van het jaar maar een paar kilo plastic zijn, alle beetjes helpen. Ik ben een tevreden mens.
Ik denk dat als de overheid iets meer oplegt dat de bevolking er helemaal geen moeite mee heeft. Helaas, Nederland heeft een regering in dienst van het bedrijfsleven en niet van de bevolking. Beter gaan stemmen mensen.

Ik heb ook deze week de oplossing gezien om de trein razend populair te maken. Het hoeft helemaal niet met hightech en nog sneller en sneller. Het heeft met de prijs te maken. Dus als ze gewoon alle BTW van openbaar vervoer afhalen en dat in de plaats bij het vliegverkeer te plaatsen en de brandstof van de vliegtuigen net zo duur te maken als nu voor openbaar vervoer en dat ook omgekeerd doen, dus de brandstof van het openbaar vervoer net zo goedkoop te maken als nu van het vliegverkeer. Dan worden de treinen bussen veel goedkoper dan liegen en de mensen stappen vanzelf over naar milieu vriendelijker vervoer. Zo simpel kan het zijn. Alleen de €U heeft een heel gunstig vliegbeleid en een ongunstig openbaar vervoer beleid. Beter gaan stemmen zou ik zo zeggen.

Ik had nog wel wat gasten verwacht die hier jaren gekomen zijn, als een soort afscheid maar misschien als ze de blog niet lezen en de website niet bekijken dan weten ze het ook niet dat de camping verkocht is.
Jammer, er zijn best mensen die ik nog wel eens zou willen spreken. Maar het is niet anders.

Ik zit ook nog te tobben wat we met de schapen gaan doen, de lammeren kunnen wel de vriezer in maar Zwartkop is nu drie en kan nog jaren mee maar geeft nooit meer als een lam, dus een goed fokschaap is het niet en Bahnice is 15 en mag niet meer lammeren. En om haar op te eten? Ik ben bang dat ze wel erg sterk van smaak is. Ik kan er vanzelf ook gewoon de vrijheid geven, dan wordt ze op een gegeven moment wel geconsumeerd door een Wolf of Linx. Hardstikke natuurlijk maar ik heb het idee dat ze het liefst in haar weitje blijft met Zwartkop. Misschien wil de nieuwe eigenaresse ze overnemen. Dat zou het mooiste zijn.

Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Zowel Bahnice als ik nog een stuk jonger.
Beran, links, is al lang overleden.


Bahnice, nog een keer scheren.


Geven we Bahnice de vrijheid, misschien nog voor veel jaren,
of neemt de nieuwe eigenaren ze over?


Zwartkop.


 De "platste kar" zal ik ook wel nooit meer gebruiken in Holland.


Hert pindakaas ongeluk. We hebben wat meegemaakt hier.


Maak je borst maar nat, we komen eraan.

  

 

 

22-07-2018

Hallo allemaal.

Weer een mooi weekje voorbij, lekker weer, gezellige gasten. Niet te veel, mooi overzichtelijk. Veel Nederlanders blijven in Nederland vanwege het mooie weer, maar het deert ons niet meer. We hebben een reserve en zo kunnen we alvast wennen aan een rustig leventje, zeg maar: "pensioen in zicht". Mooi toch.

Zo langzamerhand zijn wij aan het afscheid nemen van de vervelende klusjes, waar ik bijvoorbeeld echt de schurft aan had is bedden opmaken en aangezien we steeds gasten in het pension hebben zijn we ook steeds bedden aan het afhalen en weer opmaken en kijken we elkaar eens aan en zeggen: "nog 7 weken en dan nog maar eens per week ons eigen bed opmaken". Mooi toch.

Toch hebben we hier fantastische jaren gehad, er zijn wat feestjes geweest, de optredens van Ladja, die de hele camping aan het dansen wist te krijgen. De jeugd die toen nog massaal met heel veel humor aanwezig waren. (Waarom heeft iedereen toch zoveel problemen met pubers?) Maar ook de rustige periodes, lekker wandelen in een van de mooiste delen van Europa. Het wonen in een schoon en gezond deel van Europa. Kom daar nog maar eens om in Nederland. En ja, waarom gaan jullie dan toch terug naar Nederland? Simpel, omdat daar toch onze roots liggen, waar je heel gemakkelijk kan communiceren, waar je, als je mankerend wordt de dokters precies weten uit te leggen wat je mankeert omdat je de taal tot in zijn finesses beheerst. En dan hopen dat dit stukje zorg niet net weg bezuinigd is door de marionetten van het grootkapitaal.

En het zal ook wel weer eens leuk zijn om te kunnen fietsen zonder steeds die hellingen tegen te komen van 7, 9, 12, 17%, zelfs het dalen was soms eng. Maar ja, dan hebben we wel weer de wind in Nederland die hier bijna afwezig is.

Maar we zijn ook gewoon weer toe aan een andere uitdaging, de camping begon ook een beetje een sleur te worden. (dat is het lot van alles wat je langdurig doe) Vroeger, toen ik nog voor bazen werkte vond ik altijd dat het werken voor een bedrijf maar echt twee leuke dagen had. De eerste als alles nog spannend was en de laatste als je voor de laatste keer de deur achter je dicht trok. Ik vraag mij ook af dat straks als echt de allerlaatste gast vertrekt of we dan een opluchting voelen of toch weemoed, ik vermoed het laatste, dat was het dan. Snik. Het zal in ieder geval wennen zijn. Gisteren was het een drukke dag, vandaag hadden we niet teveel te doen, dus ik zei na een paar uur in de zon gezeten te hebben, "god Wils, ik verveel me", waarop zij zei, "wen er alvast maar aan, straks is het iedere dag". Dat is dan weer een harde waarheid. Dus we moeten maar een huis kopen met een grote tuin waar veel werk aan zit.

Alleen zit ik wel te denken, wat doe ik straks met de blog? Want gek genoeg, ik vind het gewoon leuk om te schrijven, ga ik er nog een tijdje mee door of stop ik er mee? Ik ben er nog niet over uit.

Afgelopen week was opeens de vijver lek, de stop was er uit. We hadden zeg maar eb in de vijver. Maar met wat duikwerk wist ik het weer te repareren, maar moest dit nu in ons laatste seizoen? Het was nog maar een keer eerder voorgekomen. Maar goed, het is nu weer vloed in de vijver, het water staat weer hoog, het is alleen enige graden afgekoeld maar dat geeft niet, hij is nog warm genoeg.

De nieuwe eigenaresse was er vandaag nog even, zou ze komen kijken of wij wel goed op haar camping passen? laughing

 

Ps, misschien moeten we met een regenvakantie gaan adverteren gezien de langdurende droogte in Nederland. Maar helaas, ook hier is het droog en veel zon.

Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Sukkel.


Onze bel kan alleen maar bellen want het piepen heb ik verholpen
door een vetpotje te monteren.


Onze schapen wonen in een paradijs, een verplaatssbaar hokje voor
bescherming tegen zon en regen, ruwvoer,
vers gras, een bosje om in te schuilen.


Ook een mooi huisje, alleen is de tuin nogal grassig.


Snik


 

15-07-2018

Hallo allemaal.

Weer een mooi weekje voorbij, het gasten aantal begint aan te trekken, veel buitenlanders deze keer, ook veel Tsjechen, meer als in andere jaren en best veel Tsjechen die met tranen in hun ogen afscheid van ons nemen, dat had ik niet verwacht, dat we zo geliefd zijn bij mensen die hier al jaren komen. Maar in de 22 jaar dat wer de camping hebben gehad hebben we mensen oud zijn worden, kinderen groot zien worden. We hebben op het ogenblik gasten van het eerste uur hier staan, die kijken de ogen uit zo mooi als het hier geworden is.

Door de droogte heb ik een natuurgebiedje op de camping moeten opgeven, nou ja, niets moet maar de koeien van de buren kregen honger dus de buurman heeft het gemaaid. Wel had hij het netjes gevraagd. Maar het is best wel jammer, het was een mooie schuilgelegenheid voor de reeën, vossen, linxen en dergelijke en er stonden ook prachtige bloemen. Een troost, het groeit alweer. Nu is het even tijdelijk jong eiwitrijk gras voor de grazers.

Een zeker verdriet maakt zich af en toe van mij meester. Er zijn dingen die ik voor het laatst doe. En er zijn dingen die er niet meer toe doen. Geen onderhoud meer aan de bomen, dwz. Er staat een dode boom die ik normaal gezaagd en gekloofd zal hebben maar die ik nu laat staan voor de nieuwe eigenaar, want waarom zal ik het doen, voordat ik van het hout kan profiteren zijn wij weg hier. Daar tegenover kunnen we nu af en toe bij Funda kijken of er een leuk huisje in het noorden van Nederland staat. Er staat een paar hele leuke dus nu hopen we maar dat dat niet verkocht is als we hier alles afgerond hebben.

En verder blijf ik genieten van de natuur om ons heen, de reeën hebben deze week de floxen aangevreten 3 meter bij onze voordeur vandaan. De Colorado kever zit weer in de aardappelen maar omdat we die toch alleen maar als nieuwe aardappelen eten en niet gaan bewaren is het geen probleem. En ach, die beestjes zullen ook wel nut hebben, ze zijn in ieder geval heel mooi op te zien.

En verder, we houden alles schoon, koken drie keer in de week en soms een barbecue. We bakken broodjes en af en toe wat ontbijters. Verder hebben we tijd om in de zon te zitten en alvast wat te genieten van onze prepensioen.

Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert
Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Er staan best wel mooie huisjes.


Colorado kever, best mooi.


Colorado larf, ook heel mooi.08-07-2018

Hallo allemaal.

En weer is het zondag, er is niet veel veranderd, ik denk nog steeds dat we de camping voor 90% verkocht hebben.

Het vervelende deze week was dat ik door een griepje geveld werd, jammer, nu moest Wils veel alleen doen en we hebben de bar een paar avonden in de steek gelaten. Dus Gerlo en Henry hebben even de gezelligheid moeten missen. Nu ben ik er weer overheen, alleen nog zo slap als een dweil. Maar het werk moet doorgaan, dus een heel korte blog, eerst even in de zon zitten en dan maar weer dweilen en poetsen en morgen weer maaien.Enne, dit seizoen maken we echt af.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

 

 

01-07-2018

Hallo allemaal.

Deze week ben ik wat laat met de blog maar er is nogal veel voor ons aan de hand waardoor ik even meer zekerheid wilde hebben.

Dit weekend was namelijk een groep kijkers cq kopers op de camping. Echte zekerheid hebben we nog niet, er komt nog een boekhoudkundig onderzoek.  Maar als ik het zo bekijk dan denk ik dat de camping waarschijnlijk zo goed als verkocht is. Zoals jullie weten stond deze camping te koop en zijn we er al een tijdje mee bezig. Deze mensen zijn hier al een paar keer geweest, maar nu willen ze dan toch de knoop doorhakken. Wel houdt het is dat de camping verder gaat als een camping voor wandelaars, vegetaristen enzovoort, zeg maar een groene camping, maar verloren is voor het naturisme. Maar dit seizoen krijgen we de ruimte om ons seizoen af te maken, uiteraard naturistisch. Dus alle mensen die nog eens wilde terug komen, is dit de waarschijnlijk laatste kans, jullie zijn welkom. En als alles doorgaat komen wij terug naar Nederland.
En als het niet doorgaat? Dan gaan we volgend jaar gewoon weer open.

Gerlo stond ook opeens voor onze neus, niet om te werken maar om vakantie te vieren, maar ondertussen heeft hij toch alweer de gehele camping met de tractor gemaaid.

Verder toch een gezellige week en een regendag van 51mm net op het moment dat de eieren van de puttertjes, kwikstaartjes en Zwarte roodstaarten uitgekomen waren. Dus die zijn gelijk gedoopt. Nu klinkt er in onze achtertuin continu het schrille gepiept van vele keeltjes die om voedsel bedelen, veel meer dan andere jaren. Met de vogels gaat het hier goed. Gelukkig zijn er ook voldoende insecten/ rupsjes voor voedsel. Wij hebben maar gauw de bessen geoogst voordat die er ook aan gaan. Op die ene regendag heb ik voor voor de vogels neergezet want dan vliegen er veel minder insecten. Het was een heel gedrang om de voerkast. Ze hadden allemaal honger.

Ook de reeën hebben honger, althans lekkere trek, want voor de zoveelste keer hebben ze de moestuin een beetje geplunderd. Wat bloemen opgegeten, de bladeren van de aardbeien, enzovoort. Op het bouwtje zijn ze nog niet geweest. Maar wat niet is kan komen. Nouja, liever reeën dan zwijnen, alhoewel die mogen in de herfst best de tuinen even omploegen en bemesten.

Enne, dit seizoen maken we echt af.Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Ik voel nu al enige weemoed en heimwee.


Gerlo was er opeens ook weer.


Is dit de dader die onze moestuin plundert?


Tere schoonheid, deze waterjuffer.


Deze jagende zangvogel, de Grauwe Klauwier, houdt wel van een tere schoonheid.


Ook een wiel kan mooi zijn zoals dit 37 jarig wiel met losse velg,
vastgezet met kikkers op de naaf.


Het hoort bij dit 37 jarige campertje, 12 meter lang, 11 ton schoon aan de haak.


Na de zoveelste schietpartij in Amerika.


Wat zouden deze varkens toch graag naar de Oostvaarders plassen verhuizen.

  

23-06-18

Hallo allemaal.

Weer veel last van het weerbericht van Accuweather, heel negatief over deze omgeving, vaak zitten ze 10 graden te laag met hun voorspellingen. Wat is hun bedoeling toch hiermee? Nou ja, het heeft mij al heel veel gekost en ik ben niet de enige, ook Mark hoorde ik erover.

We hadden vorige week effe veel regen maar deze week was het prachtig weer. En dan nu weer even in een dip, van 32 graden naar 15, maar het schijnt van korte duur te zijn. Het komt wel weer goed. Mooi weer om een stadje te bezoeken of om een lange wandeling te maken. Dit weekend zijn de Rozendagen in Cesky Krumlov, een groot feest maar tegenwoordig niet meer gratis, er wordt entree gevraagd en terecht. En bakken in de zon kan komende week wel weer.

Ik heb heel veel plezier van de Puttertjes, ze zitten mooi te broeden en blijven nu ook rustig zitten, ook als ik af en toe even kijk. Ik word schijnbaar niet als bedreigend ervaren. Verder bloeit er veel en zie ook veel hommels en bijen in alle soorten en maten. Het lijkt ook wel of we ieder jaar meer kolibrie vlinders hebben. Het is een mot met het karakter van een kolibrie, ook met een razendsnelle vleugelslag. Stilstaan, vooruit, achteruit, allemaal geen probleem voor hem. Alleen het fotograferen van hem is een probleem, net een ADHDer. Bijna niet te vangen in een shot. Ook de vuurvliegjes en grashoppers zijn er weer, de krekels hoor ik ook af en toe maar het is nog geen concert. Ook deze week weer een paar vogels gespot die ik echt niet ken. Zo er geen app bestaan die vogelgeluiden herkent?

We eten nu drie keer per week gezamenlijk met de gasten en als het mooi weer is en als er belangstelling voor is steken we ook nog een keer in de week de barbecue /steengrill aan. Vis roken doe ik niet meer sinds ik weet wat kweekvis allemaal voor rotzooi binnenkrijgen om ze zogenaamd gezond te houden. Dan maar niet. Gisteren hebben we dus weer gezamenlijk gegeten, alle gasten aten weer mee e het was weer knoert gezellig. Het voordeel van gezamenlijk eten is dat je elkaar leer kennen. Maar je hebt ook mensen die je nooit zie, dat is hun keus en daar zijn ze helemaal vrij in.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

Foto's zijn voor het merendeel gemaakt door Hans Holgers


De grauwe klauwier, een jagend zangvogeltje, best veel hier.


Het zijn niet alleen vlinders en bij-achtigen die op de bloemen zitten.


Goed kijken, de bloem zit vol kleine torretjes, het zal wel een doel hebben,
Maar ik weet niet wat en dat is dus ook totaal onbelangrijk.


Het is hier ook een vlinderparadijs.


Kolibrie vlinder.
Prachtig om hem aan het werk te zien, net zo'n behendige vlieger als de echte Kolibrie.


Grashopper ook weer gespot.


Uit de tijd dat de wereld nog heel stil was, Uit de tijd dat je naar buiten rende
als er een vliegtruig overvloog. Zucht....


Het wordt toch tijd voor een knipbeurt.


Mijn stokoude schaap met haar laatste lammetjes, ze mag nu gewoon oud worden.
Haar werk zit er op, ze heeft mij genoeg schapenvlees geleverd. 

Hallo allemaal
16-6-2018

Een weekje met veel onweer en een slechte dag, de gasten vertrokken, we dachten zelf dat we nog leeg kwamen te staan maar gelukkig er kwam er weer eentje, daarna nog een paar. En zo werd het toch weer gezellig, alweer gezamenlijk gegeten. Dat schept altijd weer een band tussen de gasten.
Maar er is best veel water gevallen, een beetje water was welkom geweest maar dit was even teveel.
Ik heb de voerbak van de vogels weer gevuld gehouden tijdens de natte periode, dan kunnen de ouders der eigen buik vol eten en de weinige insecten die ze dan vangen naar de jongen brengen. Er was veel animo voor het voer. Maar het is weer mooi weer dus de voerbak weer leeggehaald. Nu moeten ze het weer op eigen kracht doen.

Het gras krijgt weer een groeistuip, dat betekend dus weer extra maaien en dat betekend meer lawaai. En dat wil ik altijd beperken hier. Onze buurman is nu bezig met het oogsten van het niet gebruikte deel van de camping. Dus dat is ook weer net maar er zijn wel weer veel mooie bloemetjes verdwenen. Maar dat herstelt zich zo weer, een kwestie van een paar weken. Het gras wat ik laat groeien dat komt inmiddels tot op borsthoogte. De ideale schuilplek voor de reeën.

Op de groentetuinen van ons bemerk ik toch wel luis maar ik zie ook veel natuurlijke vijanden. Mooi zijn gang laten gaan. Maar laten we wel hopen dat het snel opdroogt want het bouwtje roept om de schoffel. Ik zie al weer her en der hardnekkig onkruid komen. Als we de camping dit jaar niet verkopen ga ik ook even de bomen aanpakken die er omheen groeien want die groeien ook helemaal dicht. Nog effe en ze stelen al het zonlicht. 22 Jaar geleden toen we hier kwamen was het heel wat kaler. Ook de bomen in het bos is volgens mij 10 meter opgekomen. In ons bos stonden ferme bomen maar ook die zijn uitgegroeid tot echte woudreuzen.
Omdat wij veel loofbomen geplant hebben zijn er ook veel soorten vogels bijgekomen. De reeën laten het nu het drukker wordt weer veel meer afweten. Ik weet dat ze er zitten maar ze blijven meer in de bescherming van het bos en grazen waarschijnlijk 's nachts op de camping. Die beestjes houden niet van verandering maar zo gauw de laatste caravan vertrokken is zijn ze er weer.

Verder kwam ik er net achter dat ik weer helemaal geen foto's gemaakt heb deze week. 

Vorige week kwam ik opeens een Westfries schrijfgroepje tegen op internet, ik weet eigenlijk niet of iemand mij aangemeld had of dat het iets was was die Mark Suckerberg altijd weer zo handig laat verschijnen. Het zij zo. Maar ik vond het wel leuk dus dacht ik, laat ik ook eens een verhaaltje schrijven in het Westfries. Ik spreek het wel maar om te schrijven is het nog best moeilijk, ik ben wel dingen vergeten en ik zoek nog de weg in de juiste schrijfwijze en het gebruik van leestekens. Maar in ieder geval, ik kreeg er een andere reactie op als wat ik verwacht had. Dus hew ik de schroiver van dut stukkie vraagd of ik ut kopiëre mocht en Ko Boos vond ut best, dus boi deuze dus.

Heuhj, goeidag allegaar!

Ik hew effies ‘n toidje in Tsjechië an ‘t rondsteerten weest. Dat kompt: dêêr het ‘t nuwe lid van deuze soit, Bert Schaak uit Hensbroek, ‘n kemping midde in de netuur. Nôôh… ‘t is ‘n pràcht!

Ô, wèhel?
Krèk!

Je moete d’r maar ‘s opperdan gaan, want Bert skroift ‘r merakel best over in wat of ze opheden ‘n ‘blog’ noeme. Vroeger most je dia-eivendjes uitzitte over weer of ientje op verkansie weest had, en den wier d’r bai elk plaatje wat uitloid. Nôh jaah… goed bedoeld, maar ‘t was ofteg nagal taaie kost. Verhale vertelle is gien gave van alleman.

Schaak ken zuks wèl. Kasuwêêl. Met veul foto’s zodat je inienen ziene weer of-ie ‘t over het. En je steke d’r nag puur zukke frappantereghoidjes van op. Weerom of ze dêêrzo veul meer insekte en veugels hewwe as bai ôôs, bevobbeld. As je gien toid hewwe moet je dat maar effies make. Hier onder kejje de blog zó antikke.

Nouw: bezjoer hoor!

Plien.
Dat hejje mooi vonden Ko! En ik docht ok al dat we na Nienke nag een mooie verhalenverteller dr bai kregen hadde op deuze groep. Bloid mee!

Ko.
Ja, Plien. Alliendeg skroift Bert wèl voor alle Hollanders, dat ‘t is gien Wesfries. Maar oigelek ôk weer wel, want de netuur praat verzellef z’n oigen dialect.

Plien.
As ie ut hier maar in ut Westfries doet
?

Nienke.
Vollugus moin speulde Bert in Game of Thrones (al is inmiddels zn kop erof hakt in ut twaide seizoen) of loikt ie d'r allienig maar op

Ko.
Wolnei, vrouw Hartog! Hai speulde de baas in de Oniedin Loin, en dêêr hewwe hullie van de Sroons ‘t weer van ofkeken

Christienne.
Welnei Ko 't is 'n manje van deuze toid. Hai is Redmond O'Hanlon inkognito.

Andries.
Ja, dat heje mooi vonden Ko! Ik docht al dat die Bert Skaak meer op z'n skroifstok hewwe zou.'t Is 'n best en 'n pracht, ben bar bloid met zukkers d'r baai! Zou ie niet gewoôn zô uit z'n oigen fillem of tilleviesie serie loupen weze?

Ko.
Nouw hoop ik maar dat dut allegaar zoin ouge voorbaai glist. Aars hewwe wai nag kans asdat de Feesboekpliessie an de agterdeur kompt omdat ‘r met ientje z’n identietoid jojoot wordt. Deur zai van Hartog. En heur van Bot.

Andries.
Welnei Ko, denk eerder dat Bert z'n oigen achterdeur opzocht het. Ik zouw hier ôk verlegen verlegen van worre.

Vincent.
Ik ken wel inpakke met moin verhale.


Ik loik toch gewôôn op mu oige?tongue-out


Prachtige paddenstoelen heb je hier.


Daar ergens ligt het bouwtje (moestuin)

 


Een horloge online gekocht, waterdicht en schokbestendig.
Horloge is 34gram, de verpakking 0.54kg.
De wereld is gek. 

 

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

 

Hallo allemaal 10-06-2018.

Een gezellige week achter de rug met oude terugkomende gasten en nieuwe gasten en verder heel veel mooi weer. Ik heb het idee dat de zomer nu al niet meer kapot kan wat het weer betreft. Het wordt alleen af en toe ontsiert door een onweersbuitje zoals nu. Waardoor ik even de tijd heb om de blog te schrijven. Het schijnt in Praag even gespookt te hebben maar hier hebben we nog steeds gebrek aan water. Ik ben de tuinen nog steeds aan het beregenen.

Er zijn nog steeds veel broedpaartjes hier om het huis. Twee paartjes merel, twee paartjes boomklevers, een paartje puttertjes, veel zwarte roodstaarten, een paartje kwikstaartjes. Alleen deze al zitten tegen en om het huis. Een ietsje verder, 30 meter, zit een paartje bonte spechten. En bij de sleedoorns zitten de grauwe klauwieren te broeden. Het is echt genieten. Vooral de puttertjes vind ik leuk, ze broeden bijna in mijn looppad en in het begin vlogen ze steeds weg maar nu blijven ze zitten. Ze zijn aan mij gewend.

Het beekje heeft de laagste stand ooit bereikt. Het kwam zelfs onder de inlaat van de vijver dus daar heb ik het dammetje wat moeten verhogen, zodat het waterniveau een beetje steeg om de verversing van het meertje toch door te kunnen laten gaan. En hoewel het heel droog is is er toch weer een nieuw bronnetje op de camping geboren, terwijl een ander na jaren gelopen te hebben op begint te drogen. Wat gebeurd er toch allemaal onder de grond met de onderaardse rivierloopjes? De natuur blijft boeien.

Verder ben ik veel aan het maaien maar de groei begint er nu uit te raken. Meestal maai ik even snel als de meeste mensen van de camping af zijn en met de tractor heb ik maar een paar uur werk en de gehele camping is gemaaid. Ik probeer de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ooit ben ik op een camping geweest, een zeer nette camping waardoor we dag in dag uit in het lawaai van twee zitmaaiers zaten. Na drie dagen hadden we er genoeg van en zijn we vertrokken. Dat gebeurd hier dus niet.

Met de groentetuinen ben ik ook nog steeds bij, alles is schoon en onkruidvrij. Komt er geen ziekte of plaag van insecten dan voorzie ik dit jaar een grote oogst.

 

 


De hop doet het geweldigOver enkele weken bestrijken de pompoenen alle kale stukken.
We hebben dit jaar heel weinig aardappelen, alleen voor de hele nieuwe, 
die vind ik heerlijk.
Verder veel tuinbonen, rode bieten en uien.


Een horizontale wilg die vertikaal groeit, zowel beide uiteinden hebben wortels.


Een heel slordig nest van de Zwarte roodstaart. Tijdens het bouwen heeft hij ook de helft
nog op de grond laten vallen, heel veel werk voor zo'n klein vogeltje.


Zwarte roodstaart.


Rechts in de Vlier zit een Puttertje.
Links in de Frieslandia een Merel.


Zullen we dan nog nog wat broodnodig water krijgen?
Neděle is zondag. Dnes is vandaag.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

 

Hallo allemaal 02-06-2018.

 

Best wel een leuke bezetting voor een camping die nog niet open was, vandaag gaan we eigenlijk open. Afgelopen week veel mooi weer maar ook veel onweersbuitjes, niet op de camping maar de regen kregen we er wel van mee. Iedere dag een 6mm met een uitschieter van vrijdag, toen viel er 22mm. En dankzij die regen blijft het gras maar groeien en groeien. Eigenlijk had die snelle groei er al uit moeten zijn. Maarja, het was dus toch weer harken deze week. De moestuin kunnen we nog steeds goed bijhouden. Want ook door dezelfde regen groeit het onkruid ook als kool. Gelukkig de rest ook. En vandaag is het alweer heerlijk weer, zonde dat ik binnen met de weblog bezig ben.

Vrijdag hebben we de eerste maaltijd geserveerd van dit seizoen, Wils was weer op haar best, een lasagne zoals je ze niet in een restaurant krijgt en een heerlijke pompoensoep.

Op de camping hebben we verschillende soorten natuur. We hebben een stuk dat 15 jaar gemaaid wordt en we het gras laten liggen, dat is best verrijkte grond met heel veel wormen en ander ondergronds leven. Mollen en dergelijke profiteren daar weer van, mijn angst is dat de Zwijnen het ook eens ontdekken en dan het hele veld omploegen, op 300 meter afstand hebben ze een heel weiland omgeploegd, dus ver zitten ze niet. Omdat hier in het verrijkte veld veel bodemleven zitten foerageren er veel vogels, vooral als ze jongen hebben zo als nu. We hebben van de week ook twee koppels Syrische Spechten gespot en meer dan gewoonlijk de Grauwe Klauwier. Daarentegen heeft de Boomklever die in de zilverberk jongen heeft het heel gemakkelijk. Ik zie hem steeds door de boom wandelen en met bekken vol voer terug komen. Vliegen doen ze nu nauwelijks, de boom levert meer dan genoeg op. Ook hebben we een stuk waar het gras twee keer per jaar afvoeren en dat al een 22 jaar. Daar is het bovengrondse leven mooier, veel bloemen en onkruiden waardoor het ook gonst van de insecten en vlinders. We hebben ook nog een stuk wat ik alleen in de herfst maai en laat liggen waardoor dus een hele hoge vegetatie staat waar vooral reeën met jongen gebruik van maken, daar liggen in het vroege voorjaar vooral de tijdelijk achtergelaten jongen, daar groeien weer heel andere hoge grassen een kruiden. Eerst hadden we ook nog twee stukjes die moerassig waren maar die drogen steeds verder op, jammer maar dat zal de klimaat verandering zijn. Dan hebben we ook nog een stuk bos, maar ja, er is hier al zoveel bos. En dan hebben we het schapenweitje nog. Als ik een goede camera had met een echte macrolens dan kon ik mij alleen op ons terrein volledig uitleven. Ik kan hier iedere dag de natuur intrekken zonder van het terrein af te komen. Maar je moet het wel willen zien, de een ziet een groen veld met gras en de ander ziet tientallen soorten gras en nog veel meer soorten kruiden en bloemen en hoort het gegons van de hommels en bijtjes die hier in het beschermde gebied nog volop aanwezig zijn. Als het nog rustig is op de camping dan lopen er ook altijd el herten te grazen maar nu met 5 plaatsen bezet wordt het al weer minder, herten houden niet zo van verandering. Maar uit ervaring weet ik dat ze met de herfst zo weer terug zijn. De vogelrijkdom schijnt de laatste jaren wel toe te nemen maar dat komt omdat we veel loofbomen geplant hebben en die er stonden groot worden, dus er is ook steeds meer voedsel en nestel gelegenheid voor ze. En de laatste jaren als er jongen zijn dan voer ik de oude bij als het langdurig regent, dit jaar nog niet voor gekomen maar vorig jaar wel. En als het regent dan vliegen er minder insecten en die ze dan vangen hebben ze hard nodig voor hun jongen, dat is de reden dat ik de oude dan bijvoer. En volgens mij kunnen we het resultaat zien.
En dit staat allemaal te koop omdat we terug naar Holland willen, terug naar onze vrienden en familie daar. Maar zo'n paradijs als dit vinden we in Nederland nooit meer.

Maar goed, vandaag gaan we gras maaien, nog een uurtje, toiletten schoonmaken, boilers verwarmen, nog een trapleuning bevestigen bij het zomerhuisje voor de mindervaliden en zo is er altijd wat te doen.

Ik ben inderdaad gestopt met de blog vanmorgen want het weer was veel te mooi. Al het gras gemaaid om het huis en daarna de camping nog even (2,5 uur) met de tractor. Bijna iedereen was naar een stadje of zo en alleen een eenzame Duitser en dag recreanten waren op de camping. Dus een uitgelezen dag om lawaai te maken. Maar mijn lievelingsmaaier is toch het ouderwetse handduwertje die ik altijd op het terras gebruik bij de bar. Het is verreweg de stilste, kost bijna niets, stinkt niet en is gezond vanwege de extra lichaamsbeweging.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert
Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha

 
De Appelvink

Het houten gedeelte is van een nestkastje waar een Kwikstaart in broed.
Daar bovenop een nest van de Zwarte Roodstaart.
Gezellig samen een beetje buurten.


Mooi grasland hier op de camping.

De Zwarte Roodstaart.

Vlinders te over.

Kunstig spinneweb.

Deze sex is toegestaan op de camping.

Paddo's

Seehund. (Moest wel in het Duits, want een Meerhond is niets)

Schapenscheren, moet nog gebeuren.

Colorado kever. (Het klimaat veranderd)

Alleen zomers te horen.

Geboorte van een Libelle

Echt een mooi Spinnetje.

Onze heavy metaal zangvogel. 

Ze  schijnen er te zitten maar ik heb nog geen kennis gemaakt.

Op driehonderd meter afstand van de camping, Zwijnenwerk.

Een fascistisch Roodborstje.

Nooit kussen, ze veranderen dan in eeuwigdurende bijstandtrekkers.


 

 


 

 

Hallo allemaal 27-05-2018.

Langzaam stroomt de camping vol, we hebben al drie plaatsen vol. Noren, Hollanders en Tsjechen(Ik zei toch langzaam) Maar niet gek als je bedenkt dat we eigenlijk nog niet open zijn, officieel gaan we pas 2-6 open. Maar omdat er nu toch al mensen zijn verklaar ik de camping nu voor officieel geopend. Wel ben ik benieuwd hoe de reeën er onder zijn, ik denk dat zij vinden dat het met hun rust is gedaan en zich meer in de bossen terug trekken. Het is steeds hartstikke mooi weer maar we hadden deze week toch twee regenbuien met in totaal 29mm, dus het gras zet er weer een sprint in net zoals het onkruid op de tuin.
Het blijft moeilijk. Voor de natuur vind ik het prachtig als het een keer regent, voor de gasten een stuk minder. Maar goed, het is alweer mooi weer.

Afgelopen week is onze laatste kat overleden, ze was al heel oud maar nu voor het eerst in 65 jaar zitten wij zonder huisdieren en dat is heel vreemd, 's avonds geen kat op schoot, geen miauwtje als je 's morgens uit je bed komt. Best wel wennen en ik heb er een raar gevoel van in mijn buik. Maar het moet maar wennen, voorlopig willen we geen huisdieren meer. Als we weer in Holland wonen dan zien we wel weer.

Mijn mooie en lieve rammetje heb ik ook verkocht, dat moest wel want anders gaat hij zijn moeder, oma en zijn nichtjes dekken. Maar ik vind het wel jammer want het was een schatje, net zo aanhalig als ooit zijn grootvader Beran. Meestal zijn schapen nogal autistisch en onze Bahnice is daar een echt voorbeeld van maar dit jaar hebben we allemaal aanhalige lammetjes en ook Zwartkop wordt steeds liever. Als het van de week dertig graden wordt dan zal ik ze even knippen met de handclipper. Dan is het vet in de wol lekker vloeibaar en knipt het een stuk lichter.

Het gaat niet hard met de weblog schrijven want ik wordt steeds gebeld, wat is er toch aan de hand? Ik stop er maar mee, nog even foto's zoeken. En dan koffie en maaien maar weer.
Het linkje wat ik hieronder plaats is een mooi klein artikeltje over de natuur, kort maar heel verhelderend. Echt het lezen waard.

https://www.gnmf.nl/nieuws/opinie-ook-ijsvogel-verdient-bijvoedering

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha


Handclipper.


Mooi was hij.


Maar na een zware onweersbui met een klap regen wat minder,
Toch zit hij nog vol hommels.


 Verkocht. Snik.


Deze week overleden, einde van 65 jaar samenleven met katten. Snik

 

 

Hallo allemaal 20-05-2018.

Terug van vakantie, (alleen maar mooi weer gehad, soms zelfs te heet) veel mail moeten lezen en beantwoorden, onze dieren vertroetelen, tuinen inspecteren, morgen dus veel maaien en schoffelen. Bus is al opgeruimd. Toch weer 4016 km gereden. Dat naar Engeland hakt er in, maarja, ik wil onze familie in Engeland en Nederland ook wel af en toe zien. En die hebben we weer voldoende gezien. Ook nog langs vrienden en tevens onze trouwste gasten (Minimaal 22 keer langs geweest) Geert en Roelie, maar helaas, ze hebben hun camper te koop staan, ze vinden zich te oud worden en Geert zit met zijn gehoor waardoor het autorijden moeilijker wordt. Jammer, ze komen niet meer hier.

Wat mij opviel in deze vakantie was de bijna totale afwezigheid van vliegen, muggen torren en kevers. Na 4000km is het voorraam nog bijna schoon, pas hier in Tsjechië botsten er weer vliegen tegen het voorraam. (In de Šumava, het grootste natuurgebied in Centraal Europa, neonics zijn hier verboden.) Ik stond in Engeland te kijken over een heel groot perceel koolzaad in volle bloei en hoe ik ook keek, geen vlieg of vogel te zien en dat allemaal door de neonicotinoïden ook wel neonics genoemd. Dat is een hels insecticide waarbij de reguliere landbouw blijkbaar niet buiten kan. Met andere woorden, voor de korte termijnwinst vernietigen ze liever het leven in het algemeen dan een paar oogsten die misschien mislukken. Maar bijkomend nadeel is ook dat er een grote vogelsterfte optreed, zie de berichten over de zwaluwen waar maar een gedeelte van terug gekomen is. Waardoor, enzovoort. Dit doet mij denken aan de discussie van 60 jaar geleden over de DDT. Helaas is er nog steeds niets veranderd, de chemische industrie beloofd steeds beterschap. De regeringen geloven de chemische industrie op hun blauwe ogen. (Je bijt de hand niet die na je regeerperiode als dank voor je onkritische houding een dikbetaalde baan aanbied) Nee, het is niet de reguliere landbouw die de wereld gaat voeden als er miljarden mensen bijkomen, het is deze vorm van landbouw, die zorgt dat het eerder afgelopen is.

Om nog even terug te komen op de Oostvaardersplassen, wat scherts mijn verbazing rondrijdend in Nederland, dat menige Friesian-Holstein die nu hun spaarzame uurtjes weidegang benutten magerder zijn dan de Heck runderen in het natuurgebied. Maar ja, jaarlijks 10 tot 14 X je eigen gewicht in melk produceren kost ook wat energie. Ik denk dat als een melkkoe echt zijn leven kon beredeneren dat hij dan in galop naar de OVP gaat. 11 Maanden een prachtig leven en een maand van selectie en let wel, de runderen in de OVP worden gemiddeld veel ouder dat in de vee-industrie.

De dieren zijn weer erg blij dat we weer thuis zijn, de kat is niet van schoot af te slaan, de schapen kwamen aanhollen, vooral het rammetje staat gewoon kopjes te geven. Nee, geen kopstoten, kopjes. Maar jammer, hij moet weg voordat hij zijn moeder en zusters dekt. De eend troonde trots zijn jongen. De reeën keken even op en dachten, goed volk en gingen rustig door met grazen. De bomen, en planten doen het geweldig, de Gouden regen heeft nog nooit zo overweldigend gebloeid en het gras en onkruid doen het ook fantastisch, dus dat betekend de eerst komende dagen maaien, maaien en wieden. Verder heb ik de poort opengegooid, we zijn weer thuis dus de gasten kunnen weer komen, ik heb er weer zin in.

Met de bus van 3550 kg 1 op krap 11 gereden, niet gek voor en lange, hoge en zware bus. (Maar ik heb ook een zuinig rechter voetje) Er komen hier campers van hetzelfde gewicht en die rijden soms 1 op 5. Het verschil tussen 85 en 125 km per uur. Van het geld dat we zo uitgespaard hebben hebben we gekampeerd en gegeten. Ter overweging dus.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.
Bert
Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.facebook.com/

Twitter
@MlecnaDraha


Spelend met onze kleinzoon


Opgesloten in het vat, af en toe voederen, wel zo rustig.laughing


Dit uitzicht hebben wij niet in Tsjechie.


Hier heb ik echt lopen te genieten.


De paarden die de maand van de selectie zijn doorgekomen zien er goed uit.


Dichterbij de wilde natuur kan je toch niet komen.


Cora en ik fotograferen onszelf, ik met een 1mm lens en.....
Deze foto heeft Cora dus genomen.


Cora met een 600mm lens.
Verschil moet er zijn.


Toch nog een kadaver gevonden


Geen idee hoe het heet maar mooi is hij.


He he, toch nog vliegen gevonden.


Altijd nieuwsgierig.


Nederlandse nieuwe weide vogel.


De nieuwe wildernis.


Op deze camping werden we goed in de gaten gehouden.


Tsja.Het gonst van de bijen en hommels, hier wel.


Het gras was echt keurig gemaaid toen we weg gingen.


Als een struik luizen heeft dan zijn er ook gelijk wespen, lieveheersbeestjes en ander bijzonder nuttige insecten.
Liever dan de onselectieve neonicotinoïden.


Zonder onderschrift.

 

Vorige week. 

Hallo allemaal 13-05-2018.

Weer een hele mooie week achter de rug, prachtig weer en een weerzien met onze kinderen en kleinkind. In Engeland zijn we wat aan het klussen geweest en eens niet op een camping gestaan maar bij restaurantjes. Gratis staan als je daar een ontbijt neemt of een diner. Sommige hebben alles, andere niets. Ik vind daar waar Anne woont best heel mooi maar de wegen zijn niet best en alle bomen hangen over de wegen zodat je er constant op moet letten om je spiegel er niet af te rijden. Met het links rijden heb ik geen probleem.

Daarna weer terug naar Nederland, naar Cora. De weekmarkt bezocht in Leiden, ja, dat missen we wel in Tsjechië. En een dagje naar de Oostvaardersplassen, er zijn stukken die minder boeiend zijn maar de stukken waar de grote grazers lopen vond ik adembenemend van een ongekende schoonheid. De vogels en de begroeiing maar ook de grazers. De Konikpaarden hebben we goed kunnen zien want die waren zo vriendelijk om heel dichtbij te komen. Ze zagen eruit zoals ze horen eruit te zien na een lange winter maar dikker dan wat ik verwacht had en dat hebben ze er niet in die paar weken aan kunnen eten. Ook nog een paar oudjes, wat magerder, jammer dat er bijgevoerd is want voor hun was het beter geweest dat ze gestorven waren. Maar de algehele indruk? De hengsten hadden nog al wat littekens van gevechten om de merries, de vacht was bezig uit te vallen, de hoeven waren wat te lang maar dat kan ook niet anders na een lange vochtige winter, die brokkelen in de zomer wel weer af als het erg droog is. Dus ik ben het wel met het beleid eens van de OVP. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan en dan komt het wel goed. En zielig? De bio-industrie, das pas zielig. Deze beestjes hebben 11 maanden een prachtig leven en een maand van selectie en die was dit1 maand jaar wat harder dan normaal omdat de winter langer duurde na voorafgaand een aantal zachte winters. Dus nu zijn de zwakste dieren gestorven en de sterken leven voort en zo hoort het ook in de genadeloze natuur.
j
Daarna komt de periode van familiebezoek en daar beginnen we morgen aan.

Ik zet deze korte blog wel bij mijn broer op het internet want hier heb ik te kort signaal. De foto's komen volgende week, dan maak ik het helemaal goed.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha

 

Hallo allemaal 06-05-2018.

Nog even gauw nog een keer alles maaien voor afgelopen woensdag en als het niet gaat regenen is de grootste groei wel uit het gras. Er kwam ook nog een campertje aan die een plaatsje zocht dus al ver voor de opening hadden we kindergeschreeuw op de camping. Het was al net echt. Verder moesten we de bus nog laden want deze week zijn we afgereisd naar Engeland naar onze dochter en kleinzoon. Deze blog schrijf ik dan ook op de Ferry richting Engeland. Straks even kijken of de wifi sterk genoeg is om hem ook op het net te zetten. Over de reis naar Calais hebben we drie dagen gedaan, het was mooi weer en zo hadden we ook vakantie. Wel hebben we ruim een uur in een zeer langzaam rijdende file gestaan vanwege een ongeluk. Daarbij werden twee banen volledig bezet door vrachtauto's en een baan door personenauto's. Toen ik ze ging tellen kwam ik op evenveel trucks als personen auto's dus je kan wel stellen dat een goed draaiende economie wel ontzettend sneu is voor het milieu want ik vermoed dat meer dan de helft wat de trucks vervoeren rotzooi is waar de wereld best buiten kan en dat ook een groot gedeelte leeg rijdt of onvolledig geladen is. Toen ik op 18 jarige leeftijd voor het eerst met een vrachtauto reed was dat een Daf van 120 pk. Dat was een 6 assige combinatie waar vanwege gebrekkige controle rustig 45 ton vracht opging. Ik moet zeggen dat toen de Utrechtse heuvelrug nog een echte berg was en de Velser tunnel een bijna onneembare hindernis was. Nu zie ik alleen maar vrachtauto's van gemiddeld 460 pk met uitschieters van boven de 700 pk met hooguit 33 ton lading. Dat moet toch anders kunnen? Het lijkt mij ook meer milieuwinst opleveren door wat minder overbodige rommel te maken dan door kampvuurtjes te verbieden. 

Omdat we zaterdag een vroege Ferry hadden zijn we de dag ervoor gearriveerd. Wij staan dan een km of zeven voor Calais op een heel rustige camperplek. Voor 8 Euro met stroom. We waren weer de enige die er stonden.

De Ferry op werden we slechts twee keer gecontroleerd, de vorige keer 4 keer. Ze hadden deze keer ook geen wapens bij zich maar verder lijkt Calais wel een groot concentratie kamp met alle dubbele hekken plus Navo prikkeldraad. Wel kwam er nog een hond met marechaussee begeleiding op zoek naar vluchtelingen maar de hond had veel meer belangstelling voor het achterwiel waar een andere hond zijn geurspoor had uitgezet.

Deze week geen foto's want daar is de wifi te traag voor.

Goed, het verzenden is ook gisteren op de Ferry mislukt, wel vol signaal maar geen vermogen.

Gisteren gekampeerd bij een pup, gratis staanplaats als we bleven eten, gen probleem dus. Wel een schitterende pup, echt stok en stokoud, jammer was zijn pc kassa met irritante elektronische geluiden. Vanavond een andere proberen, die heeft ook een ruim parkeerterrein, wie weet, lukt dat ook wel.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 

 

 

Hallo allemaal 28-04-2017.

Weer een week van schitterend weer, dus gauw de uien en grote bonen er in, nog een 20 pootaardappelen geplant, de komkommers in de kas en beregenen maar. Ik wilde met de grote moestuin dit jaar wat minder doen maar hij staat weer helemaal vol. We moet ik zeggen dat bijna de helft door pompoenen wordt ingenomen, daar hebben we nooit genoeg van. Dus de meeste werkzaamheden waren gedaan. Het is goed dat het eiwitrijke gras gaat groeien want de oude Bahnice heeft moeite op de beide lammetjes te voeden, althans, ze mag wel wat dikker worden. Maar de goede tijd komt er weer aan. Ze had eigenlijk niet drachtig moeten worden dit jaar maar een keer onveilige sex was genoeg voor weer een tweeling. We zullen komend jaar de rammen goed bij haar weg houden.

Onze vrienden kwamen zondag aan.

De werkzaamheden waren klaar, dus tijd voor leuke dingen maar we konden beginnen met heerlijk koffie drinken in de zon. Maandag was de enige mindere dag van afgelopen week, dus nog gauw wat tuinbonen gezaaid die Arie meegenomen had en inderdaad, 's avonds ging er een mini buitje overheen, ze konden beginnen met groeien. De verwachting dat we gezamenlijk wat stadjes gingen bezoeken deze week,  hadden we fout gedacht. De familie vond het veel leuker om dingen plaatselijk te doen, vooral op de camping, dat hield in dat Arie de camping nog een keer gemaaid heeft, een afgebroken boom uit de beek gesleept heeft met de tractor, het mobiele schapenhok verplaatst heeft en van de mest een keurige mestvaalt heeft gemaakt. Palen voor een hekwerk gezaagd en geplaatst, nieuwe sneeuwvangers gezaagd en opgehangen, nog een kleine reparatie aan het dak wat hij beter kan doen door afwezigheid van hoogtevrees wat bij mij in ernstige mate wel aanwezig is. Wel heb ik hem steeds mogen helpen, dat viel dan weer mee. Dus de werkzaamheden die ik voor Juni geplant had zijn alweer gedaan, behalve het steeds terugkerende maaien van de camping. Ook hadden we de schapen nog willen scheren maar dan moet het toch boven de 25 graden zijn, zodat het vet in de vol zacht genoeg is om de handclipper er een beetje doorheen te krijgen en daar was het net te koud voor.

Jolanda heeft zich met Wils vermaakt door veel te wandelen in de schitterende wouden om de camping heen. Die vind je in Noord Holland niet. Oja, en met ons vieren hebben wij ook nog Cesky Krumlov bezocht, de mooiste stad van de omgeving. Dat was ook te merken want zo vroeg in het seizoen werd al de ene lading na de andere Chinezen bij de poort afgeleverd. Goed voor het verdienmodel maar de authenticiteit van het stadje heeft er onder te lijden. Alle winkeltjes zijn nu toegespitst op de toeristen. Verder zijn we nog een paar keer uit eten geweest maar zoals gewoonlijk vind ik dat Wils beter kookt dan veel restaurants die toch vaak voor het algemene gemiddelde smaak gaan waardoor ik het vaak erg vlak vindt. Arie en Jolanda waren het wel met mij eens. Nu nog een ontbijt met ze en even koffie drinken en dan vertrekken ze weer naar huis.

Einde van een mooie week.

Dus komende week zitten we weer met z'n tweeën maar het seizoen komt er al best snel aan.
Zo'n maandje vliegt om maar eigenlijk zijn we er al klaar voor, nog wat inkopen doen en het pension nog wat kuisen, zeg maar het winterstof verwijderen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.facebook.com/
Twitter @MlecnaDraha


Waar Arie goed in is.


Klussen.


Ook de platste kar was weer in gebruik.


Het potstalletje van het mobiele schapenhok is weer leeg en de mestvaalt weer opgezet,
mest voor het volgende voorjaar.


Ook nog een keer lekker aan het steengrillen geweest.


En uiteraard boswandelingen.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 21-04-2017.

De zon barstte uit zijn voegen en het werk barstte los. Vooral in het voorjaar groeit het gras op speedtempo, dus maaien maaien en nog een keer maaien. Onze grote moestuin heb ik ook zaaiklaar gemaakt. Het waren alleen maar grote bonken van het ploegen. Maar dat werk doe ik zittend. Twee kleine zaadegjes en twee lange touwen. Ik trek ze naar mij toe, daarna wandel ik naar de andere kant, ga weer zitten en trek de egjes weer terug. Het gaat een stuk sneller dan met een groftandige hark of cultivator, daar zijn de bonken te grof voor. Ik weet het, het zou met de tractor gemakkelijker gaan maar dan is de structuur van de grond de rest van het jaar waardeloos. Ach, een ander betaald de sportschool om gewichten te trekken, ik doe het gratis en zie resultaat.

Maaien doe ik ook het liefst met een kooimessenmaaier, handgeduwd. Geen lawaai en het gaat nauwelijks zwaarder als je het gras niet te lang laat worden. Je krijg wel een mooiere grasmat in vergelijking met een maaier met roterend mes. De schapen zijn ook van het hooi overgeschakeld op gras, dat is gelijk te zien aan de mest van ze, daarom voer ik ze dagelijks nog wat hooi bij ter aanvulling op het in het voorjaar zo eiwitrijke gras. De camping doe ik wel met de tractor, toch wel. Ook heel vervuilend, de tractor is uit de zeventiger jaren dus daar zit waarschijnlijk een euro1 motor in, maar om nu een nieuwe tractor met een euro6 motor te kopen is voor die 20 draaiuren per jaar een domme investering. Vandaag ga ik de andere helft van de camping maaien en ik hoop de uien nog te planten, maar dat kan morgen ook nog. Daarna komen er vrienden op bezoek voor een weekje dus ik ga er vanuit dat we volgende week leuke dingen gaan doen.

Ik ga dit jaar meer pompoenen zetten, dat vind ik echt een lekkere groente en je kan er alles mee. Heerlijke soepen, taarten en noem maar op, vele mogelijkheden. Nu zie ik ze in de winkel liggen voor 2,5 euro. Dat vind ik best duur. Ik heb nog veel zaad van vorig jaar dus we zijn ze aan het voorkiemen. En daarna gaat de grote moestuin voor de helft onder de pompoenen. Aardappelen zet ik niet meer, daar eten we steeds minder van en in de winkel kosten ze een habbekrats. Ik denk dat ik er een stuk of tien poot voor de heerlijke nieuwe aardappeltjes, zo vanuit de grond binnen een half uur op je bord. 

Het uiltje wat de veranda van het zomerhuis vol flatst zag ik van de week vliegen maar is kleiner dan ik dacht. Ik hoop dat zij daar gaat broeden. Gelukkig hebben we nu wel weer een paar nesten met boomklevers. Na jaren afwezigheid zijn ze er weer. Als we in de tuin zo zitten te koffie drinken en je hoor al dat gezang om je heen en verder niets dan zitten we toch wel een in paradijs hier. Ook de dikkopjes zwemmen in de vijver, helaas zitten er ook eenden die ze heerlijk vinden, jammer, we hadden dit jaar al zo weinig kikkerdril. Toch grijp ik niet in, het is de natuur en de natuur is op zijn best zonder ingrijpen van de mens.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

https://www.facebook.com/

Twitter @MlecnaDraha

 


De vervuiling in Europa, Nederland komt er niet best af, Tsjechie des te beter.


En stop met de neonicotinoides, die dood niet alleen de bijen alle insectenten.
En het kan toch niet zo zijn dat voor een beetje tijdelijk gewin......


Mijn  uitzicht iedere morgen.


My best friend.


Zonder woorden.

 

 

Hallo allemaal 14-04-2017.

Een weekje met prachtig weer, het gras gaat lekker groeien, vogels zijn overal aan het nestelen. De kikkers en padden zijn dit jaar maar heel sporadisch gekomen. Maar dat is de natuur, altijd grillig maar zolang wij mensen ons er niet mee bemoeien dan komt het vanzelf weer goed.

Deze week lag zomaar een dood vosje bij onze voormalig kippenhokje. Ik kon geen doodoorzaak vinden. Geen kogelgaten of botbreuken, was ook niet uitzonderlijk mager. Zij zag er gewoon heel vreedzaam dood uit. Dus het beestje maar iets verder het bos ingebracht en terug gegeven aan de natuur, er zijn nog vele schepselen in het bos die een lekker vossehapje niet versmaden. Alleen de staart heb ik gehouden, daar zit toch geen vlees aan en misschien vind ik een keer een liefhebber daarvoor.

Zondag ga ik van Facebook af, ik was het al langer van plan maar het is ook een beetje verslavend. Er zijn gewoon mensen waarvan ik het leuk vindt om er af en toe wat van te horen. Of de kleine mini gesprekjes die je af en toe voer. Maar het werd mij een te micromazigsleepnet gebeuren. Ik wil niet veel zeggen maar als de Stasi nog bestaan had dan waren ze toch wel stik jaloers geworden. Maar, zoals ik al zei, ik zal het ook missen, dus heb ik op aanraden van iemand een ander Facebook-achtig iets gevonden. MeWe. Het lijkt op Facebook en het werkt ook zoiets, heel gemakkelijk te downloaden, geen reclame en minder agressief in de dingen die je volgens Facebook altijd leuk moest vinden. Dus mensen, wil je me volgen blijven, gewoon even overstappen. Ik hoop dat veel mensen mij volgen want dit monster wat op internet geschapen is mag best eens een beetje met de neus in de feiten gedrukt worden dat mensen niet alles van ze pikken. Mijn adres staat hieronder deze blog. Reageren op de blog kan ook rechtstreeks via de mail of twitter.

Ik denk dat dit een reeënjaar wordt, ik heb ze nog nooit zo massaal op de camping zien lopen. Afgelopen week telde ik er 17 en dat was alleen maar uit het raam op het westen waar mijn pc staat. Had ik de moeite genomen om op te staan en uit de raam op het zuiden te kijken had ik er misschien nog wel meer gezien. Maar tegen een reeën jaar heb ik niets, we hadden een paar jaar geleden een wespenjaar, dat was veel vervelender. Hoewel ik bij de stelling blijf dat bijen agressiever zijn dan wespen hebben wespen toch een vervelende periode als al het broed uitgevlogen is en ze alleen nog maar zoetigheid eten om te overleven. Dan komen ze vaak te dicht bij mensen.

Met de kikkers en padden is het treurig dit jaar, opmerkelijk weinig. Maar misschien is de oorzaak dat we twee jaar geleden tijdens het kikkerseizoen heel veel eenden, ringslangen en die zomer heel veel libelles en waterjuffers hadden. Eenden en ringslangen zijn gek op dikkopjes en de larven van libelles en waterjuffers zijn de pitbulls van het onderwaterleven. Misschien was die slachting dat jaar wel te groot onder de kikkerbaby's. Maar als dit jaar het voedselaanbod voor de larven en ringslangen klein is dan hebben we deze zomer waarschijnlijk minder libelles dus minder larven dus kan de kikkerkolonie vanaf volgend jaar weer groeien. De natuur is mooi hé en die blijft mooi zolang de mens er maar vanaf blijft.

Ik had eigenlijk best veel klussen voor vandaag ingepland maar ik neem een vrije dag, het is prachtig weer buiten, ik ga er van genieten.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

Reageren kan rechtstreeks via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://mewe.com/i/bert.schaak

Twitter @MlecnaDraha


Ook vosjes gaan dood maar  nog heel nuttig in de natuur. 
Velen opruimers hebben hun buikje weer volgegeten.Een prachtig stukje bos, alle stenen zijn begroeid met 
tientallen soorten mos.


Onze ronde tafel na een 30 jaar een opknapbeurt gegeven.

      
Aan de regeringsleiders met ballen in hun hoofd en hersens in hun zak. Met bommen oogst je terrorristen en vluchtelingen.

 

 

 

 

Hallo allemaal 07-04-2017.

Toen ik deze week de auto naar de garage had gebracht op 2de paasdag, kwam ik op de terugweg een paashaas tegen, wel was hij, het was een hij, ons reeds ontvallen na een botsing met een auto waar de paashaas dus duidelijk de verliezer was. Maar toch even gestopt en ja hoor, hij zag en rook nog vers en hij was droog terwijl het even daarvoor nog gesneeuwd had. Dus het beestje achterop de fiets, eerst nog geprobeerd om hem netjes te laten zitten maar door gebrek aan lijkstijfheid toch uiteindelijk maar liggend tussen de snelbinders vervoerd. Ik moest nog wel door Vimperk maar de enige opmerking die ik gehoord heb was: "dobra chut" wat vrij vertaald, 'eet smakelijk' betekend. En dat heb ik de rest van de week gedaan. Wils heeft niets met hazen, meer met gehaktballen. (ja hoor, ik zie het inkoppertje al aankomen.) Dus de gehele haas was voor mij.

Wel ben ik erachter gekomen dat het met een elektrische fiets hier best heel goed fietsen is. Ik vind dat de Tsjechen heel netjes omgaan met fietsers, ze geven je alle ruimte. Een zwaar beladen vrachtauto bleef zelfs even achter mij rijden toen er een collega van hem tegemoet kwam. Er was ruimte genoeg, maar dan komt hij wel op een meter naast mij rijden wat dan toch bedreigend overkomt als er zo'n 60 tonner naast je zwoegt, dus de chauffeur remde af en had daarna weer een km nodig om op snelheid te komen. (De klim is daar 6%) Heel netjes dus.

Deze week weer eens samen gewandeld, ik heel geëmancipeerd achter Wils aan. Ik loop van nature veel sneller maar de langzaamste geeft het tempo aan. Maar het was gezellig, heel mooi weer, twee geo-caches van ons bezocht/gecontroleerd. Hoewel wij ze voor de campinggasten hadden neergelegd maar ze wel op het web aangemeld hebben worden ze nog steeds veel door Tsjechen gezocht en gevonden. In de winter wat minder maar met dit mooie weer komen ze. Zo hebben wij er ook meer plezier in. En voor onze gasten. Ze liggen op plaatsen wat hetzij 'een mooie wandeling is', hetzij 'op een mooi uitzichtpunt'.

Verder hebben we een ritje naar Praag gemaakt om alvast de wijn op te halen voor het seizoen. En ook een beetje om de auto te testen, ik vind het altijd lekker als we er al wat km na een garage bezoek op hebben zitten voordat we een lange reis gaan maken. Want we willen voor het seizoen nog even naar onze dochters toe. Maar het busje deed het goed en remde goed. Omdat we binnendoor naar Praag gingen hebben we best veel landweggetjes van slechte kwaliteit gehad, waardoor we in plaats van 3 uur werk hadden toch een kwartier meer nodig hadden. Tol betalen scheelt toch een uur reistijd. 2 Uur dus heen en terug.

Er lopen veel reeën op de camping. Ze komen hier aansterken na de lange winter. Er staat lekker veel jong eiwitrijk gras. Want ook de reeën zijn hier in het voorjaar magerder dan in de herfst. Hier in het bos worden ze niet meer bijgevoerd gezien de slechte resultaten. Ze moeten het op eigen houtje doen, dus teren op hun vetvoorraad en wat maagvulling zoals mossen en schorsen en wat er verder nog te vinden is. Het komt hun gezondheid ten goede. Ik zelf heb een paar weken ook wat hooi voor ze neergelegd, maar echt eten ervan deden ze niet. Wat ze vooral deden was het uitschudden van het hooi en het gras en onkruidzaad opeten. Dus ze hadden meer een lekkere trek dan honger. Ook bij de schapen lopen hun sporen meer naar het zoutblok en het mineralenblok.

Het lijkt mij voor "De Oostvaarders plassen" wel een goed idee om 1 keer in de tien jaar 90% af te schieten, dus een ziekte nabootsen en dan weer tien jaar met rust te laten. En ja, beesten mogen best sterven in de natuur, er zijn weer 30 a 40 andere dieren die daar van profiteren. Van snuitkevers tot zeearenden en vossen en alles wat er tussen zit. En het vlees dat dan vrij komt, in een vrieshuis en in tien jaar verdelen onder de voedselbanken, hebben die ook een keer een mazzeltje.

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.


Dit ernstige ongeluk had voor mij toch een gelukkige afloop, 
hij was lekker, niet verspild dus.


Op eerste paasdag, een steentjeskruis bij een stenen kruis.

 

 

 

 

 

 

 

Een hoogzit uit 1991 en een uit 2017, ook de jagers hebben meer geld te besteden zo te zien.


Een Drone foto maar dan zonder drone maar wel met mooie paddo's


De zwijnen zijn bezig om dit grasland bouwrijp te maken voor aardappelen.


Een plek waar wij de cache "gezicht op de rook van Parijs (Paříš)". verstopt hebben.
De bewakingsbraam heb ik met bloedende handen net te laat gesnoeid.


Heel lief, dit was altijd een modderpoel, maar welke Tsjech haalt het nu in zijn  hoofd om
2km diep in het bos een moddergat te vullen?


Geen commentaar.


Hoe minder transport er is tussen beide landen, hoe gunstiger voor het milieu,
zo haalt Trump toch de Parijse akkoorden nog
maar ik denk dat dat niet zijn bedoeling was.
Het is die kringen toch, hoe meer stank,
hoe meer kaviaar en bubbels op de plank.

Hallo allemaal 01-04-2017.

Eindelijk beter weer, dus de roestplekjes aan de auto weggewerkt en verder al her en der aan de tuin geweest, voedsel (Schapenmest) aan de kas toegevoegd, greppeltje schoongemaakt op het terrein en dat soort leuke klusjes, blij dat ik weer eens lekker buiten aan het werk was, want wandelen is wel leuk maar ik ben vooral een wandelaar die een doel moet hebben want anders bekruipt mij het gevoel dat het zo doelloos is. Hier is Wils het dus helemaal niet mee eens, die gaat er vanuit dat je ook zo van het wandelen kan genieten. Ach ja, het zal wel aan mijn calvinistische aard liggen.

Hoewel het nu dik tijd is voor de vele honderden kikkers en padden, waar ik normaal gesproken bij iedere stap moet kijken of er geen amfibie net daar staat waar ik mijn voet wil neerzetten (ze doen het erom). Maar dit jaar helemaal niets, nada, noppes, nou ja, eentje, een mannetjes pad. Maar dat is alweer een week geleden, dus veel meer dan masturberen zit er voor hem ook niet op en dat lijkt me voor een pad een koude bedoening. Maar wat is er aan de hand? Normaal komen ze over de sneeuw aan gesprongen/lopen, meestal met het mannetje al op hun rug, soms zelfs meerdere. Maar er moet iets gebeurd zijn, ik denk niet dat ze nog onder de vorst zitten of op een andere manier geblokkeerd zijn. Toch raar dit jaar, hier nog nooit een spreeuw gezien en opeens zwermen op het land, ieder jaar allemachtig veel kikkers en padden die hier in de vijver zich komen voortplanten en nu niets. Ook in de paddenpoel niets. Nou ja, het is de natuur. Het ligt hier niet aan bestrijdingsmiddelen want die mogen hier niet gebruikt worden.

Wel zag ik de laatste tijd veel sporen van edelherten, meestal single maar deze week zagen we opeens een kudde lopen, ik schat een stuk of 15 en ze zagen er goed uit. Een lekker hapje voor de wolven. Alles is natuur hier en daar moet je niet moeilijk over doen. En we hebben hier allemachtig veel soorten vogels dit jaar, dat is dan weer heel mooi. Gewoon genieten van uit je stoel. Nu het mooier weer is ben ik gestopt et voeren maar er hangen nog een paar stukken spek waar ook van alles op afkomt.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

Beste vrienden, waar blijven jullie nu?
Hier kan ik mij wel in vinden.


Sociaal? media heeft de Stasi ingehaald.


Zonder woorden

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 24-03-2017.

Als ik 's morgens de gordijnen opentrek en ik zie geen reeën dan ben ik teleurgesteld maar dat gebeurt maar zelden.

Opnieuw sneeuw deze week, maar het meeste is wel weer weg. Het hoeft van mij ook niet meer, ik wil nu voorjaar zien. Ik voer de vogeltjes nog steeds want het natuurlijke voedsel is nog niet erg aanwezig, het is nog te koud voor de insecten en ik zie ook weinig jonge bladknoppen. Wel komen er steeds meer vogelsoorten bij.

Ik wil ook eigenlijk buiten aan het werk, de tuin voorjaars klaar maken maar er zit nog steeds vorst in de grond, dus dat schiet ook niet op. Ik moet ook nog een paar plekjes roest van de auto wegwerken maar het is nog steeds te koud daarvoor. Wel heb ik een afspraak met de garage want ik denk dat er nieuwe remblokken in moeten en dat heb ik graag voordat we van het voorjaar naar Engeland gaan.

Verder heb ik de verkiezingen in Nederland toch met een zekere verbazing gevolgd. Er zijn nu toch enkele zeer onbeschaafde mensen in gemeenteraden terecht gekomen. En dat er landelijke politici zijn die werkelijk zonder een enkel greintje schaamtegevoel kunnen liegen. Dat maakt mij wel verdrietig.

Verder is er niet veel gebeurt hier, we zitten ook maar een beetje te wachten tot het weer wat beter wordt, dat het ook leuk is om weer buiten te klussen. Dat het ook weer leuk is om ergens heen te gaan zonder te verrekken van de kou. Althans, daar kan je je wel tegen kleden maar om naar een stadje te gaan is niets aan, alles blijft met dit kwakkelweer binnen. Ik vind rond de nul graden de chagrijnigste temperatuur. Dik onder nul tintelt het van het leven en zie je mensen op straat of ijs of noem maar op, dik boven nul worden de mensen vrolijk van en zitten ze op terrasjes maar rond de nul graden is het uitgestorven.

Wat ik hier mis in Tsjechië, is de Turkse bakker, een Urkse visboer, het Taiwanese restaurant, het Israëlische slager, de Indonesische supermarkt, Koreaanse groenteboer, Chileense kruidenshop, Saoedi-Arabische?drankenhandel, Ik denk zelfs dat er een Oostenrijkse dirndljurken en lederhosen winkel is. Nederland, tel je zegeningen. Wat een rijkdom en dat meen ik.

Wat we wel hier hebben is prachtige natuur, een schone lucht, veel stilte, mooie steden en dorpjes.

Nou ja, vanavond gaat de zomertijd in en de mensen die denken dat ze daar een jetlag van krijgen moeten dan maar eens heel veel meelij krijgen met mensen die in ploegendiensten werken of internationale chauffeurs die geen enkele regelmaat kennen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Nu ben ik wel heel benieuwd wie het broertje van Loesje is.
Ik heb wel een idee.


Zonder woorden.


Ook zonder woorden.


Little big horn is tien dagen ouder en van het mannelijk geslacht
en heeft de beschikking over twee speentjes.
De ander is een ooitje en moet de twee spenen delen met haar zusje,
vandaar het verschil.


Deze twee zijn ongeveer 30 jaar vertroeteld maar niet meer verhuisbaar.


Acht jaar van mini tot maxi. Maar ze hangen in de serre dus veel licht.


12 Jaar maar krijgen veel minder licht omdat het net naast het raan hangt.

 

Hallo allemaal 17-03-2018.

We hebben vrij vaste bewoners op de camping, onder andere de reeën die hier veel lopen. En die reeën kennen ons ook want als ik in het bos loop en ik denk, hè, dat zijn onze reeën zijn het ook altijd de reeën die er niet vandoor gaan, hooguit gepaste afstand nemen. We hadden twee groepjes reeën op de camping. Een groepje van drie en een groepje van vier. Maar ik denk dat ze vrienden zijn geworden want ik zie ze nu steeds samen lopen.
De sporen van ze lopen tot de voordeur en achterdeur. Ik voer ze nu niet bij maar tussen de schapen jatten ze wel van het schapen hooi en likken vaak aan het mineralenblok. Dus ja, waarom zal ik ze hier bijvoeren? Nou gewoon, omdat ik het leuk vindt. Als het deze week weer gaat vriezen en sneeuwen dan krijgen ze toch iedere dag weer een pluk hooi van mij.

Dat is ook met de vogeltjes, nu het gedooid heeft en er voldoende knoppen aan de bomen zitten, kunnen ze ook zichzelf wel redden. Maar toch, iedere dag een beetje, dan heb je een gratis volière buiten waar de vogels toch lekker de vrijheid hebben. En volgens het weerbericht komt er nog een vorst periode aan. Daarna stop ik met voeren, dan moeten ze het zelf doen. Alleen als ze straks jongen hebben en het regent, dan voer ik ze weer bij. Tijdens de regen vliegen er nauwelijks insecten en die hebben ze hard nodig voor hun jongen. Daarom zorg ik dan voor de brandstof van de ouders. Oja, we hadden van de week een spreeuw, die eerste die ik zag in 22 jaar. Best een heel mooi vogeltje. De zo normale Hollandse vogels zoals meeuwen, blauwe reigers en de oud Hollandse weidevogels zien we hier nooit. Wel denk ik dat er een Uil zit bij de zomerhuisje, ik zie wel de poep maar heb hem nog niet gezien. We hebben daar meer nestelende uilen gehad in de periode dat we er woonden. Leuk evengoed dat dat er slechts een plankdikte tussen ons en de uilen zat.

De schoorsteenveger was hier afgelopen week en toen hij boven op de vliering kwam verschoot hij zich wezenloos van een martertje die daar klaarblijkelijk woont. Daarna ging hij met ware doodsverachting boven op de schoorstenen staan om ze te vegen. Er is dus een duidelijk verschil tussen de veger en mij. Ik ben niet bang van marters maar ik ga voor geen goud boven op zo'n smalle schoorsteen staan.

Met de lammetjes gaat het helemaal goed en ze zijn ondertussen ook handtam, ze eten uit de hand, zuigen af en toe op je vingers en als je ze roept komen ze aangestuiterd. Echt genieten. Het lam die mond op bek beademing heeft gehad heeft de eerste paar dagen lichte diarree gehad, toch iets van de coli bacterie binnengekregen toen ik zijn opgezwollen tong moest wegdrukken, maar omdat de eerste biest (melk) er ook heel snel in zat had zij toch voldoende weerstand en heeft de aanval overleefd. Het was ook niet zo erg.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Wij hebben echte roetpieten. Inclusief roetgeur.


Mijn Clivia bloeit weer, ik vind het maar een matig bloemetje en een wilde plant.
Ooit hebben we zo'n mooie platte clivia met een uitbundige bloem gehad.
Maar dit is maar een zielige afspiegeling.


Voerautomaat voor de schapen en reeën.


Ze doen het best.


Helmaal kipmak.


En handtam.


Omdat het nu -4 is en het ijzelt dus vind ik dit wel een hoopvolle foto.
Hier ben ik de vissen  aan het water geven.
Of de vijver weer op hoogte brengen.
Ik weet het niet meer.
Lang geleden.
2017

 

Hallo allemaal 10-03-2018.

De sneeuw is weer verdwenen, aanmeldingen voor de zomer komen binnen, de lammetjes doen het goed. Wij zitten nog even te tobben wanneer we zelf op vakantie gaan. Of in April of in Mei. De maand Mei geeft toch vaak mooier weer en dan zijn de meeste campings wel open maar dan komt ook het meeste werk los op de camping. Dus wat het laatste betreft kunnen we beter in April. We zijn er nog niet over uit. Maar we willen van het voorjaar toch nog wel naar Engeland, kijken hoe het met de dochter en kleinzoon gaat.

Volgens een vriendin van ons die iets verder in de Šumava woont en een hobby boerderij heeft, leven daar Lynxen, wolven en uiteraard de vos. Dus zijn ze wel bezorgt om de schapen, kippen, ganzen en geiten. En vorig jaar had ze ook best veel doden, een paar lammetjes, ganzenkuikens, kippen, de haan en nog een keer een broedende gans. Dus best gevaarlijk met al die lynxen, vossen en wolven toch? Nee dus, het was iedere keer de hond van de buren die de eigenaar niet onder controle had. Je zal maar zulke buren hebben.

Maar voor Nederland ben ik wel van mening dat iedere wolf die in Nederland gesignaleerd wordt, gevangen moet worden en lina-recta naar de Oostvaardersplassen gebracht moet worden, daar kunnen ze wel een paar roedeltjes gebruiken. Nederland is te klein en veel te gevaarlijk voor wolven ivm het autoverkeer om wolven een goede kans te geven. En in de Flevopolder ligt een wolvenparadijs. Ieder dood dier wat trouwens gewoon in de natuur sterft geeft voedsel aan 30 tot 40 andere soorten, van kevertjes tot vogels en aaseters. En ook hier in de Sumava, waar geen hekken omheen staan, sterven dieren van ouderdom of door droogte, wateroverlast en extreme koude. Das de natuur. De meeste reeën hier in de Šumava sterven trouwens door het autoverkeer. Zelfs hier.

Onze lammetjes doen het heel goed, ze rossen al door het weiland en zien er goed uit. Echt weer genieten.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Lynxen gevaarlijk?


Wolven gevaarlijk?


Kikkers gevaarlijk? Best wel, een keer kussen en je komt er nooit meer van af.


Rechts is een bejaard schaap, links een driejarige, het verschil is wel te zien.
Ik laat de oude ook niet meer dekken.


De lammetjes vanmorgen. Moet je eens kijken hoe de hoorns bij het rammetje al groeien.


Een sterk aflopend beekje volledig tot stilstand gekomen door de vorst.

 

 

 

Hallo allemaal 03-03-2018.

De lammetjes hebben het met best weer uitgekozen om geboren te worden. Kwam het rammetje van Zwartkop met min 12 ter wereld, de beide ooitjes van Bahnice kwamen met -15 ter wereld en hadden gelijk de koudste nacht van deze week. -22. Maar daar kunnen ze heel goed tegen. Beter met een stevige vorst als met warm weer. Bijna 0% bacteriedruk met vorst. Het liefst zie ik het zo. Vorst en over de sneeuw. Beide zijn schoon.

Bij Bahnice moest ik deze keer ingrijpen, de beide lammetjes wilden er er in hun haast er tegelijkertijd uit. Gelukkig was ik er op tijd bij. Nou ja, eigenlijk te laat dus. Na wat zoeken ( het is echt donker binnenin zo'n schaap :-) ) had ik de goede pootjes bij het goede lam, de kleinste gelokaliseerd want die moest even terug om daarna de grootste er uit te halen. Die lag voor dood, gestikt met een heel dikke blauwe tong 5cm uit haar mond. Iets te lang knel gezeten. En toch, een beetje dood is nooit helemaal dood. Dus haar tong naar beneden gedrukt, het snuitje in mijn mond genomen en er lucht in geblazen. Er kwam een schrik reactie en een begin van zwoegen van de borstkas, fijn, er zat wel leven in. Nog een paar keer lucht inblazen, het tongetje plat houden en de ribben masseren, dat ging vrij goed en zij deed de rest. De zwelling werd ook snel minder maar die tong had vanzelf ook geen zin in om nog lang buiten te hangen met -15. Dan maar weer terug naar de grabbeldoos van Bahnice (sorry voor deze woordspeling maar het was een inkoppertje) tenslotte zat er nog eentje in, even de voorpootjes in de juiste stand, koppie erop hoppa, die floepte er zo uit, een stuk kleiner en ook slapjes, maar samen met moeder Bahnice, om de minuut ruilde we van lam, stevig door masseren en droogwrijven kwam er toch steeds meer leven in. Nu ruim twee uur stonden ze beiden en hadden hun buikje vol met de ozo belangrijke biestmelk vol antistoffen. De start was slecht maar nu huppelen ze vrolijk door de sneeuw. Dat geeft toch een goed gevoel. Biest is wel heel belangrijk voor jonge dieren. Toen we nog boer waren molk ik altijd al iets uit de koe tijdens de bevalling en binnen de tien minuten na de geboorte had het kalf al een liter melk op. Dan heb je het al voor 99,99% gewonnen van de E-coli bacterie die voor heel veel kalverensterfte zorgt.

Verder was het een heerlijke week met echt mooi vriezend weer. Ik hou er wel van. En het maakt indruk. De Elfstedentocht van 63 weet iedereen nog te herinneren maar wanneer waren die andere ook al weer? Het heroïsche van 63 is blijvend. En dan te bedenken dat ik 63 alleen maar gezien heb als 9 jarige op een piepklein zwartwitbeeldje bij de buren.

Toch hebben we weinig gewandeld, we hadden gewoon andere dingen te doen, het was er wel echt het weer er voor. Maar ik ben ook wel blij dat deze strenge vorst voorbij is want het energie gebruik was niet portemonnee vriendelijk. De brandstof vloog er doorheen. Dit is best goed geïsoleerd maar als het altijd dergelijke temperaturen waren dan maakte ik nog een geïsoleerde schil om ons huis heen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

En nu is het nog maar -2, de lammetjes hollen door de wei want die denken dat het nu zomer is.

 
De kleine beekjes zijn zo bevroren dat zelfs de watervalletjes tot stilstand zijn gekomen.


Ook ons beekje is tot stilstand gekomen.


Pas geboren en zo slap als een dweil.


Bij de oude schapen blijft de sneeuw gewoon liggen, zo goed geisoleerd zijn ze, 
Maar de lammetjes met hun dunne velletje zie je ook niet rillen.
Net een nacht van -22 achter de rug.


Maar dit vinden ze ook een leuk plekje.


Min 6 vanmorgen, het wordt zomer.

 

 

Hallo allemaal 25-02-2018.

Het schijnt nu toch echt winter worden, ze hebben het hier voor de lokale radio over min 10 tot -25 's nachts. Dat wordt weer heerlijk wandelen. Jammer, er ligt te kort sneeuw om nog gauw even een iglo te bouwen en daar in te gaan slapen, maar het zei zo.

Ik heb mijn rammetje toch vorig jaar te laat laten slachten want we zijn weer een lammetje rijker, ons kleine Kebabje. Weer met balletjes dus ik moet hem toch jonger laten slachten voordat hij ook gaat dekken. Ik denk dat oma ook drachtig is dus het worden er dit jaar wel weer een stuk of drie. En ik heb nog voor twee jaar schaap in de vriezer. Wils lust het niet dus ik moet alles opeten maar dat geeft niet. Het is het meest duurzame vlees wat ik kan bedenken. Ze hebben nog nooit medicijnen nodig gehad, ze leven op een stuk land wat anders toch maar renteloos lag, ze geven mij mest voor de moestuin, ze zijn 100% biologisch. En daar buiten op, ze hebben een schitterend leven hier, ze kunnen onder de bomen schuilen of er van snoepen, ze hebben een afdak met een dikke laag stro erin om te kunnen schuilen met regen of zonneschijn. Om vorst geven ze niet, al wordt het 25 graden onder nul, dikke kans dat ze gewoon buiten liggen te slapen of te herkauwen. Ze lopen ook als hondjes achter mij aan wat best wel uitzonderlijk is want schapen zijn heel wat autistischer dan geiten.

Weer erg genoten van de winterspelen, voor Nederland was toch een hoop te doen, maar jullie hebben ook een hoop gemist, het ijshockey was zowel voor vrouwen als voor mannen best heel spannend. Het ijshockey voor vrouwen kijkt wat gemakkelijker omdat je de puck beter kan volgen. Jammer genoeg lag Tsjechië er te vroeg uit. Het wordt geen herhaling van 1988 toen ze goud haalden.

Er moeten hier in het bos ook grotere herten lopen want ik zie wel hun sporen maar de herten zelf zie ik nooit. Misschien moet ik eens een groepje sporen gaan volgen, kijken of ik meer informatie vind. Ook als er verse sneeuw ligt dan kan je zo lekker de spoortjes volgen van marters, eekhoorns en vossen en werkelijk het hele bos is vergeven van de reeënsporen. Ook komen nog steeds en misschien nu nog wel meer hier hooi eten. Ik denk dat als je met een Drone ga kijken en de sporen volg, dat ze van hier naar de kolchoz lopen waar kuilgras ligt en vandaar weer het bos in gaan waar ook diverse voerplaatsen zijn. Waarschijnlijk hebben ze gewoon een vaste route waar ze op de gemakkelijkste manier aan voedsel komen zonder teveel energie te verspillen. Dat zal ook wel voor de vogeltjes gelden, soms zijn er een heleboel en dan weer niets. Dan zitten ze waarschijnlijk bij de buren die weer voer met een ander smaakje buiten hebben liggen. Slimme beestten hebben we hier.

Vanochtend ging ik de schapen voeren bij min 18. De lucht is heerlijk tintelfris, de sneeuw knoerpt onder je klompen en de klompen zijn de beste schoenen die je kan hebben met deze temperaturen want je blijf warme voeten houden.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Ons kleine Kebabje, net geboren, bij min 9, 
lekker in het struweel onder de bomen buiten.
Hier twee uur oud.


7  Dagen later, het is nu min 18 maar hij is al flink gegroeid
en als een echt schaap, geen hinder van de kou.


Moeders krijgt wat extra graan met hooikrok zodat ze stevig op de melk blijft.
Ze staat tussen mijn benen zodat het andere schaap niet snel alles opeet.


Want deze dikkop is een dwangmatige eter en rooft alles bij de andere schapen weg
als zij de kans krijgt.


Het duurt lang maar de kleine beekjes beginnen te bevriezen.


Zeker een karper met z'n kop tegen het ijs gebotst?


Wat voor beest zal deze gaten toch maken?


Dit zijn de mooie paadjes in het woud, hier kom je echt nooit iemand tegen.


Kijk, Mevrouw de Mol is ook thuis, haar Jawa staat voor de deur.


Wat soms een goed idee leek kan later moorddadig uitpakken.

 

 

 

 

Hallo allemaal 17-02-2018.

 

Raar, zei ik vorige week nog dat ik niet zoveel naar sport zal gaan kijken, deze week bleek toch maar weer dat ik hopeloos verslaafd ben aan schaatsen en af en toe toch ook andere sporten mee nam. Nou ja, de Olympische spelen duren maar twee weken, het zij zo. Maar ook vandaag weer genoten, de onverwachte winst van een Tsjechische snowboardster Esther Ledecka die de Super G skiën goud wint. Zo onverwachts zelfs dat Esther de eerste 15 seconden het mededelings bord niet wilde geloven dat ze winnares was geworden. Verder uiteraard het shorttrack, het gaat maar door.

Zei ik vorige week ook dat de vinkjes wel spoedig zouden komen. Alle drie soorten zijn nu gearriveerd, de goud, de appel en de gewone vink. Afgelopen dinsdag waren ze er al en in hun kielzog ook de roodborstjes, die waren hier altijd vrij zeldzaam en nu zie ik ze dagelijks. Zal het warmer worden van het klimaat er mee te maken hebben? Deze week hebben we zelfs een nacht van 15 graden onder nul gehad, de derde dit jaar maar toen we hier 22 jaar geleden aankwamen hadden we toch met een zekere regelmaat -25 en was min 15 heel gewoon. Ook blijft deze week al de hele week de sneeuw liggen tot en met de nacht van donderdag, toen regende het opeens. Nu is de meeste sneeuw weg en wat ligt is een ijsbaan geworden. De de wandelschoenen moeten weer op scherp. Daar heb ik speciale kettinkjes voor. De nacht daarop was het weer – 9. Dus nu was het min 15, plus 4, min 9. Apart. Maar veel sneeuw hebben we nog niet gehad, heel wat anders als toen in 2005, toen hebben we in totaal 270cm gehad. Dat vroor wel in tot een laag van 70 a 80 cm en daar kon je gewoon over lopen. Toen begon het 17 november te sneeuwen en de laatste sneeuw in de schaduw plekken was pas eind april weg. Het heeft veel brandstof gekost maar het was wel een heel mooie winter, heel wat beter dan dit kwakkelweer.

We hebben het wandelen weer wat opgepakt, althans Wils is wat fanatieker en ik heb graag een doel, maar omdat er zo weinig doelen zijn, heb ik maar als doel gezet, meer bewegen, dat kan vast geen kwaad. En ben ik eenmaal onderweg dan geniet ik er ook wel van. Ik zie altijd van alles onderweg, nou ja, alles? Vooral veel sporen, dieren en vogels. En rare dingetjes.

Wils ziet meer de uitzichten. Ik denk als ik eens een keer door de ogen van Wils kon kijken dat ik dan een compleet ander bos zou zien en dat zal omgekeerd ook wel zijn. Met andere woorden, iedereen leeft waarschijnlijk toch voor een groot gedeelte in zijn/haar eigen wereld.

Ik heb nog een foto gemaakt van een enorme woudreus die omgewaaid is maar ik moest er nog best veel over andere gevallen bomen voor klimmen voor dat ik hem bereikte. Om echt mooie foto's te maken is een telefoon te kort maar vooruit, het staat er op. Iets verder op liggen er ook een aantal maar ik heb alleen de onderkanten van de bomen gefotografeerd. Dit stuk van het bos is nogal nat en als er dan iets ongaat nemen ze de hele wordelgestel mee, die toch al niet zo groot is omdat er altijd voldoende water voor ze is. Zie je daarentegen allemaal gebroken bomen van het zelfde soort dat weet je dat je daar rustig om heen kan lopen zonder natte voeten te krijgen.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert

 


Ik sta bij de top en het witte puntje achteraan zijn de wortels die omhoog gekomen zijn.


Dit is de onderkant van het wortelgestel, mijn rugzak ligt daar om een idee te krijgen van de grote.


Dit stuk is gekapt waardoor de wind vrij spel krijgt met als gevolgveel omgevallen bomen.
De boompjes op de voorgrond zijn er na het kappen gekomen en groeien goed omdat ze licht krijgen.


Dit kleine beukje hoopt dat de ten dode gemerkte boom achter hem gauw oprot,
dan kan hij zich ook ontplooien.


Dit geldt ook voor Paps en Mams plus broertjes en zusjes van de kleine peuter op de voorgrond,
Hoe eerder de familie zich meld bij de houtzagerij, hoe gelukkiger de kleine wordt.
De natuur is wreed.


Een beuk met parasieten maar wel hele mooie.


Een berk met wat saaiere parasieten.


K.Bouter is niet thuis, ook het Trabantje is weg, misschien zijn ze wel op wintersport.


Wekelijks drie keer een massa shoot in de VS maar nu weer eens een met 17 doden en veel gewonden.
Trump heeft stevige maatregelen afgekondigd, de beveiliging van de NRA wordt opgeschaald.

Dit doet mij denken aan iemand die de autoradio altijd deurklapperend hard aan had staan,
gehoorschade opgelopen had
en daarom sterkere versterkers had gemonteerd.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 10-02-2018.

Heerlijk weer deze week, er is een beetje sneeuw gevallen en iedere nacht vorst en overdag rond het nulpunt. Het is leuk om te zien hoeveel sporen er van Reeën ontstaan in een nacht. Ik heb foto's gemaakt 's ochtends om 9 uur. De nacht daarvoor sneeuwde het nog om 23,45uur. De alle sporen zijn van die morgen. Ze lopen naar onze voordeur en achterdeur, om de Chata heen en bij het hooischuurtje waar ik ze iedere dag voer lijkt het wel of er een Reeën-vergadering is geweest. Het is echt genieten van ze. Ik heb een blok natuurzout uit het bos meegenomen, daar lagen bij een voerplaats twee stuks maar aan de sporen te zien is het bij ons drukker dus een blok heb ik maar bij ons gelegd. Nu kunnen ze kiezen voor een mineraalblok bij de schapen of een natuurzoutblok bij het hooiboetje. (Ik verwen ze echt niet hoor)

Nu er weer sneeuw ligt is de voederplaats voor de vogels ook weer geopend. Het witte spek moet ik vast spijkeren want anders gaat de Vlaamse Gaai met het hele blok er vandoor en er zijn meer soorten vogels die er van genieten, ondertussen 5 soorten mezen, 2 soorten spechten, de boomklevertjes en de Gaaien dus. Binnenkort zullen de Vinken en vinkjes ook wel komen. Als ik door het bos loop dan zie ik ook altijd zoveel verschillende sporen, ook een aantal die ik niet thuis kan brengen. Deze week opeens een spoor van een on-evenhoevigen ter grote van een koeienklauw maar die was het niet, die ken ik te goed, ze waren te groot voor een damhert en edelherten heb ik nog nooit gezien hier. Ik kom er wel eens achter. Als we dit verkocht hebben dan zal ik dit toch wel allemaal missen. Ik blijf mij al 22 jaar verwonderen wat je hier allemaal zie en dan die heerlijke rust. En de dagen lengen al weer behoorlijk, de knoppen zitten al in de bomen. Misschien moet ik eens proberen of ik sapstromen van Berken en Esdoorns kan aftappen. Dat schijnt heel lekker te zijn en we hebben hier genoeg van die bomen. Maar eerst maar eens met een proberen. Ik heb laatst een stuk gelezen over hoe van de natuur te leven. En ik moet zeggen, veel kwam mij bekend voor, niet dat ik het gaan doen maar het is hier wel mogelijk, de natuur is een grote supermarkt.

Olympische spelen zijn begonnen, vroeger was ik er aan verslaafd maar nu moet het allemaal een beetje inkomen. Ik vind de boycot van een aantal Russen ook onbegrijpelijk, ik ben er wel voor om de schuldigen levenslang uit te sluiten maar er zijn er ook een aantal die nooit betrapt zijn, dus het kan  zomaar zijn dat die wel schoon zijn en die moeten nu hun onschuld bewijzen. Het lijkt mij  meer  een "Barbertje moet hangen". Het wordt mij allemaal een beetje te politiek. Maar enfin, vroeger was ik ook verslaafd aan wielrennen en schaatsen maar misschien is er wel veel te veel op de TV. We zijn overvoerd heb ik wel eens het idee. Dus misschien zie ik dit jaar alleen de samenvattingen en dat is ook wel genoeg om op de hoogte te blijven. 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


De sporen langs het boompje zijn van een Ree, totaan onze voordeur aan toe


Dit zijn de sporen bij het hooiboetje, let wel, dit is tussen 0.00 uur en 9 uur ontstaan, een halve nacht dus.


Ook Reeënwerk, met het neusje sneeuw wegschuiven en bevroren sprietjes eten.


Wat wil je zeggen Zwartkop?


Wordt Bahnice zo oud dat zij een dekje nodig heeft? Nee hoor,
ze houdt mijn hooidraagzeil sneeuwvrij.
Gewoon een behulpzaam schaap.


Veel te groot voor een ree of damhert, te stomp voor een koe, toch een edelhert?


Wel een Neanderthaler gespot.


Turf brand heel mooi, weinig werk en geen rook.


Weer bericht gehad van de Duitse Affe Gustaaf Ott, het gaat goed met hem,
maar moet wel zijn lever in de gaten gaan houden.


Zonder woorden

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 03-02-2018

Er lopen weer steeds meer reeën op de camping overdag, ze beginnen weer makker te worden. Afgelopen week betrapte ik overdag 7 reeën die op ons erf van het hooi stonden te eten. Voor die tijd kwamen ze alleen 's nachts. Het gaat dus goed met ze. Gek, maar vogels lusten geen gekookte rijst, we hadden over en nu het een paar dagen buiten de koelkast stond (sorry, ik was het helemaal vergeten) gaf ik wat aan de vogels, ze hebben er wel in geschraapt maar geen snavel van gegeten. Dat treffen de schapen dus weer, die zijn er gek op.

Er wordt strenge vorst voorspeld met sneeuw. Krijgen we dan toch nog een winter? Het zal mij benieuwen.

Het was een gezellige week, mijn broer en schoonzuster waren woensdag aan komen rijden met hun campertje en zijn zaterdag morgen weer vertrokken. Best gezellig en weer lekker bijgepraat. Ik weet weer helemaal hoe het reilt en zeilt in de familie en vrienden. Verder twee heerlijke wandelingen met ze in de bossen gemaakt, een keer boodschappen gedaan en verder geen gesjok door stadjes. Heerlijk. Altijd goed als je af en toe mensen uit Holland zien, er komen in het vroege voorjaar ook nog een paar vroegere heel aardige buren uit Holland een weekje bivakkeren. En zo komen we de lange winter door.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Broertje met schoonzus op bezoek.


Zelfs deze heavy metal zangvogel blieft geen rijst,
hij is op een koolhydraat arm of paleo dieet.


Ik ben toch bang dat dit vogeltje heel foute gedachten er op nahoudt.


Vogeltelling Europa.

 


Het werkt echt.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 27-01-2018.

Weer een kwakkelweek, eerst een dik pak sneeuw en nu is het meeste weer weg. Het vriest een beetje 's nachts en overdag dooi.

De turf die ik gekocht had valt een beetje af, veel as en keihard geperst waardoor het moeilijk in brand komt. Wel is het gortdroog. Maar brand het eenmaal dan ligt het heel lang na te gloeien, dat is wel lekker. Het rookt bijna niet en het stookt rustiger dan hout, daarvoor moet ik veel meer keer naar de hout CV lopen om hem bij te vullen. Ik denk dat hout zomers meer geschikt is om de boilers voor de douches snel op te warmen is en deze turfbriketen beter voor de winter. Het ruikt wel lekker, het doet mij sterk aan Ierland denken toen we daar eens waren, weliswaar in de zomer maar het weer was niet van dien aard dat de kachel in de Ierse huishoudens uit was.

Maar het wordt tijd dat er op ieder dak standaard een zonnedak gelegd wordt, We hebben eens gekeken hoe duur het was maar in die tijd was het nog best duur en we hadden het geld niet liggen terwijl de rente te hoog was om te lenen. Daarna is de rente gedaald en de collectoren werden een stuk beter en goedkoper maar toen waren we al van plan om het op niet zo lange termijn te verkopen. De volgende eigenaar mag het hier proberen. Maar als we een huis in Nederland kopen dan zal ik toch mijn best doen om hem klimaatneutraal te maken, het moet kunnen. En het lijkt mij heerlijk om een verwarming te hebben die het gewoon goed doet, stil is, niet stinkt, enz. Dus gewoon elektrisch.

De Reeën weten het hooi goed te vinden nu er sneeuw ligt, alleen als ik 's nachts buiten kom dan lopen ze nog steeds weg. He duurt lang voor ze weer mak zijn.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Turfbriketen.
Kneiterhard geperst, ik moet ze met een schroeverdraaier uit elkaar wrikken.


Ik heb de kachel net bijgevuld maar geen rook te zien.


Een oud pakje margarine, vergeten, maar de vogels weten er wel raad mee.
Beetje kattenbrood, ik dacht voor de Vlaamse Gaaien, maar die blieven het niet.


Van het voerhuisje wordt druk  gebruik gemaakt.
Maar dat ze hun poep achterlaten.....


Als je een zeeschelp tegen je oren houdt dan kan je de plastic soep horen knisperen.

 

Hallo allemaal 20-01-2017.

Eindelijk winter, althans op dit moment ligt er 15 cm sneeuw en is het een graad of 5 onder nul. De reeën kunnen nu slechter bij het gras dus ze weten nu feilloos de schapenruif maar ook het vroegere kippenhok waar ik het hooi in bewaar, te vinden. Ik leg er iedere dag een beetje hooi voor ze naast de deur. De sporen lopen er rechtstreeks heen. De sporen van de schapen lopen alleen van hun hok naar het omheining, exact de plek waar ik altijd met het voer over de draad heen stap. De reeën nemen met een fraaie boog deze omheining maar de schapen blijven er nog steeds netjes voor staan. Brave beesten zijn het.

Wat milieu vriendelijk lijkt is het soms niet. Jaren hebben we hout gestookt wat echt het afval van het bos was maar nu de houtpellets een grote vlucht nemen en ook bijgestookt worden in kolencentrales omdat dan de CO2 uitstoot niet meegeteld wordt, begint hout een kwalijke brandstof te worden omdat wereldwijd de bossen verdwijnen of te veel uitgedund worden. In ieder geval niet meer duurzaam beheerd worden. Want waar geld op te verdienen is wijkt alles voor. En de bossen zijn toch de grootste CO2 vreters. Nu zijn er klimaat deskundige die in deze tijden van transitie naar duurzame energie pleiten voor, 'dan ik godsnaam nog maar even fossiele brandstof verstoken maar laat de bossen staan' en subsidieer de alternatieve energie op alle mogelijke wijze om toch maar zo snel mogelijk te kunnen omschakelen. Ook voor ons wordt het moeilijker om aan hout te komen omdat de grote industrieën alles wegkopen. Dus wat nu? Elektrisch stoken , maar dat betekend kern en bruinkoolenergie, dus dan toch nog maar even hout. Het is niet anders.

Wij hebben hier ook een spoortje van de storm meegekregen maar het viel wel mee. Ik ben nog niet in ons bos geweest om te kijken of daar schade is, zo ja, dan heb ik weer wat te doen. Ons bos ligt boven op een heuvel dus krijgt de volle wind maar is ook goed onderhouden dus er staat niet veel wrak hout. Ik denk dat alles er nog wel staat. Wel waren er veel sneeuwbanken op de wegen waardoor het verkeer tot stilstand kwam. Maarja, wanneer moeten wij weg, een keer in de week even boodschappen in de super, dat is genoeg en we hebben maandag, toen het nog niet sneeuwde even naar Ceské Budějovice geweest voor houtbriketen, ik zei al, het wordt moeilijker om aan hout te komen. Maar ook daar was het op dus toen maar turf meegenomen.

Het Eskimo vrouwenmes wat ik gemaakt heb werkt fantastisch. Nu er weer veel sneeuw ligt voer ik de vogels schapenvet bij, dat vinden ze heerlijk. Maar dat vet snij ik altijd als het nog bevroren is en dat is best zwaar werk met een gewoon mes maar met de ulu druk je er van boven op en maakt het een stuk lichter en door er mee te waggelen is het vet in een ommezien versnipperd. Ja, dat was die 40 minuten om het mes te maken wel waard.

http://www.opgewektinpurmerend.com/uncategorized/naieve-zorgeloosheid-eigenaren-hout-pelletkachels/

 

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Turf briketten, je moet toch wat


Ulu, een goede uitvinding, ik gebruik hem regelmatig.


Weer sneeuw, de vogels zijn dankbaar voor wat voer.


Nu nog even het zonnetje er bij en het is weer helemaal mooi


Arm Groningen

 

 

 

Hallo allemaal 13-01-2018.

Best wel weer een warme week , althans niet onder nul, maar daar hing het ook de gehele week een beetje om. Dag en nacht 0 tot 1+. En mist, steeds maar mist. Ach, daar wordt het bos prachtig naargeestig van, met druipende bomen, neerwaarts, zwaar van het water hangende takken. Je kan zeggen, jee, wat koud en somber maar ik persoonlijk vind het heel mooi. Het mooiste is wanneer er dan een paar Raven boven je vliegen met hun zware kraa kraaa, ze zijn altijd in gesprek, wat zullen ze elkaar toch meedelen? Persoonlijk ben ik best een liefhebber van uitzonderlijk weer, (Nouja, het moet niet te veel kosten). Kou beneden nul is prachtig maar kost teveel energie.

De Reeën vertonen zich ook overdag weer op de camping, maar zijn nog erg schuw, ook voor mij vluchten ze weg. Reeën zijn veel intelligenter dan de meeste mensen denken en het zijn uitgesproken vluchtdieren. Dus als ze beschadigd zijn in hun vertrouwen duurt het weer lang voordat ze het terughebben. Die strooppartij van die ene zondagmiddag heeft dus verstrekkende gevolgen gehad. Wat ik mij wel afvraag, waren het Tsjechen of van een eventueel andere nationaliteit? Mensen die weten dat hier in de bossen nauwelijks controle is? (Ook wegbezuinigd) Je zien hier ook off the road motoren door het bos stormen, soms met Tsjechisch (vooral Praags) kenteken maar ik ben ook Hollanders tegengekomen. Wat bezielt ze?

Wils heeft deze week veel gewandeld en ik ben een paar zieke elzen aan het opruimen geweest, zagen en kloven. Het was alleen een vervelende plek waar ze stonden. Net aan de verkeerde kant van het beekje, daar waar ik niet met de tractor kon komen, dat werd met het handje, blok voor blok door het beekje sjouwen. Ach ja, ik zie het maar als krachttraining. Ik heb het wel heel fijn gekloofd zodat het ook snel droogt, wie weet, genieten we ook nog van de warmte. Maar als je zieke boom zie dan zie er meestal meer. Dus als het weer even goed weer is moet ik ook nog een paar wilgen neerhalen, ze zeggen waardeloos brandhout maar per kilo geeft het net zoveel warmte als eiken, let wel, per kilo.

Voor de schapen heb ik een ruif gemaakt, ze vermorste toch wel erg veel hooi. Niet dat dat zo erg is, het wordt toch mest maar dan is het potstalletje zo gauw vol. Dan moet ik nog halverwege de winter uitmesten en dat is niet de bedoeling. Met wat minder strooisel blijven ze ook prima schoon. Ik kan nog steeds aan de sporen zien dat de reeën 's nachts mee eten, das mooi, hebben die ook wat lekkers.

Ook de boomklever is weer definitief terug. Ik zie hem ook bij de nestkastjes kijken dus ik denk dat ze hier wel gaan broeden. Ik vind het een prachtig vogeltje en kijk met plezier hoe ze op en neer over een gladde stam van een jonge berk lopen. Altijd vooruit, met het snaveltje omhoog of recht naar beneden, het maakt ze niks uit. Ze moeten toch heel scherpe klauwtjes hebben.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Sorry voor de wazige foto, maar wel handig, de telefoonnummers staan erbij
en het nummer geeft het punt aan. Slim voor vreemden.


Sneeuw is mooi maar die rook zie ik liever niet.


De schapen strooiden zichzelf te rijkelijk op, straks passen ze niet meer.


Dus nu hebben ze een ruif en staan ze in de regen te eten, aahhh.


Ik was in het bezit van een roestige oude zaag en met een eikentakje erbij
heb ik hem omgevormd tot een ulu, een Inuiet vrouwenmes.
ideaal om te snipperen enzovoort.


Ik heb de ulu vanmorgen even met de hand geslepen en het mes is scherp genoeg bevonden.

 

 

 

Hallo allemaal 7-1-2018.

Het is wel een kwakkelwinter hoor. Ik denk dat we al een aardige laag sneeuw bij elkaar hebben ware het niet dat het daartussendoor steeds weg dooit. Heel gunstig voor ons gasgebruik, dat gebruiken we dus niet maar wel een beetje deprimerend weer. Toen we hier 22 jaar geleden kwamen hebben we een keer min 32 gehad, min 25 kwam best veel voor en ik voelde mij er goed bij, lekker fris tintelend weer maar dat is al lang geleden, nu zeggen we dat het koud is als het min 15 is. En toch hebben we nog steeds klimaat ontkenners in alle regeringen wereldwijd. Ik hoop dat ze gelijk hebben maar ik ervaar het toch heel anders en ik zou er maar niet op vertrouwen.

Misschien moeten we toch anders gaan leven, minder vliegen, de 1€ winkels voorbijlopen, want daar koop je alleen koopbevrediging, vooral aangevoerd door echt verschrikkelijk vervuilende schepen. Wat ik mij wel eens afvraag, als de scheepsmotoren niet op de meest vervuilende brandstof aangelengd met chemisch afval (https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/december/beerput-nederland.html ) gewoon met schone Euro 6 motoren zouden varen wat zou een spijkerbroek van 8 € dan kosten? 8,0001€? Dus waar hebben we het over, het wordt tijd dat we een beetje goede wil gaan tonen en dan bedoel ik vooral de beleidsmakers en de captains of industrie. Regeren betekend regeren en niet facaliteren.

Gisteren heb ik 4 bomen omgezaagd, ze waren al dood hoor, dus het moest toch een keer gebeuren. Het was +7 graden en het zonnetje scheen, dus het was T-shirtweer en zweten. Vandaag is het 0 graden en het druilt buiten. Mooi weer om te hakken dus. Maar misschien ga ik wel naar het schaatsen kijken, dan heb ik morgen ook wat te doen.

Sinds de jachtpartij in het bos zijn er toch minder reeën op de camping. Nu is de vraag, zijn ze afgeschoten of zijn ze weer voor lange tijd het vertrouwen kwijt? Het vaste groepje van drie die hier de gehele herfst al liepen, die ook geen angst voor ons hadden, heb ik niet meer gezien. Wel zie ik verse sporen in de morgen maar ook minder dan anders.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Echte winterscool


Dit zijn grapjes maar wel uit de tijd toen het nog echte winters waren.Waar zijn ze gebleven?


Return to sender.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@outlook.com