Hallo allemaal 13-08-2017.

Na een prachtige zomer met heel veel mooi weer en bijna geen regen was het de afgelopen week iets minder. Er is 22 mm water gevallen en de temperatuur was prima om kastelen en stadjes te bezoeken maar minder om lekker te zonnen. Maar de barometer gaat alweer vooruit en de vooruitzichten van de Tsjechische tv zijn ook positief. Helaas voor ons gaf accu-weather weer afgelopen week dramatisch slecht weer op voor Tsjechië, een dag zelfs 13 graden terwijl het in werkelijkheid 26 graden was. Door wie worden die kneuzen toch gesponsord?

Ook maar weer eens aan schapen scheren geweest, het was er warm genoeg voor maar echt een bedreven schapenscheerder ben ik niet hoewel de erg dichte vacht ook tegen werkte. Freek heeft er een aantal foto's van gemaakt waarvan ik er een paar bij deze blog doe.

Door het warme weer hebben we in de aardappelen maar ook in een wilde nachtschadeplant bij het water een ware invasie van de Coloradokever, hartstikke mooie kever alsook de larve maar ze vreten wel het loof van mijn piepertjes op. Dit is de eerste keer in twintig jaar dat ik de Coloradokever hier zie, toch weer een bewijs van de klimaatverandering die langzaam maar zeker doorzet. Het is ook natuur maar de oorzaak is niet natuurlijk. Het wordt tijd dat het milieu een heethangijzer wordt in de politiek.

Gerlo is vanmorgen vroeg weer naar huis vertrokken, om 6 uur hebben we hem uitgezwaaid. We hebben weer een plezierige tijd gehad met hem maar zijn been begon weer op te spelen en dan is het beter dat hij weer in vertrouwde omgeving is. Eigenlijk had hij nog twee weken langer willen blijven maar het zat er niet in deze keer. Het zei zo. Voor het werk is het niet meer nodig, met deze bezetting kunnen we het wel weer met z'n tweeën af. Maar we zullen hem wel missen.

Het nadeel van een fijn seizoen is dat je ook weer afscheid moet nemen van een aantal fijne gasten maar bedankt voor de prettige tijd die we met jullie hebben gehad. Het is niet alleen mooi als jullie een prettige tijd hebben, het is ook fijn als we er van mee kunnen genieten en dat hebben we weer volop gedaan. Ondanks het feit dat we de camping te koop hebben gezet genieten we toch nog van ieder seizoen. Dus we zitten een beetje in een spagaat, het is leuk als we het verkopen dan kunnen we nieuwe plannen maken maar ieder seizoen genieten we ook weer van onze gasten.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Weer afscheid genomen van Gerlo


Aan de schaar mankeert het niet.......maar het mannetje daarachter verstaat zijn vak niet echt.


Nageltjes knippen lukt beter.


He Bert, niet steeds foto's van je eigen zetten, ook eens van mij.


En ook een van dit krekeltje die 24  uur per dag een concert geeft.


Een kameraadje (gek, het staat vaud maar toch goed) gekocht die in mijn zak past.

 

 

Hallo allemaal 06-08-2017.

Een mooie week gehad met een heel klein beetje regen, genoeg om de camping weer groen te maken maar te kort om het gras te laten groeien. Precies goed dus. We hebben nu op het ogenblik best veel jonge mensen. Is er nog hoop voor het naturisme? Staat er toch weer een generatie op die het een zijn met de natuur belangrijker vindt dan de jacht tot …......

Deze week had ik zomaar weer eens contact met Luca van Kooten, de dochter van Willem die hier best een aantal jaren geweest zijn. Ik had eigenlijk verwacht dat zij, fanatieke voetballiefhebster, wel mee zou spelen met het Nederlands elftal maar nee, ze zat op de bank. Nou ja, tussen het publiek dan. Maar haar verhalen ontroerde mij, altijd leuk, zo weer even het verleden op te roepen. Het was toen een bijzonder meisje en ik denk dat het nog steeds een bijzondere vrouw is. Een mooi mens.

Deze week was onze zomervoorraad wijn zomaar op, dus moesten wij naar Praag. Richting Praag wordt de omgeving saaier en saaier, weliswaar bekeken vanaf de snelweg en daarna die stad, ahhh, wat een mensen, wat een auto's. Wijn ingeladen en als een speer terug naar het zachte ruisen van het Šumava woud, de stilte en de eenvoud. En daar waar er niet steeds mensen voor je voeten lopen waardoor je steeds gedwongen wordt tot grote en dan weer kleine stappen. Prachtig dat zoveel mensen naar Praag willen maar ik heb weer voor een jaar genoeg grote stad gehad.

Ons restaurant loopt goed maar is af en toe best veel werk. Maar het systeem om gezamenlijk te eten met voorinschrijving werkt heel goed. Twee voordelen, de mensen leren elkaar kennen en het is gewoon gezelliger dan met z'n tweetjes in een restaurant buiten de camping te eten. Het tweede voordeel, je hoef niet op je eten te wachten. Als om zeven uur iedereen wat te drinken heeft gehad dan wordt het eten daarna direct opgediend want wij hebben de tijd gehad om alles voor te bereiden. En niet om het een of ander, Wils is een hele beste kok. Als ze in een restaurant had gewerkt had iedereen haar geroemd. Maar dat ligt ook heel anders, een restaurant is er op uit om zo veel mogelijk te verdienen en hier is het een service met de bedoeling om gasten zo tevreden mogelijk te houden. Want tevreden gasten is de beste reclame die je je kan wensen.

Vandaag een wat korte weblog maar weer veel foto's, ditmaal niet van eigen hand maar van Annemiek Bresser.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Wie maakt dit toch allemaal in ons woud?
Waarschijnlijk toch de Kaboutertjes.


Toch er eens gaan buurten met onze kabouter, K.Bouter.


Er ontstaat een heel dorp, tiny house'jes


Wat zijn ze nu toch aan het doen, aan het palen?


Ook paddenstoelen bezitten een grote schoonheid.


Waterpret voor een slimme hond.

 

 

Hallo allemaal 30-07-2017

Ietwat verlaat met het schrijven van de blog. Een gast in het pension die al om 7 uur wakker was en die het nodig vond om te praten. Daarna om halfacht nieuwkomers die koffie en ontbijt wilden. Dus weinig ruimte om de blog te schrijven maar nu heb ik een moment voor mijn zelf.

Een stel gehad uit een land die door een gekozen democraat dictatoriaal geregeerd wordt en die d'r eigen niet wilden laten inschrijven ivm repercussies voor het naaktlopen. Had ik nog niet eerder meegemaakt.

Verder een prachtig cadeau gehad deze week, Als nieuwe gasten hier brood komen halen dan geef ik een plastic zakje mee, zo'n wegwerp zakje, met de woorden: "als je er voorzichtig mee doe kan je je er de gehele vakantie mee toe". Deze mevrouw (Corrie) had er twee weken mee gedaan en toen ze weg ging heb ik het zakje terug gekregen. Kijk, dat vind ik nu een mooi cadeau, toch weer iets gedaan aan de plastic soep. Het is niet veel maar alle kleine beetjes helpen. :-) Nu heb ik hem aan Carolien gegeven, kan zij er ook twee weken met toe? Haalt dit wegwerp zakje de status van duurzaam product? Maar bijna alle gasten komen steeds met het zelfde zakje terug. Ipv vele honderden heb ik er nu nog maar enige tientallen uitgegeven.

Voor het eerst weer eens gemaaid, een wat koudere week achter de rug met 10 mm water. Daar reageerde het gras onmiddellijk op dus we moesten weer eens aan de gang. Gerlo op de tractor en ik loop de kantjes er bij af en maai de dijkjes en randjes.

Het weer had een dipje maar is er nu weer helemaal bovenop. Ze voorspellen weer temperaturen boven de dertig graden. Dat is het nu al.

We hebben vergeleken bij vorig jaar een heel aardige bezetting, veel campers maar ook veel tenten, verrassend, raken ze weer in? Best veel terugkomers. Sommige komen al van het begin af hier. Letterlijk van jong kind tot volwassene. Altijd weer leuk.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

Tot volgende week.

Bert


Zonsondergang


Ik deel deze nog maar eens als een hommage aan alle dappere vrouwen.

 

Hallo allemaal 23-07-2017

 

Het gaat mooi zo. De mensen komen en gaan, het weer was mooi, de bar gezellig en best veel eters. Niets te harken en eigenlijk ook niets te maaien vanwege de droogte. Weinig animo voor de sauna, daar is het te warm voor. Wel voor de barbecue.

Verder hebben we weer veel terug komende gasten maar ook ook nieuwkomers. Mensen die voor het eerst naturistisch zijn. Mensen uit mijn verleden, Sam en Corrie, 50 jaar geleden voor het laatst gezien. (Oude koppen gekregen joh :-)

Voor Gerlo hebben we minder werk als verwacht, nauwelijks maaiwerk, maar het is toch mooi dat hij er is. Met boodschappen past hij mooi op de camping, hij houdt de bar bij, kan ook af en toe mensen ontvangen en geeft alle maar dan ook alle plantjes water. En als we maaien dan gaat Gerlo met de grote tractor en ik bij de tweewieler en maai de kantjes en dijkjes. Twee keer motorlawaai voor de prijs van één. Meestal hooguit een uurtje. Waar ik vroeger echt een hekel aan had waren de camping waar je de godsganse dag de maaier hoorde, hé, ik kom wel voor mijn rust ja.

Het persoonlijke goede nieuws voor ons deze week, onze dochter met kleinkind komt volgende maand voor een periode. Hiep hiep. Ver wonen heeft ook nadelen.

De krekels doen het met deze droogte erg goed , 24 uur per dag een concert. Ook veel libelle's, waterjuffers en vlinders. De wespen zijn ook aanwezig maar zijn geen plaag, ik weet het onder controle te houden. Tot op heden 4 nesten verwijderd. Een nest met Hoornaars laten zitten, die zijn veel te nuttig en geven geen overlast. En zijn uiteraard heel erg mooi.

Van de vele pubers uit het verleden zijn maar weinigen naturist gebleven maar ieder jaar krijgen we Anneke en Bart weer voor een weekje en dat is altijd weer gezellig. Jammer dat de jeugd het zo massaal laat afweten, grijs is nu toch wel de algemene kleur hier op de camping. Maar ach ja, wij worden ook ouder en het is ook wel net zo lekker rustig zo. Gewoon een probleemloze camping waar nog veel gelachen wordt. Toch geloof ik nog wel dat het naturisme nog toekomst heeft, het moet gewoon weer even in de mode komen. En zoals iedere golfbeweging, het komt wel weer.

We kijken zomers gewoon drie weken geen tv en missen het totaal niet. Soms denk ik zelfs dat de tv en sociale? Media het gezellige uit de maatschappij heeft weggehaald. Neem nu deze morgen, er vertrekken twee mensen met een camper, heel leuke mensen, heel gezellig tijdens het inschrijven maar ze hadden tv in de camper, dus zie je ze nooit in de bar. En het gaat helemaal niet om het drinken maar gewoon even leuk zitten te kletsen missen ze op deze manier wel. Bier, wijn en drank hadden nooit verkocht mogen worden in winkels. En de barren, pups, kroegen, noem maar op, open van 17 tm 23,00. Met mogelijkheid tot eten, koffie drinken en een borreltje op zijn tijd. Het had de sociale samenhang in de samenleving goed gedaan. Maar helaas, toen vonden ze de TV en internet uit.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.
Tot volgende week.

Bert

 
Sterrenhemel boven de camping met een fotobedervend vliegtuig.


De laatste loodje voor het roodstaartje voordat het derde nestje dit jaar uitvliegt.


Gerlo geeft echt alle plantjes water.


Maar toen ik hem hier bezig zag heb ik hem toch verteld dat het beter is ..........


...om je klompen aan te houden, dan houd je je voetjes droog.

 

Vorige week

Hallo allemaal 16-07-2017

Een weekje waarbij de bar opeens begon te lopen, dat maakt het gelijk een stuk gezelliger, ook een week waarbij het weer na dinsdag in een dipje verzeilde met als dieptepunt Zaterdag. Maar er is in totaal maar 8mm water gevallen en de meeste dagen konden we toch bloot en nu heeft het weerbericht het alweer over hoge temperaturen. Dit is in ieder geval een zomer waar er weinig gemaaid hoeft te worden. Het is te droog voor een snelle hergroei van het gras en dat staat mij wel aan.

De eerste kinderen zijn er ook, dat brengt ook weer leven in de brouwerij. Toch lijkt ieder jaar de vergrijzing van het naturisme sterker. Hoe kan dat toch? De naaktstranden lopen prima en de sauna's ook maar naakt kamperen lijkt wel een beetje uit te zijn. Toch hadden we vorige week een stel die voor het eerst naturistisch was en voor hun ging er een wereld open. Heerlijk vonden ze het, de ongedwongen sfeer op de camping, het schone sanitair zonder gedoe met te kort haakjes voor de kleren en zo. Dus die gingen het naturisme bij hun vrienden ook promoten. En mond op mond reclame is altijd de beste reclame.

Onze bakker is weer eens midden in het seizoen op vakantie gegaan, jammer is dat, hij maakt heerlijke bruinbroden met walnoten en die stellen de gasten op prijs en dan hoef ik niet zoveel afbakbroodjes te maken, maar ach, het is maar voor twee weken.

Door de droogte groeien er helemaal geen paddenstoelen, vooral Duitse gasten vinden dat jammer, dat zijn vaak verwoede verzamelaars. Ik persoonlijk ben niet zo'n paddenstoelen eter, dus ik mis ze niet. Ook op de moestuinen en bloementuinen is er weinig werk, door dezelfde droogte ontkiemd er weinig onkruid.

Ik heb van het voorjaar, na de waarschuwing dat het een wespenjaar ging worden, veel wespen koninginnen gedood, om precies te zijn 49. Dat is toch al gauw 49 X 5000 is 245.000 wespen minder. Afgelopen week ook nog eens drie beginnende nesten verwijderd. Dus ik denk dat de overlast van wespen dit jaar nihil zal zijn. Althans hier, ik heb gehoord dat het op andere campings al een plaag is. Toch doe ik het niet met plezier, de wesp is vooral een heel nuttig beest, jammer dat ze in het naseizoen zo irritant kunnen zijn. Toch blijf ik er scherp op. Kom ik weer een nest tegen dan wordt hij weer verwijderd, althans, alles wat binnen vliegbereik van de campig is, daarbuiten hebben ze van mij geen last.

Verder weinig nieuws deze week, het leven gaat zijn gangetje.

 

Tot volgende week.

Bert

 
Een caravan met zonnebril


Wespen? Nee, zweefvliegen, ik noem ze ook wel kijkertjes omdat ze zo voor je ogen kunnen zweven alsof ze je aankijken.

 

 

Hallo allemaal 09-07-2017

Een week van mooi weer en veel honden, op een gegeven moment liepen er hier 7 stuks. Ach ja, nu zijn ze weer allemaal vertrokken. Gasten komen en gaan. Het mooie weer blijft. Wel wat meer wind als gewoonlijk maar dat is het hele jaar al. Ik vind dat trouwens niet erg, want met wind is snikheet aangenaam warm.

Deze week hebben we het tweede stuk van de camping gemaaid, het maaien was niet veel werk, maar het opruimen des te meer. Er is menige zweetdruppel gevallen tijdens het harken. Voor Wils was het verse gras te zwaar en Gerlo kan niet zo goed lopen met zijn slechte been dus het merendeel kwam op mij neer. Maar dat maakt niet uit, de andere klusjes doen Gerlo en Wils weer. Voor Wils is er nog genoeg groenvoorziening om bij te houden en Gerlo heeft het gras aan de kant geschoven met de tractor. Zonde, mijn dochter in Engeland moet duur hooi kopen en hier raak je het aan de straatstenen niet kwijt dus laten we het maar composteren. Het gekke is, de boeren leven hier van de EU milieu subsidie door hun land twee keer te maaien maar omdat ze het hooi niet kwijt kunnen komt het vaak bij de (met EU subsidie) compost fabriek terecht. Ik zie het altijd met plezier als er reeën op de camping lopen die ons gras opvreten, het kunnen er niet genoeg zijn. Dat hoef ik niet meer te maaien. Maar er zijn te kort reeën, dus jagers, stop met jagen en laat de wildstand maar onbelemmerd groeien. Dat is pas natuur. Het gras in de Oostvaardersplassen plassen vind ik ook prachtig maar hier met de droogte hapert de hergroei en dat staat mij ook wel aan.

Grappig dat er steeds weer mensen op de camping zijn die van ver komen en iedere dag ergens heen rijden om een officiële, door de staat uitgezette, wandeling te doen. Terwijl het hier om de camping meestal gewoon mooier is. Toen we hier net zaten hebben we ook een aantal van die wandelingen gedaan maar het is vaak een stukje mooi en lange trajecten over straat. Hier kan je echt zwerven door de bossen, afgewisseld door kleine landelijke straatjes en dorpjes. Dat kan allemaal zo van de camping af. Wils heeft een aantal routes op papier gezet, we verkopen stafkaarten van dit gebied en voor de liefhebbers hebben we nog een tiental geo-caches geplaatst die tezamen met een aantal Tsjechische caches een wereld van de mooiste plaatsen hier rond om ons heen beloofd.

Wat wel een aanrader is om een keer het boemeltje te nemen. Een ritje vice versa naar Strakonice of naar Volari laat de achterkant van Tsjechië zien. Dus niet vanaf de straatzijde maar de achtertuinen of de bossen die je vanaf de straat niet zie. Ik persoonlijk geniet er iedere keer weer van als we het weer eens doen. Het leuke van de boemeltjes is, ze rijden niet veel harder dan veertig en het kost, zeker naar Hollandse begrippen een habbekrats.

De internationalisering is opeens weer weg, de Belgen, Schotten en Tsjechen zijn weer vertrokken, de Duitsers en Hollanders zijn gebleven. We hebben best veel terugkomers maar ook veel die we nog nooit gezien hebben. Ik denk dat Tsjechië weer in de lift zit. Na een paar jaar geleden hebben onder de crisis en het negatieve image van het Oostblok geleden te hebben beginnen de mensen er toch achter te komen dat Tsjechië gewoon achter Duitsland ligt en ook wel als centraal Europa bekend staat. Verder is het volgens statistieken veiliger dan Nederland. We hebben in ieder geval alweer het dubbele aantal overnachtingen vergeleken met vorig jaar.

Tot volgende week.

Bert


Moestuin krijgt de groei te pakken


Harken is vers gras, best zwaar.


En Gerlo schuift het weg.

 

 

 

 

Hallo allemaal 02-07-2017

De Chata, (Zomerhuisje) is twee weken vanaf nu vrij vanwege een annulering.

Voor 25 % reductie nu te huur t/m 15-07

En weer een bijzondere vlinder ontmoet, het beestje landde op mijn arm en bleef een half uur zitten, ondanks dat ik aan het schoffelen was en mijn arm continu heen en weer ging. Daarna ging hij mee koffie drinken, althans, hij zat er nog steeds. Na een kleine uitstap naar Wils knie landde hij op mijn hand en daar dronk hij drie druppels water op, de vierde ging er niet meer in.

Na zijn zuippartij van drie druppels water.


De onderkant van zijn vleugels is minder spectaculair,
maar wat een schattige oogjes.

Vergeleken met het weer van de laatste weken is het nu frisser maar nog steeds goed. Er was in eerste instantie door het weerbericht kou en veel regen voorspelt maar de kou is niet gekomen en de regen hield met 12mm op. Wel was het winderig, best vreemd voor deze omgeving. Vergeleken met de rest van Europa hebben we het getroffen hier. En het plaatselijke weerbericht heeft het al weer over 27 graden dus het zit wel goed.

De tractor staat met een kapotte voorband en een nieuwe was nergens in voorraad dus die moest ik bestellen. Maar er zit toch nog niet zoveel hergroei in het gras dus paniek is er niet. En vanaf dinsdag kan Gerlo weer maaien.

Even hadden we een wifi probleem maar toen ik de monteur om 20,00 uur belde was die er om 22,00 uur de zelfde avond en werd het opgelost.

Verder was het vooral een rustige week, er is dankzij de nette gasten weinig schoon te maken. Het gras groeit dankzij de droogte nauwelijks, het hooi is binnen, de moestuinen zijn onkruid vrij en alle plantjes zijn uitgedund en staan op stuk.

In het voor en naseizoen houdt het barbezoek op niet over, iedereen heeft TV en laptops in de caravan/camper.

En verder, gasten komen en gaan, de een voor een nacht en andere staan langere tijd. Wat mij opvalt is dat we al verschillende campers hebben gehad die meerdere dagen tot weken bleven staan. Ook hebben we al opvallend veel motorrijders gehad.

Tot volgende week.

Bert


De roodstaart is bezig met zijn derde nest dit jaar, vermoedelijk een katholiek vogeltje dus.

 

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 25-06-2017

Er vliegt hier een heel raar vlindertje in de rondte. Af en toe komt hij op je zitten en kromt zijn achterlijf, scheidt iets transparant vloeibaars uit, wat hij daarna met zijn honing-slurf opzuigt. Is dat een vorm van anale fixatie of gaat zijn eten tweemaal door het maag-darm kanaal net zoals bij een konijn? Ik kan er op het internet niets over vinden.

Op de camping is het gezellig met een aangename bezetting voor de tijd van het jaar. Terugkomers en nieuwkomers en een goed naturistisch sfeertje. Een naturisten camping is toch verre te prefereren boven een klerecamping. Ook het zomerhuisje is weer gevuld. Dat was even spannend, we hadden niets meer gehoord van de mensen die hem gereserveerd hadden en gisteren op de wisseldag kwamen ze ook niet. OjaHallo allemaal 25-06-2017 , toch nog, heel laat. Een Schotse met echtgenoot. De vrouw lijkt mij heel interessant want ze werkt bij een modemerk met duurzame en kindvriendelijke kleding. Daar wil ik wel eens meer van horen want duurzaam en kindvriendelijke kleding is nauwelijks nog aan te komen.

Dankzij het feit dat we hier heel veel loofbomen hebben gepland zien we steeds meer soorten vogeltjes en insecten komen. Daar kan ik zo van genieten. De camping staat te koop maar als het verkocht is zal ik dit toch wel missen, het wonen en leven in het paradijs. Ook de reeën blijven dit jaar lang van de camping genieten, normaal trekken ze zich wat terug als de gasten komen maar dit jaar zie ik ze nog af en toe op bijna aaibare afstand langs komen. Het teken dat we heel rustige gasten hebben die de rust niet teveel verstoren. Benieuwd of het zo blijft, gisteren zijn er een paar gasten met honden binnen gekomen.

Het weer is aanhoudend goed, heet, maar met een verkoelend windje. Hoe gek het ook klinkt, ik heb heerlijk hooi staan te harken, lekker in het zonnetje met alle rust om mij heen. Echt nodig is het niet maar een beetje extra heel goed hooi voor de schapen is nooit weg dus nu ligt het ex kippenhok aangestampt vol met pure eerste kwaliteit hooi. Ook de reeën mogen de komende winter weer mee eten, ik heb genoeg. ( Ik denk dat de reeën ieder jaar de helft van het hooi opvreten dat ik voor de schapen neer zet).

Wel was het vaak zo dat als ik aan het harken was dat er mensen kwamen mee helpen maar je kan wel merken dat het naturisme vergrijst, er zijn steeds minder mensen met hulpkrampen :-)

Gerlo is zondag aangekomen en heeft heeft al lekker mee geklust. Een paar extra handen zijn best aangenaam. Als er veel eters zijn bv is het toch lekker als iemand de bar doet en dat soort dingen, maar hij kan ook maaien met de tractor en dat bespaart mijn veel tijd. Hij kan ook heel goed mensen ontvangen, hij kan goed met de gasten omgaan. En zijn humor is vanzelf ook mooi meegenomen, we lachen wat af.

En aangezien we deze week een onweersbuitje hadden met 7 mm regen is het gras weer gaan groeien. Mooi groen weer dus op de camping maar persoonlijk hou ik wel van geel gras, dat groeit nl niet. Door de wind hadden we ook veel stuifmeel op het water, wat de karpers trouwens heerlijk vonden, ze hebben er kilo's van opgegeten. Maar na het regenbuitje was de vijver weer helemaal glashelder. Prachtig zo'n natuurbad, de waterstroom uit het beekje is helemaal regelbaar, er komt altijd wat vers water in de vijver zodat het nooit te warm wordt met kans op algengroei en nooit teveel zodat de vijver steenkoud wordt. Het zit nu iets boven de 20 graden en ik weet hem mooi zo te houden. En natuurlijk is er nog veel meer te vertellen maar ik ga nu eerst de toiletten schoonmaken en nog wat dagelijkse klusjes.

Tot volgende week
Bert

Gedicht van een 60 jarige stratenmaker.

Gebroken en stijf.
Sleept hij zijn lijf.
Nog een jaar of zeven.
Voor de hogeropgeleiden.
Die langer leven.

 
Het vlindertje met de anale fixatie.


Ik vond hem wel leuk.


Ze zijn er weer.

Dak werkzaamheden.

 

Hallo allemaal 18-06-2017

 

Weer een mooie en gezellige week gehad. Mooi weer, wat? Heel mooi weer. En, ondanks de beloofde regen uit onweer, niet dus, ook heel droog. Het bouwtje heb ik zelf maar beregend. En de komende week blijft het ook heel mooi. Tot 30 graden.

Het zomerhuis is ook weer verhuurd. Tijdens het schoonmaken kwamen we er achter dat de wc pot gebroken was. Onbegrijpelijk, voor de winter had ik hem droog gedweild, hoe kan hij dan nu kapot zijn? Dan blijkt verder dat de pot alleen met de stortbak verkocht wordt. Irritant, die is toch niet kapot? Verder kregen we het in mekaar gezette model mee. Dus niet in een doos en bijna niet te tillen. Plus een kwartier vastbinden in de laadruimte van de bus vanwege de onhandigheid van het model en zonder bescherming van de dozen zoals ze van de fabriek komen. In die winkel zien ze me nooit meer.

Vandaag komt onze steun Gerlo aan. Das mooi, kunnen we ook weer eens weg zonder de camping onbeheerd achter te laten en dan hebben we een reserve auto, want onze bus moet even de garage in voor een kleine verandering en als het dan nodig is kan Gerlo mooi boodschappen doen met zijn eigen auto.

Onze buurman heeft het ongebruikte gedeelte van de camping gemaaid en ook met droog weer in de ronde balen gekregen. Ik heb er gelijk 10 vanaf genomen voor onze schapen en als betaling voor de koop van het grasgewas. Ik ben er mooi van af, ik heb hooi voor de schapen zonder er voor te werken en Jarda's koeien zijn er ook blij mee.

Toch heb ik nog veel gras staan, een gedeelte wil ik zelf hooien ( Dit hooi komt van de camping zelf en staat op betere grond waardoor het eiwitrijker is, speciaal voor als de lammeren geboren worden) en de rest moet maar compost worden. Het is niet anders.

Ik denk dat de voorspelde overlast van de wespen dit jaar achterwege blijft. Nu heb ik wel van het voorjaar, geheel tegen mijn gewoonte in want wespen zijn ook heel nuttig, iedere koningin gedood die ik zag. En bij iedere koningin die je dood heb je toch een 5 tot 10,000 wespen minder. Dat zit me tevens dwars want van de wespen waar je uiteindelijk last van hebt zijn het er maar aan fractie van dit aantal. Maar er werd Europees zo voor een wespenplaag gewaarschuwd deze zomer vanwege de vele wespen die de winter overleefd hadden. Maar ik denk dat het heel erg meevalt. Wel zie ik wat meer hoornaars maar die zijn niet lastig en ze steken ook niet gauw. De natuur doet het verder wel heel goed, veel reeën dit jaar. De waterjuffers en libellen zijn bij de vijver volop aanwezig. Soms hangt er een blauwe waas over de kanten van de vijver van de waterjuffers. Ik kan af en toe gewoon lekker aan de kant van de vijver zitten en gewoon genieten. Ook mama eend zwemt met 9 jonkies in de rondte.

Weer geen foto's gemaakt deze week, het is zomers ook altijd moeilijker te fotograferen met naakte mensen op de camping. Niet iedereen is er van gediend dus ik ben heel terug houdend. Er was een man hier die heel veel bij de vijver gefotografeerd heeft, met een aparte lens om de insecten er goed op te krijgen. Ik had van hem wat foto's moeten overnemen.

Vandaag lekker buiten klussen, beetje gisteren gemaaid gras op schudden, het bouwtje schoffelen en wie weet nieuwe gasten te ontvangen.

 

Verder geen nieuws

Tot volgende week.

Bert

Dan maar wat oudere foto's van en op de camping.

 
De prachtige libellen.

 
Vlinders in alle soorten en maten


 Maar deze zijn  ook prachtig


Deze zat gisteren tijdens de avondmaaltijd gewoon
onder het dak van het terras


De grauwe klauwier, ook veel gezien hier.


En verder is het fijn luieren aan de kant van de rivier.


Pa en ma Pad gaan na een dagje naakt recreëren weer met
openbaar vervoer
naar huis. 


oog in oog met mijn grote vrienden.


Ja hoor Gerlo, zet je de melk maar lekker laag op.


Tijdens het koken van eieren flink blijven roeren tegen het aanbranden.
Wie heeft Gerlo toch leren koken?

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 11-06-2017

Weer een hete week met een dipdagje, iets kouder met een klein beetje regen, goed voor de gasten om een kasteel te bezoeken en hun huid een dag rust te geven. Maar verder, echt zomer. Het ziet er voor komende week ook heel goed uit, vooral hier in het zuiden van Tsjechië.

De schapen zijn wel erg blij met hun gehalveerde vacht maar met evengoed nog genoeg wol om zich tegen de stekende zon te beschermen. De lammeren doen het uitstekend, de verwachting dat het lam met de hoorns minder zal groeien is niet het geval.

Het bouwtje (moestuin) doet het uitstekend, veel te laat ingezaaid door de late sneeuw van een paar weken terug maar nu met een enorme groei-explosie de verloren tijd aan het inhalen. Helaas geldt dat ook voor het gras, daar komt ik bijna in om. Als ik klaar ben met maaien kan ik wel weer opnieuw beginnen.

Gelukkig komt Gerlo Hondebrink dit jaar weer helpen, hartstikke gezellig vanzelf maar hij vindt trekker rijden ook leuk dus kan hij mooi maaien.

Al best veel motorrijders gehad dit jaar, afgelopen week een heel leuk koppel met twee Harleys waarvan een stokoud en zag er mooi gebruikt uit. Dat persoonlijk vind ik veel mooier dan en opgepoetst plastic iets die met veel gejank veel te hard kan en helaas daar ook te vaak zo mee gereden wordt. Ik ben wel voor snelheids begrenzers in het algemeen. Helaas werkt de auto en motoren industrie daar niet echt aan mee. Nu staat er een koppel met twee Japanners en zo te zien kunnen die motoren heel hard maar ze zeggen dat ze 70 een mooie kruissnelheid vinden. Het zijn Engelsen dus het zullen wel miles zijn. In ieder geval, de eerste ponden zijn weer binnen. Eens kijken of ze met een half jaar nog wat waard zijn.

Komende week een dag of vier zonder auto. Hij moet even de garage in, we laten er toch maar een zijraam in zetten. De keuze tussen schuifdeur open of dicht was toch niet echt praktisch, vooral omdat wij op vakantie gaan als het vaak te koud is om met opendeur te zitten zoals afgelopen jaar. Helaas had Jan Steffl niet eerder tijd. Maar we hebben nog fietsen ook dus een boodschap is ook nog steeds gauw gedaan.

En nu, eerst ein Frühstück servieren aan een Duitser. Daarna deze blog plaatsen, koffie drinken, boodschappen doen, het zomerhuis klaarmaken, nog even wat gras opruimen, om het huis maaien, nog even het bouwtje schoffelen want ook het onkruid kent een groeiexplosie en Wils heeft ook nog wel een lijstje voor me, er was iets in de keuken wat veranderd moest worden.

Verder geen nieuws

Tot volgende week.

Bert

 

 Deze stoel begint in microplastic uiteen te vallen, gauw wegbrengen dus.


En opeens komen er plantjes op het bouwtje.


Zelfs de piepertjes piepen al boven de grond uit.
Maar voor de aandachtige toeschouwer,
ook het onkruid.

 

 

 

 

 

Hallo allemaal 04-06-2017 

Prachtig weer maar nu iets minder heet maar dat is niet erg. 35° is ook niet alles. 25° vind ik lekkerder.

Gisteren zijn we weer open gegaan en we hebben er gasten bij. Dus het wordt nu weer poetsen en dweilen. Dat is wat anders dan luieren in de zon of bezig met je hobby´s te zijn.

Nu zijn we vanzelf best al wel bezig geweest om de camping klaar te maken en alles een grote schoonmaak te geven, dat moet toch ieder jaar weer. Ook lege gebouwen verzamelen stof. En buiten het seizoen groeit het gras en het onkruid ook. Maar we zijn er klaar voor.

De schapen zijn geschoren, met een schapenschaar. Eerst een paar filmpjes op you tupe gekeken, een eitje leek het. Maar in vergelijken met de wel bijzonder schone en dun bewolde schapen op de filmpjes lopen mijn schapen buiten en onder de bomen. Plus nog eens dat we een heel vies voorjaar hebben gehad en de schaapscheerder het vorig jaar liet afweten waardoor ik te laat voor de winter moest scheren en daar maar van af gezien heb, hadden mijn schappen een dus hele dikke vacht met veel ongerechtigheden erin, van takjes tot mest en modder. Je zag het er aan de buitenkant niet vanaf maar tijdens het knippen wel. Het was dus hard werken om de vachten er af te krijgen, met een stompe schaar tot gevolg en spierpijn in mijn armen. Wel hulde aan mijn schapen die alles lijdzaam ondergingen. Enfin, de vuiligheid is er af, over een paar weken het onderwol er maar af. Ze zien er wel apart uit nu en lijken veel kleiner dan een week geleden.

Even gauw door de toiletten gelopen vanmorgen, een bezem en een dweiltje er door. Kijken of er nog papier genoeg is. Zie dat er ook een camper bijgekomen is vannacht. Hij heeft zich nog niet gemeld en alles ziet er nog duister uit. Komt later wel. Nu eerst even de blog schrijven, daarna koffie en vervolgen de grote schoonmaak van de toiletten, nog een kamer klaarmaken want ook daar komen gasten voor. Dat betekend ook weer ontbijten en avondeten serveren.

Ondanks dat we vorige week zogenaamd gesloten waren hadden we wel gasten waaronder een stel Fransen op een hele dikke Harley. Ze waren hier wel meer geweest maar in vergelijking met de vorige keer spraken ze nu best redelijk Engels. Dat is voor mij toch wel een opluchting want van Frans bak in niet veel. Motorrijders zijn bijna altijd pensiongasten, ook deze. 

 

Verder geen nieuws

Tot volgende week.

Bert

Nog een dikke vacht.


Zo, de vuiligheid is er af, volgende week de ondervacht.


Schapenschaar


Het bouwtje is weer ingezaaid en geplant,

6 weken later dan normaal. 

 

 

 

Hallo allemaal 28-05-2017

Het mooie weer houdt aan, dat hadden we op onze vakantie moeten hebben ipv sneeuw, regen en nachtvorsten en oja, ook nog een paar redelijke dagen.

Maar goed. Hier genieten we ervan, gewoon een tropenrooster, 's ochtends en 's avonds aan het werk en overdag in de schaduw bruin worden. De zon is best heel sterk, onze witte kat Mauro heeft zijn oren weer lelijk verbrand.

Mijn bouwtje (moestuin) heb ik weer redelijk op orde, omdat het voorjaar zo laat was heb ik er op een gegeven moment maar de ploeg erin gezet met als gevolg grove kluiten die eerst te nat waren en daarna keihard uitdroogden tot stenen. Dus hoe gek het ook klinkt, ik moest beregenen om de kluiten te weken. Maar, zoals ik al zei, ik heb het weer redelijk op orde, dus vanavond, later dan ooit, aardappels poten en uien planten. Maar ach, ook die komen wel tot wasdom, als je later plant is de groeikracht van de dag groter. De kans op ziektes ook trouwens maar omdat we hier geen land en tuinbouw in de buurt hebben is de kans op besmetting weer kleiner.

Ook nog twee bomen gekapt langs de vijver, nu ze in blad kwamen hielden ze het Wifi-signaal tegen. Maar ze werden toch te groot, dus zo erg is het niet en er staan hier echt wel bomen genoeg.

Het gras is wel een probleem, het groeit veel te hard en ik kan geen boer vinden die het oogsten wil. Dus dat wordt veel harken en afvoeren. Moet mijn dochter in Engeland altijd veel te veel betalen om aan hooi te komen, ik heb veel van dat spul.

Gisteren hebben we de bar, keuken en terrassen weer zomerklaar gemaakt. Ondanks dat we officieel nog gesloten zijn komen morgen zowel voor de camping als voor het pension mensen. Grappig, maar we zijn er toch. Komende week zaterdag gaan we officieel open. Dan zijn bij belangstelling ook de keuken en bar weer open.

Deze week hebben we dus nog even tijd voor boodschappen uit Duitsland te halen. Daar hebben ze toch meer biologische waar dan hier, hoewel het hier steeds beter wordt maar vooral online.

Ook wil ik deze week eens proberen of ik mijn schapen kan knippen. Ik heb het nog nooit gedaan maar er waren wel eens meer dingen die ik nog nooit gedaan had en ook lukte.

Ze zien er daarna vast anders uit dan mooi geschoren maar ach, wat geeft het. Ik heb ze nog nooit voor een spiegel zien staan dus echt ijdel zullen ze wel niet zijn.

Gisteren jarig geweest, 64 geworden, ik wil echt met 65 stoppen met werken, dan heb ik er 53 jaar arbeid opzitten. O wacht, we zijn al gestopt met werken, de camping is hobby dus dat geldt niet als arbeid.

 

Verder geen nieuws

Tot volgende week.

Bert

 
Het bouwtje ligt er weer goed bij, nu nog even inplanten


Terras gemaaid


Echt biologisch gras.


Ik vind het wel mooi


Langharige schapenwollensokkendragers, daar gaan we wat aan doen.


Little bighorn

 

 

 

 

Vorige week

 

Hallo allemaal 21-05-2017

En toen waren er opeens een paar weken voorbij zonder weblog. Wij waren nl op vakantie, dwz, onze beide dochters bezocht, een in Leiden en de andere in Hampshire UK.

We waren tijdens bevrijdingsdag in Leiden dus samen de Braderie (Heet dat zo?) op. Vooral heel veel rommel en veel kou maar wel gezellig met onze oudste dochter Cora. Een hele stapel Nederlandse voorleesboekjes gekocht voor onze Engelse kleinzoon. Een tweetalige opvoeding heeft echt wel meerwaarde en het is leuk om te doen.

De volgende dag naar de gewone weekmarkt geweest, die vond ik eigenlijk leuker en het was opeens een stuk beter weer. Daarna door naar Engeland.

Gestaan op een camperplaats buiten Calais. Mooi rustig daar. En nog 6 km naar de boot.

Maar voordat we op de boot waren zijn we 6 keer gecontroleerd door zwaar bewapende soldaten en politie, 4 keer moest alles open. Ik vond het een beetje overkill.

Maar goed, in Engeland miezerde het en het ging weer heel hard op de snelwegen. Waar zijn toch die rustige en beleefde rijders van weleer? 

Opnieuw kwamen we weer bij de camping van Andy uit, het lijkt wel de enigste te zijn bij Anne in de buurt. Maar wel voor het laatst. Ieder jaar verhoogt hij zijn prijs met twee pond en en 8 pond geleden was hij het al niet waard. Nou ja, hij had dit jaar in ieder geval zijn gras gemaaid.
We hebben nu op internet een restaurant in de buurt gevonden waar je mag staan met als tegenprestatie, een ontbijt of diner, dat moesten we dan volgend jaar maar doen.

De volgende dag naar Anne en gelijk ingeroosterd als oppas voor Ruben, nou ja, dat is te doen hé, twee ochtenden per jaar. En het was leuk, dan leer je hem ook een beetje kennen want 1380 km heeft ook zijn nadelenVerder wat gewandeld en met Anne naar een museum geweest. Weer eens lekker bijgepraat.

Terug in Frankrijk gelijk richting huis maar wel rustig aan want we konden pas maandag in Praag terecht om de wijn op te halen voor deze zomer. Dus nog een camping en camperplaats gepakt. De nodige kou en slagregens verwerkt een uiteindelijk dus via Praag thuis gekomen.

Gingen we weg met sneeuw en een witte wereld, leden we kou, nachtvorsten en regen tijdens de vakantie, hier werd het eindelijk mooi weer, nu we keihard aan het werk moesten. Alle Katten waren er nog, maar wel een Lam minder, alleen een voorpootje en de kop lag er nog. Ik denk dat de Linx hier echt gearriveerd is. Deze Linx vraagt erom om gelinxt (vrije woord interpretatie) te worden. Ook het schrikdraad was kapot, dus hij zal wel een opsodemieter (5000 volt schapenklok, krijg je daar een klap van, dan begin je spontaan achteruit te bidden) gehad hebben bij het weggaan met de buit. Das mooi want Linxen leren snel. Maar wel heel jammer van het lam, het was een lief beestje.

 

En nu thuis, hard aan het werk, want er was nog niet gemaaid vanwege de sneeuw en nattigheid dus nu staat er een dik pak gras, te veel om te laten liggen dus dat wordt weer veel harken.

Ook aan de moestuin moet nog van alles aan gedaan worden, ik denk dat ik daar maar een paar dingen schrap, alleen aardappelen, uien en prei maar dit jaar, anders komen we om in het werk.

Ondanks dat we 03-06 pas open gaan staan we sinds dinsdag al met gasten. Ach, we zijn er toch, dus dan maar open maar wel zonder bar en restaurant.


Tot volgende week.

Bert

 
Op de dag van ons vertrek.


Het beloofde niet veel goeds.


Best wel een mooie naam.


De rotspartij was niet te filmen met een mobieltje.
Maar het was een mooie en gemoedelijke camping 
in Duitsland.

 

Hallo allemaal 29-04-2017

 

Ik denk dat we nog nooit zo'n koude week op eind april gehad hebben. Iedere nacht nachtvorst en een beetje sneeuw dat steeds erger werd. Op laatst lag er een dik vies nat pak sneeuw waar niemand blij van werd. De schapen al helemaal niet, die moesten het sneeuw met hun neus opzij schuiven voor dat ze bij het natte gras konden komen. Hooi heb ik niet meer en niet meer te krijgen ook. Ik had nog wel een beetje brokken en nog wat oud brood van vorig jaar. Zo hadden ze nog iets droogs.

Ik kan mij herinneren dat ik een keer met de vrachtauto uit het zuiden van Spanje kwam en ter hoogte van Barcelona, op zeeniveau, gestopt ben omdat de snelweg dicht sneeuwde. Dus zo bekeken valt het hier wel mee.

Vrijdag was helemaal een dieptepunt, door het natte aanklevende sneeuw gingen er in het bos nogal wat bomen om en uiteraard ook door de 240 volt draden, dus zaten we gelijk uren zonder stroom. Op de schapenweide waren er een paar bomen en veel afgevallen takken dwars door het schrikdraad van de schapen gegaan. (Die had ik net een dag van te voren helemaal opnieuw gespannen en de slechte stukken er uit gehaald) Veel gezaag en gesleep door de natte sneeuw maar de schapen vonden de toppen van de bomen wel lekker, dus 's avonds nog wat extra jonge wilgentakken gegeven.

Wils is weer aan de websites bezig geweest, ze zijn nu wel af vind ik maar ik ben gauw tevreden.
En verder, ja en verder?
Een beetje lezen en nog wat meer lezen en voor de verandering nog wat lezen. 's avonds televisie kijken en proberen uit te slapen maar dat lukt me nooit.

 

Dus?

Wij hebben weer niets gedaan door het weer, dus ook geen bijzonderheden.

Het was gewoon een koude week.
Tot volgende week.

Bert

 

Vorige week

 

Hallo allemaal 22-04-2017

Wat een gruwelijk weer deze week, twee keer de gehele camping wit gehad. En guur koud, niet lekker vriezend koud maar regenkou, de kou die door alles heen gaat. Ik had dus geen zin in tuinieren maar dat was ook niet mogelijk met dit weer. Ik wilde nog een paar plekjes van de bus wegwerken maar ook daar was het weer niet naar.
Hum, geen goede week dus maar beter nu dan midden in het seizoen.

Een bod op twee lammetjes gehad, een beste prijs, maar ik twijfel, ik heb gras genoeg voor 5 schapen dus dat is het probleem niet. Maar het is wel heerlijk biologisch en medicijn vrij vlees wat ik dan ook verkoop. Ik moet eerst maar eens gaan kijken wat ik nog heb. Verkopen kan altijd nog. Enne.... ik geniet iedere dag van ze want dit jaar heb ik wel heel makke lammetjes, het zijn net hondjes.

Na lang zoeken ben ik met mijn HP terug gegaan naar de dealer met de vraag waarom hij wel mijn wifi netwerk pakt maar geen enkel vreemd netwerk. Ik was al uren aan het zoeken geweest, deels omdat ik het leuk vindt en deels omdat je er wat van leer. Maar ik gaf het op. Bij de dealer was het 5 minuten werk, het is een HP kwaaltje zei hij. Daarvoor had ik toch al heel wat forums bezocht maar dit was ik niet tegengekomen. Maar goed, ik weet nu hoe het de volgende keer moet.

 

Wij hebben niets gedaan door het weer, dus ook geen bijzonderheden.

Het was gewoon een saaie week.
Tot volgende week.

Bert

 
Samen op een stoel zitten, nooit van hun leven maar samen op schoot liggen, geen probleem.

 


Gruwelijk weer deze week.

 

Vorige week.

Hallo allemaal 15-04-2017

 

Vanwege het goede weer maar een aan het tuinieren gegaan.

Ik keer eens naar mijn bouwtje en zag onkruid en heel veel werk. Ik keek eens naar mijn tractor en naar de ploeg en een 45 minuten later was ik klaar.

Daarna nog even een greppel gegraven, ik spuugde in mijn handen (waarvoor eigenlijk maar het schijnt er bij te horen) greep een spade en drie uur later was ik klaar.

Maar nu zie ik dat ik weer maaien moet en de hop opbinden en bolletjes verplanten en en en en en en en..........denk om je rug en hart Bert. Maar kortom, het werk barst los.

Daartussendoor een tekst geschreven voor een nieuwe verkoopsite die Wils gemaakt heeft, die we dan als hyperlink kunnen gebruiken voor advertenties. De tekst heb ik laten lezen door beide kinderen en mijn broer dus van het origineel is weinig over maar het is wel een goede tekst geworden. Nu zoeken we nog iemand die de Duitse taal goed machtig is om de tekst in het Duits te vertalen. Vrijwilligers?

Er wordt nog wat gesleuteld aan de website, hij staat wel op het net maar er kan nog iets veranderen. Ik vind Wils daar toch wel erg goed in. Ze kan altijd nog websitebouwer worden als we dit verkocht hebben.

Ik maakte deze week een grapje op Facebook over de twee panda's.

Men neme twee Zwarte Beren, men neme een handige kapster en hoppa, je hebt twee Panda Beren.
Tel uit je winst.

 

De kikkervisjes doen het toch teleurstellend dit jaar en daarbij hebben we ook steeds een paar rovende eenden in de vijver. En toch wil ik niet ingrijpen, het is de natuur en de natuur hier laten we al 22 jaar met rust. Gelukkig doen de padden het beter maar die zitten ook altijd net even dieper dus veiliger. Maar ach, ook over de padden heb ik mij wel eens ongerust gemaakt. Je hebt gewoon slechte jaren en goede jaren.
Het Roodstaartje heeft ergens een dode Ree gevonden denk want hij is nu al dagen bezig zijn nest te vergroten met Reeënhaar, of zal hij een levende Ree aan het plukken zijn? Het Kwikstaartje kwikt als een gek maar ik denk dat hij nog steeds geen vrouwtje heeft want hij is nog niet erg aan het bouwen. Het kan ook zijn dat het gewoon tevreden is met het bouwsel van vorig jaar. Ik blijf van ze genieten.

http://www.campingtekoopintsjechie.eu/

 

 

Maar goed, verder geen nieuws deze week.
Tot volgende week.

Bert

 

Een week of 8 geleden was de Clivia mooier dan nu. 

Speelgoedwinkel, wat een troep verkopen ze.


Wat een prachtige iconische foto, terwijl een EDL aanhanger haar verrot staat te schelden blijft zij vriendelijk lachen.
EDL=English Defence Leakue

 

 Vorige week

Hallo allemaal 08-04-2017

  Ons Kwikstaartje en het Roodstaartje hebben besloten om dit jaar geen ruzie om het nestkastje te maken. Het Kwikstaartpaartje hersteld zijn haar nest bovenop het nestkastje en het Roodstaartpaartje heeft het kastje zelf weer betrokken. Dus geen oorlog deze keer maar wijsheid, ja, de mens kan veel van de natuur leren.

  Steeds maar problemen met onze decoder voor de Hollandse tv. Op het moment doet hij het weer maar we kopen er maar eentje bij en houden deze voor reserve. Het is jammer dat er veel programma's die je in Nederland zo via uitzending gemist kan bekijken bij de grens geblokkeerd worden en wij hier in Tsjechië dus niet kunnen zien. Anders bekeken we alles wel via internet, gewoon op je eigen moment. Lijkt mij heerlijk.

  Prachtige dagen gehad deze week maar ook af en toe regen. Dus de werkzaamheden op de camping vlotten niet erg, het blijft te week. Aan de andere kant, ieder jaar heb ik dat ongeduld. Ik kan ook gewoon later beginnen, dan werkt de natuur ook beter mee. Het nieuwe beekje doet het wel geweldig, ik vermoed dat hij wel het gehele jaar blijft stromen. Voor de oplettende kijker zie je dan veel vlinders en andere insecten drinken maar ook vogels. ( en je kan ook je bier er in koelen)

  We hebben weinig kikkers dit jaar maar de padden doen het uitstekend, overal zie ik de strengen dril hangen en er zit veel leven in. De dril van de kikkers hebben dit jaar juist pech gehad, eerst een nachtvorst en toen bloedheet met een brandende zon. De dril die ik op die dagen wat naar de diepte heb verschoven doet het uitstekend maar juist de dril die optimaal van de zon profiteerde heeft de klap van de vorst en daarna de brandende zon slecht overleefd. De paddendril ligt altijd wat dieper dus die heeft daar niet zoveel last van. Gewoon amfibieën maar ik geniet er ieder jaar weer zo ongelooflijk van.

  De schapen doen het uitstekend, de lammetjes zijn erg mak dit jaar, maar het zijn ook rammetjes, over het algemeen zijn de mannelijke dieren wat aanhaliger. (Het zijn ook net mensen :-) Een lammetje wil geen brokjes uit de emmer, die eet alleen maar uit de hand.

  Mijn laptop wil niet op Wi-Fi en omdat we straks nog even naar dochter en kleinzoon willen is het toch handig als hij dat wel doet. Ik denk dat ik al alle trucjes had uitgeprobeerd en omdat we toch naar České Budějovice moesten dacht ik, ik ga even langs de verkoper annex reparateur. Op internet gekeken, ja hoor, open. Dus wij op weg, na twee km stonden wij stil. Een briketteur (heet zo'n fabriek die van takken houtbriketten voor de kachel maakt?) stond dwars over de weg een stapel hout weg te werken van 40 kuub via een hakselaar. Dat kostte een kwartier. Net de tijd die we dus voor de morgensessie van de pc winkel te kort kwamen. Dus wij onze boodschappen gedaan, even uit eten geweest en daarna terug naar de winkel. Daar hing nu een briefje op, wegens onvoorziene problemen deze middag gesloten. Daar hadden we dus een 75 km voor gereden.
Weet iemand een oplossing? Je kan mij mailen.

 

Maar goed, verder geen nieuws deze week.
Tot volgende week.

Bert

 
Het nestkastje

 


Met er bovenop het nestje van de Kwikstaart.

 


En er in het nestje van de Roodstaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige week

Hallo allemaal 01-04-2017

 Ons kwikstaartje is weer terug. Opnieuw wanhopige schijngevechten in de spiegelende ramen van de serre.

Vorig jaar hebben we het gehele proces met interesse gevolgd. Het kwikstaartje had een van onze nestkastjes als zijnde een juiste beoordeeld en kwam met takjes en strootjes. Helaas voor hem en haar, voordat ze er aan toe waren om eitjes te leggen had een roodstaartje het nest geannexeerd en eitjes gelegd en verdedigde zijn nest met verve. Toch ging het kwikstaartje door met takjes er in te gooien waardoor het roodstaartje steeds de de eitjes moest liften. Ik dacht , dat wordt niks met het broedsel maar op een gegeven moment waren daar toch de pullen, levend en wel. Het kwikstaartje ging vanaf dat moment verder met een nest bouwen maar nu boven op de kast en heeft daar ook een broedsel voortgebracht. De eigenlijke kast heeft drie broedsel van het roodstaartje voort gebracht. Maar de kwikstaart is terug, ik ben benieuwd hoe het dit jaar gaat. Ik ben ook benieuwd of hij nu in of boven op de kast gaat broeden.

 Eigenlijk is dit een bijzondere foto. Want het gezegde, ze vechten als kat en hond klopt niet. Het moet zijn, ze vechten als kat en kat. Katten en honden kunnen vrienden worden, Maar katten onderling zijn zelden vrienden. Deze drie katten liggen ook nooit samen op een stoel of zo. Ieder heeft zijn eigen territorium waardoor de kamer opeens voor de katten aan de kleine kant is. Een kat heeft het liefst een huis voor zich alleen. En dan twee keer per jaar een portie ruige seks met alle katers uit de buurt die daarna weer een doodschop kunnen krijgen. Vervolgens komen er een aantal jongen die zij liefdevol verzorgt tot een maand of drie a vier. Daarna moeten die ook oprotten, het liefst ver uit het zicht. Dus de reden dat ze graag bij ons op schoot zitten is voornamelijk omdat we geen kat zijn. Wil iemand een poes nemen? Neem dan één poes, want twee stuks werkt wel voor het roedeldier als de hond maar averechts voor de solitaire kat, die heeft aan mensen genoeg.

  Heerlijk weer afgelopen week, lekker naakt buiten kunnen zitten, alleen hebben we daar de tijd niet voor genomen. De tuinen moeten weer zomerklaar worden gemaakt. Wils is lang bezig geweest met de plantjes voor de bakken. Verder hadden we nog een oud schaap, die we hebben laten slachten maar het uitbenen doe ik altijd zelf. Het was de bedoeling dat hij voor de katten was, een oud schaap, zal wel ranzig zijn. Maar na een stukje vlees proef gebakken te hebben bleek daar niets van aan. Het vlees was prima. Dus de bouten zijn voor mij en het mindere vette vlees voor de katten. De bouten gelijk aan een stuk gebraden in de oven. Daarna uit elkaar gehaald en ingevroren. Voor het seizoen is hij wel op. Onze slager die de runderen uit het natuurpark de Sumava slacht doet dat nog steeds. Dus deze zomer weer het heerlijke vlees van in het wild lopende koeien, ekologisch en medicijn vrij. Het is ook een kleine ambachtelijke slager, die zo ver dat mogelijk is, diervriendelijk slacht.

Dus toestanden zoals in het Belgische Tielt komen hier niet voor.

Maar goed, verder geen nieuws deze week.
Tot volgende week.

Bert
  Dit lammetje wil alleen maar uit de hand eten, verwend dus


De laatste hooibalen gebracht met de platstekarVolkomen bezeten door drie katten

facebook          twitter

 

Adres
Račov 15, 38473 Zdikov


Telefoon
00420.722.170.965

 

Email
bertschaak@gmail.com